© PXimport

Veilig je vakantie boeken doe je zo

Desktops & monitoren

Geplaatst: 7 augustus 2021 - 08:51

Aangepast: 25 november 2022 - 11:05

Richard Veenstra

Een vakantie boeken anno 2021, hoe gaat dat? Vorig jaar was en ook dit jaar is het nog steeds niet het beste jaar voor de toerisme-industrie. Toch is de kans groot dat je binnenkort eindelijk wel weer eens een vakantie wilt gaan boeken. Hoe zorg je ervoor dat je niet op de blaren zit als een reis afgelast wordt en hoe vind je de beste deals?

Tip 01: Reisadvies inwinnen

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: door corona gaat reizen anders dan voorheen. Ook al ben je zelf al ingeënt, dit betekent niet dat je zomaar naar elk land mag reizen, je kunt immers nog steeds het virus doorgeven aan mensen die niet gevaccineerd zijn. Een goede start is om de website van de overheid te bekijken voordat je een reis naar een bepaald land wilt maken. Op www.tiny.cc/reisadvies vind je allerlei informatie. Onder Reisadvies: kies uw bestemming typ je je bestemming in. Je ziet dan een kaart van het land en bij populaire bestemmingen is deze ingedeeld per provincie of regio. Soms is een heel land geel, oranje of rood, soms hebben alleen bepaalde gebieden beperkingen. Er staat altijd bij van welke datum de informatie is. Onder het kopje Coronavirus valt voor het land specifieke informatie wat betreft corona te lezen. Hier lees je of je op straat een mondkapje op moet, of er een avondklok is en of je je vrij door het land mag bewegen. Denk eraan dat de informatie regelmatig kan veranderen en blijf dus regelmatig de site checken. Zeker vlak voor vertrek!

© PXimport

Bekijk eerst de website van de overheid voordat je vakantieplannen gaat maken

-

Tip 02: Vlucht boeken

Er zijn natuurlijk allerlei vergelijkingssites voor vluchten, maar wij vinden de vluchtvergelijker van Google het handigst. Ga naar www.google.com/travel/flights en vul in het eerste vak je vertreklocatie in. Bij Waar wil je heen? kun je niet alleen een stad invullen, maar ook een land of streek. Geef een begin- en einddatum aan en klik op Zoeken. Google geeft nu de beste opties voor zowel de heen- als terugreis aan. Wil je de resultaten filteren, dan doe je dat met de ovale knoppen bovenin. Zo kun je bepaalde maatschappijen uitsluiten als je bijvoorbeeld een keer een nare ervaring met een bepaalde maatschappij hebt gehad. Als je op Bagage klikt, kun je aangeven hoeveel stuks handbagage je mee wilt nemen, Google zal vervolgens de prijzen aangeven als je bijvoorbeeld twee stuks bagage in de cabine mee wilt nemen. Het Datumraster is een andere handige functie. Als je niet gebonden bent aan specifieke data, dan kun je hier zien welke vertrek- en einddata goedkoper zijn dan de data die je hebt aangegeven. Goedkopere opties worden in groen weergegeven, duurdere in rood. Bij Prijsgrafiek zie je welke periodes duurder of goedkoper zijn. Hier kun je eventueel ook de lengte van je reis veranderen. De tabel zal dan meteen geüpdatet worden.

© PXimport

Tip 03: Koopjes vinden

Google richt zich voornamelijk op vluchten, al kun je ook hotels en vakantiewoningen vinden door op een van de opties aan de linkerkant van de pagina te klikken. Maar voor koopjes inclusief vluchten en overnachtingen, of als je gewoon lekker in eigen land wilt blijven, is de site www.vakantieveilingen.nl een betere optie. Klik bijvoorbeeld bovenin op Dagje weg en je ziet een heleboel veilingen van toegangskaartjes voor pretparken, sauna’s en dierentuinen. Voordat je kunt bieden op een veiling, moet je je aanmelden door bovenin op Nieuwe gebruiker? Begin hier te klikken. Als je een bod uitbrengt en je wint de veiling, dan ben je verplicht het bedrag daarna ook te betalen, het is dus geen vrijblijvend bod. Ook is het belangrijk om te weten dat er altijd nog 5,50 euro aan administratiekosten bovenop komt. De biedingen gaan vaak in de laatste minuut nog fors omhoog. Bedenk van tevoren wat je er maximaal voor wilt betalen, zo voorkom je dat je te veel betaalt voor een veiling.

Een andere handige site voor koopjes is www.vakantiepiraten.nl. De redactie speurt de hele dag het internet af voor de beste vakantiedeals. Je moet wel snel toeslaan, een tripje kan zo weg zijn of duurder zijn geworden. De site geeft af en toe ook ‘error-fares’ van vliegmaatschappijen aan, dit zijn vluchten die door een menselijke of technische fout veel goedkoper zijn dan normaal. Dit soort tickets zijn meestal binnen een paar uur niet meer te boeken, dus het kan handig zijn om de app van VakantiePiraten te installeren en de notificaties aan te zetten als je hiervan gebruik wilt maken.

© PXimport

Je moet wel snel toeslaan, een tripje kan zo weg zijn of een stuk duurder zijn geworden

-

Tip 04: Hotels boeken

Als je een hotel wilt boeken, is het slim om een vergelijkingssite te gebruiken. Het kan namelijk zijn dat je via een vergelijkingssite minder betaalt dan het tarief wanneer je direct bij het hotel zelf boekt. Er zijn talloze vergelijkingssites, een aantal bekende zijn Booking.com, Hotels.com, Trivago.com en Expedia.com. De meeste sites hanteren dezelfde prijzen, maar soms zit er een klein verschil in de hotelprijs. Het is slim om te kijken of je favoriete vergelijkingssite een bonusprogramma heeft, hiermee kun je korting krijgen op overnachtingen of zelfs af en toe een gratis overnachting krijgen. Hotels.com heeft bijvoorbeeld de Hotels.com Rewards. Als je tien overnachtingen hebt geboekt en deze ook hebt afgerond, dan krijg je één overnachting cadeau ter waarde van de gemiddelde prijs van de tien overnachtingen. Vrijwel alle hotels die op Hotels.com staan, doen hieraan mee. Je kunt overigens niet bij elk hotel je Hotels.com Rewards inwisselen.

© PXimport

Tip 05: Annuleren

In deze tijden is het belangrijk dat je gemakkelijk een geboekte vakantie of geboekt hotel weer kunt annuleren. Bijvoorbeeld als een land opeens niet meer toegankelijk is voor Nederlandse toeristen of als er in uw vakantieland een lockdown of avondklok wordt ingesteld. Bij de meeste hotel-vergelijkingssites kun je eenvoudig zien wat de annuleringsvoorwaarden zijn. Soms heeft dezelfde hotelkamer twee verschillende tarieven: eentje waarbij je je geld kwijt bent en eentje waar je gratis kunt annuleren tot 24 uur voor aankomst. Zo’n kamer is vaak een stukje duurder. Bij veel sites kun je zelfs zoeken op hotelkamers die gratis te annuleren zijn. Zet bij Booking.com bijvoorbeeld aan de linkerkant voor Gratis annuleren een vinkje om alleen kamers weer te geven die gratis geannuleerd kunnen worden. Lees wel even de precieze voorwaarden van de annulering. Soms kun je tot de dag van vertrek gratis annuleren, soms krijg je maar een percentage van je bedrag terug en soms krijg je wel de kosten van de kamer terug, maar niet de administratiekosten van de vergelijkingssite.

© PXimport

Annuleringsverzekering

© PXimport

Tip 06: Boek alles online

Wil je geld besparen? Regel dan alles online. Je vlucht en hotel kun je dus gemakkelijk online boeken, maar ook alle extra’s zijn veel goedkoper als je het van tevoren via internet boekt. Denk aan een huurauto of bijvoorbeeld extra bagage.

Voor huurauto’s is het aan te raden een verzekering zonder eigen risico te boeken. In de meeste gevallen kost dit wel een paar tientjes meer, maar er zijn veel gevallen bekend van verhuurbedrijven die na retour moeilijk doen over krasjes of deuken. En vaak is het moeilijk naderhand te bewijzen dat jij niet voor die schade verantwoordelijk bent, zeker als je de taal niet machtig bent.

In sommige gevallen is de verzekering online zelfs goedkoper dan wanneer je het bij aankomst aan de balie boekt. Dit geldt overigens al helemaal als je extra bagage op een vlucht mee wilt nemen. Boek dit altijd online, want de prijzen die je op het vliegveld moet betalen, zijn exorbitant hoog. Houd je bovendien aan de regels die voor je bagage gelden. Bij budgetmaatschappijen als Ryanair, easyJet, Wizz Air of Vueling is het baliepersoneel vaak onverbiddelijk als je handbagage net iets te groot is of als je in te checken koffer een kilootje te veel weegt.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000