Een snellere verbinding met glasvezel

Desktops & monitoren

Geplaatst: 30 maart 2020 - 12:56

In deze tijd van snel internet, is het ondenkbaar dat we niet eens zo bizar lang geleden massaal moest inbellen op een modem, en anderhalf uur deden over het downloaden van een mp3. Maar bestanden zijn groter geworden, en het dataverkeer dat we online genereren ook. Snel internet is daarmee geen luxe geworden, maar een noodzaak. Glasvezel biedt daarbij uitkomst.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KPN.

Waar we vroeger massaal riepen dat we geen snel internet nodig hadden omdat we toch nooit iets downloadden, zijn sites tegenwoordig zo overladen met afbeeldingen en video’s, dat een goede internetverbinding zelfs nodig is om, bijvoorbeeld, het nieuws te kunnen lezen of gewoon eventjes op Facebook te neuzen. Het explosief toegenomen gebruik van de smartphone in huis, en met name het feit dat we het merendeel van de content daarop consumeren via de draadloze internetverbinding in huis, zorgt er ook voor dat een snelle verbinding steeds meer een vereiste is.

Mobiele apparaten

We gebruiken onze internetverbinding dan ook op een hele andere manier dan zo’n vijftien jaar geleden. Stond er voorheen gewoon één computer in de huiskamer die om beurten gebruikt werd, tegenwoordig heeft elk gezinslid z’n eigen smartphone (en met een beetje pech ook nog een laptop). En al die apparaten maken gebruik van uw internetverbinding (om nog maar niet te spreken over smart devices, zoals een slimme deurbel, een ip-camera enzovoort). Er wordt vaak geroepen dat de maximale downloadsnelheid van internet via de kabel vergelijkbaar is met die van glasvezel. Los van het feit dat een glasvezelverbinding stabieler is dan internet via de kabel, zit het verschil hem dan ook veel meer in de uploadsnelheid. Bij internet via de kabel is de maximale uploadsnelheid namelijk slechts 40 Mbit per seconde, terwijl die snelheid bij glasvezel ligt op 500 Mbit per seconde.

Dat klinkt niet alleen als een heel groot verschil, dat ís het ook. Want juist in een tijd waarbij we steeds meer data versturen, in plaats van alleen maar downloaden (denk aan live video’s, uploaden van foto’s naar Facebook, Instagram, bestanden versturen via WeTransfer, video’s uploaden naar YouTube enzovoort), is het belangrijk dat er genoeg bandbreedte is om die data ook daadwerkelijk te uploaden. Zeker in een huishouden met meer personen zult u bij een internetverbinding via de kabel al snel merken dat het uitvoeren van deze handelingen niet zo soepel meer gaat. Daarnaast is een belangrijk verschil tussen glasvezel van KPN en internet via de kabel, dat u bij glasvezel niet afhankelijk bent van hoe ver u van de wijkcentrale woont of hoeveel apparaten er tegelijk op het internet aangesloten zijn. Wilt u meer weten over het verschil tussen internet via de kabel en glasvezel? Op deze pagina kunt u KPN glasvezel vergelijken met Ziggo internet via de kabel. Het verschil in prijs, snelheid en opties wordt dan in één oogopslag duidelijk.

Alles is online

Wat belangrijk is om te beseffen bij het kiezen van de snelheid van uw internetverbinding, is dat vrijwel alle technologie zich langzaam maar zeker ontwikkelt naar een situatie waarin álles online is. Wanneer u Netflix kijkt op uw Smart TV, dan lijkt dat televisie, maar in werkelijkheid gaat dit natuurlijk via uw internetverbinding. Leuke spelletjes als Candy Crush, Coin Master enzovoort, ze vereisen stuk voor stuk een voortdurende verbinding met het internet om te kunnen functioneren. Wat ook vaak vergeten wordt: de apps op uw smartphone die constant bezig zijn om zichzelf te updaten, de informatie die binnen die apps gedownload wordt, ze verbruiken allemaal data. Tel daarbij op dat het gemiddelde huishouden méér dan twee smartphones heeft, en u kunt uw voorstellen dat u alleen voor deze apparaten al een aardige verbinding mag hebben, wilt u ook nog zonder problemen de zwaardere taken kunnen uitvoeren, zoals video’s streamen. Glasvezel biedt u meer dan genoeg bandbreedte om al deze activiteiten te ondersteunen. Wilt u meer informatie over de beschikbaarheid van glasvezel in uw regio? Doe dan de glasvezel postcodecheck.

U bepaalt wat u gebruikt

In een wereld waarin we steeds vaker video streamen, maken we steeds minder gebruik van ons reguliere televisieabonnement. Er wordt nog steeds vaak gedacht dat, wie een internetabonnement afneemt, ook verplicht is om daarbij televisie af te nemen. Bij de diverse providers van internet via de kabel is dat ook daadwerkelijk het geval, maar met, bijvoorbeeld, Hussel Thuis van KPN, bepaalt u zelf of u ook televisie wilt bij uw glasvezelverbinding. Is dat niet het geval, dan laat u televisie achterwege. Zo betaalt u alleen voor wat u daadwerkelijk wilt gebruiken. En hoewel u bij KPN kunt kiezen voor snelheden tot aan 1 Gigabit per seconde, bepaalt u zelf de snelheid die bij uw thuissituatie past. Hebt u genoeg aan 200 Mbit of misschien toch 500? De keuze is aan u, in de wetenschap dat de uploadsnelheid (vanaf 200 Mbit/s) gelijk is aan uw downloadsnelheid, met een maximum van 500 Megabit per seconde. Glasvezel van KPN komt daarnaast als beste uit de test van de Consumentenbond (januari 2020), en staat dus garant voor de snelste en meest stabiele internetverbinding op dit moment.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000