Google TV krijgt 'domme modus': voor wie is die bedoeld?

© PXimport

Google TV krijgt 'domme modus': voor wie is die bedoeld?

Televisie

Geplaatst: 22 maart 2021 - 09:53

Aangepast: 14 december 2022 - 10:32

Wesley Akkerman

Televisies worden, net zo als heel veel andere apparaten in huis, steeds slimmer. Maar dat betekent niet dat iedereen daar behoefte aan heeft. Sommige mensen zijn op zoek naar een moderne tv zonder al te veel toeters en bellen. Wellicht brengt Google met de ‘domme modus’ voor Google TV, op basis van Android TV, de verlichting voor die groep mensen.

Het is nog even wachten tot we de eerste televisie met de ‘domme modus’ van Google TV op de markt zien verschijnen. Maar wanneer dat gebeurt, dan krijg je als kersverse eigenaar van die tv de keuze of je de tv slim wil maken of dom wil houden. De Basic TV-modus van Google TV stript het besturingssysteem Android TV namelijk van al zijn slimme functies, waardoor je dus een ouderwetse televisie overhoudt die content afspeelt door alleen rekening te houden met gekoppelde apparaten.

Google TV en Android TV

Het is mogelijk een beetje verwarrend, maar Google TV is geen nieuw apparaat of compleet nieuwe software. Je moet dit zien als een softwareschil voor mediaspelers en televisies waar Android TV op aanwezig is. Denk dan bijvoorbeeld aan de schil die je tegenkomt op smartphones van Samsung, Huawei en OnePlus: hoewel de basis van het besturingssysteem hetzelfde is, zijn de mogelijkheden dat vaak niet. Android-apparaten onderling delen daardoor veel van dezelfde (basale) functies, terwijl de uitgebreidere mogelijkheden vaak onderling wel verschillen.

© PXimport

Datzelfde zien we nu gebeuren in televisieland, met de introductie van Google TV. Die softwareschil is, vooralsnog, alleen beschikbaar op de nieuwe Chromecast met Google TV. Officieel is dat product niet in Nederland te koop, maar een snelle zoekopdracht levert al gauw koopmogelijkheden op. Over het algemeen biedt Google TV een aantal slimme functies aan die Android TV zelf nog niet aanbiedt, maar dat is niet waar we het hier over hebben; in tegenstelling zelfs.

Geen slimme functies

De nieuwe ‘domme modus’ zorgt er dus voor dat alle elementen van een smart tv verdwijnen en ruimte maken voor een ouderwets systeem waar je zelf apparaten op moet aansluiten voor het bekijken van content. Tijdens het installeren van een nieuw product met Google TV (in de toekomst worden dit televisies, mediaspelers en mogelijk ook soundbars), krijg je verschillende opties tot je beschikking. Dit zijn vijf kernelementen van het systeem.

Het gaat om de kernelementen apps, contentaanbevelingen, Google Assistent, Live TV en externe inputs (via hdmi, bijvoorbeeld). Wanneer je kiest voor de volledige functionaliteit, dan krijg je toegang tot alle vijf de elementen. Kies je echter voor de basale modus, dan krijg je alleen toegang tot Live TV (wanneer je een antennekabel in de tv steekt) en de externe bronnen. Zelfs de Chromecastoptie werkt niet in deze modus, dus dat is iets wat je even goed moet overwegen.

© PXimport

In de domme modus zie je binnen het hoofdmenu ook weinig opties staan. Waarschijnlijk zie je hier alleen de opties die beschikbaar zijn via hdmi, maar dat is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Goed om te weten is dat je achteraf altijd terug kunt keren naar de volledige Google TV-ervaring. Daar bestaat een speciale snelkoppeling voor. Ook is er een prominente knop voor die handeling in het menu opgenomen.

De domme modus is vooral bedoeld voor mensen die (wellicht voor het eerst) een smart tv kopen en niet overladen willen worden met (nieuwe) mogelijkheden. Ook is het zo dat beschikbare software niet voor altijd relevant blijft. En wanneer je lang met je tv doet, dan is het fijn om gewoon bepaalde onderdelen uit te kunnen schakelen wanneer je ze niet gebruikt of niet meer kunt gebruiken. Dat scheelt een hoop gedoe en zo blijft het ook nog eens overzichtelijk allemaal.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000