Netwerkbestanden scannen met Microsoft Defender werkt zo

© PXimport

Netwerkbestanden scannen met Microsoft Defender werkt zo

Computer accessoires

Geplaatst: 4 september 2020 - 02:06

Aangepast: 25 november 2022 - 10:32

Wesley Akkerman

Microsoft Defender Antivirus is een ingebouwd programma waarmee je beschermd wordt tegen allerlei virussen, ransomware, spyware en andere malafide software. Je kunt lokale bestanden scannen, maar ook bestanden in je netwerk. Voorheen was deze functie standaard geactiveerd, maar dat is niet meer het geval wanneer je de nieuwste versie geïnstalleerd hebt.

Hoewel het in veel situaties niet aangeraden wordt de functie voor het scannen van netwerkbestanden te activeren, kan het toch goed zijn om te weten hoe je dat doet wanneer het wél nodig is. Wanneer je over Windows 10 Pro of Enterprise beschikt, dan regel je dat via de Local Group Policy Editor. Je opent start, zoekt op gpedit en klikt bovenaan op Group Policy Editor. Volg nu de volgende stappen op: Computer Configuration / Administrative Templates / Windows Components / Microsoft Defender Antivirus / Scan.

Zoek in de lijst Scan network files op en dubbelklik daarop. Links kies je nu voor de optie Enabled. Daarna klik je rechts onderin op de Apply-knop om de wijzigingen op te slaan. Druk nu op OK. Vanaf dit moment worden dus ook netwerkbestanden meegenomen tijdens automatische en handmatige scans. Mocht je de handelingen ook weer willen terugdraaien, dan kan dat. Je volgt dezelfde stappen op, maar op het moment dat je voor Enabled zou moeten kiezen, kies je nu voor Not configured.

© PXimport

Defender instellen via Windows PowerShell

Je kunt de instellingen ook aanpassen via de Windows PowerShell. Je opent Windows PowerShell door Start te openen en powershell in te tikken. Open het programma niet meteen, maar klik erop met je rechter muisknop. Kies nu voor de optie Als administrator uitvoeren. Het is nu de bedoeling dat je de volgende regel overtikt. Je kunt hem helaas niet kopiëren, dus zorg ervoor dat je geen tikfouten maakt.

Set-MpPreference -DisableScanningNetworkFiles 0

Mocht je deze aanpassing ook weer willen terugdraaien, dan is dat goed mogelijk. Je volgt de hierboven genoemde stappen op tot het moment waarop je wederom een regel tekst moet invoeren op het donkerblauwe veld. Dit keer dien je een andere regel over te nemen. Ze lijken op elkaar, met als enige verschil dat je dit keer de 0 vervangt met het cijfer 1. Dan krijg je dus de volgende regel tekst.

Set-MpPreference -DisableScanningNetworkFiles 1

Windows PowerShell is een handig programma waarmee je complexe handelingen op de computer met commando's eenvoudiger kunt maken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000