Acer Swift 5 is nog altijd de lichtste

© PXimport

Acer Swift 5 is nog altijd de lichtste

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:47

Jeroen Boer

Op elektronicabeurs IFA onthulde Acer een nieuwe variant van de notebook Swift 5. De Acer Swift 5 is nog altijd de lichtste 14inch-laptop ter wereld. Wat viel er nog meer op?

Acer kondigde op IFA 2019 een aantal laptops aan, waaronder de nieuwe Swift 5. Leg je de nieuwe Swift 5 naast zijn directe voorganger, dan zie je direct dat Acer flink gesleuteld heeft aan de laptop. De nieuwe Swift 5 is net wat minder breed en diep dan zijn voorganger. Het opvallendste verschil zit hem echter in de schermranden. Die zijn veel kleiner geworden. Hierdoor oogt de Swift 5 een stuk compacter. De vorige Swift 5 was al een prettige laptop om te zien, maar deze nieuwe variant oogt toch weer moderner.

Acer Swift 5 is nog altijd de lichtste-18821761

© PXimport

Lichte behuizing

Interessant aan de Swift 5 is de behuizing. Het materiaal van de Swift 5 voelt als kunststof, maar is toch echt een magnesiumlegering zo verzekert Acer ons. Het materiaal voelt in ieder geval erg prettig aan. Qua stevigheid lijkt de laptop ook in orde. Echt indrukwekkend is het gewicht. Acer wil met de Swift 5 de lichtste 14inch-laptop ter wereld neerzetten en dat lijkt gelukt. Iedere configuratie van de laptop weegt maximaal 990 gram. Volgens Acer is een variant zonder de extra losse gpu van Nvidia gpu namelijk nog iets lichter. De laptop komt in blauw of wit op de markt.

Acer Swift 5 is nog altijd de lichtste-18821762

© PXimport

Mat aanraakscherm

Opvallend aan de Swift 5 is het scherm. Een 14 inch full-hd-scherm met ips-paneel klinkt wellicht niet heel indrukwekkend. Ook heeft het scherm geen heel opvallende helderheid. Wel is het scherm mat, maar dat zien we natuurlijk ook vaker. Het wordt pas leuk als je weet dat dit matte scherm een aanraakscherm is en dat is een combinatie die je niet zo vaak ziet. We zijn erg benieuwd hoe dat in de praktijk bevalt.

Acer Swift 5 is nog altijd de lichtste-18821763

© PXimport

Moderne hardware

De Swift 5 wordt uiteraard leverbaar in meerdere hardwareconfiguraties. Als cpu wordt gekozen voor een Intel Ice Lake-cpu, dit zijn quadcorechips. Op de beurs stond een variant met de Intel Core i7-1065G7, maar er komen ook versies met bijvoorbeeld een minder krachtige Core i5. Voor extra kracht heeft de Swift 5 de mogelijkheid voor een losse gpu, de Nvidia MX250. Deze gpu is vooral bedoeld om grafische toepassingen zoals fotobewerking te versnellen. Uiteraard kun je wellicht ook net wat beter gamen dan met de geïntegreerde graphics in de Intel-processor, maar een gaming-cpu is de MX250 niet. De laptop is maximaal leverbaar met 16 GB ram en een 512 GB ssd. De laptop moet het volgens Acer zo’n 12,5 uur uithouden op de accu.

Qua connectiviteit is de Swift 5 bij de tijd. We zien aan de ene kant een usb3.1-poort, een usb-c-poort met Thunderbolt en een hdmi-aansluiting. De usb-poort aan de andere kant met daarnaast een 3,5mm-headsetaansluiting lijkt dan weer een usb2.0-poort te zijn. Je hebt in ieder geval aan beide kanten een usb-poort, handig om een muis aan te sluiten. Draadloos is de Swift 5 uitgerust met wifi 6.

Prijs en beschikbaarheid

De prijzen van de Swift 5 hangen af van de configuratie en beginnen bij 999 euro. Het is nog niet bekend welke configuratie je voor deze startprijs krijgt. De laptop verschijnt in novemebr op de markt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten