Nothing Ear (stick) - Lippenstift voor je oren
Als je het nieuwe techmerk ergens op kunt vertrouwen is het wel dat het garant staat voor een origineel ontwerp. Zo ook met de Ear (stick). Deze draadloze headset heeft een oplaaddoosje dat lijkt op een lippenstift. Je leest er meer over in deze Nothing Ear (stick) review.
De Nothing Ear (stick) is voor het oog geweldig. Het lippenstifvormige oplaaddoosje en transparante ontwerp maken de headset een eyecatcher. Helaas heeft Nothing een onverstandige keuze gemaakt door het Apple Airpods-ontwerp over te nemen. Niet alleen kleven hier nadelen aan die andere oortjes niet hebben. Bijvoorbeeld voor pasvorm, geluidskwaliteit en afspeelmodi. Bovendien heeft Nothing het niet voor elkaar gekregen een beter alternatief te bieden voor de AirPods. Hierdoor wordt een keuze voor de Nothing Ear (stick) wat lastig te onderbouwen.
- Aantrekkelijk design oplaaddoosje en oortjes
- One size fits all-ontwerp
- Geluidskwaliteit
Wanneer je de Nothing Ear (stick) uitpakt zijn het niet de oortjes zelf die opvallen, maar juist het oplaaddoosje. Het doosje lijkt op een lippenstift, maar dan met het transparante Nothing-ontwerp. Dat doosje draai je met eenzelfde beweging open. Iconisch, zeker. Maar het biedt geen praktische voordelen verder als waterdichtheid of een kleiner (broekzakvriendelijker) ontwerp. Dat is oké.
Ook de oortjes zelf beschikken over het indrukwekkende transparante ontwerp, net als het oplaaddoosje en de Ear(1)-oortjes die Nothing in de zomer van 2021 introduceerde. Er is wel een verschil met de Nothing Ear(1): de Ear (stick) beschikt niet over rubber tipjes zodat je je oortjes op maat afstelt, maar een ‘one size fits all’-ontwerp. Net als de AirPods. Dat Nothing de Ear Stick als AirPods-alternatief in de markt zet, gebeurt niet subtiel. Tijdens de productpresentatie werd het woord AirPods minstens evenvaak gebruikt als Ear (stick), en dat was opvallend.
Blindstaren op AirPods-ontwerp
Maar dat ontwerp dat Nothing overneemt is misschien niet de beste inspiratiebron. Het ontwerp zal in de meeste oren passen, maar lang niet alle oren. De meeste oortjes beschikken over verwisselbare rubber tipjes, waardoor je in vrijwel alle gevallen een passende maat hebt.
Ook voor de muziekbeleving is het niet de optimale keuze: omdat de Ear Stick los in je oor hangt “lekt” geluid weg en is ook omgevingsgeluid beter hoorbaar. Je bent beter bewust van je omgeving, dat wel, maar even lekker opgaan in de muziek. Dat is lastiger dan oortjes die in je gehoorkanaal zitten en daarmee het geluid isoleren. Ook zorgt het one size fits all-ontwerp dat functies als ruisonderdrukking en een omgevingsgeluidmodus niet werken, en dus niet aanwezig zijn op deze Ear (stick).
De in-ears bleven in mijn geval goed in de oren zitten, zelfs bij het sporten. Toch heb je het gevoel dat ze was losjes in de oren hangen. Wanneer je met je hand tegen de oortjes tikt vallen ze ook snel uit. Fijn is daarom dat Nothing geen tikbediening in de oortjes heeft toegevoegd, maar bediening door in het steeltje te knijpen. Hoewel het wat minder makkelijk werkt, zorgt de knijpbediening dat je niet de headset uit je oren tikt.
Geluid ondanks lekkage
Door de geluidslekkage heb je ook doorlopend het gevoel dat de oortjes qua geluidskwaliteit meer in hun mars hebben dan dat je daadwerkelijk hoort. Het geluid klinkt vaak wat blikkerig en geluidsdetails vallen weg. Dat is zonde.
De balans tussen hoge-, midden- en lage tonen is gelukkig prima afgesteld. De speakertjes in de Ear (stick) zijn ook in de basis goed. Alleen gehinderd door de pasvorm. Tevens had de geluidskwaliteit wat beter gekund met een hoogwaardige codec. De oortjes ondersteunen SBC en AAC, geen aptX (HD) of LDAC die betere geluidskwaliteit kunnen bieden.
Ondanks dat afspeelmogelijkheden als ruisonderdrukking en een omgevingsgeluidmodus ontbreken is de Nothing Ear (stick) voorzien van microfoons. Deze zorgen ervoor dat je prima verstaanbaar bent bij telefoon- of videogesprekken.
Accuduur Nothing Ear (stick)
De Ear (stick) heeft een accuduur van iets meer dan zes uur. De oortjes beschikken over een accucapaciteit van 36 mAh (per oortje) en het lippenstift-achtige oplaaddoosje beschikt over een 350 mAh-accu. Dit houdt in dat het doosje de oortjes bijna vijf keer volledig kan opladen.
Het opbergdoosje kun je weer opladen via de usb-c-aansluiting. Draadloos opladen is helaas niet mogelijk, hieraan ligt wellicht het eigenzinnige ontwerp ten grondslag.
De bijbehorende app van de oortjes is basaal, maar mooi ontworpen en voorzien van alle functionaliteit die je nodig hebt. Je kunt de knijpbediening configureren, er is een equalizer en je kunt de oortjes updaten.
Alternatieven voor de Nothing Ear (stick)
Hoewel de Ear (stick) een opvallend fraai ontworpen is, lijkt Nothing niet de beste keuzes gemaakt te hebben. Zo was het overnemen van het AirPods-ontwerp misschien niet de beste keuze, vooral omdat de Apple AirPods toch een beter alternatief blijft.
Bovendien kun je voor eenzelfde bedrag ook oortjes krijgen die een betere geluidservaring, pasvorm en afspeelmogelijkheden (zoals ruisonderdrukking) biedt. Bijvoorbeeld de Nothing Ear(1). Maar ook andere merken lijken een verstandigere keuze. Sony’s WF-C500 (veel goedkoper, maar geen ANC) en LinkBuds S (iets duurder, wél ANC). Samsung’s Galaxy Buds2, JBL Live Pro 2 TWS… Er zijn veel alternatieven.
Conclusie: Nothing Ear (stick) kopen?
De Nothing Ear (stick) is voor het oog geweldig. Het lippenstifvormige oplaaddoosje en transparante ontwerp maken de headset een eyecatcher. Helaas heeft Nothing een onverstandige keuze gemaakt door het Apple Airpods-ontwerp over te nemen. Niet alleen kleven hier nadelen aan die andere oortjes niet hebben. Bijvoorbeeld voor pasvorm, geluidskwaliteit en afspeelmodi. Bovendien heeft Nothing het niet voor elkaar gekregen een beter alternatief te bieden voor de AirPods. Hierdoor wordt een keuze voor de Nothing Ear (stick) wat lastig te onderbouwen.