5 tips voor fotograferen in de kou
Ga je fotograferen bij koud weer? Zorg dan dat je op de kou voorbereidt! Kleed je goed (alvast een tip: laagjes!) en zorg ook goed voor je fotografie-apparatuur. Dan kom je thuis met de mooiste foto's.
Na het lezen van dit artikel weet jij hoe je jezelf én je fotografie-apparatuur het best beschermt tegen de kou.
Misschien ook interessant voor jou: 5 tips voor het opladen van je elektrische auto in de winter
Tip 1: Kleding in laagjes
Wanneer je in de kou naar buiten gaat, ben je er waarschijnlijk zelf wel goed op gekleed. Houd er wel rekening mee dat als je in de kou gaat fotograferen, je veel stil zult staan én misschien wel vele uren achter elkaar in de buitenlucht bent. Zorg dus dat je laagjes draagt, want dat houdt je lichaamswarmte beter vast. Trek als buitenste laag in elk geval een waterdichte jas aan, en misschien zelfs ook een waterdichte (en winddichte) broek en dito schoenen.
Wanneer is er natte sneeuw? Als de temperatuur ver onder nul komt, is de luchtvochtigheid veelal zo laag en is het helder. Dan valt er geen neerslag. Ligt de temperatuur rond het vriespunt, dan krijg je te maken met sneeuwval. Net eronder en net erboven zorgt voor sneeuw die netjes blijft liggen en droog aanvoelt. Die sneeuwvlokken waaien zo van je jas af.
Is de temperatuur echter 2 à 3 graden boven nul, dan bestaat de sneeuw uit vervelende pakketjes water. Zodra die je jas of handschoenen raken, voel je de nattigheid al. In zulke omstandigheden zullen je kleren veel eerder gaan doorlekken op drukplekken en bij de ritsen.
©SaskiaBauerPhoto - stock.adobe.com
Tip 2: Bescherm je apparatuur tegen nattigheid
Ook je camera en lens kunnen last hebben van koud weer. Als je gaat fotograferen terwijl het zachtjes regent of sneeuwt, bescherm je de camera door die in een plastic zakje of speciale regenhoes te stoppen. Zo kan alleen het uiteinde van de lens nat worden. Is er natte sneeuw, dan moet je uitkijken. Droge sneeuw veeg je zo van je camera af en klop je uit de zonnekap. We raden aan om die zonnekap met slecht weer sowieso altijd te gebruiken, omdat deze de meeste neerslag van de frontlens houdt.
Weersta sowieso de verleiding om sneeuw met je handschoenen van je frontlens te vegen! De warmte van je handen zal de sneeuw meteen doen smelten en dan heb je alsnog een kletsnatte frontlens. Dan helpt kloppen of vegen niet meer, je smeert het vocht dan alleen maar uit. Gebeurt het je toch, dep dan de sneeuw met een zachte doek van je lens.
Preventie is altijd beter: let bijvoorbeeld op dat je de camera niet met de frontlens omhoog draagt, en fotografeer niet vol tegen de wind in op een dag met (natte) sneeuw.
Tip 3: Lenzen wisselen in de kou
Pas heel erg op met het verwisselen van lenzen. Doe het liever helemaal niet buiten, maar als het echt moet, zoek dan een beschutte plek achter een gebouw of achter een dikke boom om de lens te verwisselen. En doe het als het even kan diep in je rugzak. De klep van je tas beschermt immers ook tegen inkomend vocht.
Bij het wisselen van lenzen houd je de camera ondersteboven, zodat er niets op de sensor kan vallen. Let tegelijkertijd wel op dat er geen sneeuw op de achterkant van de lens valt die je aan het plaatsen bent, want dan komt het vocht alsnog op de sensor.
©Евгений Вдовин - stock.adobe.comЕвгений Вдовин - stock.adobe.com
Tip 4: Zo doe je langer met je accu
Een accu en kou: niet de ideale combinatie. Zorg dat je altijd een extra accu mee hebt, en stop die niet in je fototas, maar het liefst in je broekzak of binnenzak. Deze accu blijft dan warm en behoudt z’n lading beter.
Stopt je batterij ermee? Verruil de koude batterij dan voor een warme. De koude accu warm je vervolgens weer op in je zak. Hij zal op miraculeuze wijze een deel van zijn spanning hervinden, waardoor je deze truc nog een paar keer kunt herhalen.
Tip 5: Acclimatiseren bij thuiskomst
Temperatuurwisselingen zijn slechter voor je apparatuur dan kou op zich. Als je flink lang in de kou gefotografeerd hebt en je komt vervolgens je verwarmde huis weer binnen, laat je cameratas dan een tijdje ongeopend staan. Weersta de verleiding om direct je camera eruit te halen om de foto’s over te zetten. Door de grote temperatuurverschillen heb je meteen condens, en dat gaat niet goed samen met delicate elektronische apparatuur. Geef je apparatuur de tijd om weer op kamertemperatuur te komen. In een afgesloten fototas gaat dat proces veel langzamer en is er geen circulatie van (vochtige) lucht, waardoor je die condensvorming kunt voorkomen.
Als je toch graag de foto’s direct wilt bekijken en bewerken, haal dan buiten al het geheugenkaartje uit de camera en stop dat in je broekzak. Je zou ook de accu alvast uit je camera kunnen halen, zodat je die ook meteen weer kunt opladen na binnenkomst voor een volgende expeditie.
Fotograferen in de winter
Leer beter fotograferen met de online cursus op Zoom Academy
Een paar extra tips
Stop de camera onder je jas of in je cameratas als je niet fotografeert.
Houd je objectief droog en schoon, want sneeuw- of regenspatten op je lens zorgen voor onscherpe vlekken in je foto’s.
Gebruik altijd je zonnekap tijdens een sneeuwbui.
Richt je camera niet omhoog als het sneeuwt.
Wissel zo min mogelijk van objectief.
Neem een doek mee om je apparatuur tijdens het fotograferen af en toe droog te vegen.
Misschien ook interessant voor jou: Zo verwijder je personen en objecten uit foto’s op je smartphone