Beste Chromebooks van het moment in elke prijsklasse

© PXimport

Beste Chromebooks van het moment in elke prijsklasse

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 3 januari 2022 - 09:22

Aangepast: 17 november 2022 - 08:56

Maikel Dijkhuizen

Vanwege de aantrekkelijke prijs, het handzame formaat en de vele mogelijkheden zijn Chromebooks gewilde producten. Bekende fabrikanten als Acer, Dell, ASUS, HP en Lenovo hebben dan ook veel compacte laptops met Chrome OS in hun gamma. We stellen er zeven aan je voor, in verschillende prijsklassen. Misschien zit de beste Chromebook voor jou er wel tussen.

Wie goed zoekt, vindt al voor minder dan 200 euro een Chromebook. De lage prijs laat zich eenvoudig verklaren: vergeleken met relatief zware besturingssystemen als Windows en macOS stelt het lichtvoetige Chrome OS lage eisen aan de hardware. Om die reden hebben Chromebooks uit het onderste prijssegment een prijsvriendelijke Intel Celeron-processor en slechts 4 GB RAM. 

Verder is er doorgaans weinig opslagcapaciteit voorhanden. Lokale opslag is voor de meeste gebruikers ook niet nodig, want bij Chrome OS ligt de focus op cloudtoepassingen van Google. De budgetmodellen zijn met name geschikt voor basistaken als internetten, e-mail en videostreaming. Toch bestaan er ook zwaardere systemen met Chrome OS. Die hebben meestal een Intel Pentium- of Core-processor met pakweg 8 GB RAM en een M.2-ssd met een behoorlijke opslagcapaciteit. 

Deze krachtiger Chromebooks zijn bijvoorbeeld bruikbaar voor personen die games of andere zware Android-apps uit de Play Store installeren. Verder hebben duurdere modellen vaak een wifi6-adapter.

Lenovo IdeaPad 3 CB 14IGL05 (299 euro)

© PXimport

Deze Lenovo IdeaPad 3 heeft een antireflecterend scherm van 14 inch. De resolutie van dit tn-paneel bedraagt 1920 × 1080 pixels. Met zijn donkerblauwe kleurstelling is de Chromebook een opvallende verschijning. De kunststof behuizing is met een gewicht van 1,4 kilo niet al te zwaar.

Voor de rekenprestaties doet het systeem een beroep op de veelgebruikte Intel Celeron N4020-processor. De cpu bevat twee rekenkernen die presteren op een nominale klokfrequentie van 1,1 GHz. Blijkt dat op sommige momenten onvoldoende, dan schakelt de processor zo nodig een tandje bij naar een maximale kloksnelheid van 2,8 GHz. Daarnaast zijn er 4 GB LPDDR4-geheugen en 64 GB eMMC-opslag geïntegreerd.

De connectiviteit is bij goedkope Chromebooks vaak een ondergeschoven kindje, maar gelukkig bezuinigt Lenovo niet op het aantal aansluitingen. De zijkanten bevatten namelijk twee usb3.1-poorten en evenzoveel usb-c-aansluitingen. Deze usb-c-poorten ondersteunen diverse protocollen, zoals dataoverdracht, DisplayPort en stroom. Daarnaast telt de behuizing een microSD-kaartlezer en 3,5mm-geluidsuitgang. Volgens de fabrikant is een enkele acculading goed voor een werktijd van ongeveer 10 uur.

HP Chromebook x360 14a-ca0100nd (279 euro)

© PXimport

Zoals de productnaam al een beetje doet vermoeden, bevat deze convertible-laptop een scharnier van 360 graden. Klap het scherm volledig om en gebruik de Chromebook als volwaardige tablet met een Full-HD-scherm van 14 inch. Voor streamingdoeleinden is het nuttig dat het systeem zich eenvoudig in een tentopstelling laat plaatsen. Uiteraard fungeert deze HP-telg ook gewoon als traditionele notebook, waarbij er aan weerszijden van het qwerty-toetsenbord speakers van Bang & Olufsen zijn ingebakken. Onder het toetsenbord bevindt zich een ruime touchpad.

Zoals bij veel Chromebooks in deze prijsklasse zien we ook in dit exemplaar de Intel Celeron N4020-processor terug. Begrijpelijk, want deze energiezuinige cpu biedt met twee rekenkernen en een maximale klokfrequentie van 2,8 GHz redelijke prestaties. Verder bevat het systeem 4 GB LPDDR4-geheugen. Voor het huisvesten van Chrome OS en de opslag van apps is er 64 GB eMMC-opslag geïntegreerd. 

De zijkanten van de zilverkleurige behuizing bevatten twee usb-c-poorten, een reguliere usb-aansluiting, een 3,5mm-geluidsuitgang en een microSD-kaartlezer. Uiteraard is er ook aandacht voor draadloze connectiviteit, want onder de motorkap bevinden zich een 802.11ac- en bluetooth5-adapter. HP belooft een respectabele accuduur van ruim 12 uur.

Ben je in dit product geïnteresseerd, let dan goed op waar je deze Chromebook aanschaft. De eigen webwinkel van HP hanteert vergeleken met de meeste webshops namelijk een lagere prijs.

HP Chromebook x360 12b-ca0450nd (449 euro)

© PXimport

HP ontwikkelt voor zijn Chromebook x360-serie ook compacte convertibles. Zo heeft de hier besproken 12b-ca0450nd een aanraakscherm van slechts 12 inch. Met compacte afmetingen van 27,2 × 21,6 × 1,73 centimeter en een gewicht van 1,35 kilo neem je deze 2-in-1-laptop gemakkelijk mee. Om een compacte behuizing te realiseren, koos het Amerikaanse merk voor een 3:2-beeldverhouding met dunne schermranden. De resolutie van het ips-paneel bedraagt 1366 × 912 pixels.

Voor Chromebook-begrippen is dit exemplaar behoorlijk krachtig. De aanwezige Intel Pentium Silver N5030-processor is namelijk goed voor een maximale klokfrequentie van 3,1 GHz. Standaard presteren de vier rekenkernen op 1,1 GHz. Het werkgeheugen bestaat uit 4 GB RAM, terwijl er als opslagdrager een eMMC-module van 64 GB in de behuizing is verwerkt. Een groot voordeel is de ruime accuduur, want volgens de fabrikant kunnen gebruikers ruim 13 uur achtereen doorwerken.

Ondanks het compacte formaat bevat de metalen behuizing een volwaardig qwerty-toetsenbord met achtergrondverlichting en een touchpad. Verder zijn er ook twee Bang & Olufsen-speakers geïntegreerd. De twee usb-c-poorten aan de zijkanten ondersteunen protocollen voor dataoverdracht, DisplayPort en stroomdoorvoer. Daarnaast zijn er een reguliere usb3.1-aansluiting, microSD-kaartlezer en 3,5mm-audiopoort aanwezig. Met ondersteuning voor wifi 5 en bluetooth 5 valt er op het gebied van connectiviteit niets te klagen.

Acer Chromebook Spin 713 CP713-2W-52H5 (1.000 euro)

© PXimport

Luxe Chromebooks zijn weliswaar in de minderheid, al bestaan ze wel degelijk. Neem bijvoorbeeld deze Chromebook Spin 713 van Acer. De metalen behuizing voldoet aan de militaire MIL-STD-810G-norm en kan dus wel een stootje hebben. Ondanks de stevige constructie valt het gewicht van 1,37 kilo erg mee.

Vanwege de 3:2-beeldverhouding heeft het 13,5inch-scherm meer verticale schermruimte ten opzichte van monitors met een klassieke 16:9-beeldverhouding. Verder zijn de randen rondom het ips-paneel erg dun, waardoor de breedte van de behuizing met zo’n 30 centimeter meevalt. Een ander speerpunt is de relatief hoge resolutie van 2256 × 1504 pixels. Overigens kun je deze convertible als laptop óf tablet gebruiken, want het scherm is volledig om te klappen. Met name voor het gebruik van Android-apps is een ruim touchscreen wel zo prettig.

Vergeleken met budgetmodellen biedt deze Chromebook behoorlijk wat systeemkracht. Het rekencentrum bestaat uit een Intel Core i5-processor van de tiende generatie, waarbij vier rekenkernen in turbomodus een klokfrequentie halen van 4,2 GHz. In combinatie met 8 GB werkgeheugen en 128 GB ssd-opslag zijn gebruikers verzekerd van snelle prestaties. 

Naast de gebruikelijke aansluitingen bevat dit exemplaar een HDMI-uitgang voor het koppelen van een extra scherm. Nuttige extra’s zijn de ondersteuning voor wifi 6 (802.11ax) en de aanwezigheid van een verlicht toetsenbord. De accu biedt een werktijd van ongeveer 10 uur.

Acer Chromebook 317 CB317-1H-C6RN (499 euro)

© PXimport

Met zijn nieuwe Chromebook 317-serie komt Acer liefhebbers van films en series tegemoet. De Taiwanese producent voorziet deze modellen namelijk van een ruim 17,3inch-scherm. Het aanwezige ips-paneel heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels en een verversingsfrequentie van 60 Hz. De monitor bevat een ontspiegelde coating, zodat gebruikers minder lichtweerkaatsingen ervaren.

Een recente Intel Celeron-processor staat aan het roer van dit systeem. De cpu bevat vier rekenkernen die presteren op een nominale kloksnelheid van 1,1 GHz. In turbomodus zijn er uitschieters tot 2,8 GHz mogelijk. Verder bestaat het werkgeheugen uit 8 GB RAM. Voor de opslag van het besturingssysteem en alle apps heeft de ingebouwde ssd een opslagcapaciteit van 128 GB. Vind je dat te weinig, dan voeg je optioneel een microSD-kaart toe. 

Voor de connectiviteit bevatten de zijkanten vier usb3.1-aansluitingen, waarvan er twee zijn voorzien van een usb-c-ingang. Laatstgenoemde poorten ondersteunen de protocollen usb, DisplayPort, thunderbolt en stroomdoorvoer. Voor draadloze connectiviteit zijn er een wifi6- en bluetooth5-adapter voorhanden.

Het ruime schermformaat heeft ook gevolgen voor het toetsenbord. Er is namelijk voldoende ruimte om numerieke toetsen te huisvesten. Daarnaast is er een behoorlijke batterij met een mobiele werktijd van zo’n 10 uur geïntegreerd. Ondanks het forse formaat van deze Chromebook valt het gewicht van 2,2 kilo nog alleszins mee.

ASUS Chromebook Flip CM3200FVA-HW0027 (350 euro)

© PXimport

Als je een kleine Chromebook tegen een redelijke prijs zoekt, is de Chromebook Flip CM3200FVA-HW0027 van ASUS een interessante optie. Het loont de moeite om de prijzen tussen diverse webwinkels te vergelijken, want die verschillen nogal. Ondanks de relatief lage kosten bevat de behuizing een scharnier dat je 360 graden kunt omklappen. Gebruik het aanraakscherm van 12 inch vervolgens als tablet. Het scherm bevat een ips-paneel met een resolutie van 1366 × 912 pixels en een vernieuwingsfrequentie van 60 Hz. De fabrikant koos hierbij voor een 3:2-beeldverhouding. De behuizing heeft een aluminium constructie en weegt 1,14 kilo.

Een opvallend verschil met de overige besproken Chromebooks is de aanwezige processor. De chipset komt namelijk uit de stal van MediaTek. De aanwezige Kompanio 500 (MT8183) is speciaal voor Chromebooks ontworpen, waarbij vier ARM Cortex-A73- en vier ARM Cortex-A53-kernen een maximale klokfrequentie van 2 GHz ondersteunen. Voor de grafische prestaties is de Arm Mali-G72-videochip verantwoordelijk. Die ondersteunt een kloksnelheid van 800 MHz. Verder zijn er 4 GB DDR4-geheugen en 64 GB eMMC-opslag geïntegreerd.

Een groot pluspunt is het lage energieverbruik van de genoemde chipset. De batterij gaat op een enkele acculading ongeveer 16 uur mee. Via beide zijkanten kunnen gebruikers een microSD-kaart en twee usb-apparaten aansluiten. Opladen gebeurt via de usb-c-poort. Tot slot bevat de behuizing draadloze adapters voor wifi 5 en bluetooth 4.2.

Dell Latitude 7410 Chrome (1.033 euro)

© PXimport

Met de Latitude 7410 Chrome richt Dell zich op de zakelijke gebruiker. Deze machine is ontworpen voor dagelijks gebruik, waarbij de stevige behuizing voldoet aan de militaire MIL-STD-810G-norm. Het 14inch-scherm bevat een antireflecterende coating en heeft een resolutie van 1920 × 1080 pixels. De monitor is helaas niet aanraakgevoelig, want de Latitude 7410 Chrome fungeert louter als traditionele laptop. De behuizing weegt 1,39 kilo.

Voor het rekenwerk doet de machine een beroep op de Intel i5-10310U-processor. Die bevat vier rekenkernen die zijn afgesteld op een nominale klokfrequentie van 1,7 GHz. Bij zware processen schakelt de cpu op naar maximaal 4,4 GHz. Voor het werkgeheugen kiezen geïnteresseerden tussen 8 of 16 GB RAM. Daarnaast heb je keuze uit een NVMe-ssd van 128 of 256 GB. Neem je de uitgebreidste versie, dan betaal je ruim 100 euro meer.

Vergeleken met de meeste Chromebooks voor consumenten bevat de Latitude 7410 Chrome een aantal eigenaardige functies. Zo heeft de webcam een privacysluiter, zodat niemand heimelijke opnames kan maken. Verder bevat de zijkant een HDMI2.0-poort, waardoor je een grotere monitor of televisie op de Chromebook kunt aansluiten. 

Overigens ondersteunen beide usb-c-poorten doorvoer van DisplayPort 1.2, zodat je ook via deze weg geschikte schermen kunt koppelen. Zoals je van een machine in deze prijsklasse mag verwachten, bevat het toetsenbord achtergrondverlichting en ondersteunt de draadloze adapter wifi 6.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000