Apple kondigt nieuwe MacBook Pro’s aan

© PXimport

Apple kondigt nieuwe MacBook Pro’s aan

Geplaatst: 18 oktober 2021 - 16:39

Aangepast: 14 december 2022 - 10:13

Justin Doornekamp

Apple heeft maandagavond nieuwe MacBook Pro-modellen aangekondigd. Het gaat om een 16-inch en 14-inch model, die draaien op de nieuwe M1 Pro en M1 Max-chips.

De nieuwe laptops hebben een HDMI-poort, waardoor je ze gemakkelijk kunt aansluiten op externe schermen of je televisie, maar ook een SD-kaartlezer. Dit zijn aansluitingen die op het vorige model van de Pro uit 2016 nog ontbraken. Verder kun je de MacBooks opladen via de magnetische MagSafe-oplader, maar ook via een van de drie aanwezige USB-C-poorten.

Nieuwe chips

De laptops draaien op de nieuwe M1 Pro en M1 Max-processors, die volgens Apple veel sneller zijn dan de Intel-chips die je in de meeste laptops vindt. De M1 Pro-chip maakt gebruik van een 10-core CPU die volgens Apple 70% sneller is dan de huidige M1-chip. De M1 Max zou nog krachtiger zijn dan de M1 Pro. Beide chips gebruiken bovendien 70% minder energie dan chips van concurrenten, aldus Apple. De MacBook Pro ondersteunt tot 64GB werkgeheugen, waar de limiet bij de M1-MacBooks op 16GB lag.

© PXimport

Met het 14-inch model kun je circa 14 uur aan video’s kijken, terwijl het 16-inch model zelfs 21 uur meegaat. Beide modellen kunnen in een half uur circa 50% van de accu opladen.

Opvallend is verder de ‘notch’ of inkeping in het scherm, vergelijkbaar met de huidige iPhone-modellen. Hierdoor heb je meer scherm en minder randen. Zo zijn de randen aan de buitenkanten van het scherm volgens Apple 24% dunner, terwijl de bovenrand zelfs 60% dunner is. Je hebt dus effectief meer schermruimte. Het 16-inch model heeft een schermresolutie van 3456 x 2240 pixels, het kleinere model 3024 x 1964 pixels. Beide laptops ondersteunen ProMotion, ofwel een beeldsnelheid van 120Hz.

Het lijkt er overigens niet op dat de camera, net als bij de iPhone, gezichtsherkenning ondersteunt. De camera in de MacBook Pro werd wel verder verbeterd en ondersteunt nu 1080p video, terwijl de camera ook tot twee keer beter zou presteren bij minder licht dan bij het voorgaande model.

Verder werd het toetsenbord aangepakt. De grootste verandering daaraan is het verdwijnen van de Touch Bar. Wel vind je een vingerafdrukscanner op het toetsenbord.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Prijzen 

Het 16-inch model weegt ruim 2 kilo en is 16,8 millimeter dun, terwijl het 14-inch model iets zwaarder is dan 1,5 kilo en 15,5 millimeter dun is. Voor het 16-inch model betaal je minstens 2.749 euro, terwijl het kleinere model een prijskaartje heeft gekregen van 2.249 euro. Daarmee zijn beide laptops wat duurder dan de vorige modellen. De laptops zijn vanaf vandaag te bestellen en verschijnen op 26 oktober.

© CIDimport

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000