Photoshop in de browser: dit is Photoshop Web

© Gorodenkoff Productions OU

Photoshop in de browser: dit is Photoshop Web

Geplaatst: 16 februari 2023 - 09:29

Aangepast: 16 februari 2023 - 10:20

Theske Slijkerman

Photoshop heeft een onlineversie die je zonder installatie in je browser gebruikt. In dit artikel leer je Photoshop Web een beetje kennen. Een mooie aanleiding om de dienst zelf eens te gaan verkennen!

📸 Na het lezen van dit artikel weet je hoe je de online versie van Photoshop (waarvoor je geen software hoeft te installeren!) gebruikt.

Misschien vind je dit artikel ook leuk: Foto's vergroten of verkleinen: met deze gratis tool is het klik, knip, klaar!

Adobe Photoshop kennen we voornamelijk als stand-alone programma. Het vereist installatie en is daarmee fysiek aanwezig op jouw harde schijf. Het voordeel van werken op je Mac of pc is dat alle rekenkracht die jouw computer bezit volop ingezet kan worden om het maximale uit je bewerkingen in Photoshop te halen. Het werken op een vaste pc of laptop is dan ook voor velen van ons een logische keus.

Maar toch zie je dat Photoshop ook steeds meer verschuivingen maakt richting andere platformen Zo is Photoshop beschikbaar op je tablet en zelfs in een express-versie voorhanden op je steeds krachtiger wordende smartphone. Zo zie je dat Photoshop voortdurend in beweging is.

Photoshop in de browser

Een erg grote stap voorwaarts die Adobe onlangs heeft gezet, is de lancering van Photoshop Web. De naam zegt al exact wat het doet: Photoshop gebruiken rechtstreeks in je browser, op welke pc dan ook en waar je maar bent. Hoewel Photoshop Web aanvankelijk slechts summiere functies kende, is het de laatste tijd voorzien van een krachtig instrumentenpakket, waardoor de dienst voor veel gebruikers een perfecte aanvulling kan zijn.

De belangrijkste en bekende Photoshop-instrumenten zijn in de webversie aanwezig. Je kunt zelfs werken met lagen en laagmaskers en gebruikmaken van het maken van verregaande selecties.

Ook is het nu mogelijk geworden om je raw- bestanden online met Camera Raw binnen Photoshop Web te ontwikkelen. Tijd om Photoshop Web verder onder de loep te nemen. Laten we kijken wat we exact nodig hebben, waar we het kunnen vinden en wat we ermee kunnen doen.

Photoshop (Web) in actie.

Wat heb je nodig voor Photoshop Web?

Dat lijkt een open deur. Voor Photoshop Web heb je een computer nodig met een webbrowser. Maar niet iedere webbrowser wordt ondersteund. Zo kun je bijvoorbeeld Safari op een Mac niet gebruiken. Wil je gebruikmaken van Photoshop Web, zorg dan dat je óf Microsoft Edge of Google Chrome op je computer hebt draaien. Uiteraard moet je computer verbonden zijn met internet. Photoshop Web maakt voortdurend contact met de cloudservers van Adobe om de bewerkingen te kunnen doen en je bestanden in de cloud op te slaan. De juiste browser? Check! Stabiel internet? Check!

Het laatste dat je nodig hebt om je bestanden rechtstreeks in je browser te kunnen bewerken, is een geschikt Creative Cloud-abonnement, waar ook je ‘normale’ Photoshop en/of Lightroom of Lightroom Classic binnen vallen. Heb je ook dat? Dan ben je er echt klaar voor.

0

Powered by

logo

Photoshop Web starten

Zoals gezegd, is Photoshop Web onderdeel van een Creative Cloud-abonnement (meer daarover kun je hier nalezen). Zonder zo’n abonnement is de dienst niet te gebruiken. Wil je weten of jij er gebruik van kunt maken? Start dan Creative Cloud en log eventueel in met je gebruikersnaam en je wachtwoord. Als je eenmaal bent ingelogd, klik je linksboven in je scherm op het tabblad Apps. Vervolgens kun je in het paneel links kiezen voor Foto onder de sectie Categorieën.

Een overzicht van de fotografie-apps in Creative Cloud.

In het overzicht zie je bovenaan je apps als Photoshop en Lightroom en andere populaire apps die binnen jouw abonnement vallen. Scrol je wat verder naar beneden, dan zul je als jouw abonnement het toestaat, Photoshop zien staan, met daaronder in het klein Web.

Photoshop Web vinden we onderin ons app-overzicht.

Om nu aan de slag te kunnen, klik je op Starten. Je webbrowser zal openen en je komt in het openingsscherm van Photoshop Web. Vanuit daar kun je je eerste stappen zetten in de app. Links in het welkomstscherm zie je ook nog andere cloudgebaseerde webapps, die eventueel voorhanden zijn. Zo zie je in veel gevallen dat ook bijvoorbeeld Lightroom als web-app te gebruiken is. Handig!

Het welkomstscherm is geopend.

Nu je weet of je wel of niet gebruik kunt maken van Photoshop Web, omdat het wel of niet in je gekozen abonnement zit, kun je ook sneller naar de applicatie. In Edge of in Google Chrome open je dan simpelweg de link https://creativecloud.adobe.com/cc/photoshop, log je in en ga je lekker aan de slag!

Om Photoshop Web te kunnen gebruiken, heb je wel foto's nodig ...

Dus check hier alle foto-camera's

Functies van Photoshop Web

Photoshop Web vertoont grote overeenkomsten met de desktopversie van Photoshop. Zo kun je bijvoorbeeld je raw-bestanden ontwikkelen, je foto’s bijsnijden, werken in lagen met laagmaskers, effecten toepassen en nog heel veel meer. Uiteraard is het niet zo dat de webversie gelijk staat aan de desktopversie. Sommige functies vereisen nu eenmaal de rekenkracht van je computer, waarmee ze niet geschikt zijn voor online gebruik.

Daarnaast moet gezegd worden dat Photoshop Web nog in de bètafase zit. Dat betekent dat er altijd een slag om de arm is omtrent de werking van sommige functies. Hoewel een bètaversie niet de stabiliteit garandeert van een definitieve versie, hebben wij tijdens het urenlange gebruik geen enkele hapering of tekortkoming bemerkt. We kunnen dus zeggen dat de webversie van Photoshop uiterst goed in elkaar steekt. Het is dusdanig krachtig dat het zelfs nieuwe functies op basis van AI (Artificiële Intelligentie) kan uitvoeren. De verwachting is dat de functionaliteit alleen maar verder zal toenemen.

In de cloud

De webversie van Photoshop is cloudgebaseerd. Zo worden je foto’s straks geüpload naar de servers van Adobe. Ga je veelvuldig gebruik maken van deze dienst en gebruik je de Adobe-cloud ook voor andere doeleinden, let dan even goed op of je voldoende opslagruimte hebt in je cloud-abonnement. Loop je in een verder stadium tegen capaciteitsproblemen aan, dan kun je eventueel je abonnement upgraden.

Nu we weten waar we Photoshop Web kunnen vinden, is het tijd om aan de slag te gaan en te ontdekken welke handige functies zich allemaal in deze krachtige tool hebben gehuisvest. Je zult versteld staan van de uiterst handige mogelijkheden. Welkom bij Adobe Photoshop Web!

Meer leren?

Wil je nog veel meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan de nieuwe Zoom Academy-cursus Photoshop in de Praktijk (2023), of bekijk hieronder de livestream.

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000