Zo beheer je je opgeslagen wachtwoorden in Windows 11

© PXimport

Zo beheer je je opgeslagen wachtwoorden in Windows 11

Geplaatst: 8 oktober 2021 - 02:07

Aangepast: 25 november 2022 - 11:11

Justin Doornekamp

Tegenwoordig gebruiken we op veel websites verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden. Dat is immers wel zo veilig. Het gevaar is dat je weleens een wachtwoord vergeet. Gelukkig kun je je inloggegevens in Windows 11 opslaan. Dit werkt op een vergelijkbare manier als in Windows 10.

Referentiebeheer

Als je wilt zien welke wachtwoorden er allemaal zijn opgeslagen in Windows 11, dan kun je naar het menu Referentiebeheer gaan. Hier kom je door in de instellingen naar Configuratiescherm te gaan en vervolgens te klikken op Gebruikersaccounts. Onder Webreferenties zie je welke wachtwoorden je computer heeft opgeslagen, inclusief uitgebreide informatie als het adres van de betreffende website, je gebruikersnaam en welke browser het wachtwoord heeft opgeslagen. Om het wachtwoord te kunnen zien, zul je ter verificatie de gebruikersnaam en je Windows-wachtwoord moeten invullen (of pincode).

Je kunt er ook voor kiezen om het wachtwoord te verwijderen. Als je in de toekomst wilt inloggen op de website in kwestie, dan zal Windows je wachtwoord en gebruikersnaam niet langer automatisch invullen. 

Windows 11: tips, nieuws, systeemeisen en meer

© PXimport

Windows-wachtwoord veranderen

Overigens kun je op deze manier niet je aanmeldingsgegevens voor Windows 11 veranderen. Deze optie vind je namelijk in de Instellingen-app bij Accounts onder Aanmeldingsopties. Klik bij Wachtwoord op Wijzigen om het wachtwoord voor je Windows-account te veranderen. Wanneer je de volgende keer wilt inloggen op je pc, kun je de nieuwe aanmeldingsgegevens gebruiken. Het is ook mogelijk om zonder wachtwoord in te loggen op je Microsoft-account (dit is overigens niet minder veilig). 

Passwordmanager van browsers

De wachtwoordenkluis van Microsoft wel wat achterhaald, nu veel browsers hun eigen passwordmanager hebben. Je ziet alle opgeslagen wachtwoorden direct in de browser terug, zonder dat je dit hoeft op te zoeken in het Referentiebeheer-menu in Windows 11. Als je je aanmeldgegevens verandert, dan zal de browser deze zelf al bijwerken. Wil je dit in Windows 11 regelen, dan moet je eerst de oude gegevens handmatig verwijderen via Referentiebeheer, zodat niet het verkeerde wachtwoord wordt aangeboden. Daarna kun je het wachtwoord van een bepaalde website veranderen en Windows het wachtwoord laten opslaan. 

© PXimport

Externe tool

Er is ook nog een andere reden om de wachtwoordenkluis van Windows 11 niet te gebruiken, namelijk de verzameldrang van Microsoft. Door een andere passwordmanager te gebruiken, voorkom je dat Microsoft al je gebruikersnamen en wachtwoorden weet. Recent werd al een lek ontdekt in de wachtwoordendatabase van Windows 11. Het liefst kies je voor een kluis die niet is ingebakken in een browser, bijvoorbeeld 1Password, LastPass of KeePass.   

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000