Australië test Twitteralarm bij haaien

Australië test Twitteralarm bij haaien

Desktops & monitoren

Geplaatst: 30 december 2013 - 12:09

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:35

De reddingsdienst in West-Australië heeft meer dan 320 haaien van zenders voorzien. Zodra de dieren dichter dan een kilometer voor de kust zwemmen, wordt er automatisch een tweet verzonden die strandgangers ervoor waarschuwt.

In West-Australië vallen wereldwijd de meeste doden bij aanvallen door haaien. In de afgelopen twee jaar verloren zes mensen op die manier het leven. Door de stijging in het aantal dodelijke incidenten zag de Australische overheid zich genoodzaakt een nieuwe manier van waarschuwen te verzinnen.

In de tweet is te lezen welke soort haai het betreft, hoe groot het dier is en waar 'ie zich op dat moment bevindt. De batterij in de zender is ontwikkeld om meer dan tien jaar mee te gaan. De overheid hoopt zo tevens meer te leren over de bewegingspatronen van de haaien.

Sneller waarschuwen

Volgens wetenschapper Chris Peck is deze manier van informatievoorziening erg snel, wat bij levende dieren van groot belang is. Zo vertelt hij aan Sky News: "Voorheen hoorde je de waarschuwing misschien pas de volgende dag, als het gevaar allang was geweken. Nu is er geen reden meer om het risico te nemen, je hoeft enkel de informatie maar te zoeken en te vinden."

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000