Acer ConceptD 3 Ezel – Tekenlaptop met beperkingen

© PXimport

Acer ConceptD 3 Ezel – Tekenlaptop met beperkingen

Laptops & ultrabooks

Geplaatst: 11 februari 2021 - 14:24

Aangepast: 25 november 2022 - 10:47

Jeroen Boer

Onder het merk ConceptD brengt Acer producten voor grafische professionals op de markt. De ConceptD 3 Ezel valt op door de Ezel-scharnier waarmee je het scherm in een tekenstand kunt zetten. De ideale laptop voor digitale kunstenaars?

De Acer ConceptD 3 Ezel (linkt naar de Ezel 3 Pro, zie verderop in het artikel) is een opvallende laptop en niet alleen door de Ezel-scharnier waardoor de laptop als digitaal tekenblok inzetbaar is. Zo is de witte kleur van de behuizing opvallend, het gros van de laptops is tegenwoordig immers grijs. Het gaat om een behuizing gemaakt van een magnesium-aluminium-legering die is gecoat met een keramisch oppervlak in een witte tint. Het zorgt een stevige behuizing van een materiaal dat prettig aanvoelt en niet gevoelig is voor vingerafdrukken. De ConceptD-laptops zijn bedoeld als creatieve workstations en het gaat daarom zeker niet om de meest compacte of lichte laptop die je kunt krijgen. Al zou ik hem met 2,2 kilogram voor het formaat ook weer niet heel zwaar noemen.

© PXimport

© PXimport

Op het gebied van aansluitingen komt de enigszins grote behuizing met een voordeel, want dat zijn er opvallend veel. Links heeft Acer hdmi, Thunderbolt 3 en DisplayPort geplaatst terwijl je aan de rechterkant tweemaal usb 3,0, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting, SD-kaartlezer én netwerkaansluiting vindt. Die laatste wordt aangestuurd door een gigabit-netwerkcontroller van Intel. Ook het wifi-kaartje komt uit de stal van Intel en ondersteunt netjes Wifi 6.

Ook opvallend: de laptop heeft twee aan/uit-schakelaars. Op het toetsenbord vind je er één in de rechterbovenhoek terwijl je ook op de rechterzijkant een powerknop vindt. Zo kun je de laptop ook aanzetten als het scherm uitgeklapt is. Die powertoets aan de zijkant is voorzien van een vingerafdrukscanner.

© PXimport

© PXimport

Specificaties

De ConceptD 3 Ezel is bedoeld voor grafische applicaties en is daarom voorzien van relatief krachtige hardware. Intel Core i7-10750H is een processor met zes cores en een tdp van 45 Watt, voor een laptop dus een behoorlijk krachtig. Al zijn er zijn er tegenwoordig cpu's van bijvoorbeeld AMD die meer voor de hand zouden liggen. Hij wordt gecombineerd met 16 GB en een nvme-ssd. De geteste uitvoering is voorzien van een WD SN730 nvme-ssd met een opslagcapaciteit van 1TB. Voor het versnellen van intensieve grafische programma’s is de laptop voorzien van een Nvidia GeForce GTX GeForce 1650 Ti met 4 GB geheugen. Ondanks dat het geen heel dunne laptop is, kun je alleen de ssd en het draadloze netwerkkaartje vervangen. Het werkgeheugen is op het moederbord gesoldeerd.

De geteste uitvoering is de CC315-72G-73DF, maar die is helaas niet te koop. De verkrijgbare uitvoering die het dichtst in de buurt komt, is de ConceptD 3 Ezel Pro CC315-72P-76A7 die 1999 euro kost. In deze vrijwel gelijke variant is in plaats van de GeForce GTX GeForce 1650 Ti een Nvidia Quadro T1000 geplaatst. Dat is op zich bijna dezelfde chip, maar met een speciaal stuurprogramma met extra precisie en stabiliteit voor bijvoorbeeld toepassingen als AutoCad of 3D-ontwerpprogramma’s. Voor toepassingen als tekenen of videobewerking is zo’n Quadro niet per se nodig en dergelijke gpu’s zijn ondanks dat de hardware vrijwel identiek is duurder dan een GeForce-variant. Het is echter de vraag hoe groot dat prijsverschil in de praktijk echt zou zijn, want de 14inch-variant die in Nederland te koop is met een GeForce GTX 1650 Ti kost al 1899 euro.

Ezel-scharnier

De Ezel-scharnier is geen nieuw idee, al in 2013 introduceerde Acer dit idee in een Aspire-laptop. Met Ezel wordt uiteraard verwezen naar een schildersezel, het is waarschijnlijk toevallig dat de merknaam identiek is aan het Nederlandse woord. In de loop der jaren is het concept verder gepolijst en heeft de Ezel-scharnier in een flink verbeterde variant zijn weg gevonden naar de ConceptD-laptops. De Ezel-scharnier is een scharnier die op de deksel van de laptop in het midden zichtbaar is.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

In de basis werkt de laptop als een normale laptop en kun je het scherm op de normale manier openklappen om op de laptop te werken. Door de extra scharnier kun je het scherm bovenop ook naar achter duwen waardoor je het scherm in een schuine stand zet. In combinatie met de normale schermscharnier kun je het scherm zo in iedere gewenste positie schuin naar je toe zetten en wordt de ConceptD een aanraak- of teken-pc. Het scherm kan ook helemaal omgedraaid worden waardoor de oorspronkelijke achterkant het scherm wordt. Door de laptop vervolgens dicht te klappen heb je een heel zware en dikke tablet. Wellicht handig als je op bijvoorbeeld de bank wilt schetsen.

De constructie van het scharnier komt gelukkig stevig over. De hele scharnierconstructie, schermomranding en de achterkant van het scherm zijn uitgevoerd in metaal. Ik maak me dan ook geen zorgen over de kwetsbaarheid van de constructie, dat heeft Acer prima voor elkaar. De scharnieren zijn ook stijf genoeg om het scherm in positie te houden als je er met de bijgeleverde pen op tekent. Je kunt de laptop dus echt als digitaal schildersezel gebruiken.

Slechts Full HD

Het lijkt me duidelijk dat de ConceptD 3 Ezel ontworpen is voor grafische professionals en met dat in gedachte is het scherm een enigszins opmerkelijke keuze. Aan de ene kant gaat het om een lekker groot 15,6inch-scherm dat prettig mat is afgewerkt, een prima kleurweergave en uitstekend contrast heeft en ook genoeg helderheid in huis heeft. Vreemd is echter dat het om slechts een Full HD-scherm gaat en ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat een grafisch professional dat voldoende vindt. De ConceptD 3 Ezel-laptops zijn helaas niet optioneel met een 4K-scherm leverbaar, daarvoor moet uitgeweken worden naar de duurdere 7 Ezel-modellen.

Bij de normale ConceptD 3-laptop zonder Ezel-scharnier kan ik me een Full HD-scherm nog wel voorstellen, dat scherm gebruik je dan vooral onderweg en thuis sluit je een 4K-scherm aan. Maar bij de Ezel-variant gaat het om het directe tekenen en dat kan niet op een extern 4K-scherm.

© PXimport

© PXimport

Uiteraard gaat het om een aanraakscherm dat je behalve met je vingers ook met een actieve stylus kunt gebruiken. Acer levert een stylus mee die opgeborgen is in de linkerzijkant, maar ik ben niet enthousiast over de meegeleverde stylus. De pen is wat mij betreft echt te dun en te kort om langdurig mee te werken en dat is echt een groot minpunt. Het pennetje houdt niet lekker vast en is zo kort dat de achterkant in mijn hand prikt. En ik heb geen overdreven grote handen, bovendien bevestigt iemand met kleine handen mijn bevinding. Vreemd, want penwerk is juist de insteek van deze laptop. Het enige handige van de meegeleverde stylus is dat deze in de laptop zelf wordt opgeborgen en je dus altijd een pennetje bij je hebt. Acer zou er echter goed aan doen om ook een groter normaal exemplaar mee te leveren. Gelukkig kun je dat zelf relatief eenvoudig regelen, want het scherm maakt gebruik van Wacom AES-technologie. Een andere stylus volgens deze standaard die ik had liggen blijkt prima te werken. De meegeleverde stylus heeft geen kanteldetectie (tilt), iets dat de ander genoemde stylus wel heeft. Wellicht dat dit voor sommige artiesten een gemis is, diverse grafische software biedt in ieder geval ondersteuning voor de kantelfunctie van een stylus om bijvoorbeeld de mogelijkheden van een potlood beter na te bootsen.

Toetsenbord

Het toetsenbord tikt lekker en heeft toetsen die je ver genoeg in kunt drukken. Een beetje onhandig is dat de aan/uit-schakelaar rechtsboven in het toetsenveld zit, dat is onhandig als je blind tikt. Zoals op zoveel moderne laptops hebben de functietoetsen dubbele functionaliteit waarbij de alternatieve functies als schermhelderheid de primaire functies zijn. Voor de traditionele functie van een F-toets moet je de Fn-toets indrukken. Via de bios-instellingen kun je die standaardfunctionaliteit eventueel omdraaien. Dat is voor mij persoonlijk vooral handig voor het rijtje toetsen rechts van het toetsenbord. Die dienen namelijk als mediabediening, maar ook voor de tekstverwerkingsfuncties als Home, End, Page Up en Page Down. 

De toetsverlichting heeft een oranje tint, iets waar ik niet zo kapot van ben. Ik heb liever gewoon wit of de mogelijkheid zelf de kleur te kiezen. Vreemd is ook dat er maar één helderheidsniveau mogelijk is, iets dat je niet verwacht op een professionele laptop. De glazen touchpad is met een afmeting van 12,6 x 8,3 centimeter prettig groot en werkt bovendien bijzonder fijn. 

Prestaties

Je kunt de processor met zes cores onmogelijk zwak noemen en een tijdje geleden zou het zelfs een indrukwekkende chip zijn geweest. Inmiddels zijn er echter betere chips op de markt verschenen die je ook daadwerkelijk in laptops kunt krijgen. In PCMark 10 zet de laptop 4850 punten neer en in de zwaardere Extended-test waar de gpu meer meespeelt 5142 punten. In de multicore-test van Cinebench R23 worden 6550 punten gescoord terwijl de single-core-score 1214 punten is. Dat is voor een workstation toch wel magertjes. Zo presteert de onlangs geteste Huawei MateBook 14 2020 AMD die voorzien is van een Ryzen 7 4800H met een vergelijkbaar energieverbruik bijvoorbeeld veel beter en die laptop is niet per se een mobiel workstation. De ssd zet goede prestaties neer en kent een maximale lees- en schrijfsnelheid van 3434,69 en 3081,97 MB/s.

De laptops scoort 3199 punten in 3DMark Time Spy, de GeForce GTX 1650 Ti is dan ook een kaart waarmee je moderne spellen prima in Full HD kunt spelen als je de grafische instellingen een tikje terugschroeft. Voor een echte gaminglaptop is de kaart wel magertjes, maar voor grafische werkzaamheden en een spel ter ontspanning is het een goede gpu.

In de accutest die licht kantoorwerk simuleert haalt de laptop een tijd van 11 uur en in de praktijk is 8 uur mogelijk. Helaas kun je niet zoveel met de accuduur die het testmodel neerzet. De geteste uitvoering bevat een 74 Wh-accu terwijl het in Nederland verkrijgbare 15inch-model een 56WH-accu heeft en de verkrijgbare 14inch-uitvoering een 57Wh-accu. De accuduur van de in Nederland verkrijgbare varianten zal dus een stuk lager liggen.

De ConceptD laat zich niet omschrijven als een stille laptop. De koeling zorgt ervoor dat de laptop constant presteert, maar slaat daardoor wel snel aan. Voor een workstation vind ik dat niet heel erg.

Conclusie

De Acer ConceptD 3 Ezel is duidelijk een professionele laptop. De behuizing is ontworpen zonder opsmuk en bijzonder stevig. Ook qua aansluitingen heeft de ConceptD alles wat je van een grafisch workstation mag verwachten. Op zich is het helemaal geen verkeerde laptop, maar toch vind ik een paar keuzes die Acer gemaakt heeft opmerkelijk waardoor de laptop voor de beoogde doelgroep minder voor de hand ligt.

De Ezel-scharnier zorgt er namelijk voor dat je de laptop als een digitaal schetsblok kan gebruiken en dat is natuurlijk erg interessant voor grafische kunstenaars. Helaas zie ik op tekengebied dan toch wel wat tekortkomingen. Zo heeft het grote 15,6inch-scherm weliswaar een uitstekende beeldkwaliteit, maar blijft het slechts een Full HD-resolutie. Je kunt natuurlijk wel een 4k-scherm aansluiten, maar daar kun je dan weer niet direct op tekenen. Dat tekenen zelf is helaas ook niet heel comfortabel: de meegeleverde pen is echt ondermaats. Hij is te klein en heeft geen kanteldetectie. Voor langduriger penwerk heb je echt een betere stylus nodig.

De geteste uitvoering is niet te koop, maar voor de varianten van de ConceptD 3 Ezel en ConceptD 3 Ezel Pro die je momenteel wel kunt kopen gelden dezelfde voor- en nadelen als voor de geteste uitvoering.

6,0

ONS OORDEEL

Acer ConceptD 3 Ezel (Pro)

Pluspunten

Degelijk en stevig

Goede beeldkwaliteit

Veel aansluitingen

Handig kantelbaar scharnier

Minpunten

Veel te kleine pen

Slechts Full HD

Prijs

Conclusie

**Prijs** € 1999,- (daadwerkelijk verkrijgbare variant) **Processor** Intel Core i7-10750H **Geheugen** 16 GB **Grafisch** Nvidia GeForce GTX 1650 Ti (4 GB) (Nvidia Quadro T1000 in verkrijgbare variant) **Display** 15 inch ips (1920 x 1080) **Aanraakscherm** Vinger en actieve stylus **Opslag** 1 TB nvme-ssd **Besturingssysteem** Windows 10 Pro (64 bit) **Formaat** 35,8 x 24,9 x 2,4 cm **Gewicht** 2,20 kilo **Accu** 74 Wh (verkrijgbare vergelijkbare variant 56 Wh) **Aansluitingen** Usb-c (thunderbolt 3), hdmi, mini-DisplayPort, 3,5 mm, 2x usb 3.0, gigabit-netwerkadapter, SD-kaartlezer **Draadloos** Wifi 6 (2x2), bluetooth 5.0 **Overig** Vingerafdrukscanner, Actieve stylus **Website** [www.acer.com]( https://www.acer.com/ac/nl/NL/content/conceptd-series/conceptd3ezelpro)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000