Standaard zoekt safari via Google als je een zoekterm in de adresbalk typt. Je kunt echter prima voor andere zoekmachines kiezen. In dit artikel vertellen we je hoe.

Andere zoekmachine selecteren

Geef een zoekterm aan in Safari en je ziet dat Google met je aanvraag meedenkt. Achter je term verschijnt de tekst Zoek met Google en onder de zoekterm zie je de suggesties van de zoekmachine.

Ben je ingelogd met je Google-account in Safari, dan slaat Google je zoekopdrachten, resultaten en websites die je bezocht hebt op. Handig, want zo kan het bedrijf je helpen bij het beter begrijpen van je volgende zoekopdracht. Dit gaat natuurlijk wel ten koste van je privacy en daarom is het tijd om een beter alternatief te selecteren.

Ga in Safari naar Safari / Voorkeuren en klik op het tabblad Zoeken. Achter Zoekmachine kun je nu een andere optie selecteren. Je hebt de keuze uit Yahoo, Bing en DuckDuckGo. In het artikel Veiliger zoeken in Safari op je iPhone heb je kunnen lezen over de voordelen van DuckDuckGo.

Suggesties uitzetten

Zodra je de nieuwe optie hebt geselecteerd, zal Safari de nieuwe zoekmachine gebruiken voor al je zoekopdrachten. Als je Inclusief zoekmachinesuggesties uitzet, dan zal de zoekmachine geen suggesties doen tijdens het typen.

Achter Slim zoekveld vind je ook de optie Toon favorieten. Als je deze optie aanzet, zie je dat Safari niet alleen via Google zoekt, maar ook je bladwijzers en geschiedenis doorlicht op je zoekterm.

DuckDuckGo extensie

Naast de zoekmachine DuckDuckGo als standaard in te stellen, kun je ook een aparte extensie installeren binnen Safari. Ga naar Safari / Safari-extensies en geef in het zoekvenster de term DuckDuckGo aan.

Klik onder het juiste resultaat op Install now om de extensie aan Safari toe te voegen. Na installatie zie je links van je adresbalk een klein icoontje. Klik erop en geef je zoekterm aan. Je kunt zo gewoon Google als standaard zoekmachine laten staan en als je een keer ergens naar wilt zoeken wat Google niet hoeft te weten, dan gebruik je DuckDuckGo.

Je vindt hier eveneens shortcuts naar populaire bangs, wat dit zijn lees je hier. Klik op een bang en deze wordt aan je zoekbalk toegevoegd.

Installeer de extensie van DuckDuckGo.

© PXimport

AnySearch

AnySearch is een extensie die je toegang geeft tot veel meer zoekmachines. Na installatie vind je een vergrootglas naast de adresbalk. Klik erop en kies een zoekmachine. Erg slim is dat je nu meteen voor Google Images kunt kiezen en dan een zoekterm in kunt geven in de adresbalk. Nu worden meteen afbeeldingen weergegeven.

Selecteer bijvoorbeeld IMDb en geef de zoekterm Star Wars aan. Je wordt meteen naar de website www.imdb.com geleid en je ziet de zoekresultaten van je Star Wars-opdracht.

Voor AnySearch moet je wel andere zoek-extensies deactiveren, ga naar Voorkeuren / Extensies en haal het vinkje voor bijvoorbeeld DuckDuckGo weg.

Met AnySearch zoek je gelijk op de IMDb website.

© PXimport

Terug in de tijd

Wil je weten hoe een bepaalde website er tien jaar geleden uitzag? Installeer dan de extensie Wayback Machine. Ga naar een website en klik op het logo van Wayback Machine. Kies voor de optie First Version.

Safari raadpleegt nu de website Internet Archive en toont je hoe de eerst bekende webpagina van deze site eruit zag. Wil je vooruit in de tijd, dan doe je dit met de pijltjes bovenin. Je kunt gewoon op menuonderdelen klikken alsof je een website uit 1998 voor je neus hebt.

De website van Apple in 2000.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000