Veiliger zoeken in Safari op je iPhone

Waar jij naar zoekt op je iPhone, is alleen aan jou besteedt, toch? Niet helemaal waar. Google gebruikt je zoekopdrachten om je in de toekomst beter van dienst te zijn en je zoekgeschiedenis wordt ook nog een bewaard. We geven je 6 tips voor het veiliger zoeken in Safari.

01 Zoekmachine veranderen

Standaard is de zoekmachine Google als voorkeur geselecteerd in Safari op je iPhone. Als je een zoekterm ingeeft in het zoekvenster, zal Safari je zoekterm automatisch naar de website van Google sturen.

Om dit te veranderen, ga je naar Instellingen en tik je op Safari. Achter Zoekmachine kies je nu voor één van de andere opties. 

DuckDuckGo is de meest veilige, deze zoekmachine bewaart geen enkele informatie over jou.

DuckDuckGo is een zoekmachine die je privacy serieus neemt.

© PXimport

02 DuckDuckGo

Een geweldige functie van DuckDuckGo is dat je zogenaamde bangs kunt gebruiken. Dit zijn commando's waarmee je meteen een zoekterm op een specifieke website start. Typ bijvoorbeeld !a star wars, de website van Amazon wordt geopend en je ziet alle resultaten van Star Wars.

Meer informatie over alle beschikbare bangs vind je op www.duckduckgo.com/bang. De andere opties zijn Yahoo! en Bing. Deze zoekmachines zijn vergelijkbaar met Google wat betreft privacy-opties.

!a opent automatisch de website van Amazon.

© PXimport

Lees welke bangs er nog meer zijn.

© PXimport

03 Suggesties uitschakelen

Wil je niet dat je zoekmachine je suggesties doet op basis van een woord dat je in het zoekvenster typt, zet dan bij Instellingen / Safari de schuif achter Zoekmachinesuggesties uit.

Safari kan je ook suggesties doen, gebaseerd op websites die je vaker hebt bezocht. In het kader van privacy wil je deze suggesties misschien ook uitzetten. Zet daarom de schuif achter Safari-suggesties uit.

Zet suggesties uit in de instellingen.

© PXimport

Als je wel suggesties toelaat, gebruikt Safari onder andere je zoekgeschiedenis.

© PXimport

04 Niet automatisch invullen

Safari vult automatisch jouw informatie in op websiteformulieren als het jouw gegevens heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om wachtwoorden, adresinformatie en creditcard-gegevens.

Wil je dit niet, ga dan weer naar Instellingen / Safari en kies voor Vul automatisch in. Zet de schuiven achter de onderdelen uit die je niet automatisch wilt laten invullen. Check bij Bewaarde creditcards welke creditcard-gegevens Safari heeft. Wil je een creditcard verwijderen, tik dan op Wijzig en selecteer de creditcard. Kies voor Verwijder om de kaart te verwijderen.

Bepaal welke gegevens automatisch ingevuld mogen worden.

© PXimport

Verwijder een creditcard eventueel.

© PXimport

05 Privé-tabblad openen

Als je niet wilt dat er gegevens van een Safari-sessie worden opgeslagen, dan kun je een privé-sessie starten. Hiervoor ga je naar de Safari-app en tik je op het tabblad-icoontje rechts onderin.

Kies voor Privé, de achtergrond wordt zwart en de tekst Privémodus verschijnt. Tik op het plusje om een nieuw tabblad te openen. Je bezochte pagina´s, zoekgeschiedenis en automatisch ingevulde gegevens worden niet opgeslagen.

In de privémodus worden geen gegevens opgeslagen.

© PXimport

Zorg ervoor dat je geen gegevens met andere apparaten synchroniseert.

© PXimport

06 Safari-gegevens niet synchroniseren

Een andere handig tip is om het delen van Safari-gegevens met andere Apple-apparaten uit te schakelen. Ga naar Instellingen en tik bovenin op je naam. Kies voor iCloud en zet de schuif achter Safari uit. Kies vervolgens wat je wilt doen met gegevens die al naar je iPhone zijn gesynchroniseerd.

Nu is er op andere apparaten, bijvoorbeeld op je Mac of iPad, niet meer te zien naar welke dingen je hebt gezocht op je iPhone. Uiteraard worden bookmarks en andere handige dingen nu niet meer gesynchroniseerd tussen je iPhone en je andere apparaten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten