ID.nl logo
Regen of zon, deze gadgets kun je bij elk weertype gebruiken
Huis

Regen of zon, deze gadgets kun je bij elk weertype gebruiken

Stof- en waterbestendige apparaten komen het hele jaar door goed van pas. Wellicht vertoef je in de zomer graag aan het zwembad of op het strand. En als je regelmatig wandelt, hardloopt of fietst, beland je ongetwijfeld weleens in een fikse regenbui. De robuuste gadgets uit deze Shortlist kun je bij goed én slecht weer buitenshuis gebruiken.

In dit artikel zetten we gadgets op een rij die elk weertype overleven. We hebben ze onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Bluetooth-speakers
  • E-readers
  • Draadloze oordopjes
  • Hoofdtelefoons
  • Tablets

Handig om te weten! Wat zegt de IP-code over de stof- en waterdichtheid van jouw apparaten?

6x Bluetooth-speakers

JBL Xtreme 4

De onlangs verschenen JBL Xtreme 4 is IP67-gecertificeerd. Je kunt deze krachtige bluetooth-speaker dan ook gerust volledig onder water dompelen, want de stevige behuizing kan het hebben. Met een speeltijd van zo’n 24 uur op een enkele acculading leent dit apparaat zich prima voor lange luistersessies in het park of op de camping. Je neemt hem met behulp van de schouderband overal mee naartoe. De Xtreme 4 bevat zes audiodrivers met een groot bereik, zodat je moeiteloos een klein feestje kunt bouwen. Andere pluspunten zijn de vervangbare batterij en geïntegreerde powerbankfunctie. Het product is te koop in de kleuren zwart, blauw en legergroen.

Urbanista Malibu

Luister je tijdens zomerse dagen graag naar een vrolijk muziekje? Dankzij een zonnecel laadt deze bluetooth-speaker de interne batterij op via zonne-energie (en kunstlicht). Daarnaast kun je opladen via netstroom. Een volle accu resulteert in een luistertijd van ongeveer twintig uur. Als het onverhoopt gaat regenen, kun je de Urbanista Malibu gewoon buiten laten staan; de stevige behuizing van bijna 700 gram is namelijk weerbestendig. Met de meegeleverde draagband kun je de luidspreker makkelijk meenemen. Dit product is verkrijgbaar in een grijze en een zwarte versie.

Pure Woodland Outdoor

Radioliefhebbers opgelet! Vanwege de geïntegreerde FM/DAB+-ontvanger kun je met dit apparaat op elke plek naar landelijke en regionale kanalen luisteren. De knoppen met de hartjes kun je gebruiken om maximaal zes zenders in het geheugen op te slaan. De fabrikant belooft een luistertijd van veertien uur. Kortom, je hoeft in de zomer geen moment van een touretappe of EK-voetbalwedstrijd te missen. Luister je liever naar zelfgekozen muziek, dan stream je Spotify- of Apple Music-afspeellijsten via bluetooth. De robuuste buitenkant bevat verstevigde stootranden en is volledig waterdicht. Je gebruikt de Pure Woodland Outdoor probleemloos in een stoffige werkplaats, in de badkamer of op het strand.

Pure Woodland Outdoor

Goed voor een hele dag muziek luisteren

Yamaha WS-X1A

De Yamaha WS-X1A kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Deze draadloze speaker werkt optioneel met een Yamaha-soundbar samen, waardoor je in de woonkamer bij films en series naar écht surroundgeluid kunt luisteren. Overigens vereist dat wel twee WS-X1A-luidsprekers. Ga je op pad, dan neem je dit stijlvol vormgegeven apparaat makkelijk mee. Na een oplaadtijd van ongeveer drie uur kun je twaalf uur luisteren. De speaker voldoet aan de IP67-standaard en is verkrijgbaar in een zwarte, donkergrijze en lichtgrijze uitvoering.

Bose SoundLink Flex

Met een bescheiden gewicht van nog geen 600 gram neem je de Bose SoundLink Flex eenvoudig mee. Je kunt deze slanke luidspreker zowel neerzetten als ophangen. Voor laatstgenoemde optie heeft de behuizing aan de zijkant een sterke lus. Een volle batterijlading is goed voor een speeltijd tot twaalf uur, al is dat afhankelijk van hoe luid je de SoundLink Flex instelt. Heeft iemand in jouw gezelschap óók een bluetooth-speaker van Bose, dan kun je beide apparaten draadloos aan elkaar koppelen voor een nog voller geluid. De fabrikant ontwikkelt de speaker in verschillende kleurstellingen.

JBL Go 4

De kersverse JBL Go 4 is een betaalbare minispeaker voor buiten, verkrijgbaar in zes verschillende kleuren. Ondanks de nogal kleine behuizing bevat de luidspreker een behoorlijke accu met een luistertijd van zo’n zeven uur. Met de duidelijke knoppen aan de bovenzijde wijzig je het volume en pauzeer je de muziek. Vergeleken met vorige versies is de draagband iets breder, waardoor je meer grip hebt. Een leuke optie is dat je via de JBL Portable-app meerdere speakers draadloos met elkaar kunt verbinden. De Go 4 bestaat grotendeels uit gerecyclede materialen en is IP67-gecertificeerd, dus stof- en waterdicht.

3x E-readers

PocketBook Verse Pro

Bang dat je jouw e-reader een keertje op de tuin- of campingtafel laat liggen? Een plensbui is geen enkel probleem, want de PocketBook Verse Pro voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dit apparaat zelfs in bad of zee laten vallen, want zelfs na een uur op een diepte van twee meter gaat de Verse Pro nog niet stuk. Het ontspiegelde e-inkscherm van 6 inch ondersteunt een nette resolutie van 1448 × 1072 pixels. Kortom, tekst en beeld verschijnen scherp in beeld. Fijn is dat deze e-reader op eigen houtje de optimale helderheid instelt. Naast e-books kun je ook luisterboeken op de interne opslagdrager van 16 GB bewaren. De Verse Pro is te koop met een rode of blauwe achterkant.

Kobo Sage

De Kobo Sage is een waterdichte e-reader met een groot e-inkscherm van 8 inch. Een pluspunt is de hoge resolutie van 1920 × 1440 pixels. Met een pixeldichtheid van 300 ppi ogen de letters erg strak. De donkere modus voorkomt dat je ogen snel vermoeid raken. Het interne opslagstation van 32 GB gebruik je voor het opslaan van e-books en audioboeken. Die audioboeken kun je beluisteren door een geschikte bluetooth-speaker of hoofdtelefoon aan te sluiten. Met de los verkrijgbare stylus kun je eventueel ook nog aantekeningen maken. Ten opzichte van veel e-readers uit een lager prijssegment is dit exemplaar erg snel; in de Sage zit namelijk een krachtige processor met vier rekenkernen van 1,8 GHz.

PocketBook Era

Op zoek naar een betaalbare e-reader die tegen een stootje kan? De PocketBook Era is kras- en waterbestendig. Het e-inkscherm heeft een prettig formaat van 7 inch. Dankzij de hoge resolutie van 1680 × 1264 pixels zien de letters er bijna hetzelfde uit als op echt papier. Vanwege het bescheiden gewicht van 228 gram houd je het apparaat makkelijk uren achter elkaar vast. Een opvallende eigenschap is de geïntegreerde speaker, waarmee je naar audioboeken kunt luisteren. Overigens kun je als alternatief ook een bluetooth-koptelefoon verbinden. De goedkoopste uitvoering heeft 16 GB opslag en een zilverkleurige achterkant. Tegen een kleine meerprijs kun je ook een versie met 64 GB opslagcapaciteit en een koperkleurige achterzijde overwegen.

Even lekker ontspannen?

Lees een boek op een e-reader

3x Draadloze in-ears

Jabra Elite 8 Active

Voor mensen die graag buiten zijn, is de Jabra Elite 8 Active een uitstekende keuze. Naar eigen zeggen ontwikkelde de fabrikant met dit product de sterkste oordopjes ter wereld. De behuizing voldoet dan ook aan de IP68-norm en militaire MIL-STD-810H-standaard. Stoor je je snel aan omgevingsgeluiden, dan kun je de actieve ruisonderdrukking activeren en zo geconcentreerder naar muziek of een podcast luisteren. Handig is dat Jabra een mobiel oplaadstation met interne accu meelevert. De totale batterijcapaciteit bedraagt 32 uur. Als je geen actieve ruisonderdrukking gebruikt, luister je zelfs 56 uur zonder netstroom! Je kunt deze in-ears in een zwarte, grijze, blauwe of roze behuizing kopen.

Sony WF-C700N

Deze volledig draadloze in-ears hebben een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Vergeleken met veel andere producten in deze Shortlist is de IPx4-classificatie wel iets lager. Dat houdt in dat de Sony WF-C700N bestand is tegen regen en zweet, maar je kunt de oordoppen niet volledig onderdompelen. Het product is te koop in de kleuren groen, paars, wit en zwart. De productdoos telt drie maten siliconen oordopjes, waardoor je een comfortabele pasvorm kunt kiezen. Samen met de draadloze oplaadcase bedraagt de maximale luistertijd ongeveer vijftien uur. Tot slot bepaal je met een app in hoeverre je actieve ruisonderdrukking wilt toepassen.

Samsung Galaxy Buds2 Pro

De breed verkrijgbare Samsung Galaxy Buds2 Pro is IPx7-gecertificeerd. Volgens de specificaties ‘overleven’ deze oordopjes een halfuur onder water op een diepte van een meter. Nuttig voor wie weleens in een jacuzzi, whirlpool of zwembad naar muziek luistert. Met behulp van drie microfoons registreert de Galaxy Buds2 Pro omgevingsgeluiden; op basis van deze informatie dempen de in-ears de achtergrondgeluiden. Je kunt deze microfoons overigens ook voor handsfree gesprekken gebruiken. Voor een groter frequentiebereik in er een tweewegspeaker geïntegreerd. Liedjes klinken hierdoor levendiger. Samsung fabriceert het product in een zwarte, witte en paarse behuizing.

3x hoofdtelefoons

Fairphone Fairbuds XL

Weerbestendige hoofdtelefoons liggen niet voor het oprapen, maar gelukkig heeft het Nederlandse merk Fairphone een over-ear-koptelefoon ontwikkeld die bestand is tegen stof en spatwater (IP54-gecertificeerd). De behuizing bestaat grotendeels uit gerecycled kunststof. Gaat er iets stuk, dan kun je vanwege de modulaire constructie onderdelen als accu, hoofdband en oorkussens eenvoudig vervangen. De actieve ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je minder storende geluiden in de omgeving ervaart. Verder kun je met de virtuele equalizer in de app naar eigen wens de audioweergave aanpassen. De Fairbuds XL is te koop in een groene en zwarte uitvoering.

Shokz OpenSwim

Zoals de productnaam eigenlijk al prijsgeeft, kun je de Shokz OpenSwim gewoon ophouden tijdens het zwemmen. De behuizing voldoet namelijk aan de IP68-norm. Houd wel rekening met een maximale waterdiepte van twee meter. De OpenSwim is een zogeheten bone conduction-koptelefoon, waarbij de audiogolven via de jukbeenderen jouw binnenoren bereiken. Het apparaat ondersteunt geen bluetooth. Logisch, want je hebt je smartphone niet bij je als je aan het zwemmen bent. In plaats daarvan is er interne opslag (4 GB) ingebouwd. Shokz claimt dat je hierop ongeveer 1200 liedjes kunt opslaan. De accu houdt het op een enkele batterijlading tot acht uur vol. Het product is er in het zwart en blauw.

Philips TAA4216BK/00

Het sobere uiterlijk doet misschien anders vermoeden, maar de Philips TAA4216BK/00 kan stof en regen prima hebben; dit product is tenslotte IP55-gecertificeerd. Wie graag uren wandelt, zit nooit zonder muziek, want een volle accu biedt een speeltijd van maar liefst 35 uur. Raakt de batterij toch onverhoopt leeg, dan kun je na een kwartier opladen weer twee uur vooruit. Wegens het on-ear-ontwerp ben je niet volledig afgesloten van de omgeving, en dat is zeker in gebieden met veel verkeer wel zo veilig. Zodra iemand je belt, kun je via de koptelefoon en geïntegreerde microfoon het gesprek (handsfree) voeren. Dankzij de opvouwbare constructie past de TAA4216BK/00 makkelijk in een tas.

3x Tablets

Samsung Galaxy Tab S9 FE

De digitale krant lezen in een jacuzzi of zwembad? Dat is met de Samsung Galaxy Tab S9 FE prima mogelijk, want met het toegekende IP68-certificaat is de behuizing stof- en waterdicht. Vanwege het relatief lage gewicht van iets meer dan een kilo raken je handen en polsen tijdens het vasthouden niet snel vermoeid. Het 10,9inch-scherm heeft een prettig formaat voor alledaags gebruik, zoals videostreaming en internetten. De goedkoopste uitvoering bevat 128 GB interne opslag, maar je kunt ook een versie met 256 GB overwegen en tevens kiezen tussen diverse kleuren.

Samsung Galaxy Tab Active5

De compacte Samsung Galaxy Tab Active5 is ontwikkeld voor ‘extreme’ omstandigheden, zoals een stoffige fabriek of veldwerk bij slecht weer. De behuizing voldoet dan ook aan de IP68-norm. Volgens het Koreaanse merk overleeft deze 8inch-tablet bovendien een val van 1,8 meter, mits je de bijgesloten beschermhoes gebruikt. Verder is ook een stylus inbegrepen. Android 14 is op een opslagstation van 128 GB voorgeïnstalleerd, zodat je meteen met dit kersverse besturingssysteem aan de slag kunt. Er is tevens een versie met 256 GB opslag beschikbaar.

Samsung Galaxy Tab Active5

Tablet gemaakt om te functioneren in extreme omstandigheden

Lenovo Tab M11

Deze betaalbare tablet gaat bij een beetje vocht niet meteen stuk. De Lenovo Tab M11 heeft weliswaar een relatief lage IP52-classificatie, maar daarmee is de metalen behuizing in elk geval wel beschermd tegen spatwater. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor iPads. Het 11inch-scherm ondersteunt een nette resolutie van 1920 × 1200 pixels, waardoor je Netflix- en Videoland-streams in Full-HD-kwaliteit kunt bewonderen. Aan de hand van 128 GB interne opslag en het microSD-kaartslot kun je films en series lokaal opslaan. Handig is de bijgesloten stylus voor schetsen en handgeschreven aantekeningen.

▼ Volgende artikel
5 redenen om nú een nieuwe e-bike te kopen
Mobiliteit

5 redenen om nú een nieuwe e-bike te kopen

Je wilt een e-bike, maar twijfelt nog: kies je voor een nieuwe of toch een tweedehands? De keuze lijkt lastig, maar er zijn veel redenen om juist nú voor een nieuwe e-bike te gaan. De technologie ontwikkelt zich razendsnel, en dat vertaalt zich in meer comfort en een lange levensduur van je fiets. Bovendien is het najaar het moment om interessante kortingen te scoren in de uitverkoop. Waarom zou je nog wachten?

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Dit artikel in het kort:

  • 5 redenen om nu een e-bike te kopen
  • Waar vind je de koopjes?
  • Dit moet je weten over de garantie van je nieuwe e-bike

Lees ook: Tijd voor een nieuwe e-bike? Hier kun je op letten

1: Langere levensduur en meer comfort

Met een nieuwe e-bike haal je de nieuwste technologie in huis. De ontwikkelingen gaan snel: accu's zijn strak weggewerkt in het frame, de actieradius wordt steeds groter, en bij veel modellen kun je het display koppelen aan je telefoon voor navigatie. Via een app kun je zelfs vanaf de bank zien hoe vol de batterij nog is. Sommige modellen hebben zelfs een diefstalverklikker, die je een melding stuurt zodra je fiets wordt verplaatst. Dankzij deze geavanceerde technologieën gaat je e-bike niet alleen langer mee, maar profiteer je ook van meer comfort en gemak in het dagelijks gebruik.

2: Geld besparen

De aanschaf van een nieuwe e-bike kan in eerste instantie aanvoelen als een grote uitgave, vergelijkbaar met het kopen van een tweedehandsauto. Maar de gebruikskosten van een e-bike liggen veel lager. Geen benzinekosten, geen wegenbelasting en het opladen van de batterij is goedkoop – de kosten daarvan zijn verwaarloosbaar in vergelijking met wat je per kilometer kwijt bent aan brandstof voor een auto.

Volgens de ANWB moet je voor elke kilometer die je op een e-bike rijdt 7,5 Wh laden. Stel dat je 200 dagen per jaar de fiets pakt en dan telkens 10 kilometer fiets. In totaal ben je dan op jaarbasis 200 x 10 x 7,5 Wh kwijt, oftewel 15 kWh. Bij een gemiddelde stroomprijs van 0,32 euro per kWh (september 2024) kost je dat dus 4,80 euro per jaar.

Ter vergelijking: volgens de ANWB kan een elektrische auto met die 15 kWh ongeveer 80 kilometer rijden. En zou je benzine rijden, dan kun je voor die 4,80 euro net iets meer dan 2 liter tanken. Daarmee kom je, in het beste geval, niet verder dan een kilometer of veertig.

Natuurlijk ben je ook met een tweedehands e-bikes een stuk voordeliger uit dan met de auto, maar daar kunnen kosten bij komen die je bij een nieuwe e-bike niet hebt. De kans dat je onderdelen moet vervangen is groter, en dat kan – vooral wanneer het om de accu gaat – al snel om vele honderden euro’s gaan. Ook zit er vaak geen garantie meer op tweedehands e-bikes, waardoor je eigenlijk zelf voor alle kosten opdraait.

3: Meer tijd, minder frustratie

Met de aangekondigde prijsstijgingen in het openbaar vervoer wordt het kopen van een e-bike steeds aantrekkelijker. Maar het gaat niet alleen om geld – ook het feit dat je bij het OV vaak te maken kunt krijgen met vertragingen (zo waren er afgelopen jaar alleen al bij de NS dagelijks gemiddeld 15 storingen maakt dat de e-bike een keus is waarmee je echt tijdswinst kunt boeken. Denk je: 15 storingen per dag, dat valt toch wel mee? Nou nee: opgeteld duurde dit in 2023 2 jaar, 6 maanden, 29 dagen, 6 uur, 11 minuten aan oponthoud. En het zijn vooral werkdagen waarop de meeste storingen voorkomen. Het zal maar net elke keer jouw trein zijn die te laat komt...

Reis je vooral met de auto? Ondanks het positieve nieuws dat in het tweede deel van 2024 de files met 2 procent zijn afgenomen, blijft fileleed voor veel automobilisten een dagelijks terugkerend probleem.

Hoef je geen tientallen kilometers per dag te forenzen, dan is een e-bike dus echt een slimme keuze. Waarbij een nieuwe e-bike meer tijdwinst oplevert dan een tweedehands: nieuwe e-bikes hebben een grotere actieradius, waardoor je minder vaak hoeft op te laden. En moet je toch laden, dan kun je dat steeds vaker met een snellader doen, zoals bijvoorbeeld de Fast Charger van Bosch.

©jovo | aerogondo

4: (Nóg) beter voor je gezondheid

Hoewel het fietsen op een e-bike minder inspanning kost dan op een traditionele fiets, blijf je toch in beweging. Dit draagt niet alleen bij aan je fysieke gezondheid, maar ook aan je mentale welzijn. Doordat je je dagelijkse beweging krijgt, kun je met een gerust hart je avondrondje hardlopen overslaan. Zeker als je wat verder van je werk woont, bespaar je bovendien tijd, omdat je met minder inspanning grotere afstanden aflegt en meer energie overhoudt voor andere activiteiten. En ja, of je een tweedehands e-bike hebt of een nieuwe maakt daarbij niet zo heel veel uit. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat je, als je een nieuwe hebt, er net toch wat vaker naar grijpt. Omdat hij comfortabeler fiets. Omdat de accu langer meegaat. Of omdat je hem, bijvoorbeeld door een slimme app als de eBike Flow-app van Bosch, koppelt aan je Strava-account. Hoe nieuwe je fiets, hoe meer (sportieve) mogelijkheden je vaak hebt.

5: Uitverkoop!

In het najaar kan het kopen van een nieuwe e-bike extra aantrekkelijk zijn, omdat veel merken dan uitverkoop houden om ruimte te maken voor de nieuwste modellen. Showmodellen en overjarige fietsen gaan vaak tegen een scherpe prijs de deur uit. Een bijkomend voordeel is dat je meestal niet hoeft te wachten op je nieuwe fiets; je kunt hem vaak direct mee naar huis nemen en hebt dus geen last van lange levertijden.

©Hans de Looij

🛒 ZO VIND JE DE BESTE E-BIKE DEALS

Even wat rondkijken op het internet kan verrassend veel opleveren. Er zijn namelijk het hele jaar door outlets die oudere modellen aanbieden. Kortingsacties vind je zowel online als in fysieke winkels, en speciale dagen zoals Black Friday mogen ook niet worden vergeten. Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt, is het slim om de officiële website van de fabrikant te raadplegen. Daar vind je informatie over het modeljaar en de exacte specificaties.

Online kopen is natuurlijk snel en makkelijk, maar het contact met een fysieke winkel kan vaak net dat beetje extra bieden. Misschien vind je daar niet dezelfde scherpe kortingen als op het internet, maar je krijgt vaak wel persoonlijk advies en een gratis onderhoudsbeurt voor je e-bike. En vergeet niet: je kunt altijd vragen om een extra korting of een gratis accessoire, zoals een fietstas of een comfortabel zadel. De kans is groot dat de verkoper bereid is om mee te denken, of dat er een demomodel is dat precies aansluit op jouw wensen.

Garantie op e-bikes: zo zit het

In Nederland is de garantie op e-bikes goed geregeld, zowel via wettelijke regels als door aanvullende fabrieksgaranties. Er is geen vaste termijn voor de wettelijke garantie, maar een product moet wel voldoen aan redelijke verwachtingen. Dit betekent dat als een e-bike binnen een redelijke periode defect raakt, je recht hebt op reparatie, vervanging of terugbetaling. Wat als redelijk wordt beschouwd, hangt af van de prijs en het type product, en kan dus soms langer dan twee jaar zijn.

Hoewel er geen vastgestelde termijn is voor wettelijke garantie, wordt er bij e-bikes vaak een periode van twee jaar aangehouden als standaardtermijn. Dit kan echter verschillen per merk en verkoper. Naast de wettelijke garantie bieden de meeste fabrikanten ook een fabrieksgarantie van één tot twee jaar op onderdelen, en merken zoals BOSCH en SHIMANO geven soms zelfs vier jaar garantie op motoren.

De garantie voor accu's ligt vaak tussen de één en twee jaar, terwijl frames doorgaans een langere garantieperiode hebben, vaak tussen de vijf en tien jaar, afhankelijk van het merk en model van de e-bike. Veel fabrikanten bieden daarnaast de mogelijkheid om de garantie tegen een extra vergoeding te verlengen. Dit kan vooral nuttig zijn voor dure of complexe onderdelen zoals de accu of motor.

Deze combinatie van wettelijke en fabrieksgarantie zorgt ervoor dat je als consument goed beschermd bent bij de aanschaf van een e-bike, met voldoende mogelijkheden om problemen op te lossen mocht er iets misgaan.

Dus? Een nieuwe e-bike is écht een goed idee

Het kopen van een nieuwe e-bike biedt niet alleen de nieuwste technologie en meer comfort, maar kan ook financieel aantrekkelijk zijn door de lagere gebruikskosten en interessante kortingen in het najaar. Daarnaast heb je het voordeel van een langere levensduur, betere garantievoorwaarden en meer geavanceerde functies, zoals snelladers en slimme apps. Kortom, met een nieuwe e-bike ben je verzekerd van zorgeloos fietsen, meer gemak en extra mogelijkheden om gezond en duurzaam te blijven bewegen.

▼ Volgende artikel
Welke krultang gebruik je voor welke krul?
Gezond leven

Welke krultang gebruik je voor welke krul?

Het klinkt zo vanzelfsprekend: met een krultang maak je krullen. Maar wist je dat de ene krultang de andere niet is? Van compacte krullen tot een nonchalante slag: we leggen uit welk type krultang je nodig hebt voor welke krul.

In dit artikel over krultangen lees je:

  • Welke soorten krultangen er zijn
  • Wat voor type krullen je met al die verschillende krultangen kunt maken

Ook interessant: Hierom zijn föhnborstels en multistylers zo handig

Met zoveel krultangen op de markt is een weelderige coupe à la Shakira of Beyoncé altijd binnen handbereik. Wil je een specifiek soort krul in je haar, wees dan wel alert op welk type krultang je koopt. Met de ene krultang maak je de mooiste losse krullen, terwijl de andere krultang juist bedoeld is voor compacte, golvende krulletjes. We zetten per type krultang uiteen welke haarstijl(en) je ermee kunt creëren.

Traditionele krultang met kleine diameter

De traditionele krultang ken je waarschijnlijk wel: deze tang bestaat uit een lange cilindrische staaf waar je je haar omheen draait. De diameter van de staaf is allesbepalend in hoe de krul er uiteindelijk uit komt te zien. Compacte, kleine krulletjes bereik je met een krultang met kleine diameter, ofwel 10 tot 16 mm. Heb je kort haar? Dan ga je beter ook voor een kleine diameter, anders wordt het lastig om het haar volledig om de krultang heen te draaien.

Traditionele krultang met gemiddelde tot grote diameter

Wil je een grovere krul of een nonchalante slag? Dan heb je een krultang met een grotere diameter nodig. Met een diameter rond de 19 mm bereik je medium krullen. Een lossere krul krijg je met een diameter van rond de 32 mm. Heb je een krultang met een kleinere diameter in je kast liggen, dan kun je je haar voor een nonchalante look ook wat losser om de krultang heendraaien. Kam de krullen vervolgens even door en voilà: een luchtige krullenbos.

©Alexei_Zatevakhin

Conische krultang

De conische krultang herken je aan zijn kegelvormige ontwerp: breed bij het handvat en geleidelijk smaller naar het uiteinde toe. In tegenstelling tot veel traditionele krultangen heeft hij geen klem: je wikkelt je haar zelf om de tang heen. Het effect van een conische krultang is iets natuurlijker dan bij een gewone krultang, met een grovere krul bij de aanzet en een wat compactere krul bij de punten. Vergeet je haren na het krullen niet door te kammen voor een extra speels effect.

Telkens klitten in je haar?

Eerst uitkammen, dan föhnen - zo krijg je je mooiste kapsel!

Wafeltang

Met een wafeltang creëer je perfecte golven in je haar, alsof je net van het strand komt óf de hele nacht met vlechtjes in hebt geslapen. Een wafeltang is te herkennen aan de golfvormige platen, vaak drie naast elkaar. Omdat je met brede plukken werkt, ben je met een wafeltang relatief snel klaar. Wel is het even oefenen wanneer je een wafeltang voor het eerst gebruikt. Om de golven perfect in elkaar over te laten lopen, moet je de wafeltang namelijk steeds precies op de juiste plek positioneren.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

Automatische krultang

Geen zin om elke keer een halfuur (of langer) met je haar bezig te zijn? Met een automatische krultang heb je in een mum van tijd prachtige klassieke krullen. Het enige wat je hoeft te doen, is je haar in de tang vast te zetten. De tang zuigt de lok vervolgens in een verwarmde ruimte, waar hij vanzelf geroteerd wordt om een staaf of cilinder. Na een paar seconden spuugt-ie er een perfect gevormde krul uit. Als we toch een nadeel moeten noemen? Je hebt vaak maar de keuze uit één type krul.

Multistyler

Wat voor soort krul je ook wenst; met een multistyler kun je alle kanten op. Deze veelzijdige stylingtool wordt geleverd met verschillende opzetstukken. Zo gebruik je de volumeborstel om een professionele blowout te creëren en het lange opzetstuk voor een mooie bos krullen. Sommige multistylers worden geleverd met meerdere opzetstukken voor krullen, zodat je zowel grove als compacte krullen kunt maken. Handig: een multistyler zoals de Dyson Airwrap trekt het haar via een gecontroleerde luchtstroom aan, waarna het vanzelf in een krul wordt gedraaid. Je bent dus supersnel klaar, en omdat er niet met hete platen wordt gewerkt, is de kans op hittebeschadiging nihil.

🪮Lees ook: Föhn, krultang of multistyler: wanneer gebruik je wat?

Stijltang

Ook een stijltang kun je gebruiken om krullen te maken. Daar is een speciaal techniekje voor, waarbij je de lok eerst tussen de hete platen plaatst en de stijltang vervolgens een slag draait. Daarna laat je de stijltang langzaam naar beneden glijden. Met een stijltang bereik je een iets natuurlijker resultaat dan met een gewone krultang, al kan het even duren voor je de techniek onder de knie hebt. Pas met een stijltang wel op dat er geen gekke knik in je krullen komt; een tang met afgeronde randen is dan ook het meest geschikt om krullen mee te maken.