ID.nl logo
De Jbl Quantum 350 weet niet te overtuigen
© PXimport
Huis

De Jbl Quantum 350 weet niet te overtuigen

Jbl is een vrij nieuwe speler als het aankomt op audiohardware voor gamers. Pas sinds begin 2020 is de Quantum-serie een feit. De serie biedt gameheadsets in verschillende prijsklassen. Vrijwel alle headsets binnen de serie beschikken over een hoop ledverlichting en door Jbl ontworpen surround sound.

Het is even geleden dat we een headset van de Jbl Quantum-lijn aan de tand hebben gevoeld. We hebben destijds met de Jbl Quantum One, de Quantum 200 en de 600 een gemiddelde greep uit het grote assortiment gameheadsets genomen. In de praktijk bleek niet alleen de prijs van de onderlinge headsets behoorlijk te verschillen, er was ook een flink kwaliteitsverschil tussen de modellen. De Jbl Quantum 350 is de nieuwste toevoeging aan de Quantum-lijn en valt, met zijn 100 euro, zo’n beetje middenin het prijsspectrum.

©PXimport

Bouwkwaliteit

Hoewel het de nieuwste toevoeging is aan de Quantum-lijn, is de 350 bepaald geen nieuw ontwerp. Ben je bekend met de Quantum-serie, dan is je mogelijk opgevallen dat dit het eerste model betreft dat genummerd is met een honderdtal dat eindigt op ’50’. Het ontwerp van deze headset is dan ook direct verwant aan de Quantum 300. Nieuw aan het 350-model is de volledig draadloze 2,4Ghz Wireless-verbinding.

De uitstraling van de 350 is nagenoeg hetzelfde als die van de 300: de volledige headset is gemaakt van hard plastic. De oorschelpen zijn aan de buitenkant deels bekleed met zwart, glimmend plastic en voorzien van een rgb-oplichtend Jbl-logo. De hoofdband is ook volledig van plastic gemaakt en wekt een ietwat gammele indruk. Het kussen met plastic-achtige bekleding dat je middenin de hoofdband vindt, is behoorlijk dun en dient echt alleen om er voor te zorgen dat je niet direct de hoofdband bovenop je hoofd voelt.

Ook het verstelmechaniek dat de hoogte van de oorschelpen regelt en vrijwel alle scharnierpunten lijken vrijwel volledig uit plastic te bestaan. We hebben al veel headset voorbij zien komen die volledig van kunststof zijn en vaak doet dat aan het gevoel van degelijkheid weinig af. Bij de Quantum 350 is dat helaas niet het geval: de headset voelt behoorlijk gammel aan. Dat komt ook omdat hij, ondanks het feit dat er een batterij aan boord is, behoorlijk licht is.

©PXimport

Wel zit de headset, ondanks zijn gammelheid en de ietwat goedkoop ogende bekleding, zeer comfortabel. 

-

De oorkussens zijn wel erg zacht, maar een minpunt van dit ontwerp is de bekleding. Het synthetische leer is in tegenstelling tot andere Quantum headsets namelijk niet strak over het kussen gespannen, maar juist losjes aangebracht. Daarmee doet het wat denken aan een iets te lang ingezeten, goedkope leren bank. Wel zit de headset, ondanks zijn gammelheid en de ietwat goedkoop ogende bekleding, zeer comfortabel. Je kunt hem gemakkelijk een aantal uur achter elkaar dragen.

Qua knoppen op de oorschelpen valt het behoorlijk mee: je hebt een aan- en uitknop, volumewiel, microfoon-muteknop en twee ingangen: een usb-c ingang om op te laden en een microjackingang voor de loskoppelbare microfoon. De microfoon van de Quantum 350 klinkt prima, maar verwacht geen wonderen. Dankzij de meegeleverde, schuimrubberen kap gaat hij redelijk goed om met medeklinkers, maar daar staat tegenover dat hij redelijk snel overstuurt als je hem te dicht bij je mond plaatst.

©PXimport

In de praktijk

Er zijn een aantal zaken als het aankomt op het dagelijks gebruik van de 350 die benoemd moeten worden. Positief is dat de draadloze verbinding uitstekend is. Verbindingen komen snel tot stand, reiken redelijk ver en er is geen direct waarneembare vertraging. Daarmee komen we direct bij een minder punt van de 350: een latency-vrije verbinding is een noodzaak, want de headset is op geen enkele andere manier te gebruiken dan in combinatie met de 2.4Ghz usb-a dongle. Een kanttekening die we wel moeten plaatsen bij het latency-verhaal is dat de verbinding na een korte, ongebruikte periode lijkt te gaan ‘slapen’. Dat zorgt ervoor dat soms bij het starten van een (YouTube-)video het beeld al loopt, maar dat het geluid nog even op zich laat wachten.

Dit alles betekent dat de inzetbaarheid van de Quantum 350 ietwat beperkt is. We hadden het al even over de rgb-verlichting verstopt in de oorschelpen; die is alleen te gebruiken als je Quantum Engine installeert. Dat kan alleen op Windows pc’s. Dat betekent dat je de Quantum 350 alleen optimaal kunt gebruiken met Windows pc’s en dat draadloos (of bedraad) gebruik met bijvoorbeeld een telefoon of Nintendo Switch die niet in de dock staat, geen optie is. De draadloze verbinding werkt wel met Mac’s en diverse consoles, maar dan verlies je de extra’s die je in de Quantum Engine-software vindt.

©PXimport

Software en de klank

De ervaring met deze software is behoorlijk positief. De software is overzichtelijk, toont geen onnodige pop-ups en vereist geen login. Je vindt in Quantum Engine niet alleen instellingen voor het aanpassen van de frequentierespons en de eerdergenoemde rgb-verlichting, maar krijgt ook toegang tot twee verschillende surround sound codecs: Jbl Quantum Surround en Dts Headphone:x 2.0. Voor de equalizer zijn daarnaast verschillende presets beschikbaar. Je kunt ook je eigen, gepersonaliseerde equalizercurves opslaan in een gebruikersprofiel.

Voordat we gaan luisteren naar de surround sound, zetten we eerst - in neutrale stand - een behoorlijke hoeveelheid verschillende muziek op. Daarbij is direct te horen dat het kenmerkende Jbl-laag weer van de partij is. Dat wil zeggen: behoorlijk overdreven en weinig gedefinieerd laag. Dat zorgt er bij het beluisteren van elektronische muziek vaak voor dat een groot deel van het nummer wordt bedolven onder sublaag. Dat heeft uiteraard een ietwat negatief effect op de definitie, maar het zorgt er ook voor dat je snel vermoeid raakt als je muziek luistert op de Quantum 350.

Het hoog is daarentegen wel behoorlijk precies, maar kan niet altijd goed opboksen tegen de overdaad aan laag. De luisterervaring is daarnaast redelijk druk. Het voelt vaak alsof ieder element uit een nummer, of het nou hard of zacht staat, tegelijk om evenveel aandacht vraagt. Bij muziek met een akoestische basis is de Quantum 350 wel iets vergeeflijker, maar dankzij deze eigenschap voelt het vaak alsof je nooit helemaal tot de kern van de muziek door kunt dringen. Je hoort alles, maar er lijkt een afstand te blijven zitten tussen het muzikale verhaal en je waarneming.

De Jbl Quantum 350 is comfortabel, heeft redelijk veel opties en is niet te duur. Toch kan de headset niet echt overtuigen.

-

Tijdens het gamen pakt de klankbalans beter uit. Het laag geeft hier een aangename focus op grootsheid en immersie. Dat zorgt bijvoorbeeld voor een overtuigende vertaling van tussenfilmpjes en in-game explosies. De drukke luisterervaring die ervoor zorgt dat muziek luisteren met de Quantum 350 geen succes is, zorgt er tijdens het gamen voor dat je het gevoel hebt dat je middenin de actie zit. De lokalisatie is daarnaast redelijk. Het is - zeker bij snellere shooters – wel jammer dat het laag af en toe iets van de snelheid uit de gameplay lijkt te trekken.

De Quantum Surround Sound valt in combinatie met de 350 een beetje tegen. De volumebalans van in-game geluid verandert zodra deze surround sound wordt ingeschakeld. Dit resulteert soms in ongewenste resultaten, zoals het wegvallen van de geluiden van het herladen van een wapen. Ook versterkt het ingeschakelde surround sound de laagfrequente informatie nog verder en dat is echt nergens voor nodig. Dts Headphone:x 2.0 - de andere surround sound codec - presteert op de Quantum 350 iets overtuigender. De nadruk van deze surround sound lijkt te liggen op het toevoegen van extra diepte en ruimtelijke beleving. Een groot gemis is wel een knop op de headset zelf die het mogelijk maakt de surround sound aan en uit te zetten.

©PXimport

Conclusie

De Jbl Quantum 350 is comfortabel, heeft redelijk veel opties en is niet te duur. Toch kan de headset niet echt overtuigen. Het ontbreekt volledig aan flexibele verbindingsmogelijkheden, multi-inzetbaarheid en ook op bouwkwaliteit schiet hij iets tekort. Als je fan bent van de typische, met laagfrequente informatie doorspekte Jbl-klank en je wilt al een hele tijd graag een draadloze Quantum die niet te duur is, kan de 350 je misschien bekoren. Alle andere gebruikers kunnen beter even doorzoeken.

Conclusie

**Prijs** €99,99 **Verbinding** 2,4Ghz Wireless met dongle **Compatibiliteit** Volledig compatibel met Windows pc’s, beperkt compatibel met Mac, PlayStation en Xbox **Batterijduur** 22 uur

Plus- en minpunten
  • Stabiele en ver reikende verbinding
  • Comfort
  • Bouwkwaliteit
  • Klank voor muziek
  • Totaal niet multi-inzetbaar
  • draadloze verbinding gaat soms ‘slapen’
▼ Volgende artikel
Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android)

Is je telefoon traag, vastgelopen of ga je het apparaat doorverkopen? Kies dan voor een harde reset! Hier lees je hoe je dat snel en gemakkelijk doet voor iPhones en Android-smartphones.

Je smartphone resetten is handig om verschillende redenen. Een telefoon kan na jaren gebruik trager worden door een overvloed aan achtergrondprocessen en een volle opslag. Heb je last van vastlopers, malware of ga je de smartphone doorverkopen? Reset je Android of iOS smartphone dan. In dit artikel lees je:

  • Hier moet je op letten voor de reset
  • Stappenplan voor het hard resetten van een Android-smartphone
  • Stappenplan voor het hard resetten van een iPhone

Ook interessant: Je wachtwoorden zijn veilig in de nieuwe iOS-app.

Let hierop voordat je begint met de reset

Begin nooit lukraak met een hard reset, want daarmee zet je je smartphone terug naar de fabrieksinstellingen en wis je alle daarna toegevoegde data van de telefoon. Het systeem is weer net zoals toen je de telefoon voor het eerst uit de doos haalde. Dit gaat er allemaal verloren:

  • Foto's, video's, documenten en andere bestanden

  • Apps en bijbehorende gegevens

  • Contacten en berichten

  • Instellingen

  • Inloggegevens en accounts

©fadfebrian

Een back-up maken is dus ten zeerste aangeraden bij een reset. Verder kost het resetten tijd en dus energie. Zorg er daarom voor dat je telefoon tot tenminste 50 procent opgeladen is en slaat hem aan op een oplader.

Zo reset je een Android-smartphone

Android-smartphones hebben niet allemaal een identieke interface. Maar het principe is wel iedere keer hetzelfde. Bij de meeste merken ziet het er ongeveer zo uit, waarbij de tussenstap Geavanceerd niet altijd voorkomt:

Tik op Instellingen / Systeem / Geavanceerd / Resetopties / Alle gegevens wissen (fabrieksinstellingen herstellen).

Heb je een smartphone van Samsung? Dan doe je het volgende: tik op Instellingen / Algemeen beheer / Fabrieksinstellingen herstellen.

Afhankelijk van het merk telefoon zijn de stappen bij jou dus misschien net even anders. Je moet wel altijd je wachtwoord of pincode invoeren om de hard reset te starten. Daarna is het een kwestie van wachten.

Zodra de reset klaar is, start je smartphone weer op en is de software weer precies zoals toen je het apparaat voor het eerst uit de doos haalde. Je kunt alles handmatig opnieuw instellen en installeren of een back-up gebruiken.

📲Android-telefoon personaliseren? Hier lees je hoe je dat doet

Gebruik een goede oplader tijdens het resetten

Vermijd verrassingen en houd je apparaat klaar voor gebruik!

Android: harde reset met knoppen

Als je telefoon helemaal is vastgelopen en het stappenplan niet werkt, doe in dat geval het volgende:

Houd de knoppen Aan/uit en Volume omhoog minstens vijf seconden tegelijkertijd ingedrukt. Bij sommige modellen is het een combinatie van de knop Aan/uit en Volume omlaag.

Houd de knoppen ingedrukt tot er een logo en daarna een menu verschijnt. Dat ziet er anders uit dan normaal en bestaat uit een lijst met opties. Navigeer met de volumeknoppen en selecteer de Hard reset-optie met de Aan-/uitknop.

Zo reset je een iPhone

Volg deze stappen om je iPhone te hard resetten:

Klik op Instellingen / Algemeen / Zet over of stel opnieuw in / Wis alle inhoud en instellingen. Bevestig je keuze door op Wis nu te tikken en voer je toegangscode in.

📱Leestip: Zo vergrendel je apps met Face ID in iOS 18

©valiantsin - stock.adobe.com

iPhone: harde reset met knoppen

Zijn de menu's niet bereikbaar? Aan de hand van de onderstaande stappen gebruik je de knoppen van je telefoon om hem te resetten:

iPhone 8 en nieuwer

Druk op kort op Volume omhoog en daarna kort op Volume omlaag. Houd vervolgens de Aan-/uitknop ingedrukt tot het logo van Apple verschijnt.

iPhone 7 en 7 Plus:

Houd de Aan-/uitknop en Volume omlaag tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.

iPhone 6s en ouder

Houd de Aan-/uitknop en Home tegelijkertijd ingedrukt tot het logo verschijnt.


▼ Volgende artikel
Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!
© Paul Viant/KOTO
Gezond leven

Kerstboom eruit, toch sfeer in huis? Zo doe je dat!

De kerstdagen zijn voorbij en het nieuwe jaar staat voor de deur. De lege plek waar eerst de kerstboom stond, valt ineens extra op. Het voelt misschien een beetje kaal, maar dit is juist hét moment om je huis weer een frisse en gezellige sfeer te geven. Daar zijn allerlei manieren voor. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt doen.

🎄 🪓 Boom eruit ... wat nu? In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen om het ook na kerst weer gezellig te maken thuis.

  • Zet een mooie kamerplant neer
  • Verf de muren in een frisse kleur
  • Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer
  • Maak een lichtplan
  • Ruim eens lekker op

Lees ook: Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Voel je je wat somber nu de feestdagen voorbij zijn? Haal meer groen in huis! De lege plek waar de kerstboom stond, is ideaal voor een grote kamerplant of een groepje kleinere planten op een bijzettafeltje. Zo vul je niet alleen de ruimte op, maar breng je ook een vleugje natuur én wat extra zuurstof in huis. Een frisse start van het nieuwe jaar!

Bij het kiezen van een plant is het slim om verder te kijken dan alleen de grootte, kleur of bladvorm. Let erop of de plant past bij de plek waar je hem wilt neerzetten. Niet elke plant houdt van direct zonlicht, de warmte van een verwarming of een schaduwrijke hoek. Twijfel je? Vraag advies in de winkel. Grote planten kunnen prijzig zijn, en het is zonde als ze snel het loodje leggen. Ben je niet zo'n plantenkenner? Er zijn handige apps, zoals Plantsome, die je vertellen wanneer en hoeveel water je planten nodig hebben. Deze apps kunnen een echte redder in nood zijn.

©Olha Tsiplyar

Geen kamer zonder

🪴 Kamerplant!

Verf de muren in een frisse kleur

Zo'n kerstboom zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar brengt ook een flinke dosis kleur in huis met al die kerstballen, slingers en lichtjes. Vind je je interieur nu wat flets? Gebruik de rustige januariweekenden om een kale muur of hoekje nieuw leven in te blazen met een frisse lik verf of een mooi behang. Een kleine verandering die meteen zorgt voor een frisse start én een vleugje energie voor het nieuwe jaar!.

Als je je innerlijke stylist nog aan het ontdekken bent, probeer dan eens een verf-app op je telefoon. Met de apps van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je wilt transformeren en vervolgens experimenteren met allerlei kleuren. Zo zie je direct wat wel of niet bij je vloer en meubels past en voorkom je dat je binnenkort wéér met een verfkwast in de weer moet.

Experimenteer met een nieuwe indeling van je woonkamer

Waarschijnlijk heb je flink moeten schuiven om je Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Nu de boom eruit gaat, kun je dat moment aangrijpen om de indeling van je woonkamer eens kritisch te bekijken. In plaats van alles terug te zetten zoals het was, daag jezelf uit om iets nieuws te proberen. Denk verder dan de vaste plekken en laat je niet beperken door wat je gewend bent.

Een plattegrond maken kan helpen om ideeën uit te werken. Teken je woonkamer op schaal en knip losse elementen, zoals meubels, verlichting en een vloerkleed uit papier. Zo kun je al schuivend verschillende indelingen uitproberen. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

©Kawee

Lichtplannen

Nu de kerstboom weg is en de lichtjes niet meer schijnen, valt het misschien ineens op: dat ene hoekje in de woonkamer is behoorlijk donker. Een vloerlamp kan dan een perfecte oplossing zijn. Zo vul je niet alleen de lege plek op met een stijlvolle eyecatcher, maar zorg je ook direct voor extra licht.

Dit is overigens ook een goed moment om de rest van de verlichting in huis eens onder de loep te nemen. Heb je naast sfeerverlichting ook genoeg functioneel licht? En hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Ontspullen

Niet iedereen wordt overvallen door een gevoel van melancholie in een huis zonder kerstversiering: voor veel mensen is het juist een opluchting als alle decoratie weer op zolder staat. Die lege ruimtes kun je zien als een kans om je huis opgeruimd te maken én te houden. Gebruik dit moment niet alleen om de kerstspullen op te bergen, maar kijk ook eens kritisch naar andere dingen die je het afgelopen jaar nauwelijks hebt gebruikt en die vooral in de weg staan. Misschien maak je iemand anders blij met die bijzettafel, kandelaar of kussenhoes waar je zelf al op uitgekeken bent. Weet je niemand? er zit vast wel een kringloopwinkel bij jou in de buurt!

Ook interessant: Zo voelt je huis weer als nieuw: tips en trucs voor een nieuwe indeling