ID.nl logo
Terug in de tijd: Internet Archive bestaat 25 jaar
© PXimport
Huis

Terug in de tijd: Internet Archive bestaat 25 jaar

Internet Archive werd opgericht door Brewster Kahle in 1996 en bestaat dus alweer 25 jaar. Een bijzonder project met als doel internet (en veel meer) te archiveren. Een soort universele bibliotheek der mensheid zeg maar, waar in je oude websites, films, software, boeken en meer kunt bekijken.

Een groot probleem van internet is dat het vergankelijk is. Het is immers nooit ontworpen om zaken te archiveren, alleen het meest recente is er te vinden. En dan meest recent in de zin van het laatste wat door de maker van een website is toegevoegd. Want er zijn natuurlijk hier en daar wel verweesde websites van jaren terug te vinden. Maar het overgrote deel van weleer is simpelweg verdwenen. Bedrijven en organisaties gaan failliet, mensen komen te overlijden en vervolgens is er niemand meer die de rekeningen van servers betaalt. Waarna het over en uit is met alle content daarop die bij (bijvoorbeeld) een website hoort. 

Brewster Kahle zag deze ellende al in 1996 aankomen, de vroege jaren van het publieke internet dus. En bedacht dat hij graag alle websites wilde archiveren, in de vorm van een of meerdere ‘snapshots’ gemaakt gedurende het bestaan ervan. Dat is gelukt, maar inmiddels is zijn Internet Archive veel meer dan dat geworden. Je treft er bijvoorbeeld gedigitaliseerde boeken en naslagwerken in aan, films, audiofragmenten, NASA-foto’s en meer in aan. Heel bijzonder is de software-collectie die voor een groot deel en systeemonafhankelijk via een browser-gebaseerde emulator door iedereen met een beetje moderne browser gedraaid kan worden.

Digitale geschiedenis

Internet Archive is inmiddels een onmisbare bron geworden voor journalisten, ‘digi-archeologen’, historici, studenten en ga zo maar door. Daar waar juist extreem veel informatie is vervluchtigd in de afgelopen decennia en de mensheid minder tastbare (en nog leesbare…) documentatie dan ooit tevoren in de geschiedenis heeft achtergelaten, is Internet Archive in dat gat gesprongen. Meest bekende onderdeel van de site is bij het grote publiek ongetwijfeld The Wayback Machine. Hierin kun je op verschillende punten in de tijd gearchiveerde websites bekijken. Niet alleen levert dat een tripje ‘down memory lane’ op, maar het is ook een verzameling van onschatbare waarde op ’t sociaal-historische vlak. 

Wat hield ons de afgelopen 25 jaar (en de komende decennia…) bezig? Geocities-websites geven inzicht in de zieleroerselen van de pioniers der digitale mensheid. Soms aandoenlijk knullig met de onmiskenbare overdaad aan animated gifjes en en soms gewoon interessant. Toen Geocities ophield met bestaan, dreigde de enorme hoeveelheid gebruikerspagina’s voorgoed te verdwijnen, Internet Archive heeft een flink deel ervan kunnen behouden. Op de hoofdpagina van Internet Archive kun je midden boven een url of zoekterm ingeven in het veld bij Wayback Machine. Tik bijvoorbeeld maar eens Geocities.com en je ziet een kalender, die terugloopt tot 1996. Elk bolletje leidt naar een of meer snapshots die je kunt openen.

©PXimport

Zoekt en gij zult vinden

Goed, we keren weer terug naar de hoofdpagina van Internet Archive. De erin aanwezig informatie is op allerlei manieren toegankelijk. Meest snelle is simpelweg op een van de categorieknoppen boven in beeld klikken of tikken. Klik maar eens op de filmstrip en dan op Television. Er kan nu weer gekozen worden uit een berg subcollecties (categorieën), ideaal om eens lekker doorheen te browsen. Of gebruik de zeer uitgebreide zoekhulp in de linker kolom waarmee je heel gericht kunt zoeken naar specifieke content. Waarbij overigens geldt dat de niet-website gerelateerde content van Internet Archive veel verder teruggaat dan 1996!

©PXimport

Software draaien én downloaden

Aardig detail van veel van de content die op Internet Archive is te vinden: deze is niet alleen in de browser te bekijken, maar meestal ook te downloaden. En daarmee kun je dingen dan weer in iets als een presentatie rondom een werkstuk of iets dergelijks gebruiken. Je vindt beeld en geluid van een berg aan historische en (of) iconische gebeurtenissen. Voor computerliefhebbers is de softwarecollectie zoals al gemeld erg interessant én bijzonder. Klik maar eens op de diskette bovenaan de pagina van Internet Archive, gevolgd door een klik op Historical software. Klik op een van de vele onder de categorie vallende getoonde postzegels, of zoek gericht via het zoekpaneel links. Wij vonden Space War, het allereerste computerspel met grafische elementen. Ontworpen in 1962 voor de legendarische PDP-11. Bijzonder is, dat je het spel gewoon kunt draaien in een emulator. Klik maar op de groene startknop in de preview aan het begin van de pagina. Deze truc geldt voor alle software die van deze knop voorzien is.

©PXimport

Niet alle software van Internet Archive draait in je browser, maar veel wel. De ervaring leert verder dat het op mobiele apparaten een beetje een kwestie van hit and miss is. Vaak helpt het gebruik van een muis en draadloos toetsenbordje de gewenste applicatie alsnog op gang. Ook geldt dat sommige geëmuleerde systemen op wat minder high-end smartphones en tablets mogelijk wat traag zijn. Op een pc gewapend met Windows 10 moet ’t overgrote deel van de collectie echter als een zonnetje draaien.

Shareware cd-roms

Over collecties gesproken: je vindt op Internet Archive ook een heleboel van die ooit legendarische shareware-cd-roms aan. Vaak thematisch uitgebracht, voorzien van bijvoorbeeld games, muziekbestanden, tools enzovoorts hielpen ze in de jaren ’90 – een deels internetloos tijdperk – computergebruikers aan hun software. Veel van die cd’s werden ook ingezet door sysops van BBS’en, ofwel de system operator van een bulletin board system. Feitelijk een tekstgeorienteerd systeem waarop je via een modem kon inbellen. Een van de favoriete bezigheden op zo’n BBS was het downloaden van software. En die kwam dan vaak weer van zo’n verzamelschijf af, via een aan het BBS-systeem hangende CD-rom drive. Die dingen waren in de begindagen schreeuwend duur, vandaar de populariteit van BBS-softwareverzamelingen.

Copyrights

Pas trouwens op met (commercieel) hergebruik van alles wat afkomstig is uit Internet Archive. Veel wordt voor onderzoek en niet-commercieel gebruik al dan niet oogluikend toegestaan. Maar bijvoorbeeld een Microsoft zal het niet leuk vinden dat je hun retro-software gaat verspreiden bijvoorbeeld. En ook zijn er bedrijven – Nintendo is een notoir voorbeeld – dat alles wat ze ooit gemaakt hebben angstvallig afschermt. En bijvoorbeeld jaargangen van antieke tijdschriften rondom het thema Nintendo niet toestaat op Internet Archive omdat er van copyright voorziene afbeeldingen in voorkomen. Jammer, want door dat soort bedrijven verdwijnt alsnog veel van de ‘digitale revolutie’ (waar we feitelijk nog altijd middenin zitten) achter de schermen. Maar ach, wie weet kunnen we die zaken over een paar decennia alsnog zorgeloos bekijken op Internet Archive.

Voor nu geldt: geniet van de enorme al bestaande collectie, en duik de geschiedenis eens in. Wij vonden een snapshot van de computertotaal.nl uit 1997(afbeelding bovenaan dit artikel), wie weet wat u nog aan sporen van uzelf aantreft!

▼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

▼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.