AMD Radeon RX 6700 XT - Wéér een videokaart die nergens te koop is…
De markt voor videokaarten staat op zijn kop. Als je al een leuke videokaart op voorraad ziet dan zijn de prijzen absurd, en gebruikte kaarten van twee jaar geleden verkopen vandaag voor meer dan de oorspronkelijke nieuwprijs. Dat zet een wat zure toon bij elke nieuwe videokaart die fabrikanten uitbrengen, maar neemt niet weg dat we graag willen weten hoe hij zich met de concurrentie verhoudt.
De AMD Radeon RX 6700 XT is de opvolger van de RX 5700 XT, en het kleinere broertje van de RX 6800 (XT) die AMD eind vorig jaar uitbracht voor het hogere segment. Met een adviesprijs van 489 euro gaat hij de strijd aan met onder andere de in theorie iets duurdere Nvidia GeForce RTX 3070, en de in theorie iets goedkopere RTX 3060 Ti. We zeggen “in theorie”, want de huidige situatie op de markt maakt het onmogelijk om echt concrete prijsdetails te geven. Het prijspunt suggereert de doelgroep wel: dit moet een kaart zijn die uitstekende prestaties biedt voor gamen op 1080p- en 1440p-resoluties.
©CIDimport
©CIDimport
Prestaties waar het telt
Gamers met een 4K-paneel kijken beter naar een luxer model, daarvoor komt de RX 6700 XT iets te kort, maar de grotere groep gamers met een 1080p Full HD of een 1440p Quad HD monitor worden door deze nieuwe kaart uitstekend voorzien. Alle recente games draaien op 60 FPS of meer op hoge instellingen, en mocht je deze kaart weten te bemachtigen dan mag je dus genieten van een heel comfortabele game ervaring op dergelijke schermen.
De iets duurdere RTX 3070 is net wat te hoog gegrepen, die kaart blijft deze Radeon kaart zo’n 5% voor. Dat zijn geen verschillen die je in de praktijk merkt, maar bij een gelijke prijsstelling ligt de RTX dan wel voor de hand. Aan de andere kant blijft de AMD kaart de RTX 3060 Ti wel voor met een vergelijkbare marge. Prijstechnisch zou hij daar dan ook tussenin moeten vallen.
Warme referentiekaart
Hoewel AMD een chic design heeft ontwikkeld voor hun referentiekaart zijn de prestaties ervan niet zo indrukwekkend als gehoopt, een gevolg van het iets hogere stroomverbruik van deze AMD kaart dan zijn Nvidia-tegenhangers. Geen verschil dat je echt in de portemonnee gaat voelen, maar desondanks een factor. De kaart blijft wel vrij stil, maar wordt ook relatief warm. Dat is geen probleem in een beetje degelijke behuizing, maar het ligt voor de hand om een RX 6700 XT te overwegen van een boardpartner van AMD. Denk aan bedrijven als Gigabyte, ASUS en MSI. Tenminste, als die te vinden zijn voor bescheiden meerprijzen.
Wachten op nieuwe features
AMD heeft één groot probleem, en dat is dat Nvidia vooralsnog voor loopt met de algemene featureset. Real Time Ray Tracing staat weliswaar nog in de kinderschoenen, maar werkt vooralsnog beter op Nvidia kaarten dan op die van AMD, waarbij het zwaarder weegt op de prestaties. Ook heeft Nvidia nog het voordeel voor creatievelingen gezien hun hardware encoder voordelen biedt voor content streaming en voor werken met Adobe Premiere Pro, iets waar AMD vooralsnog geen goed antwoord op heeft. AMD kaarten zijn dus interessant als je eigenlijk vooral om gamen geeft.
Conclusie
An sich is de Radeon RX 6700 XT een fijne videokaart met uitstekende prestaties voor gamers met 1080p en 1440p monitoren. Het is enkel de vraag in hoeverre de adviesprijs van 489 daadwerkelijk gehaald gaat worden, wij vermoeden namelijk dat ook deze kaart lastig te vinden zal zijn. Uiteindelijk kan je maar één ding doen als je echt een videokaart zoekt: neem deze mee in je overweging, en als je hem weet te vinden zorg dan dat de prijs klopt bij de prestaties. Dat wil zeggen dat hij iets voordeliger is dan een RTX 3070, en niet veel duurder dan een RTX 3060 Ti.
**Adviesprijs** € 489,- (straatprijs vanaf € 750,-) **Kloksnelheid** 2321 MHz (tot 2581 MHz boost) **Geheugen** 12 GB **Aanbevolen voeding** 650 watt **Afmetingen referentiemodel** 267 mm lengte, 2 sloten dik **Website** [www.amd.com](https://www.amd.com/en/products/graphics/amd-radeon-rx-6700-xt)
- Uitstekende prestaties op 1440p
- Uitstekende prestaties op 1080p
- Ca. 30 procent sneller dan voorganger
- Komt wat tekort voor 4K-gamen
- Minder interessant voor streamers
- Referentiekaart wordt ietwat warm