4 alternatieven voor de zoekmachine van Google
De kans is groot dat je momenteel de Google-zoekmachine gebruikt voor je dagelijkse zoekopdrachten op het internet. Wellicht is het je standaardoptie binnen een browser of anders ga je er handmatig naartoe. Maar er zijn natuurlijk andere opties beschikbaar, die bijvoorbeeld meer privacy bieden of zit inzetten voor de natuur.
In dit artikel lichten we vier verschillende zoekmachines uit die het overwegen waard zijn. We leggen per zoekmachine uit waarom precies, maar dit zijn ze in elk geval:
- DuckDuckGo
- Swisscows
- Brave
- Ecosia
Lees ook: Weet jij alles uit je browser te halen? Met deze tips is het antwoord: ja!
Over sommige aspecten van het leven moderne, westerse leven denk je misschien niet meer zo snel na. Of het nu om je favoriete koffie gaat, het smartphonemerk dat je het best vindt of koptelefoons van een specifieke fabrikant, je gewoontes blijven hetzelfde. Datzelfde geldt voor het gebruik van een zoekmachine. Meer dan 25 jaar geleden werd die van Google officieel gelanceerd en sindsdien zijn veel – heel veel – mensen blijven plakken. Al die gebruikers hebben ervoor gezorgd dat Google, of Alphabet, het conglomeraat is dat het nu geworden is.
Op zich hoeft daar niets mis mee te zijn. Als je tevreden bent over je keuzes, laat je dan vooral niet wijsmaken dat je iets anders hoeft te doen of uit te proberen. Maar soms kan het geen kwaad om je even bewust te zijn van je omgeving en te zien wat er nog meer beschikbaar is. Google verdient immers veel aan jouw online-gedrag, en wordt daardoor inmiddels strak in de gaten gehouden. Andere zoekmachines krijgen nu, door een nieuwe wet, meer ruimte op de zoekmarkt, waardoor je je wellicht kunt afvragen: wat zijn andere goede zoekmachines?
DuckDuckGo: voor je privacy
De eerste waar we naar kijken, is DuckDuckGo. Wellicht de bekendste alternatieve zoekmachine van dit moment, naast misschien Bing van Microsoft. DuckDuckGo garandeert dat je privacy gewaarborgd wordt doordat het programma nooit je zoekgeschiedenis, IP-adres of andere persoonlijke gegevens bewaart. De zoekresultaten zijn daardoor daadwerkelijk anoniem (al kan het natuurlijk zijn dat de browser die je gebruikt wel gegevens opslaat, maar daar kan DuckDuckGo niets aan doen). Bovendien is de zoekomgeving ook schoon en opgeruimd te noemen.
Zodra je op de website komt, of de app opent, dan word je begroet met een zoekmachine. Na het uitvoeren van een zoekopdracht kun je bovenin snel wisselen van type content: afbeeldingen, video’s, nieuws, kaarten, winkelen en meer. Check ook zeker de tab voor Instellingen, om de zoekmachine verder naar jouw persoonlijke voorkeur aan te passen. Daar kun je bijvoorbeeld het lettertype en de grootte wijzigen, maar ook de taal aanpassen. Ook zijn er filters beschikbaar, waarmee je een veilige omgeving voor elke gebruiker creëert.
Hele dag aan het internetten op je laptop?
Gebruik toch een muis; dat werkt veel fijner!
Swisscows: voor het gezin
Als het puur om een veilige omgeving gaat, dan kun je wellicht beter Swisscows uitproberen. Dit Google-alternatief concentreert zich met name op het aanbieden van een gezinsvriendelijke omgeving, waar ongepaste content geen doorgang vindt. Mocht je toch op een bepaalde hub zoeken, dan komt er een boodschap in beeld te staan dat dergelijke content geblokkeerd is. Het verschil met DuckDuckGo is dat zoekdata wel opgeslagen worden (om het product te verbeteren), maar dat die niet direct gelinkt kunnen worden aan degene die de opdracht uitvoerde.
Brave: de onafhankelijke partij
Een andere, redelijke bekende zoekmachine is Brave. Dit is een unieke, onafhankelijke zoekmachine die geen gebruikmaakt van zoekindexen om de resultaten te verbeteren. In plaats daarvan kunnen gebruikers zelf aanvullingen opgeven via het Brave Web Discovery Project. De zoekresultaten zijn bovendien ook helemaal privé. Daardoor is dit een soort zoekmachine voor het volk, van het volk. Met meer dan 22 miljoen dagelijkse zoekopdrachten heeft Brave nog een lange weg te gaan; Google verwerkt er dagelijks namelijk zo’n 8,5 miljard. Miljard, ja.
Desondanks is 22 miljoen zoekopdrachten geen verkeerd aantal. Daardoor is dit één van de snelstgroeiende alternatieven, naast Bing. Het team erachter heeft de zoekmachine flink kunnen verbeteren in de laatste maanden. Het ontwerp is ook lekker minimalistisch, met een simpele zoekbalk en de standaardopties bovenin. Net als in Google kun je ook contextuele antwoorden genereren met Brave. Als je dus ergens naar op zoek bent, dan kom je als snel extra achtergrondinformatie op het spoor middels foto’s, tekst en meer.
Ecosia: ecovriendelijk alternatief
De laatste zoekmachine die we uitlichten, is Ecosia. Deze optie valt op omdat, die zichzelf presenteert als een ecovriendelijk alternatief. Het bedrijf achter het product wil de aarde opnieuw bebossen en met elke zoekopdracht krijgt dat project steeds meer vorm. Op de homepage kun je zien hoeveel bomen er inmiddels geplant zijn; en met de inkomsten die de zoekopdrachten genereren, kan Ecosia allerlei bosprojecten wereldwijd steunen. Met Ecoasia kun je tot slot zien welke bedrijven vervuilend bezig zijn en wat nu echt ecovriendelijk organisaties zijn.