LG OLED55B6V - Perfect zwart met enorm contrast

© PXimport

LG OLED55B6V - Perfect zwart met enorm contrast

Computer accessoires

Geplaatst: 5 juni 2018 - 04:57

Aangepast: 24 november 2022 - 13:09

Eric Beeckmans

Een OLED-televisie is in veel gevallen een goede keuze voor filmliefhebbers. De LG OLED55B6V is een modern ogende televisie met een flinterdun scherm. Is de beeldkwaliteit van deze OLED-tv ook van deze tijd?

Met een vijf millimeter dun scherm, nauwelijks zichtbaar kader, transparante nek en metaalkleurige voetplaat is deze televisie een fraai staaltje van wat er met OLED-technologie kan op vlak van design.

Aansluitingen

Het toestel is uitgerust met vier HDMI-aansluitingen, die alle vier klaar zijn voor Ultra HD HDR content (van bijvoorbeeld een spelconsole of Ultra HD Blu-ray-speler). Slechts twee HDMI-aansluitingen staan aan de zijkant, samen met twee USB-poorten. Alle andere aansluitingen, inclusief de hoofdtelefoonaansluiting, staan achteraan en wijzen naar de muur. Wie een strakke wandmontage wenst, moet daar rekening mee houden. Vind je de hoofdtelefooningang te lastig te bereiken, sluit dan een korte verloopkabel aan of kies voor een bluetooth-hoofdtelefoon.

Beeldkwaliteit

Bij een OLED-scherm levert elke pixel zelf licht, en kan individueel uitgeschakeld worden zodat hij perfect zwart is. OLED-tv’s hebben daardoor een ongeëvenaard, bijna oneindig contrast. Aangezien alle 2016 OLED-modellen hetzelfde paneel gebruiken, zien we dezelfde goede prestaties als op de duurdere versies. De uitstekende kalibratie levert prachtige beelden met natuurlijke diepte, en rijke kleuren. We merken wel op dat de televisie een beetje zwartdetail verbergt. Dat is te corrigeren door de instelling ‘helderheid’ een of twee stappen te verhogen. In zachte kleurovergangen of erg donkere beelden kan je soms wat vage kleurstrepen of blokken zien.

© PXimport

© PXimport

De B6 levert met al je bronnen, van dvd tot spelconsole, erg mooi beeld, al moet hij in sommige gevallen, zoals ruisonderdrukking, zijn meerdere erkennen in de E6 en G6. De verschillen zijn echter klein, en zullen zelden storen. Het OLED-scherm toont heel veel detail in snel bewegende beelden. Het scherm is uitgerust met een anti-reflectiefilm, die het scherm wanneer het uit staat, vanuit een bepaalde hoek een wijnrood tintje geeft.

HDR

OLED-schermen zijn met hun perfecte zwartwaarde en enorm contrast een geweldige keuze voor HDR. Ze combineren dat bovendien met een enorm rijk en uitgebreid kleurpalet waardoor HDR-content echt tot zijn recht komt.

Deze LG ondersteunt HDR10 en Dolby Vision, en via een recente software update ook HLG. Zo geniet je van het breedst mogelijke HDR-aanbod.

-

Enkel op vlak van lichtopbrengst moeten ze de allerbeste LCD-tv’s laten voorgaan. Dat is vooral zichtbaar in overwegend heldere beelden (denk aan sneeuwlandschappen) omdat OLED-technologie dit soort beelden donkerder weergeeft dan ze moeten zijn. Deze LG ondersteunt HDR10 en Dolby Vision, en via een recente software update ook HLG. Zo geniet je van de beste HDR-content, zowel op Netflix, Amazon Video, YouTube als Ultra HD Blu-ray. Dat maakt het toestel een veilige keuze naar de toekomst toe.

Smart TV

WebOS 3.0 is een uitstekend smart tv platform dat je op overzichtelijke en speelse wijze toegang biedt tot alle bronnen, apps en functies. Je kunt de tegels op het Home scherm ordenen zodat je al je favorieten onmiddellijk terug vindt.

Remote

LG rust zijn WebOS-tv’s uit met de Magic Remote. Die ligt prima in de hand, en door te wijzen naar het scherm beweeg je een cursor op het scherm. De remote volgt je bewegingen erg nauwkeurig, en je hoeft er weinig moeite voor te doen. Zo klik je snel de gewenste tegels aan, of navigeer je vlot door de menu’s. Vind je dat gedoe met aanwijzen maar niks, dan zijn er nog genoeg toetsen aanwezig op de remote om je tv op de klassieke manier te bedienen. De remote is uitgerust met een microfoon waarmee je zoekopdrachten kunt inspreken.

© PXimport

Geluidskwaliteit

Waar de E6- en G6-reeks voorzien zijn van een soundbar, moet de B6 het stellen met onzichtbaar ingebouwde luidsprekers. De geluidsinstallatie is getuned door audiofabrikant Harman Kardon. Je kunt de prestaties nog bijsturen met ‘Magic Sound Tuning’, een korte, eenmalige procedure waarbij je de microfoon van de remote gebruikt, en je de klank op basis van de akoestiek van de kamer aanpast. Het eindresultaat is meer dan behoorlijk, alleen de basweergave schiet tekort.

Conclusie

OLED-schermen zijn een uitstekende keuze voor de film- en sportliefhebbers. Het perfecte zwart, enorme contrast, en rijke kleuren maken van deze televisie een echte miniatuur thuisbioscoop. Hij toont veel detail in snel bewegende beelden, en is ook nog eens klaar voor de belangrijkste HDR-formaten.

© PXimport

De LG OLED55B6V levert ten opzichte van de E6 en G6-reeks wat in op geluidskwaliteit en zit in een minder opvallend design, maar hij levert wel dezelfde top beeldkwaliteit. De verschillen zijn op dat vlak zo klein dat we ze niet belangrijk achten. WebOS 3.0 staat garant voor een moderne, vlotte en leuke smart tv ervaring. Zoek je een OLED-scherm aan de laagst mogelijke prijs, dan ben je bij de B6 aan het juiste adres.

9,0

ONS OORDEEL

LG OLED55B6V

Pluspunten

WebOS 3.0 smart tv met Magic Remote is overzichtelijk en handig

Ondersteunt veel HDR-standaarden

Zeer rijke kleurweergave

Uitstekende weergave van snel bewegende beelden

Perfecte zwartweergave en enorm contrast

Zeer ruime kijkhoek

Minpunten

Verberg een klein beetje schaduwdetail

Vage kleurstrepen of blokken mogelijk in donkere scenes

Niet zo helder als top lcd-modellen

Conclusie

**Prijs** 1.399 euro **Schermtype** OLED **Schermdiagonaal** 55 inch, 140 cm **Resolutie** 3840 x 2160 pixels **HDR**HDR10, Dolby Vision, HLG-standaard **Beeldfrequentie**120 Hz **Connectiviteit** 4 x HDMI, 3 x USB, bluetooth, CI+-slot, component, composiet, Optische audio-uitgang, Ethernet-LAN, 3.5mm koptelefoonuitgang **Smart TV**webOS 3.0 **Website** [www.lg.com](http://www.lg.com/nl/televisies/lg-OLED55B6V-oled-tv)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000