Kindle, Kobo of Tolino: welke e-reader past het best bij jou?

© BGStock72

Kindle, Kobo of Tolino: welke e-reader past het best bij jou?

Geplaatst: 31 juli 2023 - 14:04

Redactie ID.nl

E-readers zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. De compacte apparaten bieden een handige manier om altijd en overal digitale boeken mee te nemen. Maar met zoveel verschillende merken en modellen op de markt, welke e-reader past het beste bij jouw wensen en eisen? In dit artikel vergelijken we de belangrijkste eigenschappen van de drie populairste e-readers in Nederland: de Kindle, Kobo en Nook.

E-reader nodig voor vakantie?

Kijk hier voor een model dat aan al jouw wensen voldoet!

Kindle: de grootste

De Kindle-e-readers van Amazon zijn al jaren enorm populair. Ze hebben een simpel en minimalistisch design zonder poespas. De nadruk ligt op het gemakkelijk kunnen lezen van digitale boeken. De Kindle is er in verschillende varianten, variërend in prijs en specificaties.

De instapmodellen zijn de Kindle en Kindle Paperwhite. De Kindle heeft een 6 inch beeldscherm zonder verlichting, ideaal voor overdag lezen. De Kindle Paperwhite heeft een scherm van 6,8 inch met ingebouwde verlichting – wel zo handig voor lezen in het donker. De Kindle Oasis is het topmodel van Amazon, met een 7 inch flexibel beeldscherm en knoppen om de pagina's om te slaan.

Het grootste voordeel van de Kindle is de integratie met de Kindle Store van Amazon, waar je gemakkelijk honderdduizenden e-books kunt kopen. Ook kun je via de Kindle e-books lenen bij de Online Bibliotheek. Amazon optimaliseert de e-books in de Kindle Store specifiek voor de Kindle-schermen. Hierdoor is de leeservaring erg prettig.

Bekijk hier alle e-readers van Amazon Kindle!

Kobo: de populairste

Kobo is na Amazon de grootste aanbieder van e-readers. De e-readers van Kobo zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, van de compacte Kobo Clara HD tot de Kobo Aura One met 7,8 inch scherm. Kobo zet vooral in op het creëren van een ontspannen leeservaring. Zo hebben de schermen een hoge resolutie en zogenaamde ‘ComfortLight’-verlichting om de ogen te ontzien.

Net als Amazon heeft Kobo een eigen e-bookwinkel: de Kobo Store. Hier vind je naast bestsellers ook unieke content van kleine uitgeverijen. Bij Kobo kun je e-books alleen kopen via een abonnement op Kobo Plus. Handig is de Pocket-integratie, waarmee je webartikelen kunt opslaan om later op je Kobo te lezen.

Een sterk punt van Kobo is de ondersteuning voor het lenen bij openbare bibliotheken. In Nederland werkt Kobo samen met Online Bibliotheek, waardoor je rechtstreeks e-books kunt lenen op je Kobo-reader. Dat scheelt een hoop gedoe met het overzetten van geleende e-books.

Bekijk hier alle e-readers van Kobo!

Tolino: onbekend, maar niet onbemind

De e-readers van Tolino zijn het resultaat van een samenwerking tussen verschillende Duitse boekhandels, met als doel een alternatief te bieden voor de grote techbedrijven als Amazon en Kobo. In Nederland zijn de Tolino-readers verkrijgbaar via onder meer boekhandelsketen Libris.

Net als Kobo legt Tolino de nadruk op het maximaliseren van het leesplezier. De Tolino Vision 5 en 6 en de Shine 4 hebben bijvoorbeeld een hoogwaardig Carta 1200-scherm voor optimaal leescomfort. Ook handig is de bluetoothondersteuning om naar audioboeken te kunnen luisteren.

Via de Tolino-alliantie heb je toegang tot meer dan 3 miljoen e-books. Je kunt e-books kopen in de Tolino Shop of lenen als je lid bent van de Online Bibliotheek.

Bekijk hier alle e-readers van Tolino!

Vrouw leest op het strand op haar e-reader

Voor- en nadelen van e-readers

VoordelenNadelen
Compact en lichtgewicht, makkelijk overal mee naartoe te nemenDuurder dan paperbacks
Batterij gaat wekenlang mee zonder opladenGeen kleurenscherm
Groot aanbod aan e-books, vaak goedkoper dan papieren boekenNiet alle boeken verkrijgbaar als e-book
Inzoomen en lettertype aanpassen voor optimaal leescomfortGeen geur en tastbeleving van echt papier
Geen reflectie zoals op tablets en telefoonsSoms lastig te lezen in fel zonlicht

Belangrijkste verschillen

Nu we de belangrijkste eigenschappen van de Kindle, Kobo en Nook hebben bekeken, vatten we hier de voornaamste verschillen samen:

  • Kindle heeft de beste integratie met de Kindle e-bookstore en is geoptimaliseerd voor Amazon-content.

  • Kobo biedt de meeste ondersteuning voor bibliotheken, ook in Nederland via de online Bibliotheek.

  • Kindle, Kobo en Tolino bieden allemaal een ruim aanbod aan modellen; van een budgetvriendelijk instapmodel tot een luxe variant.

  • Kobo en Tolino leggen meer nadruk op de leeservaring dankzij hogeresolutieschermen en oogcomfort.

  • Qua prijs-kwaliteitverhouding is Kobo vaak net iets voordeliger dan Kindle en Tolino.

E-readers versus tablets

Naast dedicated e-readers kun je tegenwoordig ook prima op tablets digitale boeken lezen. Toch is de leeservaring op deze apparaten over het algemeen minder prettig dan op een klassieke e-reader.

Tablets zoals iPads hebben kleurrijke lcd-schermen die reflectie geven in fel licht. Dat vermoeit de ogen sneller. E-inkschermen van e-readers daarentegen lijken veel meer op echt papier. Ook de accuduur van tablets is een stuk korter.

Qua formaat zijn lichte e-readers makkelijker om langdurig vast te houden dan zwaardere tablets. Daarnaast leiden tablets sneller af door notificaties en apps. E-readers zijn juist minimalistisch en richten zich alleen op lezen.

Toch kan een tablet ook goed dienstdoen voor e-books, bijvoorbeeld als tweede apparaat naast een e-reader. De keuze is uiteindelijk persoonlijk en hangt af van leesvoorkeuren.

Kijk hier voor een overzicht van alle tablets!

Conclusie

Er is geen universele beste keuze als het gaat om e-readers. Het hangt af van je specifieke wensen en leesgedrag welk model het best bij je past. Wil je vooral Engelstalige bestsellers lezen? Dan is de Kindle van Amazon een logische keuze. Leen je ook graag Nederlandse e-books bij de bibliotheek? Kies dan voor een Kobo. Ben je een lezer die zich graag urenlang verdiept in spannende verhalen? Let dan op functies voor oogcomfort, zoals Kobo en Tolino die bieden.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten