Politie Duitsland maakt ‘nazi-Shazam’ om verboden liedjes op te sporen

© CIDimport

Politie Duitsland maakt ‘nazi-Shazam’ om verboden liedjes op te sporen

Geplaatst: 5 december 2013 - 08:06

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:42

Redactie

De Duitse politie heeft een eigen applicatie ontwikkeld die naziliederen kan herkennen. De app wordt daarom de ‘nazi-Shazam’ genoemd, naar de populaire muziekapplicatie die in korte tijd de naam en artiest van afgespeelde nummers kan herkennen.

Volgens de politie van Duitsland wordt nazimuziek gebruikt door neonazi’s om jongeren te ‘lokken’. Dit laat de Duitse krant Der Spiegel weten. De applicatie van de politie moet gebruikt worden om vlug in te kunnen grijpen wanneer er nazimuziek wordt gedraaid op bijvoorbeeld internetradiostations. Volgens de Duitse krant moet het gebruik van de app kosten besparen en werkt hij bovendien erg snel. 

De Duitse overheidsdienst verbiedt haatdragende muziek voor jongeren en heeft daarom vorig jaar 79 liederen geïndexeerd omdat ze racistisch zijn of nazistische teksten bevatten. Het is nog niet helemaal zeker of de speciale applicatie ook daadwerkelijk ingezet mag worden. De Duitse justitie vraagt zich af of het gebruik van de app in bijvoorbeeld een zaal kan worden gezien als audio-surveillance en daarmee als inbraak van privacy.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000