ID.nl logo
De beste games voor onder de kerstboom
© PXimport
Huis

De beste games voor onder de kerstboom

Het is fijn als je iemand in de familie hebt die graag videospellen speelt, want dan heb je altijd iets om te geven. Al kan het best een uitdaging zijn om de juiste game te vinden, want met name in het najaar verschijnen ze met bosjes tegelijk, en dan moet je ze ook nog voor het juiste platform zien te vinden. We zetten de belangrijkste nieuwe titels op een rij.

Het is voor veel mensen en bedrijven een lastige tijd geweest en dat is voor gamestudio’s niet anders. Veel games moesten worden uitgesteld. Maar dat betekent niet dat er geen games onder de kerstboom komen te liggen dit jaar, want er zijn nog genoeg titels om in huis te halen rond de feestdagen.

De vaste grote namen

Elk jaar zijn er de vaste franchises waar je op kunt rekenen. Denk hierbij aan de Call of Duty-serie of de FIFA-spellen. Deze titels doen ieder jaar de kassa’s rinkelen bij de uitgevers, want de spellen zijn bij veel mensen met een game-pc of console enorm populair.

Call of Duty: Vanguard (PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, pc)

De schietspellen van Call of Duty (CoD) zijn elk jaar opnieuw kaskrakers en ook dit jaar doet de nieuwste CoD het weer goed onder fans. Helemaal omdat de game terugkeert naar de periode waar de eerste game in de serie zich ook afspeelde: de Tweede Wereldoorlog.

Call of Duty: Vanguard volgt in singleplayer het verhaal van een speciale eenheid aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kan er natuurlijk ook weer online geknald worden en keert zelfs de zombiemodus weer terug. Hoewel dat niet helemaal historisch accuraat is, blijft deze griezelige modus favoriet bij fans.

Lees de Call of Duty: Vanguard review op Gamer.nl.

©PXimport

FIFA 22 (PS5, Xbox Series X/S, PS4, Xbox One, pc)

Gelukkig wordt er niet alleen maar geschoten in games en heeft ook sport een prominente plek in de virtuele wereld. Daarbij is net als in het echt voetbal de grootste sport, en wordt met name de FIFA-serie massaal omarmd.

Goede kans dus dat degene voor wie je een cadeau zoekt FIFA 22 reeds in huis heeft, want de game ligt al sinds oktober in de winkels. Mocht diegene echter nog de versie van vorig jaar spelen, dan maak je hem of haar hier gegarandeerd blij mee.

©PXimport

Kleine indiegames

Een spel voor de pc of een spelcomputer tikt al snel de vijftig euro aan of gaat daar zelfs overheen. Gelukkig betaal je niet voor alle games de hoofdprijs. Zo komen er jaarlijks meerdere indiegames uit die door kleine, onafhankelijke studio’s worden gemaakt. In september kwam bijvoorbeeld Eastward (Switch, pc) uit. Een bijzonder en indrukwekkend avontuur in een prachtige wereld die kapot dreigt te gaan. Of ontsnap over de grens in Road 96 (Switch, pc) en maak een heftige roadtrip mee. Mocht je een game willen die meer op fantasie leunt, dan kun je met Solar Ash (pc, PS4, PS5) een goede beurt maken. Mocht dat allemaal wat te intens zijn, dan kun je ook gaan voor een rustig vissersbestaan in Moonglow Bay (pc, Xbox One, Xbox Series X/S – zie screen) of wordt postbode in Lake (pc, Xbox One, Xbox Series X/S).

©PXimport

Exclusieve games

De consolefabrikanten Sony, Microsoft en Nintendo komen elk najaar met grote games, exclusief voor hun platform. Op die manier hopen ze spelers naar hun systemen te halen en aan zich te binden. Dat is ook dit najaar niet anders, al zijn de lijstjes misschien wat korter dan voorgaande jaren.

Ratchet & Clank: Rift Apart (PS5)

De studio’s die exclusief werken aan games voor PlayStation zijn nog druk met een aantal grote titels die we helaas nog niet onder de kerstboom kunnen leggen dit jaar. Toch kwam er eerder dit jaar al genoeg uit om je mee te vermaken op de PlayStation 5. Mits je er een hebt kunnen bemachtigen natuurlijk, want de spelcomputers van Sony zijn bijzonder schaars. 

Mocht je er zelf al een hebben of iemand kennen die de witte gametoren in huis heeft, dan is Ratchet & Clank: Rift Apart in elk geval een game die aan elke collectie kan worden toegevoegd. Niet alleen kennen de twee spelfiguren een lange geschiedenis, maar dit deel zit ook vol effecten die op de vorige PlayStation nog niet mogelijk waren.

Lees de Ratchet & Clank: Rift Apart review op Gamer.nl.

©PXimport

Kena: Bridge of Spirits (PS5, PS4, pc)

Ook deze PlayStation-game is al even beschikbaar, maar daarmee niet minder bijzonder. In Kena: Bridge of Spirits speel je als het meisje Kena, dat magische krachten heeft. Ze reist tijdens de game door een wonderschone wereld, waarin ze bijzondere figuren tegenkomt, vijanden moet ontwijken en verslaan, en de nodige puzzels op moet lossen. 

De game gooide hoge ogen bij release in september en mocht je deze game nog niet in huis hebben, dan is dit het perfecte cadeau voor kerst. Overigens is deze game stiekem niet helemaal exclusief voor PlayStation; je kunt ‘m ook op pc spelen.

Lees de Kena: Bridge of Spirits review op Gamer.nl.

©PXimport

Uitgesteld

Ook voor gamestudios was het geen gemakkelijk jaar door de pandemie. Thuiswerken is voor veel mensen sowieso al een uitdaging, en wanneer je met grote bestanden werkt voor een game vraagt dit om de nodige aanpassingen. Meerdere games die gepland stonden voor dit najaar zijn daarom uitgesteld, waaronder de PlayStation-exclusieve game Horizon Forbidden West van de Amsterdamse studio Guerrilla Games. De game komt nu in februari 2022 uit. Hetzelfde geldt voor de game Stray (zie screen), waarin je een kat speelt. Het belooft een bijzondere game te worden, maar pas beschikbaar in 2022 dus. Of je nu een kat bent of een Griekse god, uitstel kan iedereen overkomen. God of War Ragnarok is ook doorgezet naar volgend jaar.

©PXimport

Xbox

Halo Infinite (Xbox Series X/S, Xbox One, pc)

Xbox brengt games tegenwoordig voor zowel consoles als voor op pc uit, waardoor we eigenlijk niet meer van exclusieve Xbox-games kunnen spreken. Toch plaatsen we het nieuwe deel in de legendarische shooter-serie Halo Infinite nog even onder het kopje Xbox-exclusief. Dat is immers het platform waar het allemaal is begonnen voor de Master Chief. 

Infinite werd een aantal keer uitgesteld, omdat de kwaliteit van de game nog niet zodanig was dat de makers er vertrouwen in hadden dat dit nieuwe deel de Halo-naam eer aan zou doen. 

Lees hier de Halo Infinite review.

©PXimport

Forza Horizon 5 (Xbox Series X/S, Xbox One, pc)

De Forza Horizon-serie heeft ons al vanaf het eerste deel laten zien dat racen een groot feest kan zijn. Snelle bolides, over-de-top races en prachtige vergezichten maken het een game die door veel racefans al jaren op handen wordt gedragen. In dit nieuwe deel wordt Groot Brittannië verruild voor Mexico. Dat betekent niet langer links rijden en vooral veel meer variatie in het landschap waar je doorheen mag crossen. Van woestijnen tot aan jungles en van kleurige steden tot aan een heuse vulkaan. 

Behalve voor de racefan die slechts geïnteresseerd is in de Formule 1, is dit een perfect cadeau. Lees de Forza Horizon 5 review op Gamer.nl.

©PXimport

Nintendo

Pokémon Brilliant Diamond/Shining Pearl (Switch)

Voor een grote, nieuwe Pokémon-game moeten fans nog even wachten tot volgend jaar wanneer Pokémon Legends: Arceus uitkomt. Toch hoeven fans van de zakmonsters niet stil te zitten in december, want een nieuwe uitgave van Pokémon Diamond en Pearl uit 2009 staat op de planning. Dat betekent geen nieuwe Pokémon om te vangen in Pokémon Briljant Diamond en Pokémon Shining Pearl, maar wel een compleet nieuwe look voor de twaalf jaar oude games. 

De beide spellen zijn perfect voor elke nostalgische Pokémon-fan die de games destijds heeft gespeeld, maar met de opgepoetste graphics is het ook voor nieuwe spelers een leuk avontuur. Lees ook de Pokémon Briljant Diamond en Shining Pearl review op Gamer.nl.

©PXimport

Welke Switch moet je hebben?

Als je echt uit wil pakken voor iemand met kerst of je zelf eens flink wil verwennen, is er ook een nieuwe Nintendo-console dit najaar. Geen compleet nieuwe generatie, maar een verbeterde versie van de originele Nintendo Switch: de Nintendo Switch OLED. De naam verraadt het al: dit model heeft een oledscherm, wat voor net wat fraaier beeld zorgt tijdens het spelen. Het nieuwe model ligt sinds 8 oktober in de winkels, waarmee er nu drie verschillende Switch-consoles beschikbaar zijn. Het basismodel, de Nintendo Switch, is de eerste versie van de spelcomputer en wat goedkoper dan de OLED-versie. Als een oledscherm geen harde eis is, dan is dit de beste versie om in huis te halen. Spellen voor de Nintendo Switch kunnen met dit basismodel op zowel de televisie als onderweg in handheldmodus gespeeld worden. Dat geldt niet voor de Nintendo Switch Lite. Dit model is de goedkoopste versie van de spelcomputer van Nintendo en kan alleen in handheldmodus gebruikt worden. Daar hangt gelukkig ook een vriendelijker prijskaartje aan. De Switch Lite is vooral bedoeld voor spelers die hun spelcomputer veel onderweg gebruiken of als er in huis al een gewone switch is en deze alleen voor speelsessie op de eigen kamer gebruikt wordt.

PC

Final Fantasy XIV: Endwalker (PS5, PS4, pc, Mac)

Waar normaal gesproken een uitbreiding van World of Warcraft zou staan, moeten fans van de Massively Online Multiplayer RPG (MMO-RPG) het dit jaar doen met een uitbreiding voor Final Fantasy XIV. De game zag dit jaar een grote toename van spelers. De toestroom was zelfs zo groot dat de servers van de ontwikkelaar het niet meer aankonden en ze gamers in een lange wachtrij moesten zetten. 

Inmiddels doen de servers het weer redelijk naar behoren en kunnen spelers genieten van de nieuwe uitbreiding. In Final Fantasy XIV: Endwalker nemen spelers het op tegen Zenos van de Garlean Empire die – hoe kan het ook anders – de wereld wil vernietigen.

©PXimport

Age of Empires IV (pc)

De historische strategiegame Age of Empires was bijna zelf geschiedenis. Voorganger Age of Empires III verscheen in 2005 en daarna leek het gedaan met de serie. Recenter zijn er nieuwe versies van de oude spellen verschenen, met verbeterde graphics. Deze verkochten zo goed dat de maker heeft besloten om een geheel nieuw deel te ontwikkelen. 

In de game speel je met legereenheden uit de Middeleeuwen en kun je spelen met koninkrijken van over de hele wereld. Dat kan singleplayer, waarin je historische gebeurtenissen volgt of online in schermutselingen tegen andere spelers.

Lees de Age of Empires IV review op Gamer.nl.

©PXimport

Hoe geef je een digitale pc-game cadeau?

Wie onlangs een speelgoedwinkel is ingelopen, zal het zijn opgevallen dat de gamesectie voor pc nog maar heel mager is. Dit heeft alles te maken met het feit dat pc-games steeds vaker online worden gekocht. Dat maakt het alleen wel wat lastig om een pc-gamer een spel te geven als cadeau. Toch zijn er wel opties om te zorgen dat de pc-gamer in de familie ook wat leuks krijgt, al moet je daar wel even voor het internet op. De meeste pc-gamers gebruiken nog altijd het platform Steam om hun games aan te schaffen en te spelen. Als je zelf ook Steam hebt en de gelukkige ontvanger van het cadeau bevriend is met je op het platform, kun je de game direct digitaal geven. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je ook een cadeaukaart kopen. Deze zijn vaak te koop bij de lokale supermarkt en je maakt er vrijwel elke pc-gamer blij mee. Mocht je geen Steam hebben en toch een specifieke game willen geven, dan bieden online winkels als www.gog.com of www.humblebundle.com uitkomst. Op deze platformen kun je ook games kopen om cadeau te doen. Via gog.com kun je ze downloaden en op een eigen medium zetten om weg te geven. Bij Humble Bundle krijg je een gamecode om weg te geven, die vervolgens op Steam geactiveerd kan worden.

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇


 

▼ Volgende artikel
De aircooler: het betaalbare alternatief voor een airco in huis
Energie

De aircooler: het betaalbare alternatief voor een airco in huis

Zit je tijdens warme dagen te puffen in huis, maar zie je een dure airco niet zitten en vind je een ventilator gewoon niet effectief genoeg? Dan is een aircooler misschien precies wat je zoekt. Deze verkoelende tussenoplossing werkt met water in plaats van koelvloeistof en heeft daardoor een aantal aantrekkelijke voordelen. Maar ook wat beperkingen.

In dit artikel lees je:

– Hoe een aircooler werkt en waarin hij verschilt van een airco – De belangrijkste voor- en nadelen van een aircooler – Wanneer een aircooler wél (en juist níet) een slimme keuze is – Wat je moet weten over prijs, geluid, energieverbruik en gebruiksgemak

Lees ook: Koele vergelijking: ventilator of mobiele airco?

Wat is een aircooler?

Heel simpel gezegd: een aircooler zuigt warme lucht aan, laat die langs een watergekoeld element stromen en blaast de frisse lucht vervolgens weer de ruimte in. Dat zorgt voor een aangename luchtstroom vlak bij het apparaat. Maar zet je het apparaat uit, dan is ook de verkoeling snel verdwenen. Anders dan een airconditioner verlaagt een aircooler de temperatuur in de kamer niet echt. Het effect is vergelijkbaar met een ventilator, maar dan met een extra verkoelend tintje.

De voordelen: fris, stil en flexibel

Hoewel een aircooler de thermometer niet drastisch laat dalen, voelt de lucht er wel merkbaar frisser door aan. Dat komt doordat het apparaat warme lucht actief koelt met waterdamp. In kleinere ruimtes werkt dat verrassend goed, zeker vergeleken met een standaard ventilator die alleen lucht verplaatst.

Een ander pluspunt: aircoolers zijn fluisterstil. Omdat ze geen compressor gebruiken, hoor je nauwelijks dat ze aanstaan. Ideaal dus voor in je slaapkamer of thuiskantoor. Er is bovendien geen ingewikkelde installatie of raamafdichting nodig: je rolt het apparaat gewoon naar de plek waar je verkoeling wilt, vaak nog op handige wieltjes ook.

En dan is er nog het kostenplaatje. Aircoolers zijn om te beginnen aanzienlijk goedkoper dan (mobiele) airco's. Je hebt daarnaast geen installatiekosten, een véél lagere energierekening en de aanschafprijs ligt veelal onder de 100 euro. Sommige modellen hebben bovendien een ingebouwde luchtzuiveraar die stof, pollen en andere viezigheid uit de lucht filtert: handig voor mensen met allergieën.

©Sekai

De nadelen: beperkte verkoeling en vochtige lucht

Toch kent een aircooler z'n grenzen. Het belangrijkste nadeel: de koelkracht is beperkt. Waar een airco een ruimte echt koel kan blazen (tot wel 10 graden lager!) blijft een aircooler steken op een bescheiden 3 graden. Je kunt dus geen precieze temperatuur instellen, zoals dat bij een airco wel kan.

Bovendien maakt een aircooler de lucht vochtiger. In een kamer die van zichzelf al wat broeierig is kan dat onprettig aanvoelen. Je doet er daarom goed aan om tijdens het gebruik een raam open te zetten, vooral bij hoge luchtvochtigheid. En let op het onderhoud: het waterreservoir moet regelmatig worden geleegd en schoongemaakt om schimmelvorming te voorkomen. Anders blaast het apparaat geen frisse, maar juist muffe (en ongezonde) lucht je kamer in.

Heel lokaal verkoeling nodig?

(bijvoorbeeld op je werkplek)

Wanneer wél (en wanneer juist geen) aircooler?

Een aircooler is vooral handig als je op zoek bent naar betaalbare, energiezuinige verkoeling die weinig geluid maakt. Ideaal voor wie geen honderden euro's wil uitgeven aan een airconditioner, maar wel behoefte heeft aan een fris briesje in huis.

Is het bij jou thuis structureel warm of wil je grotere ruimtes écht koel krijgen? Dan is een traditionele (mobiele) airco waarschijnlijk een betere investering. Zeker als de luchtvochtigheid in huis al aan de hoge kant is, kun je beter voor een krachtiger systeem kiezen.

Toch liever een vaste airco? ⤵

Vraag een offerte aan voor airconditioning: