© PXimport

Wazige tekst herstellen doe je zo

Geplaatst: 29 augustus 2021 - 05:13

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Dirk Schoofs

Omdat de nieuwste beeldschermen steeds hogere resoluties hebben en Windows een systeembrede technologie gebruikt om tekst haarscherp weer te geven, kan het onbegrijpelijk zijn als tekst toch wazig in beeld komt. Dit kun je eraan doen.

Stap 1: ClearType-wizard

Windows gebruikt al sinds Windows XP ClearType om tekst scherp te tonen. Ga naar het zoekvak in de linkerbenedenhoek en typ ClearType. Hierdoor opent het systeem de wizard om ClearType te configureren. In het eerste venster moet de optie ClearType inschakelen aangevinkt zijn. Daarna controleert de wizard of het beeldscherm op de oorspronkelijke monitorresolutie is ingesteld. De volgende vijf schermen krijg je telkens tekstblokjes te zien waar je aangeeft wat jou de beste weergave lijkt. Wanneer je op de knop Voltooien klikt, zal Windows rekening houden met jouw ClearType-voorkeuren.

© PXimport

Stap 2: Automatisch beter

Zijn zelfs de afbeeldingen wazig, dan is je monitor wellicht slecht ingesteld. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer Beeldscherminstellingen. Scrol naar beneden tot je bij het vakje Schermresolutie komt. Selecteer de resolutie waar (Aanbevolen) naast staat. Soms gebeurt het dat Windows zich in de aanbevolen resolutie vergist. Controleer dus de specificaties van het beeldscherm om te zien of dit overeenkomt met de aanbevolen resolutie. Windows beschikt ook over een automatische functie die wazige tekstproblemen detecteert en oplost. Bij Instellingen / Beeldscherm klik je onder Schaal en lay-out op de link Geavanceerde schaalinstellingen. Hier zorg je ervoor dat je de optie aanzet bij Windows apps laten verbeteren zodat deze geen wazig beeld geven. Daarna start je de pc opnieuw op om de correctie te laten werken.

© PXimport

Stap 3: Verouderde app

Wanneer je alleen een wazige tekst krijgt in één bepaalde toepassing, kan dit een storing zijn in de compatibiliteitsinstellingen van de app. Dit komt voor bij software die eigenlijk ontworpen is voor een oudere versie van Windows of beeldschermen met een lagere resolutie. Klik met de rechtermuisknop op de app en selecteer Eigenschappen. Gebruik het tabblad Compatibiliteit en selecteer daar Hoge DPI-instellingen wijzigen. Daarna vink je het vakje aan bij Deze instelling in plaats van de optie uit Instellingen gebruiken om problemen met de schaalaanpassing op te lossen voor dit programma. Vink ten slotte het vakje aan Gedrag van hoge DPI-schaalbaarheid negeren uitgevoerd door: Applicatie. En bevestig met OK.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000