ID.nl logo
Regen of zon, deze gadgets kun je bij elk weertype gebruiken
© alphaspirit - stock.adobe.com
Huis

Regen of zon, deze gadgets kun je bij elk weertype gebruiken

Stof- en waterbestendige apparaten komen het hele jaar door goed van pas. Wellicht vertoef je in de zomer graag aan het zwembad of op het strand. En als je regelmatig wandelt, hardloopt of fietst, beland je ongetwijfeld weleens in een fikse regenbui. De robuuste gadgets uit deze Shortlist kun je bij goed én slecht weer buitenshuis gebruiken.

In dit artikel zetten we gadgets op een rij die elk weertype overleven. We hebben ze onderverdeeld in de volgende categorieën:

  • Bluetooth-speakers
  • E-readers
  • Draadloze oordopjes
  • Hoofdtelefoons
  • Tablets

Handig om te weten! Wat zegt de IP-code over de stof- en waterdichtheid van jouw apparaten?

6x Bluetooth-speakers

JBL Xtreme 4

De onlangs verschenen JBL Xtreme 4 is IP67-gecertificeerd. Je kunt deze krachtige bluetooth-speaker dan ook gerust volledig onder water dompelen, want de stevige behuizing kan het hebben. Met een speeltijd van zo’n 24 uur op een enkele acculading leent dit apparaat zich prima voor lange luistersessies in het park of op de camping. Je neemt hem met behulp van de schouderband overal mee naartoe. De Xtreme 4 bevat zes audiodrivers met een groot bereik, zodat je moeiteloos een klein feestje kunt bouwen. Andere pluspunten zijn de vervangbare batterij en geïntegreerde powerbankfunctie. Het product is te koop in de kleuren zwart, blauw en legergroen.

Urbanista Malibu

Luister je tijdens zomerse dagen graag naar een vrolijk muziekje? Dankzij een zonnecel laadt deze bluetooth-speaker de interne batterij op via zonne-energie (en kunstlicht). Daarnaast kun je opladen via netstroom. Een volle accu resulteert in een luistertijd van ongeveer twintig uur. Als het onverhoopt gaat regenen, kun je de Urbanista Malibu gewoon buiten laten staan; de stevige behuizing van bijna 700 gram is namelijk weerbestendig. Met de meegeleverde draagband kun je de luidspreker makkelijk meenemen. Dit product is verkrijgbaar in een grijze en een zwarte versie.

Pure Woodland Outdoor

Radioliefhebbers opgelet! Vanwege de geïntegreerde FM/DAB+-ontvanger kun je met dit apparaat op elke plek naar landelijke en regionale kanalen luisteren. De knoppen met de hartjes kun je gebruiken om maximaal zes zenders in het geheugen op te slaan. De fabrikant belooft een luistertijd van veertien uur. Kortom, je hoeft in de zomer geen moment van een touretappe of EK-voetbalwedstrijd te missen. Luister je liever naar zelfgekozen muziek, dan stream je Spotify- of Apple Music-afspeellijsten via bluetooth. De robuuste buitenkant bevat verstevigde stootranden en is volledig waterdicht. Je gebruikt de Pure Woodland Outdoor probleemloos in een stoffige werkplaats, in de badkamer of op het strand.

Pure Woodland Outdoor

Goed voor een hele dag muziek luisteren

Yamaha WS-X1A

De Yamaha WS-X1A kun je zowel binnen als buiten gebruiken. Deze draadloze speaker werkt optioneel met een Yamaha-soundbar samen, waardoor je in de woonkamer bij films en series naar écht surroundgeluid kunt luisteren. Overigens vereist dat wel twee WS-X1A-luidsprekers. Ga je op pad, dan neem je dit stijlvol vormgegeven apparaat makkelijk mee. Na een oplaadtijd van ongeveer drie uur kun je twaalf uur luisteren. De speaker voldoet aan de IP67-standaard en is verkrijgbaar in een zwarte, donkergrijze en lichtgrijze uitvoering.

Bose SoundLink Flex

Met een bescheiden gewicht van nog geen 600 gram neem je de Bose SoundLink Flex eenvoudig mee. Je kunt deze slanke luidspreker zowel neerzetten als ophangen. Voor laatstgenoemde optie heeft de behuizing aan de zijkant een sterke lus. Een volle batterijlading is goed voor een speeltijd tot twaalf uur, al is dat afhankelijk van hoe luid je de SoundLink Flex instelt. Heeft iemand in jouw gezelschap óók een bluetooth-speaker van Bose, dan kun je beide apparaten draadloos aan elkaar koppelen voor een nog voller geluid. De fabrikant ontwikkelt de speaker in verschillende kleurstellingen.

JBL Go 4

De kersverse JBL Go 4 is een betaalbare minispeaker voor buiten, verkrijgbaar in zes verschillende kleuren. Ondanks de nogal kleine behuizing bevat de luidspreker een behoorlijke accu met een luistertijd van zo’n zeven uur. Met de duidelijke knoppen aan de bovenzijde wijzig je het volume en pauzeer je de muziek. Vergeleken met vorige versies is de draagband iets breder, waardoor je meer grip hebt. Een leuke optie is dat je via de JBL Portable-app meerdere speakers draadloos met elkaar kunt verbinden. De Go 4 bestaat grotendeels uit gerecyclede materialen en is IP67-gecertificeerd, dus stof- en waterdicht.

3x E-readers

PocketBook Verse Pro

Bang dat je jouw e-reader een keertje op de tuin- of campingtafel laat liggen? Een plensbui is geen enkel probleem, want de PocketBook Verse Pro voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dit apparaat zelfs in bad of zee laten vallen, want zelfs na een uur op een diepte van twee meter gaat de Verse Pro nog niet stuk. Het ontspiegelde e-inkscherm van 6 inch ondersteunt een nette resolutie van 1448 × 1072 pixels. Kortom, tekst en beeld verschijnen scherp in beeld. Fijn is dat deze e-reader op eigen houtje de optimale helderheid instelt. Naast e-books kun je ook luisterboeken op de interne opslagdrager van 16 GB bewaren. De Verse Pro is te koop met een rode of blauwe achterkant.

Kobo Sage

De Kobo Sage is een waterdichte e-reader met een groot e-inkscherm van 8 inch. Een pluspunt is de hoge resolutie van 1920 × 1440 pixels. Met een pixeldichtheid van 300 ppi ogen de letters erg strak. De donkere modus voorkomt dat je ogen snel vermoeid raken. Het interne opslagstation van 32 GB gebruik je voor het opslaan van e-books en audioboeken. Die audioboeken kun je beluisteren door een geschikte bluetooth-speaker of hoofdtelefoon aan te sluiten. Met de los verkrijgbare stylus kun je eventueel ook nog aantekeningen maken. Ten opzichte van veel e-readers uit een lager prijssegment is dit exemplaar erg snel; in de Sage zit namelijk een krachtige processor met vier rekenkernen van 1,8 GHz.

PocketBook Era

Op zoek naar een betaalbare e-reader die tegen een stootje kan? De PocketBook Era is kras- en waterbestendig. Het e-inkscherm heeft een prettig formaat van 7 inch. Dankzij de hoge resolutie van 1680 × 1264 pixels zien de letters er bijna hetzelfde uit als op echt papier. Vanwege het bescheiden gewicht van 228 gram houd je het apparaat makkelijk uren achter elkaar vast. Een opvallende eigenschap is de geïntegreerde speaker, waarmee je naar audioboeken kunt luisteren. Overigens kun je als alternatief ook een bluetooth-koptelefoon verbinden. De goedkoopste uitvoering heeft 16 GB opslag en een zilverkleurige achterkant. Tegen een kleine meerprijs kun je ook een versie met 64 GB opslagcapaciteit en een koperkleurige achterzijde overwegen.

Even lekker ontspannen?

Lees een boek op een e-reader

3x Draadloze in-ears

Jabra Elite 8 Active

Voor mensen die graag buiten zijn, is de Jabra Elite 8 Active een uitstekende keuze. Naar eigen zeggen ontwikkelde de fabrikant met dit product de sterkste oordopjes ter wereld. De behuizing voldoet dan ook aan de IP68-norm en militaire MIL-STD-810H-standaard. Stoor je je snel aan omgevingsgeluiden, dan kun je de actieve ruisonderdrukking activeren en zo geconcentreerder naar muziek of een podcast luisteren. Handig is dat Jabra een mobiel oplaadstation met interne accu meelevert. De totale batterijcapaciteit bedraagt 32 uur. Als je geen actieve ruisonderdrukking gebruikt, luister je zelfs 56 uur zonder netstroom! Je kunt deze in-ears in een zwarte, grijze, blauwe of roze behuizing kopen.

Sony WF-C700N

Deze volledig draadloze in-ears hebben een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding. Vergeleken met veel andere producten in deze Shortlist is de IPx4-classificatie wel iets lager. Dat houdt in dat de Sony WF-C700N bestand is tegen regen en zweet, maar je kunt de oordoppen niet volledig onderdompelen. Het product is te koop in de kleuren groen, paars, wit en zwart. De productdoos telt drie maten siliconen oordopjes, waardoor je een comfortabele pasvorm kunt kiezen. Samen met de draadloze oplaadcase bedraagt de maximale luistertijd ongeveer vijftien uur. Tot slot bepaal je met een app in hoeverre je actieve ruisonderdrukking wilt toepassen.

Samsung Galaxy Buds2 Pro

De breed verkrijgbare Samsung Galaxy Buds2 Pro is IPx7-gecertificeerd. Volgens de specificaties ‘overleven’ deze oordopjes een halfuur onder water op een diepte van een meter. Nuttig voor wie weleens in een jacuzzi, whirlpool of zwembad naar muziek luistert. Met behulp van drie microfoons registreert de Galaxy Buds2 Pro omgevingsgeluiden; op basis van deze informatie dempen de in-ears de achtergrondgeluiden. Je kunt deze microfoons overigens ook voor handsfree gesprekken gebruiken. Voor een groter frequentiebereik in er een tweewegspeaker geïntegreerd. Liedjes klinken hierdoor levendiger. Samsung fabriceert het product in een zwarte, witte en paarse behuizing.

3x hoofdtelefoons

Fairphone Fairbuds XL

Weerbestendige hoofdtelefoons liggen niet voor het oprapen, maar gelukkig heeft het Nederlandse merk Fairphone een over-ear-koptelefoon ontwikkeld die bestand is tegen stof en spatwater (IP54-gecertificeerd). De behuizing bestaat grotendeels uit gerecycled kunststof. Gaat er iets stuk, dan kun je vanwege de modulaire constructie onderdelen als accu, hoofdband en oorkussens eenvoudig vervangen. De actieve ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je minder storende geluiden in de omgeving ervaart. Verder kun je met de virtuele equalizer in de app naar eigen wens de audioweergave aanpassen. De Fairbuds XL is te koop in een groene en zwarte uitvoering.

Shokz OpenSwim

Zoals de productnaam eigenlijk al prijsgeeft, kun je de Shokz OpenSwim gewoon ophouden tijdens het zwemmen. De behuizing voldoet namelijk aan de IP68-norm. Houd wel rekening met een maximale waterdiepte van twee meter. De OpenSwim is een zogeheten bone conduction-koptelefoon, waarbij de audiogolven via de jukbeenderen jouw binnenoren bereiken. Het apparaat ondersteunt geen bluetooth. Logisch, want je hebt je smartphone niet bij je als je aan het zwemmen bent. In plaats daarvan is er interne opslag (4 GB) ingebouwd. Shokz claimt dat je hierop ongeveer 1200 liedjes kunt opslaan. De accu houdt het op een enkele batterijlading tot acht uur vol. Het product is er in het zwart en blauw.

Philips TAA4216BK/00

Het sobere uiterlijk doet misschien anders vermoeden, maar de Philips TAA4216BK/00 kan stof en regen prima hebben; dit product is tenslotte IP55-gecertificeerd. Wie graag uren wandelt, zit nooit zonder muziek, want een volle accu biedt een speeltijd van maar liefst 35 uur. Raakt de batterij toch onverhoopt leeg, dan kun je na een kwartier opladen weer twee uur vooruit. Wegens het on-ear-ontwerp ben je niet volledig afgesloten van de omgeving, en dat is zeker in gebieden met veel verkeer wel zo veilig. Zodra iemand je belt, kun je via de koptelefoon en geïntegreerde microfoon het gesprek (handsfree) voeren. Dankzij de opvouwbare constructie past de TAA4216BK/00 makkelijk in een tas.

3x Tablets

Samsung Galaxy Tab S9 FE

De digitale krant lezen in een jacuzzi of zwembad? Dat is met de Samsung Galaxy Tab S9 FE prima mogelijk, want met het toegekende IP68-certificaat is de behuizing stof- en waterdicht. Vanwege het relatief lage gewicht van iets meer dan een kilo raken je handen en polsen tijdens het vasthouden niet snel vermoeid. Het 10,9inch-scherm heeft een prettig formaat voor alledaags gebruik, zoals videostreaming en internetten. De goedkoopste uitvoering bevat 128 GB interne opslag, maar je kunt ook een versie met 256 GB overwegen en tevens kiezen tussen diverse kleuren.

Samsung Galaxy Tab Active5

De compacte Samsung Galaxy Tab Active5 is ontwikkeld voor ‘extreme’ omstandigheden, zoals een stoffige fabriek of veldwerk bij slecht weer. De behuizing voldoet dan ook aan de IP68-norm. Volgens het Koreaanse merk overleeft deze 8inch-tablet bovendien een val van 1,8 meter, mits je de bijgesloten beschermhoes gebruikt. Verder is ook een stylus inbegrepen. Android 14 is op een opslagstation van 128 GB voorgeïnstalleerd, zodat je meteen met dit kersverse besturingssysteem aan de slag kunt. Er is tevens een versie met 256 GB opslag beschikbaar.

Samsung Galaxy Tab Active5

Tablet gemaakt om te functioneren in extreme omstandigheden

Lenovo Tab M11

Deze betaalbare tablet gaat bij een beetje vocht niet meteen stuk. De Lenovo Tab M11 heeft weliswaar een relatief lage IP52-classificatie, maar daarmee is de metalen behuizing in elk geval wel beschermd tegen spatwater. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor iPads. Het 11inch-scherm ondersteunt een nette resolutie van 1920 × 1200 pixels, waardoor je Netflix- en Videoland-streams in Full-HD-kwaliteit kunt bewonderen. Aan de hand van 128 GB interne opslag en het microSD-kaartslot kun je films en series lokaal opslaan. Handig is de bijgesloten stylus voor schetsen en handgeschreven aantekeningen.

▼ Volgende artikel
Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen
© Google
Huis

Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen

Weet je eigenlijk wel wat je moet doen wanneer je Chromebook niet meer aangaat? Er zijn verschillende manieren om hem weer aan de praat te krijgen. Dit is hoe je dat mogelijk toch weer lukt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Een Chromebook is relatief betaalbaar, maar kan toch enorm veel bieden. Voorheen moest hij altijd met het internet verbonden zijn, maar tegenwoordig zijn er veel offline-functies beschikbaar. Maar dan moet hij wel opstarten. Als de Chromebook niet direct reageert, is er nog geen man overboord. Hieronder verschillende manieren om de laptop toch aan de praat te krijgen.

Verwijder eventuele accessoires en dongels

Eén van de eerste dingen om te proberen, is eventuele accessoires en dongels verwijderen uit de poorten. Het zou namelijk kunnen zijn dat zo'n randapparaat stroom vreet. Maar het kan ook zijn dat er ergens toch een fout optreedt. Zodra je alles losgekoppeld hebt en de Chromebook weer aangaat, sluit dan alle accessoires één voor één aan om te kijken of er verdere problemen opduiken. Zodoende kun je wellicht achterhalen wat precies de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Maak de oplaadpoort schoon

Een andere, simpele oplossing is de usb-poort schoonmaken. Het kan gebeuren dat er stof of vettigheid in ophoopt, waardoor een gekoppelde kabel zijn werk niet kan doen. Zo'n opening schoonmaken is zo gepiept: het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een spuitbus met perslucht. Daarnaast kan het helpen een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met isopropylalcohol te gebruiken. Gebruik geen houten stoker: die kunnen splinters achterlaten in de poort.

Staat het scherm wel aan?

Voordat we de iets technischere opties bekijken, eerst nog de volgende tip: staat het scherm wel aan of is het scherm misschien stuk? Het kan ook zijn dat iemand de helderheid op de laagste stand gezet heeft, als grapje, omdat het dan lijkt alsof het scherm uitstaat. Druk een paar keer op de toets voor de helderheid om te kijken of je dan beeld krijgt. Sluit de Chromebook aan op een extern scherm om te controleren of het apparaat überhaupt een teken van leven geeft.

©Google

Probeer een andere kabel

Als je de bovenstaande opties allemaal geprobeerd hebt, zonder succes, dan is het tijd om dingen uit te sluiten. Gebruik eens een andere usb-c-kabel voor je Chromebook, om te kijken of het apparaat dan wel aanspringt. Zo achterhaal je of het product wel oplaadt; je krijgt meteen bevestiging in de vorm van een ledlampje dat moet oplichten. Probeer ook eventueel een ander stopcontact uit, al zal dit doorgaans niet het probleem zijn.

Controleer de batterij

De volgende stap is de accu controleren. Als het ledlampje brandt ten teken dat de kabel in orde is, maar de Chromebook niet start dan is de accu mogelijk stuk. Een accu vervangen is soms zelf thuis te doen, maar de garantie vervalt dan wel. Neem daarom contact op met de verkoper of fabrikant, en als die niet helpen kun je een professional inschakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Maak gebruik van de Powerwash

Het kan tot slot helpen om een Powerwash uit te voeren. Dit kan alleen wanneer de Chromebook nog wel aangaat, maar geen systeem laadt. Een Powerwash is een harde reset, waarmee je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Alle gegevens worden dan gewist, dus sla die bij voorkeur in de cloud op. Dan nog is dit het proberen waard, omdat je derhalve hopelijk geen nieuwe Chromebook hoeft te kopen. Zo voer je een Powerwash uit:

  • Druk op de powerknop en wacht totdat de Chromebook het opstartproces start.

  • Houd de toetsen Ctrl+Alt+Shift+R tegelijk ingedrukt.

  • Klik op Opnieuw opstarten.

  • In het venster dat verschijnt, selecteer je Powerwash en klik je op Doorgaan.

  • Volg de stappen op het scherm en bevestig dat je de Chromebook wilt resetten.

  • Na de Powerwash start je Chromebook opnieuw op. Je moet dan weer inloggen met je Google-account.

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.


▼ Volgende artikel
Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien

De Dyson Ontrac is de tweede koptelefoon van het merk dat we met name kennen van stofzuigers en luchtreinigers. De Dyson Zone, of poging één, was niet slecht, maar liet veel te wensen over. Hoe vergaat het met poging twee? Dat bekijken we in de review.

Goed
Conclusie

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt. Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Premium afwerking
  • Algemene audiokwaliteit
  • Fysieke knop voor mediabediening
  • Meting blootstelling aan geluid
  • Personalisatie
  • Duurzaamheid
  • Accuduur
  • Audio mist wat dynamiek en detail
  • Aanraakgevoelig oppervlak voor anc
  • Actieve ruisonderdrukking kan beter
  • Beperkte equalizer
  • Nog steeds een hoge prijs

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Voordat we een uitgebreide blik werpen op de Dyson Ontrac-koptelefoon, is het handig om nog even kort samen te vatten wat de Dyson Zone goed en minder goed deed. Het draagcomfort, de algemene audiokwaliteit, de premium afwerking, fysieke knop voor mediabediening en de informatieve app zijn allemaal dingen waar we enthousiast van werden. Maar het aanraakgevoelige oppervlak, de ruisonderdrukking, accuduur, beperkte equalizer en de hoge prijs gooiden roet in het eten. Scoort de Ontrac beter op die vlakken?

Lees de hele review over het eerste model: Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd

Het grootste verschil tussen de Dyson Ontrac en Zone is natuurlijk dat de eerstgenoemde geen luchtzuiveringssysteem heeft. Dit is een 'gewone' koptelefoon. Daarmee kaart het merk al een negatief punt aan van de Zone, die met minimaal 649 euro wel erg duur was. De Ontrac heeft een adviesprijs van 499 euro en is daarmee nog steeds niet goedkoop. Sterker nog: in vergelijking met de topmodellen van onder meer Sony, Philips en Sonos scheelt het meer dan 100 euro. Dan moet je van goeden huize komen, of unieke, overtuigende kwaliteiten hebben.

©Wesley Akkerman

Duurzaamheid en personalisatie

In vergelijking met de Dyson Zone is er qua draagcomfort weinig veranderd. De koptelefoon is gelukkig wel veel lichter, maar zit nog steeds lekker op het hoofd. Niet te strak en niet te los, en dankzij de beweegbare onderdelen kun je hem precies op jouw hoofdvorm afstellen. De buitenkant is gemaakt van aluminium, terwijl de oorkussens voorzien zijn van suède. Ook treffen we plastic aan in de hoofdband, maar over het algemeen voelt en oogt de Dyson Ontrac hoogwaardig en premium. Dit is een typisch product van Dyson.

In tegenstelling tot veel andere koptelefoons kun je zelf onderdelen vervangen wanneer die eraan toe zijn of wanneer jij eraan toe bent. Je kunt de oorkussens omwisselen wanneer ze kapotgaan of de buitenkant van de cups voorzien van andere kleuren. Daardoor scoort het merk wat punten op het gebied van duurzaamheid en personalisatie. Helaas is het niet mogelijk de kleur van de band aan te passen, waardoor je daar dus wel aan vastzit. Vooral het kunnen vervangen van de kussens is fijn, omdat die vaak sneller kapotgaan dan andere onderdelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Joystick, tikken en slaan

Je bedient de Dyson Ontrac op twee manieren: via de app (daar later meer over) en de fysieke bediening. Op de oorcup rechts zit een kleine joystick, net als op de Zone. Daarmee beheer je het volume, pauzeer je muziek en ga je naar een volgend of vorig nummer. De besturing luistert wel nauw: je moet bewust een specifieke richting opgaan om iets voor elkaar te krijgen. Na een aantal weken gebruik gebeurt het nog weleens dat je de muziek per ongeluk pauzeert of dat je opeens naar een volgend nummer gaat, terwijl dat niet de bedoeling was.

Desondanks vinden we het tof dat de Dyson-koptelefoons zulke bediening aanbieden, want het maakt de koptelefoons redelijk uniek. En in dit geval went het vanzelf. Wat niet went, is de aanraakgevoelige omgeving aan de buitenkant van de cups. Daarmee zet je de ruisonderdrukking aan en uit, door twee keer te tikken. Niet alleen klinkt dat echt extreem hard, ook werkt het niet altijd. De tijd tussen de twee tikken komt heel nauwkeurig, waardoor je soms meerdere keren slaat op dat ding. Gelukkig hebben we de Dyson-app nog.

©Wesley Akkerman

Gedoe met de magere app

Die app verraadt hoe basaal de Dyson Ontrac eigenlijk is. Niet qua comfort en ook niet per se als het om de audiokwaliteit gaat, maar wel op het gebied van extra functies. Binnen de app tref je de opties aan die je ook fysiek aanstuurt, evenals een digitale equalizer. Helaas is die, net als bij de Zone, vrij beperkt. Je hebt drie opties tot je beschikking. Een van de meest waardevolle opties is meting van het volumeniveau. De app kan aangeven of de muziek, of de herrie van buitenaf, eigenlijk te hard is voor je gehoor. Zodoende blijft gehoorschade je mogelijk bespaard.

Daar blijft het wel bij als het om extra mogelijkheden gaat. Er is geen adaptieve ruisonderdrukking, spraakherkenning, multipoint of geluid in 360 graden, bijvoorbeeld. Nu kun je beargumenteren dat niet elke functie daadwerkelijk onmisbaar is, maar voor 400 tot 500 euro mag je meer verwachten. Bovendien heeft de Dyson-winkel een frontale plek binnen de druk vormgegeven applicatie en heb je geregeld last van verbindingsproblemen. Niet met een gekoppeld apparaat, maar de app zelf. Dit zijn geen premium ervaringen.

Warm en helder

De accuduur is dat gelukkig wel: met actieve ruisonderdrukking aan kun je tot 55 uur luisteren. En met tien minuten laden kun je 2,5 uur vooruit. Dat zijn indrukwekkende getallen; daar moet de Ontrac het wel echt van hebben. De geluidsonderdrukking heeft verder geen negatieve invloed op de geluidsweergave. Over het algemeen presenteert de koptelefoon een breed en warm geluid, waar je moeiteloos onderscheid maakt tussen verschillende tonen, lagen en muziekinstrumenten. Daarnaast vinden we de sound helder en zuiver klinken.

Een wat geoefend oor zal de presentatie overigens wellicht wat minder kunnen waarderen. Want de Dyson Ontrac klinkt tegelijkertijd ook een beetje saai en veilig, vanwege het gebrek aan dynamiek en subtiliteit. De ruisonderdrukking is verder redelijk, maar niet uitmuntend. Gezien de prijs van de koptelefoon zijn dit best zware punten. Als het gaat om het aantal ondersteunde audiocodecs, dan biedt de Dyson Ontrac helaas ook een wat magere ervaring met alleen sbc, aac en lhdc (voor hi-res audio). Dit is niet de beste koptelefoon van dit moment.

©Wesley Akkerman

Dyson Ontrac kopen?

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt.

Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.