De Jbl Quantum 350 weet niet te overtuigen
Jbl is een vrij nieuwe speler als het aankomt op audiohardware voor gamers. Pas sinds begin 2020 is de Quantum-serie een feit. De serie biedt gameheadsets in verschillende prijsklassen. Vrijwel alle headsets binnen de serie beschikken over een hoop ledverlichting en door Jbl ontworpen surround sound.
Het is even geleden dat we een headset van de Jbl Quantum-lijn aan de tand hebben gevoeld. We hebben destijds met de Jbl Quantum One, de Quantum 200 en de 600 een gemiddelde greep uit het grote assortiment gameheadsets genomen. In de praktijk bleek niet alleen de prijs van de onderlinge headsets behoorlijk te verschillen, er was ook een flink kwaliteitsverschil tussen de modellen. De Jbl Quantum 350 is de nieuwste toevoeging aan de Quantum-lijn en valt, met zijn 100 euro, zo’n beetje middenin het prijsspectrum.
©PXimport
Bouwkwaliteit
Hoewel het de nieuwste toevoeging is aan de Quantum-lijn, is de 350 bepaald geen nieuw ontwerp. Ben je bekend met de Quantum-serie, dan is je mogelijk opgevallen dat dit het eerste model betreft dat genummerd is met een honderdtal dat eindigt op ’50’. Het ontwerp van deze headset is dan ook direct verwant aan de Quantum 300. Nieuw aan het 350-model is de volledig draadloze 2,4Ghz Wireless-verbinding.
De uitstraling van de 350 is nagenoeg hetzelfde als die van de 300: de volledige headset is gemaakt van hard plastic. De oorschelpen zijn aan de buitenkant deels bekleed met zwart, glimmend plastic en voorzien van een rgb-oplichtend Jbl-logo. De hoofdband is ook volledig van plastic gemaakt en wekt een ietwat gammele indruk. Het kussen met plastic-achtige bekleding dat je middenin de hoofdband vindt, is behoorlijk dun en dient echt alleen om er voor te zorgen dat je niet direct de hoofdband bovenop je hoofd voelt.
Ook het verstelmechaniek dat de hoogte van de oorschelpen regelt en vrijwel alle scharnierpunten lijken vrijwel volledig uit plastic te bestaan. We hebben al veel headset voorbij zien komen die volledig van kunststof zijn en vaak doet dat aan het gevoel van degelijkheid weinig af. Bij de Quantum 350 is dat helaas niet het geval: de headset voelt behoorlijk gammel aan. Dat komt ook omdat hij, ondanks het feit dat er een batterij aan boord is, behoorlijk licht is.
©PXimport
Wel zit de headset, ondanks zijn gammelheid en de ietwat goedkoop ogende bekleding, zeer comfortabel.
-
De oorkussens zijn wel erg zacht, maar een minpunt van dit ontwerp is de bekleding. Het synthetische leer is in tegenstelling tot andere Quantum headsets namelijk niet strak over het kussen gespannen, maar juist losjes aangebracht. Daarmee doet het wat denken aan een iets te lang ingezeten, goedkope leren bank. Wel zit de headset, ondanks zijn gammelheid en de ietwat goedkoop ogende bekleding, zeer comfortabel. Je kunt hem gemakkelijk een aantal uur achter elkaar dragen.
Qua knoppen op de oorschelpen valt het behoorlijk mee: je hebt een aan- en uitknop, volumewiel, microfoon-muteknop en twee ingangen: een usb-c ingang om op te laden en een microjackingang voor de loskoppelbare microfoon. De microfoon van de Quantum 350 klinkt prima, maar verwacht geen wonderen. Dankzij de meegeleverde, schuimrubberen kap gaat hij redelijk goed om met medeklinkers, maar daar staat tegenover dat hij redelijk snel overstuurt als je hem te dicht bij je mond plaatst.
©PXimport
In de praktijk
Er zijn een aantal zaken als het aankomt op het dagelijks gebruik van de 350 die benoemd moeten worden. Positief is dat de draadloze verbinding uitstekend is. Verbindingen komen snel tot stand, reiken redelijk ver en er is geen direct waarneembare vertraging. Daarmee komen we direct bij een minder punt van de 350: een latency-vrije verbinding is een noodzaak, want de headset is op geen enkele andere manier te gebruiken dan in combinatie met de 2.4Ghz usb-a dongle. Een kanttekening die we wel moeten plaatsen bij het latency-verhaal is dat de verbinding na een korte, ongebruikte periode lijkt te gaan ‘slapen’. Dat zorgt ervoor dat soms bij het starten van een (YouTube-)video het beeld al loopt, maar dat het geluid nog even op zich laat wachten.
Dit alles betekent dat de inzetbaarheid van de Quantum 350 ietwat beperkt is. We hadden het al even over de rgb-verlichting verstopt in de oorschelpen; die is alleen te gebruiken als je Quantum Engine installeert. Dat kan alleen op Windows pc’s. Dat betekent dat je de Quantum 350 alleen optimaal kunt gebruiken met Windows pc’s en dat draadloos (of bedraad) gebruik met bijvoorbeeld een telefoon of Nintendo Switch die niet in de dock staat, geen optie is. De draadloze verbinding werkt wel met Mac’s en diverse consoles, maar dan verlies je de extra’s die je in de Quantum Engine-software vindt.
©PXimport
Software en de klank
De ervaring met deze software is behoorlijk positief. De software is overzichtelijk, toont geen onnodige pop-ups en vereist geen login. Je vindt in Quantum Engine niet alleen instellingen voor het aanpassen van de frequentierespons en de eerdergenoemde rgb-verlichting, maar krijgt ook toegang tot twee verschillende surround sound codecs: Jbl Quantum Surround en Dts Headphone:x 2.0. Voor de equalizer zijn daarnaast verschillende presets beschikbaar. Je kunt ook je eigen, gepersonaliseerde equalizercurves opslaan in een gebruikersprofiel.
Voordat we gaan luisteren naar de surround sound, zetten we eerst - in neutrale stand - een behoorlijke hoeveelheid verschillende muziek op. Daarbij is direct te horen dat het kenmerkende Jbl-laag weer van de partij is. Dat wil zeggen: behoorlijk overdreven en weinig gedefinieerd laag. Dat zorgt er bij het beluisteren van elektronische muziek vaak voor dat een groot deel van het nummer wordt bedolven onder sublaag. Dat heeft uiteraard een ietwat negatief effect op de definitie, maar het zorgt er ook voor dat je snel vermoeid raakt als je muziek luistert op de Quantum 350.
Het hoog is daarentegen wel behoorlijk precies, maar kan niet altijd goed opboksen tegen de overdaad aan laag. De luisterervaring is daarnaast redelijk druk. Het voelt vaak alsof ieder element uit een nummer, of het nou hard of zacht staat, tegelijk om evenveel aandacht vraagt. Bij muziek met een akoestische basis is de Quantum 350 wel iets vergeeflijker, maar dankzij deze eigenschap voelt het vaak alsof je nooit helemaal tot de kern van de muziek door kunt dringen. Je hoort alles, maar er lijkt een afstand te blijven zitten tussen het muzikale verhaal en je waarneming.
De Jbl Quantum 350 is comfortabel, heeft redelijk veel opties en is niet te duur. Toch kan de headset niet echt overtuigen.
-
Tijdens het gamen pakt de klankbalans beter uit. Het laag geeft hier een aangename focus op grootsheid en immersie. Dat zorgt bijvoorbeeld voor een overtuigende vertaling van tussenfilmpjes en in-game explosies. De drukke luisterervaring die ervoor zorgt dat muziek luisteren met de Quantum 350 geen succes is, zorgt er tijdens het gamen voor dat je het gevoel hebt dat je middenin de actie zit. De lokalisatie is daarnaast redelijk. Het is - zeker bij snellere shooters – wel jammer dat het laag af en toe iets van de snelheid uit de gameplay lijkt te trekken.
De Quantum Surround Sound valt in combinatie met de 350 een beetje tegen. De volumebalans van in-game geluid verandert zodra deze surround sound wordt ingeschakeld. Dit resulteert soms in ongewenste resultaten, zoals het wegvallen van de geluiden van het herladen van een wapen. Ook versterkt het ingeschakelde surround sound de laagfrequente informatie nog verder en dat is echt nergens voor nodig. Dts Headphone:x 2.0 - de andere surround sound codec - presteert op de Quantum 350 iets overtuigender. De nadruk van deze surround sound lijkt te liggen op het toevoegen van extra diepte en ruimtelijke beleving. Een groot gemis is wel een knop op de headset zelf die het mogelijk maakt de surround sound aan en uit te zetten.
©PXimport
Conclusie
De Jbl Quantum 350 is comfortabel, heeft redelijk veel opties en is niet te duur. Toch kan de headset niet echt overtuigen. Het ontbreekt volledig aan flexibele verbindingsmogelijkheden, multi-inzetbaarheid en ook op bouwkwaliteit schiet hij iets tekort. Als je fan bent van de typische, met laagfrequente informatie doorspekte Jbl-klank en je wilt al een hele tijd graag een draadloze Quantum die niet te duur is, kan de 350 je misschien bekoren. Alle andere gebruikers kunnen beter even doorzoeken.
**Prijs** €99,99 **Verbinding** 2,4Ghz Wireless met dongle **Compatibiliteit** Volledig compatibel met Windows pc’s, beperkt compatibel met Mac, PlayStation en Xbox **Batterijduur** 22 uur
- Stabiele en ver reikende verbinding
- Comfort
- Bouwkwaliteit
- Klank voor muziek
- Totaal niet multi-inzetbaar
- draadloze verbinding gaat soms ‘slapen’