‘Marktplaats voor criminelen’ Silk Road opgerold

© CIDimport

‘Marktplaats voor criminelen’ Silk Road opgerold

Desktops & monitoren

Geplaatst: 3 oktober 2013 - 07:33

Aangepast: 17 november 2022 - 08:33

Redactie

De Amerikaanse onderzoeksdienst FBI heeft de beruchte online marktplaats Silk Road opgerold. Via de website van deze illegale zwarte markt werden onder andere anoniem drugs verhandeld en criminele diensten aangeboden. Silk Road stond daarom ook bekend als de Marktplaats voor de criminele wereld.

Silk Road werd gezien als één van de meest beruchte sites op het ‘shadow net’, het internet van de onderwereld. De website kon alleen bezocht worden via het Tor-netwerk, waarmee internetters anoniem kunnen surfen. Bovendien hadden gebruikers een specifiek adres nodig om op Silk Road terecht te komen.

Gevonden door Gmail-adres

In 2011 startte de FBI een omvangrijke operatie om de website offline te halen en de oprichter, alleen bekend onder zijn online schuilnaam The Dread Pirate Roberts, te vinden en arresteren. Op woensdag is dit gelukt; toen werd de 29-jarige William Ulbricht in een bibliotheek in San Francisco gearresteerd. De FBI kon hem vinden omdat Ulbricht in de begintijd van Silk Road een Gmail-adres gebruikte om zijn onderneming te promoten.

Drugs, wapens en huurmoordenaars

Waar op Marktplaats meubels, auto’s en concertkaarten verhandeld worden, stond Silk Road bekend om zijn grote aanbod aan drugs en wapens, maar ook huurmoordenaars en gestolen creditcardnummers. Wie iets wilde aanschaffen via Silk Road, moest afrekenen met de anonieme, digitale valuta bitcoin. Nadat het nieuws over het oprollen van Silk Road naar buiten kwam, is de waarde van de bitcoin met maar liefst twintig procent gedaald. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000