Acer Aspire 5 - Uitstekend model voor dagelijks gebruik

Acer Aspire 5 - Uitstekend model voor dagelijks gebruik

Geplaatst: 24 augustus 2022 - 06:54

Aangepast: 3 juli 2024 - 13:49

Roel Stortelder

Bij Computer!Totaal krijgen we vaak de mooiste (en duurste) laptops in het assortiment voorgeschoteld, maar voor de meeste mensen zijn dergelijke laptops helemaal niet realistisch qua budget. Het is daarom leuk dat we dit keer naar een ware middenklasser kunnen kijken. Geen mobiel workstation of dikke gamelaptop dus, maar een laptop voor de student, werknemer of thuisgebruiker. Deze Acer Aspire 5 is een prachtig voorbeeld van wat er allemaal mogelijk is voor net geen 900 euro.

8,0

Acer Aspire 5 A515-56-758V

Pluspunten

Degelijke behuizing

Laag gewicht

Uitstekende poortenselectie

Goed toetsenbord

Minpunten

Helderheid beeldscherm

Goed toetsenbord

Conclusie

Al met al is de Acer Aspire 5 een uitstekend model voor dagelijks gebruik! De laptop blinkt nergens echt in uit, maar daardoor blijft hij wel laag in prijs en betaal je dus niet voor dingen die de meeste mensen niet nodig hebben. Wel zouden de speakers beter mogen zijn. Maar de tijdelijke actieprijs van 799 euro maakt deze laptop een uitstekende deal en het zal voor dat geld lastig zijn om een laptop te vinden die meer te bieden heeft....
Lees meer

Design

Vroeger (lees: een paar jaar geleden) was een middenklasser een model dat er goedkoop uitzag, aan alle kanten piepte en kraakte, maar waarvan de hardware wel goed genoeg was voor snel dagelijks gebruik. Dat is vandaag de dag gelukkig anders. De Aspire 5 is misschien niet gemaakt van één blok aluminium, maar de laptop ziet er toch zeer netjes uit. Het deksel is aan de buitenkant van aluminium plaatwerk voor een meer premium uitstraling, maar verder is het grotendeels kunststof. Niet het goedkope plastic dat we kennen van een paar jaar geleden, maar een stevige behuizing met metaal-look dat netjes is afgewerkt. Mede door het gebruik van kunststof is hij ook lekker licht. Met een gewicht van slechts 1,7 kilo neem je hem makkelijk mee in je rugzak.

De laptop laat zich ook eenvoudig openmaken met elf schroefjes aan de onderkant; zo kun je makkelijk bij het werkgeheugen, de ssd en de batterij. Opvallend en heel prettig is dat er ruimte is voor nog een 2,5inch-ssd, waardoor de opslagcapaciteit uit te breiden is zonder de originele ssd eruit te halen.

Acer Aspire 5 - Uitstekend model voor dagelijks gebruik-24693913

De grootste verrassing is het arsenaal aan poorten. Het is dus niet nodig om nog een set dongels aan te schaffen voor je de laptop echt kunt gebruiken. We vinden op deze laptop namelijk niet alleen een usb-c-poort en drie usb-a-poorten, maar ook een HDMI2.0-poort en een uitklapbare ethernetaansluiting. Een aparte aansluiting voor het opladen en een standaard 3,5mm-headset-poort zijn ook van de partij. Als laatste is het mogelijk om je laptop vast te zetten met een Kensington-slot.

Beeld en geluid

Uiteraard moet er ook ergens op beknibbeld worden, en dat is in dit geval het beeldscherm. Door gebruik te maken van ips-technologie is het scherm vanuit alle kanten leesbaar, maar het kleurbereik laat te wensen over. De helderheid valt met 288 nits ook een beetje tegen, maar gelukkig maakt de matte coating hem wel bruikbaar in zonlicht. De resolutie van 1920 bij 1080 pixels is voor dit formaat laptop wel een goede keus. Het is voor de meeste gebruikers scherp genoeg en heeft een minder grote impact op de batterij dan schermen met een hogere resolutie.

De 720p-webcam is voldoende om je herkenbaar in beeld te brengen en doet het redelijk goed in donkere situaties. Echt een spetterend beeld geeft de webcam echter niet. Mocht je dus veel zakelijke gesprekken voeren, dan is het misschien een idee om verder te kijken naar een laptop met een betere webcam.

De speakers zijn niet fantastisch: het is voldoende om een filmpje te kijken op YouTube of een gesprek te voeren via Teams, maar muziek klinkt erg blikkerig en de bas ontbreekt bijna volledig. Het geluid kan wel redelijk hard, maar boven de 70 procent wordt het geluid alleen maar scheller. Studenten met een krap budget zullen misschien teleurgesteld zijn, aangezien zij voor het luisteren van muziek en kijken van films het best een set losse luidsprekers kunnen aanschaffen.

Prestaties

De laptop beschikt over een nette combinatie van een moderne Intel Core i7-processor en 16 GB RAM. Daarmee behaal je geen benchmarkrecords of knallende framerates in games, maar het geeft je wel een laptop die zeer vlot is bij dagelijks gebruik, ongeacht het aantal tabbladen dat je open hebt in je browser. De chip is daarnaast zeer efficiënt wat, ondanks de redelijke kleine batterijcapaciteit, resulteert in een uitstekende batterijduur van zeven uur bij 70 procent helderheid en dagelijkse kantoortaken zoals tekstverwerken.

De ssd van 512 GB draagt bij aan dit gevoel van snelheid. De lees- en schrijfsnelheden zijn uitstekend voor deze prijsklasse, dus programma’s starten snel op en het verplaatsen van grote bestanden is zo gepiept.

Acer Aspire 5 - Uitstekend model voor dagelijks gebruik-24693914

Ook het toetsenbord typt verrassend snel. De aanslag heeft een prettig klikmoment en de toetsen kunnen redelijk ver worden ingedrukt. De echte fijnproevers missen misschien een hard stoppunt, zoals we dat kennen van mechanische toetsenborden, maar het is absoluut geen probleem om hier snel en foutloos lange teksten op te typen. Een prettige toevoeging is de toetsenverlichting, waardoor je ook in de late uurtjes de toetsen nog kunt herkennen.

Het touchpad scoort een nette voldoende, maar kan niet opboksen tegen de varianten van veel duurdere laptops, zoals de Apple MacBooks of Dell XPS-laptops. Het formaat valt een beetje tegen en het materiaal voelt wat stroef. Hij is gelukkig wel nauwkeurig genoeg om kleine dingen te selecteren, maar als je er een hele werkdag mee moet werken, is een losse muis een comfortabelere keus.

Conclusie

Al met al is de Acer Aspire 5 een uitstekend model voor dagelijks gebruik! De laptop blinkt nergens echt in uit, maar daardoor blijft hij wel laag in prijs en betaal je dus niet voor dingen die de meeste mensen niet nodig hebben. Wel zouden de speakers beter mogen zijn. Maar de tijdelijke actieprijs van 799 euro maakt deze laptop een uitstekende deal en het zal voor dat geld lastig zijn om een laptop te vinden die meer te bieden heeft.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten