Android-games op pc spelen met KoPlayer

© PXimport

Android-games op pc spelen met KoPlayer

Game accessoires

Geplaatst: 7 juni 2020 - 12:45

Aangepast: 25 november 2022 - 10:25

Dirk Schoofs

Er zijn verschillende redenen om Android-apps te gebruiken op een computer. Een spel spelen op een groot scherm is een van de aantrekkelijkste aspecten. KoPlayer is een gratis emulator om de Android-omgeving op je pc-scherm te beleven. Hiermee speel je de mobiele games met het toetsenbord, muis of gamepad.

Een emulator is software die een besturingssysteem nabootst. Dankzij een Android-emulator is het mogelijk comfortabel van mobiele games te genieten zonder je zorgen te maken over de beperkte opslagcapaciteit van je smartphone of het leeglopen van de accu. Het Chinese KoPlayer kan overweg met de meeste games. Wanneer je Android-telefoon of tablet bepaalde games weigert, kun je ze nog altijd op KoPlayer proberen.

KoPlayer downloaden en installeren

Soms kan het installeren van een Android-emulator complex zijn. Dat is de reden waarom de afgelopen jaren enkele bekende namen, zoals Andy en AmiduOS, de handdoek in de ring gooiden. Bij KoPlayer gaat het gelukkig makkelijker. De emulator is gratis en beschikbaar voor Windows en macOS. Een opmerkelijk pluspunt is dat de Google Play Store erin is ingebouwd.

De installer werkt in vier talen: Engels, Indonesisch, Thais en Vietnamees. Het programma waarschuwt dat KoPlayer (zoals alle emulatoren) vrij veel schijfruimte in beslag neemt en vraagt of je de software misschien op externe schijf wilt installeren. Om alles zo vlot mogelijk te laten werken, kies je gewoon de harde schijf als opslaglocatie, kies je voor Engels en accepteer je de algemene voorwaarden. Hierdoor kom je automatisch in de beginnersgids.

© PXimport

Deze beginnersgids toont in enkele afbeeldingen de basishandelingen om de emulator te gebruiken. Gamen via het toetsenbord schakel je in en uit via de functietoets F12. Inzoomen doe je met het muiswieltje in combinatie met de Ctrl-toets. Heb je nog ergens een gamepad of joystick liggen, dan leer je hoe je die controllers configureert.

Er is ook een soort paniekknop, de zogenaamde Boss-key, een toetscombinatie om snel het Android-scherm te laten verdwijnen. Standaard is dat de combinatie Ctrl+Alt+W, maar je kunt dit in de Software Settings wijzigen. Met dezelfde toetscombinatie verschijnt het Android-scherm opnieuw.

De laatste slide toont hoe je bestanden en foto’s van de pc op het virtuele Android-toestel zet. Als je alles hebt begrepen, klik je op de knop Got it en enkele seconden later draait Android 6.0 Marshmallow op je computer.

Android-games downloaden naar pc

Na de introductie kom je in het startscherm van het fictieve Android-toestel. Hier staan al enkele koppelingen naar Systeem tool, FAQ (in het Chinees), Browser, Root Explorer en de Google Play Store. Bovenaan staan ook twee knoppen. Eentje brengt je altijd terug naar het startscherm en daarnaast staat een knop die de ‘hot’ games uit Google Play naar boven haalt. Via die knop installeer je heel makkelijk een spelletje. Gebruik gewoon de knop Download onder de titel van het spel dat je wilt installeren.

Links en rechts van het Bureaublad staan twee donkere balken. De rechterbalk heeft drie knoppen. Met de bovenste schakel je tussen de geopende apps. Het is mogelijk om meerdere Android-toepassingen tegelijk te draaien, een functie die veel andere Android-emulatoren missen. Met de knop eronder ga je snel naar het startscherm en de onderste is de Terug-knop.

© PXimport

Om een app te installeren die niet in het ‘hot’-lijst staat, moet je via het startscherm naar de Google Play Store om via de zoekfunctie bij de juiste titel te komen. Daar klik je op de groene Install-knop. Klaar! Je ziet hoe de emulator de app binnenhaalt en even later staat de nieuwkomer op het Bureaublad.

Apps uit de Play Store worden automatisch op de virtuele machine geïnstalleerd, maar je kunt ook apps uit andere bronnen toevoegen, bijvoorbeeld van een website. Die moet je dan handmatig installeren. In dat geval moet je over het apk-installatiebestand beschikken. Dat doe je buiten de virtuele omgeving, dus in Windows. Daarna gebruik je in KoPlayer de knop Load apk om de installer uit te voeren in Android. Als alles goed gaat, komt ook deze app op het startscherm.

Uiteraard kun je ook apps verwijderen door erop te klikken en dan de linkermuisknop ingedrukt te houden tot je de vraag krijgt of u de app echt wilt kwijt wilt. Let wel op met apk-bestanden: deze zijn niet altijd veilig en betrouwbaar. Downloaden uit de Play Store heeft de voorkeur.

Besturing

Ook in de linkerbalk staan verschillende functies om de game-ervaring zo optimaal mogelijk te maken. Onderaan staat bijvoorbeeld de knop om naar de schermvullende modus te schakelen. Hierdoor geniet je schermbreed van games met veel details. Bovendien verdwijnen in deze modus de zijbalken uit beeld. Je kunt ze terughalen door de muisaanwijzer naar de zijkant van het scherm te bewegen. Hier staan trouwens ook de knoppen om het geluidsvolume te regelen.

Bovenaan bevindt zich onder meer ook de Shake-knop, die van pas komt bij games waarbij je met het toestel moet schudden. Standaard gaat KoPlayer uit van een horizontaal scherm, maar met de knop Rotate zet je het scherm rechtop. Hier vindt u ook de knop om de webcam te activeren en een knop om je huidige gps-locaties te vinden, al werkte die niet bij ons.

Voor een betere game-ervaring stel je met de knop Keyboard sneltoetsen in voor de bediening. Als je op deze knop klikt, opent een rechterbalk. Om het toetsenbord te configureren, lees je eerst de informatie bij de link How to edit. Dit is de plaats waar je de muis en het toetsenbord leert configureren voor schietspellen of om een gamepad na te bootsen. Je kunt ook een echte gamepad met joystick aansluiten.

© PXimport

Geavanceerde opties

Omdat KoPlayer allerlei schermresoluties ondersteunt, kun je snel aan de slag zonder je druk te maken over allerlei resolutie-instellingen. Je kunt die instellingen wel inregelen naar wens. Hiervoor klik je op de knop Menu in de rechterbovenhoek. Dan open je de Software Settings. Op het tabblad General stel je de resolutie handmatig in en bepaal je de toetscombinatie voor de Boss Key. Afhankelijk van het aantal RAM dat je computer bevat, kun je de virtuele machine soepel laten draaien door het werkgeheugen te verhogen in het tabblad Advance. In dit tabblad kies je tussen vier voorinstellingen. Wij kozen voor de optie Speed.

Bij Attributes tenslotte lees je over het merk en het type toestel dat KoPlayer emuleert. Hier kunje zelfs het IMEI-nummer (International Mobile Equipment Identity) oproepen, een soort serienummer van het geëmuleerde toestel. Veel gameplezier gewenst!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000