Review Jabra Elite 5 - Ongemerkt goede ANC

Review Jabra Elite 5 - Ongemerkt goede ANC

Audio

Geplaatst: 23 oktober 2022 - 08:01

Aangepast: 3 november 2022 - 23:22

Joris Peterse

Dat de Jabra Elite 5 oortjes perfect tot hun recht komen in een kantooromgeving wordt bewezen door het feit dat deze review geschreven werd met de headset in de oren. Je leest meer over de bluetooth in-ears in deze review van de Jabra Elite 5.

9,0

ONS OORDEEL

Jabra Elite 5

Pluspunten

Ruisonderdrukking

Draagcomfort

App

Accuduur

Minpunten

Geen LDAC

Meer weten? Bekijk alle specificaties

Laagste prijzen & actuele levertijden

Bekijk alle prijzen en winkels

Conclusie

Eigenlijk valt er niets aan te merken op de Jabra Elite 5 headset. De geluidskwaliteit kan iets beter wegens het ontbreken van LDAC-ondersteuning, maar dat zegt nog niet dat er iets mis is met de geluidsbeleving. Verder zijn de oortjes gunstig geprijsd, is de ruisonderdrukking uitstekend en vallen de pasvorm, accuduur en app positief op....
Lees meer

Aanvankelijk was ik tijdens het testen van de Jabra Elite 5 teleurgesteld in de ruisonderdrukking. Er was niks van te merken... Totdat ik de headset uit mijn oren haalde en schrok van de herrie om me heen. Jabra heeft ruisonderdrukking zo goed afgesteld dat je er nauwelijks iets van merkt. Geen omgevingsgeluid, geen drukkend gevoel op het oor, geen ruisgeluid. Je schrikt als je over straat loopt en er rijdt plots een auto voorbij - en niet van het geluid.

De Jabra Elite 5 is behoorlijk compact.

Luistergenot

Combineer de uitstekende ruisonderdrukking met een prettig draagcomfort door goed passende (verwisselbare) rubber tipjes en lichte oortjes en je alles is optimaal voor de perfecte geluidsbeleving. De geluidskwaliteit is dan ook goed, maar de Jabra Elite 5 zijn op dat gebied niet de allerbeste. Dat komt vooral omdat de oortjes geen LDAC ondersteunen, maar aptX. Dat iets lagere geluidskwaliteit biedt. Een verbeterpuntje voor een volgende generatie.

Maar geen dealbreaker, want de Jabra Elite 5 heeft de geluidsafstelling prima voor elkaar. Geluidsdetails zijn prima hoorbaar en de bas-, midden- en hoge tonen zijn in balans. Hierdoor maakt het niet uit of je de oortjes gebruikt om te (video)bellen, luisterboeken en podcasts te luisteren of juist muziek opzet.

De ruisonderdrukking is al ter sprake gekomen. Ook is er een transparante modus, die omgevingsgeluid juist doorlaat. Deze werkt ook aardig goed, maar maakt niet zo’n diepe indruk als de ruisonderdrukking. De microfoons in de oortjes zorgen ervoor dat je prima verstaanbaar bent tijdens het (video)bellen.

Langer luisteren

De oortjes hebben een wat eigenaardige vorm, geen steeltjes die uit je oor steken zoals bij AirPods het geval is, maar een soort driehoekvormige dopjes. Deze kun je als een knopje indrukken voor de bediening van bijvoorbeeld muziek. Het gewicht is prima verveeld op deze manier, waardoor de oortjes comfortabel blijven zitten en niet uitvallen. Ongeacht je ze nu draagt tijdens het werk of tijdens het hardlopen. Dankzij de spatwaterdichte behuizing kun je de oortjes zorgeloos buiten dragen, zelfs in de regen.

Ook kun je de oortjes langer dragen. Niet alleen dankzij de pasvorm, maar ook de accuduur. Heb je de ruisonderdrukking of transparante modus aan staan, dan houdt de accu zes à zeven uur vol. Dat is aardig goed. Zonder luistermodus is dat zelfs acht uur.

De app van Jabra is beschikbaar voor Android en iOS.

App

Dat de Jabra Elite 5 all-round goed zijn wordt nog eens onderstreept door de bijbehorende app: Sound+ (beschikbaar voor Android en iOS). De app zit vol handige functies, van het op maat afstellen van het geluid tot het updaten van de oortjes en configureren van de bediening. Bovendien is alles overzichtelijk weergegeven.

Alternatieven voor de Jabra Elite 5

Ten opzichte van de concurrentie doet de Jabra Elite 5 het erg goed, de oortjes zijn redelijk betaalbaar, de ruisonderdrukking uitstekend en verder is all-round alles dik in orde. Alleen de ondersteuning van LDAC, voor betere geluidskwaliteit ontbreekt. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Sony’s LinkBuds S of Huawei’s FreeBuds Pro 2.

De dopjes van de Jabra Elite 5 ogen subtiel.

Conclusie: Jabra Elite 5 kopen?

Eigenlijk valt er niets aan te merken op de Jabra Elite 5 headset. De geluidskwaliteit kan iets beter wegens het ontbreken van LDAC-ondersteuning, maar dat zegt nog niet dat er iets mis is met de geluidsbeleving. Verder zijn de oortjes gunstig geprijsd, is de ruisonderdrukking uitstekend en vallen de pasvorm, accuduur en app positief op.

Koop de Jabra Elite 5 bij Bol.com

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000