Apple toont MacBook Pro & Air en Mac mini met eigen M1-chip

© PXimport

Apple toont MacBook Pro & Air en Mac mini met eigen M1-chip

Geplaatst: 10 november 2020 - 18:35

Aangepast: 25 november 2022 - 10:38

Justin Doornekamp

Apple heeft dinsdagavond de eerste drie Macs aangekondigd met de nieuwe Apple Silicon-chips, genaamd Apple M1. Het gaat om de 13 inch MacBook Pro, de Mac mini en de MacBook Air.

In juni kondigde Apple al aan eigen ARM-processoren te ontwikkelen voor toekomstige Macs ter vervanging van de chips van Intel. Dinsdagavond werden de eerste Macs met deze chips uit de doeken gedaan.

MacBook Air

Zo verschijnt er een nieuwe versie van de MacBook Air, die drie keer sneller zou zijn dan de best verkopende Windows-laptops. Bovendien is de ssd in de Air twee keer sneller ten opzichte van de voorganger en is er geen ventilator, waardoor de laptop van Apple beduidend stiller is. Door de verbeterde accu, kun je met één oplaadbeurt circa 15 uur op het internet browsen of 18 uur aan video’s bekijken, hetgeen zes uur meer is dan de voorganger. Ook kun je twee keer zo lang videobellen met één laadbeurt. De cpu in de Air is volgens Apple 3,5 keer sneller dan de voorganger. Aan de Air hangt een prijskaartje van 1129 euro.

© PXimport

Mac mini

Verder kondigde Apple de Mac mini aan, die ook weer beduidend sneller is dan de voorganger en voor het eerst werkt met de Pro Display XDR. De mini-pc zou zelfs vijf keer sneller zijn dan de best verkopende Windows-desktop. Buiten kijf staat in ieder geval dat het apparaat veel kleiner is dan de reguliere desktop-pc. Op de mini vinden we diverse usb-c poorten die usb 4 en Thunderbolt ondersteunen.

Met een prijskaartje van 799 dollar is de mini circa 100 euro goedkoper dan de voorganger.

© PXimport

13 inch MacBook Pro

Tot slot kunnen we de 13 inch MacBook Pro verwachten, met een 2,8 keer snellere cpu en 20 uur aan batterijduur, hetgeen 10 uur meer is dan de voorganger. Verder kregen de camera en microfoon een update. Aan de MacBook Pro hangt een wat hoger prijskaartje van 1.449 euro.

Alle Macs zijn per direct te bestellen en verschijnen volgende week.

© PXimport

M1-chip

In alle aangekondigde Macs vinden we de eigen Apple-chip M1. Voorheen bevatten de Macs meerdere chips, maar met de M1 worden de cpu, gpu en neural core engine samengebracht in één 5 nanometer chip. De cpu bevat 8 cores, waardoor het mogelijk wordt om hogere prestaties te leveren en tegelijk energiezuiniger te zijn. Speciale hardware moet er bovendien voor zorgen dat de batterijduur wordt geoptimaliseerd en gevoelige gegevens veilig worden verwerkt en opgeslagen.

MacOS Big Sur

De komst van de nieuwe Macs, gaat ook gepaard met het nieuwe Big Sur-besturingssysteem. Aankomende donderdag 12 november verschijnt de update van MacOS, ruim op tijd voor de lancering van de drie aangekondigde apparaten. Apple liet weten dat het besturingssysteem in combinatie met de M1-chip een verbeterde beveiliging biedt, terwijl je Mac straks ook direct uit de slaapstand kan ontwaken, net als bij de iPhone en iPad.

Apple heeft in aanloop naar Big Sur al zijn eigen apps en andere software geoptimaliseerd voor de M1-chip. Bovendien wordt het zelf mogelijk om iPhone- en iPad-apps te draaien op een Mac.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000