Review: Iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1

Desktops & monitoren

Geplaatst: 6 mei 2016 - 09:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:59

Hebt u gewoon veel werkruimte nodig? Dan is een zogenaamde ultrawide quad-hd-monitor een interessant alternatief voor werken met meerdere beeldschermen. Deze monitoren bieden 3440x1440 beeldpunten op een diagonaal van 86 centimeter (34 inch). Doorgaans zijn ze flink aan de prijs, maar bij de iiyama ProLite XUB3490WQSU-B1 valt dat nog enigszins mee. Waar veel concurrenten de 1.000 euro benaderen, kost dit model 'slechts' zo'n 750 euro.

2,5 keer meer pixels

€ 750 is een stevig bedrag, maar daarvoor krijgt u wel 2,5 keer meer pixels – en dus werkruimte – dan met een standaard full hd-beeldscherm. Hoewel het formaat groot klinkt, valt het in de praktijk nog wel mee. De extra grootte zit vooral in de breedte, qua hoogte is het vergelijkbaar met een monitor van 69 centimeter (27 inch). Op het brede ips-paneel kunt u probleemloos vier A4-documenten volledig naast elkaar weergeven, zonder te hoeven scrollen of zoomen. Ook grote spreadsheets zijn erg handig te bewerken met zo veel ruimte tot uw beschikking. Verder hebben ook toepassingen zoals beeldbewerking en cad/cam baat bij het grote werkveld. Natuurlijk is werken met meer vensters eveneens erg prettig met zo veel beeldpunten. Groot voordeel is dat er geen ruimtes tussen beelddelen zitten, zoals bij werken met meerdere schermen wel het geval is.

Voor- en nadelen

De uitvoering van iiyama (vrijwel elk merk biedt een vergelijkbaar product) is in de basis prima. Positief is dat het op een ergonomische, verstelbare voet staat, en ruimschoots voldoende aansluitingen heeft, waaronder hdmi 2.0 en displayport. Ook is een usb 3.0 hub geïntegreerd, evenals speakers. Het is ook mogelijk om beelden van diverse bronnen naast of in elkaar weer te geven.

Onze testresultaten laten een wisselend beeld zien, maar overwegend is het goed. Kleurtemperatuur, kleurechtheid en helderheid zijn prima, het contrast zou wat beter kunnen maar is nog altijd ruim voldoende. De grijsafwijking en gamma zijn een zwak punt, waardoor we dit scherm niet direct voor semi-professionele beeldbewerking zouden aanraden. Voor doorsnee gebruik zult u er weinig van merken. Het energieverbruik lijkt wat aan de hoge kant, maar voor deze klasse is het modaal – vergeleken met meerdere aparte monitoren valt het alles mee.

Conclusie

Deze relatief betaalbare superbreedbeeld monitor is een uitstekende keuze voor wie veel werkruimte nodig heeft, of gewoon altijd veel programma’s tegelijk gebruikt.

Pluspunten:
Aansluitmogelijkheden, ergonomie, kleurechtheid, responstijden.

Minpunten:
Grijswaarden en gamma, contrast.

Adviesprijs: € 749,–

Voor meer informatie: www.iiyama.com

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000