Review Kobo Elipsa 2E - Een andere kijk op boeken
De Kobo Elipsa 2E is een e-reader met een bijzonder groot e-inkscherm en een stylus. Hiermee maakt Kobo de e-reader geschikt voor onder meer studieboeken. Helaas trapt Kobo alleen nog steeds in dezelfde valkuilen als met de eerste generatie. Je leest er meer over in deze Kobo Elipsa 2E-review.
Als e-reader komt de Kobo Elipsa 2E fantastisch uit de bus. Het grote scherm met nachtlampje is een waar leesgenot. Als notitieblok of werkboek is de reader ook een stuk beter door zijn snellere response. Toch weet de e-reader, vergeleken met een tablet met stylus, op dat gebied onvoldoende uit te blinken. Het is bewonderenswaardig dat Kobo probeert te vernieuwen, maar veel van deze nieuwe functies vallen om vanwege onbegrijpelijke keuzes.
- Goede e-reader
- Gewicht
- Snelheidsverbeteringen
- Accuduur
- Luisterboek-ondersteuning gebrekkig
- E-inkscherm en OS te beperkt voor stylus
- Niet waterdicht
- Kobo-account verplicht
Nog geen twee jaar terug verraste Kobo met de introductie van de Elipsa. In tegenstelling tot grote e-readerconcurrent Amazon probeert Kobo de markt op te schudden met innovatie. De Kobo Elipsa viel met name door de support voor een stylus, maar ook door luisterboeken te ondersteunen.
Lees ook: Kobo Elipsa review - digitaal notitieblok
Ondanks dat de poging tot innovatie te prijzen valt, werden beide planken jammerlijk misgeslagen. Het e-inkscherm in combinatie met een stylus reageerde net even te traag. Bovendien zorgden het gebrek aan kleur en functionaliteit ervoor dat je net even te erg inlevert vergeleken met een iPad met stylus. Ook luisterboeken kwamen niet uit de verf, dat keer door kortzichtige beperkingen: alleen luisterboeken van Kobo’s dienst mogen worden afgespeeld en een audio-aansluiting ontbreekt. Zonde, want als e-reader zelf was de Kobo Elipsa door zijn grote scherm juist erg prettig.
De Kobo Elipsa was dan ook nog geen grote hit, valt op te maken uit antwoorden van woordvoerders van Kobo zelf.
“Het aandeel van de totale verkopen is nu nog klein in vergelijking tot de 'pure' e-readers, maar wij verwachten dat dit gaat toenemen in de komende jaren”.
- Kobo
Een ezel stoot zich in het algemeen…
Verrassend was dat Kobo de Elipsa snel opvolgde met de Kobo Elipsa 2E. Nog verrassender is dat het bedrijf blijft vasthouden aan de grote genoemde dubieuze keuzes die aan de basis stonden van de onvoldoende in de review van de eerste generatie.
Wederom zijn luisterboeken niet de moeite waard. Hoewel bluetooth én een audio-aansluiting elkaar niet bijten, is alleen de eerste aanwezig. Waardoor je luistervaring afhankelijk is van twee accu’s en minder betrouwbaar is dan een bedrade. Ook mag je alleen Kobo-luisterboeken afspelen. Antwoord op de vraag waarom deze blokkades zijn opgeworpen, roept eigenlijk alleen nog maar méér vragen op.
“Bij Kobo proberen we een zo zuiver mogelijke gebruikservaring te bieden. Door Kobo-luisterboeken aan te bieden kunnen we beter de kwaliteit waarborgen en auteursrechten beschermen. Deze zijn te luisteren via bluetooth gezien wij dit als de meest prettige oplossing zien.”
-
Van auteursrecht het probleem van de lezer maken lijkt geen duurzaam gedachtegoed. Bovendien: je kunt wel gewoon je eigen e-books op het apparaat zetten zonder poespas, dat is juist hét grote voordeel van een Kobo e-reader. Het argument kwaliteit waarborgen roept vragen op: met de beslissingen die Kobo maakt wordt het tegengestelde gedaan. En hoezo is met bluetooth de meest prettige oplossing voor jullie de beste keuze voor de gebruiker? Waarom geen keuzevrijheid? Ik krijg de keuzes van Kobo niet uitgelegd, en al helemaal niet nadat ik navraag gedaan heb.
Snelle e-ink
Maar het is natuurlijk de stylus-ervaring die de Kobo Elipsa 2E interessant maakt. Kobo is er in geslaagd deze ervaring een stuk beter te maken. Het scherm reageert een stuk sneller op de stylus, dankzij het verbeterde scherm en meer rekenkracht. Zo kun je makkelijk (aan)tekeningen of markeringen maken en deze terugvinden in je digitale documenten. Ongeacht of je nu in een vergadering of schoolbank zit.
Bovendien laat de rand aan de zijkant zich comfortabel vasthouden, voor het lezen én voor het schrijven. Linkshandig? Geen probleem, dan draai je de e-reader gewoon om.
Moeilijk handschrift, zoals uw reviewer? Je krabbels worden redelijk goed herkend en omgezet in drukletters. Ook kun je makkelijk diagrammen invoegen. Bovendien is de accuduur erg goed. Je kunt gerust je Kobo in de slaapstand zetten om ‘m vervolgens een week later uit je tas te halen om je werk er op te doen. Desgewenst kun je je notities ook exporteren naar je pc. Of Dropbox, mocht je dat (nog) gebruiken.
De stylus is anders dan voorheen. Niet alleen voelt deze wat nauwkeuriger (en de reader reageert sneller op het pennetje), ook kun je hem nu opladen via de usb-c-poort. Er zijn dus geen losse knoopcelbatterijtjes meer nodig. Ook kun je de penpuntjes vervangen. Tot slot kun je de stylus handig magnetisch aan de rand naast het scherm van de reader plakken.
E-reader of tablet
Toch is een e-inkscherm veel minder responsief dan het scherm van een tablet. Ook is e-ink zwart-wit. Deze beperkingen maken een e-reader gewoonweg minder geschikt dan een tablet met stylus (en dan heb ik het nog niet eens over de talloze beschikbare apps voor tablets natuurlijk). Ondanks dat Kobo een groeimarkt voorziet in e-readers met stylus, vraag ik me af hoe ze een Kobo Elipsa 2E aan de man kunnen brengen, wetende dat bijvoorbeeld een iPad met pennetje zoveel meer kan en zoveel beter werkt. Het enige dat de e-reader in z’n voordeel heeft is de accuduur en het scherm dat prettiger is voor de ogen.
De Kobo Elipsa 2E beschikt voor een e-reader over veel functies. Houd er overigens wel rekening mee dat hij niet waterdicht is. Helemaal zorgeloos lezen aan de rand van het (vakantie)zwembad is er dus niet bij.
Fantastische e-reader
Concluderend kunnen we stellen dat de tweede generatie van de Kobo Elipsa tegen dezelfde fundamentele problemen aanloopt als de eerste generatie, door een combinatie van productbeperkingen en dubieuze keuzes. Er is echter één punt waarop Kobo altijd uitstekend weet te scoren: e-readers maken!
Het e-inkscherm leent zich uitstekend om vanaf te lezen, vooral omdat de reader over zo’n fijn groot scherm beschikt: met 10,3 inch in doorsnee is het tabletformaat. Bij een e-inkscherm kijk je niet in het licht, wat het grote verschil maakt. Lees een paar pagina’s op een e-reader en je vraagt je af waarom je ooit een pdf hebt geopend op je smartphone of tablet. Lezen in het donker gaat ook uitstekend door het ingebouwde lampje, dat niet het scherm verlicht, maar op het scherm schijnt. Zo kun je ook in het donker lezen zonder in het licht te kijken.
Het comfort is niet alleen voor de ogen, maar de reader houdt ondanks zijn formaat ook prettig vast. Daarmee kun je lang lezen, zonder dat de reader wat zwaar aan voelt. De e-reader reageert opvallend sneller dan andere Kobo’s door zijn snellere chipset en met 32GB aan opslaggeheugen heb je meer dan genoeg voor een bibliotheek aan e-books en notities. En qua leestijd zit je goed met een e-reader: een accu gaat ontzettend lang mee.
Klein nadeel is dat je pas aan de slag mag met je e-reader als je een Kobo-account aanmaakt. Niet erg privacyvriendelijk en niet nodig als je je eigen e-books op het apparaat zet in plaats van ze aan te schaffen bij Kobo’s boekenwinkel.
Conclusie: Kobo Elipsa 2E kopen?
Als e-reader komt de Kobo Elipsa 2E fantastisch uit de bus. Het grote scherm met nachtlampje is een waar leesgenot. Als notitieblok of werkboek is de reader ook een stuk beter door zijn snellere response. Toch weet de e-reader op dat gebied onvoldoende uit te blinken vergeleken met een tablet met stylus. Tot slot is het bewonderenswaardig dat Kobo probeert te vernieuwen, maar veel van deze nieuwe functies vallen om vanwege onbegrijpelijke keuzes.