Review Samsung Galaxy Buds2 Pro - Matte beleving

Review Samsung Galaxy Buds2 Pro - Matte beleving

Geplaatst: 30 oktober 2022 - 08:40

Aangepast: 15 september 2023 - 11:35

Joris Peterse

De Samsung Galaxy Buds2 Pro zijn een alternatief voor de AirPods Pro 2 van Apple. Toch houden daar de vergelijkingen op, de oortjes van Samsung zijn juist geschikt voor eigen smartphones en zitten als een dopje in je oor. Je leest er meer over in deze Samsung Galaxy Buds2 Pro review.

6,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy Buds2 Pro

Pluspunten

Pasvorm

App

Minpunten

Hifi-geluidskwaliteit alleen voor Galaxy-smartphones

Adviesprijs hoog

Conclusie

De Samsung Galaxy Buds2 Pro zijn fijne oortjes, dankzij de pasvorm, app en het gebrek aan grote minpunten. Toch had ik meer verwacht: de gewone Galaxy Buds2 ontlopen de Pro-uitvoering maar weinig, behalve in de prijs. Ook weten andere oortjes meer indruk te maken met geluidskwaliteit, ruisonderdrukking of accuduur. Tenslotte is de 24-bit hifi-geluidskwaliteit onnodig gemankeerd....
Lees meer

De term Pro wordt de laatste jaren aan alle uitgebreidste uitvoeringen van producten gehangen. Smartphones, draadloze in-ears, laptops, enzovoort. Maar wat maakt bluetooth in-ears zoals deze Samsung Galaxy Buds2 Pro nou “Pro”? Kijken we naar de nieuwe eigenschappen van deze Galaxy Buds2 Pro, dan maken kleine verbeteringen ten opzichte van de gewone uitvoering de oortjes Pro. Vergeleken met de Samsung Galaxy Buds2, die een jaar geleden op de markt werden gebracht zijn de oortjes voorzien van meer microfoons voor betere gesprekskwaliteit en ruisonderdrukking. Ook is de geluidskwaliteit opgeschroefd naar 24-bits hifi-geluid.

 

Oh, en tenslotte hebben de oortjes een matte afwerking. Wel zo fraai, en bovendien zorgt dat er ook voor dat je ze kunt onderscheiden van de Galaxy Buds2, die een vergelijkbaar ontwerp hebben. Maar dan met een glanzende afwerking. Mat is Pro, blijkbaar.

Review Samsung Galaxy Buds2 Pro - Matte beleving-22507324

 

Tenslotte hoort een hogere prijs natuurlijk bij een Pro-uitvoering. De adviesprijs van de Galaxy Buds2 Pro is 219 euro (alhoewel je ze op het moment van schrijven voor zo’n 200 euro kunt krijgen).  De reguliere Buds2 kregen een adviesprijs mee van 139 euro, maar zijn inmiddels al voor zo’n 80 euro op te pikken. Een koopje, werkelijk.

Apple-ervaring voor Samsung-smartphones

De grootste verbetering ten opzichte van de reguliere Galaxy Buds is de ondersteuning van 24-bits geluidskwaliteit. Hier gebruikt Samsung een speciaal ontwikkelde codec voor: SSC. Een codec wordt gebruikt bij het draadloze signaal tussen het afspeelapparaat en je oortjes, als het ware de taal die beide apparaten tegen elkaar spreken. Deze codec houdt Samsung voor zichzelf, waardoor de 24-bitsgeluidskwaliteit voorbehouden blijft voor Samsung Galaxy-smartphones.

 

Koppel je je oortjes aan een smartphone van een ander merk, een tv of laptop. Dan heb je niet de betere geluidskwaliteit omdat een lagere kwaliteit standaard-codec gebruikt wordt. Navraag leerde me dat Samsung niet van plan is de codec beschikbaar te maken voor andere apparaten. Hiermee krijg je eigenlijk dezelfde ervaring als met AirPods, die alleen de beste geluidskwaliteit bieden met Apple-apparaten.

 

Galaxy Buds2 Pro in praktijk

Wees je er dus van bewust dat de hoge geluidskwaliteit waarover Samsung opschept achtergehouden wordt voor alleen Samsung Galaxy-smartphones. En dat is een bewuste keuze. Het verschil is hoorbaar, vooral in de geluidsdetails. Desondanks bieden de Galaxy Buds2 Pro-oortjes een prima geluidsafstelling. De beleving is ongeveer gelijk aan de gewone Galaxy Bus2 van vorig jaar, en hoewel de beleving prima is, kun je voor deze prijs wel betere geluidskwaliteit krijgen. De Huawei FreeBuds Pro 2, Sony LinkBuds S of de AirPods Pro maken net even wat meer indruk.

 

De microfoons zorgen inderdaad voor een betere ruisonderdrukking en omgevingsgeluidmodus. Maar ook hier weten concurrenten beter te scoren. De Jabra Elite 5 bijvoorbeeld, of wederom Sony’s LinkBuds S. Desondanks werkt vooral de ruisonderdrukking bovengemiddeld goed.

 

De accuduur van vorige generaties Samsung-oortjes was onovertroffen. Helaas maken deze oortjes ook op dit gebied geen diepe indruk achter. Met ruisonderdrukking aan zo’n 5,5 à 6 uur. Een uurtje langer zonder afspeelmodus aan. Het oplaaddoosje kun je draadloos opladen, of (snel)laden via de usb-c-aansluiting.

Review Samsung Galaxy Buds2 Pro - Matte beleving-22507322

De headset is compact en steekt niet uit het oor.

Lichtgewicht

De oortjes zitten comfortabel dankzij het lichte gewicht en de pasvorm die met rubber tipjes op maat af te stellen valt. Persoonlijk had ik wat moeite met het vinden van de juiste pasvorm, waardoor de oortjes vielen. Dat verschilt per oor en verklaart de zichtbare butsjes op de foto’s van de Galaxy Buds2 Pro.

 

In de app kun je een pasvormmeting doen om te checken of de geluidskwaliteit goed tot zijn recht komt. De app is toegankelijk en zit vol handige andere functies. Bijvoorbeeld om je oortjes geluid te laten maken als je ze niet kunt vinden of om het geluid te personaliseren met geluidsprofielen.

Review Samsung Galaxy Buds2 Pro - Matte beleving-22507321

De Samsung Galaxy Wear-app.

Conclusie: Samsung Galaxy Buds2 Pro kopen?

De Samsung Galaxy Buds2 Pro zijn fijne oortjes, dankzij de pasvorm, app en het gebrek aan grote minpunten. Toch had ik meer verwacht: de gewone Galaxy Buds2 ontlopen de Pro-uitvoering maar weinig, behalve in de prijs. Ook weten andere oortjes meer indruk te maken met geluidskwaliteit, ruisonderdrukking of accuduur. Tenslotte is de 24-bit hifi-geluidskwaliteit onnodig gemankeerd.

Koop de Samsung Galaxy Buds2 Pro bij Bol.com.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten