Kleine tv voor in de slaapkamer kopen: hier moet je op letten

© PXimport

Kleine tv voor in de slaapkamer kopen: hier moet je op letten

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:46

Wesley Akkerman

Een tv in de slaapkamer ophangen: sommige mensen moet er niet aan denken, terwijl andere juist niet zonder kunnen. Of je hem nou ophangt om ’s ochtends het nieuws te kunnen volgen of vanwege Netflix and chill: dit zijn de dingen waar je rekening mee moet houden.

Televisies voor in de slaapkamer hoeven niet aan de nieuwste specificaties te voldoen, aangezien het een ‘tv voor erbij’ is. Natuurlijk kun je gewoon een 55-inch 4K-televisie ophangen als je dat prettig vindt (of als de grootte of indeling van de kamer dat toelaat), maar in de meeste gevallen is een 32”-variant meer dan voldoende. Dergelijke tv’s zijn vaak goedkoper door het kleinere formaat, interne onderdelen en goedkopere materialen, dus dan blijft de prijs nog binnen de perken.

Tv voor in de slaapkamer

Desondanks kan het geen kwaad op een nulpunt te beginnen en uit te rekenen hoe groot de tv voor in de slaapkamer moet zijn. Meet bijvoorbeeld eens de afstand vanuit het kijkpunt tot aan de plek van je huidige tv en vermenigvuldig dat aantal met 0,2. Check dan welk getal daar uit voortkomt en welk formaat daar het dichtst bij in de buurt komt. Los daarvan is er ook nog zoiets als een persoonlijke voorkeur. Maar onthoud: als je een te groot scherm op een te kleine afstand neerzet, dan kan het zijn dat je bepaalde dingen in de hoeken niet goed meekrijgt.

© PXimport

Specificaties waar je op moet letten:

  • Voor kleinere schermen kun je prima een resolutie van 1.920 bij 1.080 aanhouden (ook wel 1080p of Full HD genoemd)

  • Zorg ervoor dat de tv minimaal 60 Hertz ondersteunt

  • Wil je films en series kijken, dan is HDR-ondersteuning heel fijn

  • OLED ziet er heel mooi uit, maar LCD is betaalbaarder

  • Internetverbinding voor videostreamingdiensten

  • Kies een slimme tv voor het afspelen van streamingdiensten

Daarnaast doe je er goed aan te bedenken waarom je de tv ophangt. Wil je gaan gamen of sportwedstrijden bekijken, dan is het handig een groter scherm te nemen. Dan komen details namelijk beter naar voren. Zet je hem voornamelijk op de achtergrond aan of om het nieuws te volgen, dan is het zonde een groot scherm op te hangen. Tot slot moet je natuurlijk rekening houden met aansluitingen, helemaal wanneer je bijvoorbeeld een mediabox, tv-ontvanger of gameconsole wil aansluiten. En wat dacht je van de lengte van de stekker: je tv moet wel dicht bij een wandcontactdoor hangen. En dan kom je aan bij een ander belangrijk onderdeel van je overweging.

Hoe zit het met de slaapkamer?

Televisies zijn groot en drukken daardoor een flinke stempel op het aanzicht in de slaapkamer. Daarom zijn niet alleen specificaties, maar ook design belangrijk. En dan bedoelen we niet alleen het ontwerp van de tv, maar ook de plaatsing van bijvoorbeeld de stekker, zodat je zeker weet dat je bij een stopcontact komt. Stel jezelf de vraag: waar hang ik de tv op? Als je van plan bent om uit bed te kijken, dan moet je hem tegenover je bed hangen. Wil je gewoon audio op de achtergrond hebben, dan kun je hem ook aan de muur naast het bed hangen. Het is ook maar net waar je ruimte hebt.

Je kunt bovendien je tv voor in de slaapkamer wegstoppen in een hoek of koof en netjes ophangen boven een fijn gepositioneerde kast. Zo valt die wellicht veel minder op dan je zou willen. Je kunt bovendien het stijlen van je slaapkamer ook laten afhangen van de locatie van je tv. Als je eenmaal je bed hebt staan en je tv opgehangen hebt, dan kun je daaromheen kasten en planten neerzetten. Wil je de tv liever uit het zicht hebben en ben je niet vies van grote kasten, dan is het nog altijd een optie de tv in de kast te plaatsen. Let er dan wel op dat je ruimte overhoudt voor openslaande deuren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000