Het bekende Rakuten-knopje: waar is het voor en wat is Rakuten TV?
Koop je een nieuwe tv, dan kan het zomaar zijn dat de bijbehorende afstandsbediening een Rakuten-knop heeft. Voor velen is Rakuten een onbekende naam, maar eigenlijk is het net zoiets als Netflix: een streamingdienst. Hier leggen we je uit wat je moet weten.
Je televisie-afstandsbediening doet tegenwoordig meer dan alleen de tv aan- of uitzetten. Denk bijvoorbeeld aan knoppen voor streamingdiensten als Netflix en Rakuten TV. Maar wat als je die specifieke knoppen anders wilt instellen of zelfs niet gebruikt? In dit artikel duiken we dieper in de mogelijkheden.
- Wat is Rakuten TV en hoe verschilt het van andere streamingdiensten?
- Hoe kun je de Rakuten-knop op je afstandsbediening herprogrammeren?
- Waarom hebben sommige afstandsbedieningen specifieke knoppen voor diensten als Rakuten TV?
Veel televisie-afstandsbedieningen zijn allang niet meer alleen voorzien van een numeriek gedeelte, wat plussen en minnen en de aan-uit-knop. Ze worden steeds verder uitgebreid met nieuwe opties. Op die van een Philips Ambilight-televisie vind je bijvoorbeeld een speciale Ambilight-knop waarmee je snel het licht achter je toestel kunt aanpassen.
Ook zijn er veel afstandsbedieningen die zowel een Netflix als een Rakuten TV-knop hebben. Netflix kent iedereen inmiddels wel, maar hoe zit dat met Rakuten?
©PXimport
Rakuten is een soort Japanse Amazon
Rakuten is een bedrijf, een soort Japanse Amazon. Zijn streamingdienst heet Rakuten TV. Net als Amazon heeft het zowel een gedeelte waarin je films per stuk kunt kopen, als een abonnementsgedeelte (Starzplay) waar je voor een vast bedrag per maand (4,99 euro) vrije keuze hebt. Er is zelfs nog een derde optie, namelijk gratis films kijken. Hierbij zie je wel tussendoor reclames.
Rakuten is een streamingdienst die op dit moment vooral uit films bestaat, maar er worden onder andere via Starzplay ook steeds meer series toegevoegd. Bovendien biedt het sinds kort 90 televisiezenders die je met advertenties kunt kijken. Maar dit is niet on-demand en werkt met een programmering met zenders als GQ, Vogue, Wired, Bloomberg en The Hollywood Reporter. Dus niet grote Nederlandse zenders als SBS, RTL, et cetera.
In eerste instantie was Rakuten een wat vreemde eend in de bijt en een streamingdienst die vrij kaal was, maar inmiddels doet het zeker qua filmaanbod niet onder voor veel andere diensten. Wel zijn sommige films die je los koopt vrij duur, dus zorg dat je een vergelijkend warenonderzoek doet met bijvoorbeeld Amazon Prime Video en Pathé Thuis (of kijk of de film niet toevallig op een andere streamingdienst staat waarop je een abonnement hebt).
Rakuten-knop aanpassen
Wanneer je op het Rakuten-knopje drukt, dan ga je dus naar de Rakuten-app. Wil je dit niet, omdat je geen abonnement hebt op Rakuten, dan is het mogelijk om de knop een ander doel te geven. Button Mapper is een app die je kunt gebruiken om te zorgen dat die knop niet gaat naar Rakuten, maar naar een app die je wenst.
Ga hiervoor naar Instellingen > Android Instellingen > Apparaatvoorkeuren > Toegankelijkheid > Button Mapper > Aan. Vervolgens ga je naar de Button Mapper-app en kun je de apps selecteren met ‘voeg knoppen toe’. Let op: deze app werkt alleen op televisies met het besturingssysteem Android. Op veel Philips-tv’s zal het wel lukken, maar bijvoorbeeld op Samsung-televisies niet.
Een handige verwijzing die je onder de knop kan zetten is bijvoorbeeld naar Videoland of Amazon Prime Video, als je hierop een abonnement hebt. Je hoeft dan niet per se via het hoofdmenu naar deze apps te navigeren, want je opent hem met één druk op de knop, waarna hetgeen dat je eigenlijk op televisie aan het doen was meteen verdwijnt.
Dat kan soms ook onhandig zijn, bijvoorbeeld als je per ongeluk op de afstandsbediening gaat zitten of er een kat overheen loopt, maar het biedt wel veel comfort voor mensen die nog wel eens wisselen tussen streamingdiensten.
©Evelien Doosje
Reclame op je afstandsbediening
Dat sommige televisiemerken het niet toestaan dat je de Rakuten TV-knop een ander doel geeft, dat lijkt flauw. Het heeft alles te maken met commerciële afspraken waar je uiteindelijk als consument wel van profiteert. Veel televisies zijn aanzienlijk beter betaalbaar omdat makers deals sluiten met commerciële partijen. Soms is dat alleen voor reclame in het menu, maar het kan dus ook zo’n opvallende knop op de afstandsbediening.
Hoewel het vervelend is dat een aankoop die je doet zo is verwrongen van dit soort marketinguitingen, is het positief dat hiermee televisies beter betaalbaar zijn. Vandaar dat het niet bij alle televisies mogelijk is om die knop te wijzigen qua functie.
Wil je een nieuwe TV kopen maar weet je niet waar je op moet letten? Bekijk onze YouTube-video!