Googlen zonder Reddit-resultaten te zien? Zo regel je dat!

© Diego - stock.adobe.com

Googlen zonder Reddit-resultaten te zien? Zo regel je dat!

Geplaatst: 7 juli 2024 - 08:27

Wesley Akkerman

Zo nu en dan voert Google veranderingen door aan de Google-zoekmachine, waardoor je (persoonlijke) resultaten er opeens anders uitzien dan je gewend bent. Bepaalde sites, zoals Reddit, worden soms voorgetrokken en krijgen daardoor een prominentere plek.

Voor veel websitemakers en redacties kan de Google-zoekmachine doorslaggevend zijn in het succes van een website of pagina. Maar door constante veranderingen achter de schermen ben je soms aan de goden overgeleverd, helemaal als het grillige Google besluit de zaken achter de schermen anders aan te pakken. Veel websites hebben de laatste maanden flinke klappen opgelopen als het gaat om bezoekersaantallen, omdat Google de waarde en vindbaarheid van informatie constant anders beoordeelt. Daarnaast spelen deals natuurlijk een belangrijke rol.

0

Powered by

logo

Veel Reddit-posts in zoekresultaten

Door die deals en de manier waarop Google informatie op waarde schat, fluctueert de positie van menig website. Daardoor komt het voor dat bijvoorbeeld sites als Reddit en Quora hoger in het algoritme komen en daardoor bovenaan de pagina’s vol zoekresultaten staan. In dit geval heeft dat een duidelijke herkomst. Google heeft namelijk met onder meer Reddit een deal gesloten voor het verbeteren van AI-algoritmen, waar bijvoorbeeld Gemini weer van profiteert. Reddit biedt toegang tot alles wat mensen op dat forum plaatsen – een bron van onschatbare waarde dus.

Googlen zonder Reddit-resultaten te zien? Zo regel je dat!-Z0073NGZRE2W4uS3kOHlJw

© Wesley Akkerman

Google met Reddit-resultaten.

Dat je meer fora en (persoonlijke) blogs naar voren ziet komen binnen de Google-zoekresultaten, is echter geen nieuwe ontwikkeling. Die heeft Google immers in 2021 al ingezet, maar sinds eind vorig jaar merken we daar pas echt iets van. Sommige mensen vinden het irritant dat ze allerlei Reddit-berichten te zien krijgen voordat ze bij de echte experts of de betere tips belanden, en zouden het liefst willen zien dat hun resultaten dus niet vervuild raken met forumposts. Gelukkig kun je daar nog iets aan doen; zo weer je Reddit en andere sites uit de resultaten.

Google-zoekmachine leren gebruiken

Hoewel veel mensen de Google-zoekmachine dagelijks gebruiken, weten ze eigenlijk niet écht hoe ze hem goed kunnen inzetten. Middels allerlei termen en prompts krijg je namelijk veel voor elkaar, waardoor je sneller te zien krijgt waar je naar op zoek bent. Zo kun je bijvoorbeeld een zoekopdracht uitvoeren via de zoekmachine, zoals je dat altijd doet, maar dan voeg je aan het eind van die opdracht -site:reddit.com toe. De machine weet dan dat hij geen resultaten van Reddit moet laten zien. In principe kun je hier elke website invullen die je wilt weren.

Googlen zonder Reddit-resultaten te zien? Zo regel je dat!-T0iEaR1YTieVxmH9xtKLtg

© Wesley Akkerman

Google zonder Reddit-resultaten.

Dat klinkt simpel genoeg. Maar net zoals met veel zoekmachines en AI-diensten is secuur te werk gaan belangrijk. Als je bijvoorbeeld het minteken vergeet toe te voegen, krijg je alléén maar resultaten van de genoemde website te zien. Daarnaast moet je ook echt de toevoeging achter de websitenaam gebruiken. Denk dan aan .com, .nl, .org, et cetera. Het is overigens ook mogelijk om meerdere websites in één keer uit te sluiten. Je voegt dan meerdere opdrachten toe binnen hetzelfde format, zodat Google weet dat je die sites niet wilt zien.

Nog een stapje verder

We kunnen hierin nog een stapje verdergaan en zelfs min of meer terugkeren naar het Google van de begindagen. Ook nu voer je gewoon een zoekopdracht uit zoals normaal. Boven de resultaten zie je de verschillende opties staan, zoals Afbeeldingen, Shopping en meer. In dit geval klikken we op Meer. Het kan overigens zijn dat Google de positie op basis van context aanpast, dus in bepaalde gevallen hoef je niet op Meer te drukken. Echter, zie je de knop niet meteen staan, dan weet je waar je hem kunt vinden. Onder Meer druk je vervolgens op Web.

Googlen zonder Reddit-resultaten te zien? Zo regel je dat!-JpRErSqtRaqJrfcgtz7mAQ

© Wesley Akkerman

De voorbereiding.

Dan krijg je een simpel en doeltreffend overzicht te zien van een serie websites. Je ziet geen video’s, uitgelichte artikelen, samenvattingen – niets. Je krijgt precies waarnaar je op zoek bent: een serie resultaten, zonder poespas. Uiteraard kan het zijn dat er een advertentie zichtbaar is. Helaas kun je die hier niet mee wegfilteren.

Mocht je overigens Google Chrome als browser gebruiken, dan kun je het Webfilter als standaard instellen voor de zoekmachine, zodat je die handmatige handeling niet constant hoeft uit te voeren. Wil je dat? Dan ga je als volgt te werk.

  • Klik op de drie puntjes rechts bovenin de browser, naast je profielfoto

  • Ga dan naar Instellingen en Zoekmachine (links in het menu

  • Klik op Zoekmachines en Site Search beheren

  • Klik naast Site Search op de knop Toevoegen

  • Vul in het pop-upvenster de volgende gegevens in; een naam voor je ‘oude’ zoekmachine, een snelkoppeling (wij kozen voor ‘zoeken’ en onderin de volgende url: https://www.google.com/search?q=%s&udm=14

  • Druk op Opslaan

Als je nu een nieuwe tab opent en je gebruikt de term 'zoeken' (of iets anders, wat je zelf prettig vindt) dan opent Chrome automatisch de ouderwetse zoekmachine zonder poespas.

Googlen zonder Reddit-resultaten te zien? Zo regel je dat!-T0iEaR1YTieVxmH9xtKLtg

© Wesley Akkerman

Het resultaat.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten