Asus-laptop verhoogt toetsenbord na openen van deksel

© PXimport

Asus-laptop verhoogt toetsenbord na openen van deksel

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 10 juni 2022 - 13:16

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Wesley Akkerman

Asus kondigt een gloednieuwe laptop aan, met een prijskaartje van ongeveer 3.600 euro. Het gaat om de Asus ZenBook Pro 16X OLED, met een toetsenbord dat omhoog komt wanneer je de deksel opent.

Sommige laptops bieden pootjes aan om het toetsenbord wat toegankelijker te maken, maar Asus gooit het nu eens over een andere boeg. Wanneer je de deksel van de Asus ZenBook Pro 16X OLED openklapt, dan komt het keyboard dus automatisch omhoog. Dat heeft twee voordelen: typen gaat (waarschijnlijk) beter en de interne onderdelen krijgen ook letterlijk ademruimte.

En dat is nodig, aangezien dit model beschikt over een twaalfde generatie Intel Core i9 12900H-processor en een Nvidia RTX 3060-gpu, die behoorlijk wat warmte afstoten. De laptop zelf is nog geen 17 millimeter dun, wanneer die dichtgeklapt is. Toegegeven, de gpu is niet de sterkste op de markt momenteel, maar je kunt er als gamer of creator nog steeds mee uit de voeten. Vooral dat laatste blijkt uit de ondersteuning voor een stylus (de Asus Pen).

Imposant scherm op een machtige Asus-laptop

De Asus ZenBook Pro 16X OLED beschikt – niet geheel verrassend – over een imposant oled-scherm. Die is 16-inch groot en biedt de 4k-resolutie aan. Daarnaast is er een schermverhouding van 16:10, een responstijd van 0,2 milliseconde en support voor honderd procent van de DCI-P3-kleurenruimte. De laptop heeft twee Thunderbolt 4-poorten, een 985MB/sec SD Express 7.0-kaartlezer en een riante tochpad met haptische feedback. Verder is er een jog dial voor je handpalm en biedt dat indrukwekkende toetsenbord achtergrondverlichting aan.

Daarnaast mag je ervan uitgaan dat het met de rest van de specs wel goed zit. Wat te denken van 32 GB aan werkgeheugen, 2 TB aan opslagruimte op een PCIe 4.0 NVMe-ssd en ondersteuning voor zowel wifi 6e als bluetooth 5.2. De accu heeft een vermogen van 96 Wh. Er is ook een koptelefoonaansluiting, evenals een hdmi 2.1-poort. En de laptop beschikt over een USB 3.2 Gen 2 Type-A poort. 

Het design roept vragen op

Het design van de Asus ZenBook Pro 16X OLED roept wel enkele vragen op. Typt dit toetsenbord wel lekker? En is dat daadwerkelijk goed voor je polsen? Asus verkoopt al jaren laptops met toetsenborden die in een specifieke hoek staan, dus waarschijnlijk vallen die in de smaak bij de consument.

En hoe zit het precies met het afstoten van de warmte? Asus claimt dat de interne onderdelen, de cpu en de gpu, toegang hebben tot dertig procent betere airflow, waardoor de temperatuur met zeven graden daalt. Het systeem biedt een TDP van 140 watt aan. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000