ID.nl logo
9 tips voor de mooiste vakantiefoto’s
© Levente Bodo
Huis

9 tips voor de mooiste vakantiefoto’s

Op vakantie ga je natuurlijk vooral om lekker te ontspannen en nieuwe plaatsen te ontdekken. Hoe leuk is het dan als je met jouw reisfoto’s echt indruk kunt maken op het thuisfront? Leg de unieke sfeer van jouw reisbestemming vast en kom thuis met de mooiste herinneringen.

In dit artikel delen we 9 tips over hoe je de beste vakantiefoto’s maakt, inclusief advies over hoe je je apparatuur veilig houdt tijdens het reizen en hoe je interessante foto's maakt op verschillende locaties.

Met de tips en technieken die we je gaan leren, ben je klaar om de wereld te verkennen en prachtige reisfoto's te maken. Vergeet niet om te genieten van het proces en plezier te hebben tijdens je fotografie-avonturen. Veel succes en fijne reis!

Misschien ook interessant: Vakantiegeld goed besteed: de 25 beste deals onder de 300 euro

Tip 1: Fotografeer vroeg in de ochtend of laat op de avond

Het licht is vaak het mooist vroeg in de ochtend of laat op de avond. Deze momenten, ook wel het 'gouden uur' genoemd, bieden zacht, warm licht en lange schaduwen die je foto’s een mooie sfeer en diepte geven.

Tijdens je reis moet je vaak wel een keuze maken: sta je bijvoorbeeld vroeg op om te fotograferen in het mooiste licht of slaap je lekker uit? Als je moeite hebt met vroeg opstaan, kun je ervoor kiezen om het zwaartepunt van je fotografie naar de late middag en vroege avond te verleggen. Ook dan is het licht mooi. Wil je wel een keer vroeg opstaan maar heb je daar moeite mee? Zorg dat je je wekker zet, neem eventueel een reiswekker mee en/of vraag aan reisgenoten om je wakker te maken.

Tip 2: Digitaal de hotspots verkennen

Als je een specifieke plek wilt fotograferen, zoals een tempel, gebouw, rotskust of waterval, ‘bezoek’ deze plek dan alvast online! Gebruik bijvoorbeeld Google Maps, Streetview en foto’s die anderen al op deze locatie gemaakt hebben, zodat je weet wat je op de locatie kunt verwachten. Een digitale verkenning dus. Bekijk alvast waar het licht vandaan zal komen, waar je moet staan als het licht goed is, welke beeldhoeken je wilt gebruiken en welke camera-instellingen je ongeveer kunt gebruiken. Dat scheelt tijd en experimenteerwerk zodra het licht optimaal is.

Via Google Streetview kun je alvast de mooiste plekjes zoeken.

Het belang van licht Licht speelt een cruciale rol in fotografie. Het kan de sfeer van een foto volledig veranderen. Vroeg in de ochtend (vlak na zonsopkomst) en laat in de middag (met zonsondergang) is het licht vaak het mooist. Het heeft dan een warme, gouden tint en creëert lange schaduwen die diepte en textuur aan je foto's kunnen toevoegen. Vlak vóór zonsopkomst en vlak ná zonsondergang krijgt het licht nog een mooi blauwe gloed; zeer geschikt voor het fotograferen van steden en skylines.

Tip 3: Gebruik simpele compositieregels

De basisregels voor compositie, zoals de regel van derden, kunnen je foto's aanzienlijk verbeteren. Verdeel je compositie in negen vlakken en positioneer het hoofdonderwerp op een van de snijpunten van die vlakken voor een sterke en plezierige compositie. Zoek ook naar lijnen, terugkerende patronen en afwijkend perspectief om je foto’s spannender te maken. Schuine lijnen geven je foto’s trouwens dynamiek, ritmische patronen geven een grafisch effect en een afwisselend perspectief houdt je serie veelzijdig en spannend. Let ook altijd op dat je de horizon netjes recht houdt. Je hebt hier ook hulpmiddelen voor, zoals een waterpasje dat je op de flitsschoen van je camera plaatst.

Tip 4: Interessantere perspectieven: klimmen of op je hurken

Een ander perspectief dan wat je normaal als staand persoon ziet, kan je foto interessanter maken. Probeer eens omhoog te klimmen voor een vogelperspectief of ga op je hurken voor een kikkerperspectief. Experimenteer met verschillende standpunten: een stapje opzij, even door de knieën, een extreem hoog of laag standpunt, inzoomen … een kleine aanpassing kan al een verrassend effect hebben! Varieer en experimenteer naar hartenlust en zoek achteraf de beste beelden uit.

Tip 5: Zorg voor je apparatuur

Vocht, stof, strandzand, zweet en intensief gebruik kunnen je camera behoorlijk belasten en tot storingen leiden. Zorg dus extra goed voor je apparatuur. Laat je spullen nooit in de zon liggen, bewaar ze zoveel mogelijk stof- en vochtvrij en maak alles regelmatig schoon met een zachte doek en kwastje. Probeer zo min mogelijk van objectief te wisselen en doe dit altijd in een stofarme omgeving met de lensopening naar beneden. Zo voorkom je dat rommel in je camera en uiteindelijk op je beeldsensor belandt. Heeft je camera veel te verduren gehad, laat dan je spullen bij terugkeer in Nederland goed reinigen bij de fotospeciaalzaak.

Lees ook: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering

Tip 6: Zoek de verschillen

Reisfotografie is qua techniek en aanpak niet anders dan fotograferen in Nederland. Het grote verschil is dat je veel onderwerpen, mensen en situaties ontmoet die anders zijn dan thuis. Wees alert op die verschillen, want juist dát zijn prachtige onderwerpen. Maak foto’s die een verhaal vertellen over je bestemming. Verdiep je in het alledaagse leven in een stad, de wedloop tussen roofdieren en prooidieren of de dagbesteding van boeddhistische monniken en leg deze processen zo creatief mogelijk vast. Heb altijd respect voor de lokale cultuur.

Tip 7: Portretten op reis

Een fotoserie werkt al snel vervreemdend wanneer op (vrijwel) geen enkele foto mensen zijn te zien. Zorg dus dat je je landschaps- en stadsfoto’s afwisselt met portretten en straatfotografie. Een goed uitgangspunt daarbij is dat je mensen nooit stiekem fotografeert. Vraag altijd om toestemming om een portretfoto te maken, zeker in landen waarin zoiets gevoelig ligt. Verstop je niet achter je camera, maar loop gewoon zelfverzekerd en met een open houding rond. Mensen hebben dan minder het gevoel dat je inbreuk maakt op hun privacy en zullen het minder erg vinden wanneer je hen fotografeert.

©Viktor Nemeth

Tip 8: Statief gebruiken

Een statief kan een waardevolle toevoeging zijn aan je fotografie-uitrusting, vooral als je van plan bent om bij weinig licht te fotograferen of als je wilt experimenteren met lange sluitertijden. Het houdt je camera stabiel, waardoor je scherpere foto's kunt maken en meer controle hebt over je compositie. Er bestaan speciale reisstatieven die lichter en kleiner zijn zodat je ze makkelijker meeneemt. Ook bestaan er monopods: een statief met één poot zodat je de camera beter stil kunt houden maar toch flexibel blijft.

Tip 9: Apparatuur in het vliegtuig

Het is belangrijk om goed voor je apparatuur te zorgen tijdens het vliegen. Bewaar je camera, lenzen en accu’s en andere accessoires in je handbagage om te voorkomen dat ze beschadigd raken in het ruim. Zorg er ook voor dat je batterijen zijn opgeladen en dat je voldoende geheugenkaarten bij je hebt. Je statief kun je wel prima in de ruimbagage stoppen. Wees even kritisch welke apparatuur je allemaal meeneemt: heb je bijvoorbeeld echt al je lenzen en je flitser nodig?

©Bannasak

▼ Volgende artikel
Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies
Huis

Motorola brengt edge 60 fusion uit met drie nieuwe moto AI-functies

Motorola heeft de edge 60 fusion aangekondigd, een premium smartphone die een elegant ontwerp combineert met geavanceerde AI-functies. Het toestel is het eerste Motorola-model dat standaard is uitgerust met geïntegreerde moto AI-functionaliteit.

De smartphone beschikt over een uniek quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het scherm is beschermd met Corning Gorilla Glass 7i, dat twee keer betere val- en krasbestendigheid biedt dan voorgaande versies. 

Geïntegreerde moto ai

Na een eerder bètaprogramma is de motorola edge 60 fusion het eerste toestel waarbij moto ai direct is geïntegreerd. De smartphone bevat AI-functies zoals Pay Attention (voor het opnemen, noteren en samenvatten van audio), Remember This (om live momenten of informatie vast te leggen) en Magic Canvas (voor het genereren van afbeeldingen op basis van tekstinstructies). 

Innovatief display en robuust ontwerp

Het toestel heeft volgens Motorola 's werelds eerste quad-curve edge display met door Pantone gevalideerde kleuren. Het ontwerp omvat hoogwaardige materialen, waaronder een op leer geïnspireerde coating en canvas-achtige afwerkingen in zorgvuldig samengestelde kleuren.

De motorola edge 60 fusion is niet alleen stijlvol maar ook robuust gebouwd. De telefoon voldoet aan militaire standaarden (MIL-STD 810H) voor duurzaamheid en heeft zowel IP68 als IP69 certificeringen voor waterbescherming. Het toestel kan onderdompeling in zoet water tot 1,5 meter diepte gedurende maximaal 30 minuten weerstaan. Dankzij Water Touch-technologie blijft het touchscreen werken, zelfs als het nat is. 

Camera met Sony-sensor

De hoofdcamera heeft een 50MP Ultra Pixel sensor, gecombineerd met een geavanceerde Sony LYTIA 700C sensor en optische beeldstabilisatie (OIS). Hierdoor maakt de camera ook bij weinig licht goede foto's. De ultrabrede lens met ingebouwde macrovisie biedt een gezichtsveld van 122 graden en kan tot 3 cm inzoomen voor extreme close-ups . 

De 32MP selfiecamera gebruikt Quad Pixel-technologie voor betere prestaties bij minder licht. Een 3-in-1 lichtsensor kalibreert automatisch de lichtgevoeligheid voor optimale belichting en kleur.

Entertainment en batterij

Het 6,67 inch pOLED-scherm heeft een Super HD (1220p) resolutie en een verversingssnelheid van 120Hz. Het display is zowel Pantone als Pantone SkinTone gevalideerd voor een natuurgetrouwe kleurweergave. Voor audio is het toestel uitgerust met Dolby Atmos, twee stereoluidsprekers en een Hi-Res gecertificeerd geluidssysteem.

De motorola edge 60 fusion wordt aangedreven door de MediaTek Dimensity 7300 processor, heeft tot 8GB RAM en tot 256GB opslag. De 5200mAh batterij ondersteunt 68W TurboPower opladen, waarmee gebruikers na slechts 8 minuten opladen een volle dag vooruit kunnen.

De smartphone draait op Android 15 en bevat Moto Secure en ThinkShield voor extra beveiliging, evenals Hello UX voor aanpassingsopties. De motorola edge 60 fusion is vanaf half april verkrijgbaar voor een adviesprijs van 329,99 euro.

Bekijk hier andere Motorola-modellen op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.