ID.nl logo
Foto's vergroten of verkleinen: met deze gratis tool is het klik, knip, klaar!
Huis

Foto's vergroten of verkleinen: met deze gratis tool is het klik, knip, klaar!

Zeker wanneer je veel foto’s online deelt, moet je er vaak allerlei vaste bewerkingen op loslaten. Dat hoeft niet veel werk te zijn. De tool Faststone Photo Resizer is de perfecte automatiseerder voor dergelijke routineklussen. Hoe dat werkt, leggen we je graag uit.

Het uitvoeren van vaste fotobewerkingen behoort tot de saaiere computertaken. Gelukkig kan het efficiënter! In dit artikel laat ID.nl zien hoe je gemakkelijk deze taken kan automatiseren met Faststone Photo Resizer. We behandelen het volgende:

Er zijn van die computerklussen die weliswaar noodzakelijk zijn, maar ook saai. Bijvoorbeeld omdat je ze op heel veel bestanden moet toepassen. Denk aan het verkleinen van foto’s voordat je ze mailt of online deelt. Dergelijke bewerkingen wil je het liefst zo snel mogelijk en op heel veel bestanden tegelijk kunnen loslaten. Als het gaat om snelheid en veelzijdigheid, behoort Faststone Photo Resizer (FPR) zeker tot de absolute top. Hoog tijd daarom voor een uitgebreide kennismaking. 

 

Downloaden en installeren 

Je vindt FPR op www.faststone.org. Klik je hier op Download, dan kun je daarna het programma downloaden als exe-bestand vanaf twee verschillende locaties, als ingepakt exe-bestand (zip) of als portable versie. Alhoewel we fan zijn van portable, kiezen we ditmaal voor het gewone installatiebestand (exe) dat we na het downloaden starten. De installatie verloopt vlot en zonder bijzonderheden en na afloop staat het pictogram van het programma op het bureaublad. We starten FPR. 

 

Gebruikersinterface 

Bij het eerste gebruik toont FPR je dezelfde locaties als Windows Verkenner doet wanneer je Deze PC kiest. Gebruik je het programma later nog eens, dan zal het de locatie openen van waaruit je het laatst bestanden hebt geselecteerd. 

Zoals je linksboven ziet, kun je uit twee groepen bewerkingen kiezen: batch convert en batch rename. Schakel je tussen de twee, dan veranderen de opties die je rechtsonder ziet. Overigens doet de naam ‘batch convert’ dit onderdeel geen recht, want het doet heel veel meer dan alleen converteren. 

De weergave van bestanden en mappen kun je hier aanpassen met de pictogrammen rechtsboven. Je hebt hier de keuze uit Report View, Small Icon View en Thumbnail View. Deze komen overeen met Details, Lijst en Grote Pictogrammen in de verkenner. 

De bestanden die je wilt gaan verwerken kun je links selecteren en naar de Input List rechts sturen met Add, of je kunt ze erheen slepen. Let op: kies je Add All, dan worden ook eventuele onderliggende mappen toegevoegd en dat kan tot ongewenste resultaten leiden wanneer je bewerkte bestanden ook gaat opslaan in een onderliggende map. 

Tot slot is het goed om te weten dat je bestanden vanuit meerdere locaties kunt toevoegen aan de Input List. Gewapend met deze kennis kunnen we foto’s gaan verwerken. 

 

Foto's converteren 

Zoals je onder de bestandenlijst kunt, zien lust FPR veel verschillende soorten afbeeldingen, waaronder alle bekende formaten. Wij hebben een map met png-afbeeldingen die we graag willen converteren naar het compactere jpeg-formaat voordat we ze online zetten. We selecteren daarom alle bestanden en klikken op Add, zodat ze in de Input List verschijnen. 

Onder de Input List vinden we alle functies die we in deze modus kunnen toepassen. De bovenste daarvan heeft betrekking op converteren. Hier kiezen we het uitvoerformaat (Output Format). Standaard staat het al op jpeg, maar we kunnen uit meerdere populaire formaten kiezen. Met een klik op Settings kunnen we vervolgens afhankelijk van het gekozen formaat allerlei instellingen wijzigen. 

Voor jpeg kun je hier de kwaliteit en daarmee de grootte beïnvloeden. De standaard-instellingen voldoen goed, maar je hebt enkele nuttige extra mogelijkheden. Zo kun je bij Photometric je afbeeldingen zwart-wit maken (Grayscale) of bijvoorbeeld het CMYK-kleurmodel forceren. Bevat je invoer exif-data, dan kun je die verwijderen door het vinkje bij Keep EXIF weg te halen. Zeker wanneer de exif-data locatiegegevens bevatten, is dat om privacyredenen een goed idee voordat je foto’s online deelt. 

 

Output kiezen 

Alhoewel we exif-data vaak vinden in foto’s die al het jpeg-formaat hebben, kun je conversie toch gebruiken om van deze data af te komen, simpel door te converteren van jpeg naar jpeg met een vinkje bij Use JPEG Quality from the original

Kies je een ander uitvoerformaat dan krijg je natuurlijk ook te maken met andere instellingen. Zo kun je voor bmp compressie aan- of uitzetten en de kleurdiepte wijzigen en dat geldt ook voor het gif-formaat. Bij die laatste kun je bovendien transparantie aan- of uitzetten. Ook conversie naar png geeft je controle over kleurdiepte en compressie. Daarmee hebben we de belangrijkste varianten wel gezien. 

We zetten de uitvoer weer op jpeg en controleren of er een vinkje staat bij Output Folder. Met een klik op Browse selecteren we vervolgens een aparte uitvoermap. Bestanden overschrijven kan ook, maar een aparte map is veiliger. 

Met een klik op Convert zouden we nu de conversie kunnen starten maar het prettige van FPR is dat we bewerkingen kunnen stapelen. We zetten daarom een vinkje bij Use Advanced Options en klikken vervolgens op Advanced Options. Je ziet hier meerdere tabbladen die per stuk kunt activeren door het zetten van een vinkje, bijvoorbeeld bij Resize. 

 

Afmeting en oriëntatie 

De eerste vier tabbladen van de Advanced Settings hebben allemaal te maken met de afmeting en oriëntatie van je afbeeldingen. Bij Resize pas je de afmeting van het plaatje aan in pixels, als percentage van het origineel of in gewenst afdrukformaat. Je kunt hier afbeeldingen niet alleen kleiner, maar ook groter maken. Bij dit laatste is de kwaliteit overigens niet vergelijkbaar met wat kunstmatige intelligentie op dat gebied presteert. Wij kiezen voor Percentage en 150% in de presets. 

Zet je een vinkje op het tabblad Flip/Rotate, dan kun je horizontaal of verticaal spiegelen en foto’s in een veelvoud van 90 graden roteren. De functies bij Crop zul je minder snel gebruiken. Hiermee kun je van elke foto dezelfde uitsnede maken met een instelbare grootte en op een instelbare positie. 

Bij Canvas vergroot je niet de afbeelding maar de ondergrond. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een witte rand kunt toevoegen wanneer je kiest voor Expand Mode. We laten dat achterwege, omdat we verderop nog een rand gaan toevoegen. 

Tot slot moeten we in deze rubriek ook het DPI-tabblad noemen waar je zowel horizontaal als verticaal de dichtheid van de pixels kunt aanpassen. Dat bepaalt hoe een afbeelding eruit zal zien wanneer je hem afdrukt. 

 

Aanpassingen 

Heb je een verzameling foto’s geselecteerd die allemaal wat donker zijn, dan kun je ze allemaal in één keer met dezelfde hoeveelheid lichter maken op het tabblad Adjustments. Hier pas je helderheid (Brightness), contrast en gammawaarde aan, kun je de kleurtoon (Hue), verzadiging (Saturation) en lichtheid (Lightness) wijzigen en kun je de waarden voor Rood, Groen en Blauw aanpassen (handig wanneer foto’s allemaal dezelfde kleurzweem hebben). Ook kun je hier foto’s verscherpen (Sharpen) en omzetten naar zwart-wit (Grayscale), negatief of sepia. 

Natuurlijk wil je al die waarden niet in het wilde weg aanpassen maar met een klik op Design and Preview kun je alle bewerkingen op een foto loslaten. Klik je daar op Hold Down to Preview dan kun je het resultaat voor en na de bewerkingen vergelijken. Ben je tevreden over het resultaat, dan kun je het venster sluiten. 

We doen hier ter illustratie wat aanpassingen. Omdat we eerder voor Resize hebben gekozen, kunnen we hier aangeven dat eerst deze bewerkingen moeten worden toegepast (Make adjustments before). 

 

Leuke extra’s 

De laatste drie tabbladen hebben betrekking op het toevoegen van elementen en wel tekst, een watermerk en een rand. 

Bij Text kun je niet alleen een zelfgekozen tekst toevoegen, maar ook een van de vele waarden in de exif-data. Deze vind je gemakkelijk via Insert a Variable. Uiteraard heb je bij dit alles volop controle over de opmaak van de tekst. Deze functie kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor een melding over auteursrecht. 

Dat laatste kun je ook doen via het tabblad Watermark. Hier voeg je in plaats van tekst een kleine afbeelding toe, waarbij je weer controle hebt over locatie en transparantie. Wij gebruiken het standaardplaatje. 

 Vind je de witte rand die je bij Canvas kunt maken te karig, dan vind je op het tabblad Border nog meer mogelijkheden. Hier kun je meerdere randen toevoegen en zelfs een schaduw onder je foto plaatsen. 

Klik je onderaan op het pictogram Conversion Preview, dan kun je je lijstje in het groot bekijken. We voegen hier een paar randen toe. Merk op dat je vanuit alle tabbladen je gekozen instellingen kunt opslaan voor later hergebruik, zodat je gemakkelijk tussen meerdere conversieprofielen kunt wisselen. 

 

 

Uitvoeren 

FPR slaat de laatst gebruikte instellingen voor aanpassingen automatisch op, zodat je ze een volgende keer gemakkelijk kunt hergebruiken. Mocht je vergeten zijn welke aanpassingen actief zijn, dan zie je dat in één oogopslag aan de tabbladen met een groen bolletje voor de naam. In ons geval zijn dat er vier. 

Op dit punt aangekomen, hebben we nog geen enkele foto daadwerkelijk verwerkt. Hoog tijd om dat te doen. Alle opgegeven wijzigingen kun je nu met twee muisklikken toepassen. Klik eerst op OK om de geavanceerde instellingen te sluiten en vervolgens rechtsonder in beeld op Convert

Zoals je ziet, voert FPR alle bewerkingen in razend tempo uit en krijg je een gedetailleerd overzicht van de nieuwe bestandsgroottes. Wil je de resultaten snel bekijken, dan zet je een vinkje bij Open Containing Folder voordat je op Done klikt om dit venster te sluiten. 

Mocht je overigens vooraf zeker willen weten of alle aanpassingen naar wens zijn, dan kan dat ook. Klik dan voordat je op Convert klikt op het Preview-pictogram ernaast. Je kunt dan door je hele lijst bladeren om de foto’s voor en na verwerking te vergelijken. 

Simpel hernoemen 

We hebben verschillende bewerkingen in één keer uitgevoerd. Daaraan hadden we er nog één kunnen toevoegen, namelijk het hernoemen van bestanden. Omdat FPR daar twee modi voor heeft, behandelen we dit onderdeel apart. 

De eerste modus activeer je door in het huidige scherm rechtsonder Rename aan te vinken. Je ziet nu standaard Image##### verschijnen. Dit is een van de beschikbare sjablonen. Hiermee kun je foto’s eenvoudig doornummeren. Vervang je “Image” bijvoorbeeld door “Vakantie Frankrijk 2022 “, dan kun je in één keer alle foto’s van die gebeurtenis van een duidelijke naam voorzien. Wil je zeker weten dat dit nummeren in chronologische volgorde gebeurt, dan kun je de Input List vooraf sorteren op datum. Voor sorteren in omgekeerde volgorde kies je het gewenste criterium, maar dan tussen haakjes. 

Je kunt uit meerdere sjablonen kiezen en met een klik op het vraagteken achterhaal je snel de syntax en betekenis. Zelf nieuwe sjablonen toevoegen kan ook. Open daarvoor de lijst met sjablonen en kies Edit Template List

 

Hernoemen in batch 

Naast de hernoem-modus die je kunt combineren met andere wijzigingen, is er een modus die zijn eigen tabblad heeft (Batch Rename). 

In deze modus is standaard User Filename Template actief met dezelfde mogelijkheden die we al noemden. Je kunt nu ook kiezen voor Search and Replace, waar je meerdere criteria kunt opgeven om karakters in de naam of extensie te vervangen. Ook hier heb je weer een Preview-pictogram, maar deze toont nu hoe de bestandsnamen gewijzigd zullen worden. 

▼ Volgende artikel
Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen
Mobiliteit

Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Het is verreweg de belangrijkste auto die het merk sinds lange tijd introduceert. Met de nieuwe Renault 5 geeft het merk een flinke slinger aan zijn Renaulution. Een strategie waarmee het merk de snel veranderende automarkt met al zijn facetten omarmt. Technologie, connectiviteit en schone energie: Renault heeft een duidelijk een stip op de horizon geplaatst. De eerste kilometers achter het stuur van de nieuwe Renault 5, die vanaf 27.990 euro bestelbaar is, tonen aan dat de eerste Renaulution-vrucht een absolute gouden zet blijkt te zijn.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Duimpjes gegarandeerd

Begin dit jaar mocht ik er in een studio nabij Parijs al aan snuffelen. De wedergeboorte van een icoon, de nieuwe Renault 5. Goed een half jaar later staat er een knalgele (Jaune Pop) Iconic Cinq uitvoering op mij te wachten. Het merk wil met de nieuwe 5 zowel de oude generatie, zij die zich het origineel nog goed kunnen herinneren, als de jonge garde aanspreken. Een uitdaging, maar mede dankzij designtermen als 'retro futuristisch' heb ik zelden gedurende een intro zoveel enthousiaste reacties mogen ontvangen. Van jong tot oud, van surfer tot mondaine dame. De duimpjes waren haast ontelbaar!

Bekijk onderaan dit artikel een video van de nieuwe Renault 5!

©Irwin Versteegh

Standaard 18 inch

De nieuwe 5 rolt standaard op 18inch-wielen en dat geeft 'm samen met de goede proporties een sterk voorkomen. Stap ik achter het stuur, dan valt direct de lage en sportieve instap op. Ik zak weg in prima gevormd meubilair en dankzij een axiaal verstelbaar stuurwiel is een goede zitpositie snel gevonden. 

🚘Ook interessant: EV-profiel Renault Scenic E-Tech: Is de 'Auto van het Jaar 2024' écht zo goed?

©Irwin Versteegh

Andere zit dan verwacht

Toch moet ik voor de juiste ondersteuning van mijn bovenbenen net iets verder naar achteren gaan zitten. Een kantelbare zitting zou hier uitkomst bieden. Iets wat met name voor passagiers op de achterbank bovendien wat ademruimte zou verschaffen. Achter mijzelf plaatsnemen, zat er namelijk niet in. 

©Irwin Versteegh

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Ruim genoeg voor bagage

De kofferruimte blijkt ook in de praktijk prima bruikbaar. 320 liter is conform het segment en bleek ruim voldoende voor twee handbagage-reiskoffers en twee rugtassen. Staan de voorstoelen vrij ver naar achteren, dan zul je de hoofdsteunen van de achterbankleuning moeten verwijderen als je deze neer wilt klappen. 

©Irwin Versteegh

Vanaf 27.990 euro

De nieuwe Renault 5 komt er met twee accu's en voorlopig twee elektromotoren. Later volgt een derde met zo’n 90 pk. De Urban Range met 40kWh en 327 km range is leverbaar vanaf 27.990 euro. Je krijgt dan een 120 pk sterke elektromotor. De Techno-uitvoering is 2 mille duurder en de compleetste Iconic Cinq kost 31.490 euro. Voor net geen 30 mille stap je in de Comfort Range Techno. Die heeft een 52kWh batterij, een 150 pk sterke motor en een bereik van 410 kilometer volgens de WLTP-testmethode. Standaard zijn een 3-Fase 11kW boordlader, een warmtepomp en een snellaadtijd van 30 minuten. 

©Irwin Versteegh

Overtreft verwachtingen

Gedurende de dynamisch introductie heb ik zo'n 200 kilometer in het Vijfje afgelegd. Uiterst plezierige kilometers welteverstaan, want qua rijkwaliteit en plezier overtreft 'ie mijn verwachtingen. De 5 is zo wendbaar als een dartele poedel! De zeer directe (soms iets te directe) stuurinstallatie zorgt met het lage zwaartepunt van het gloednieuwe – toegewijd EV – AmpR Small platform voor een middenmotor-achtige ervaring. De 5 bijt zich in elke bocht vast, voelt fantastisch wendbaar en mede dankzij – uniek in deze klasse – een mooie Multilink-ophanging voor de achteras ligt de grens ver voorbij die van plezier.

©Irwin Versteegh

MINI-rijders kunnen naar Renault

En dit alles in combinatie met een verrassend verfijnde rijervaring. Binnen de bebouwde kom is-ie verre van 'te stug' en ondanks dat 'ie op een verkeersdrempel soms iets vergevingsgezinder zou mogen zijn, stoort dit niet. De nieuwe 5 blijkt op dit vlak zo goed, dat 'ie zelfs MINI-rijders zou weten te overtuigen. Zeker ook gezien het feit dat hij zich op de snelweg bovendien ontpopt als een fijne cruiser met een C-segment-waardige geluidsisolatie. 

Meer weten over de nieuwe Renault 5? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog. 

Watch on YouTube

 

▼ Volgende artikel
Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het
Huis

Scherm delen via WhatsApp: zo werkt het

Net zoals je op de pc je scherm kunt delen met een tool als TeamViewer, kun je ook je scherm delen via WhatsApp. Dit lukt zowel in een een-op-eengesprek als in een groepsgesprek. Handig als je iets op je smartphone wilt laten zien of uitleggen.

In drie eenvoudige stappen laten we zien hoe je in WhatsApp je scherm kunt delen, zodat je iets aan een ander kunt laten zien:

  • Videogesprek starten
  • Scherm delen
  • Delen stoppen

Lees ook: Privacy op WhatsApp beschermen: zo doe je dat

1 Videogesprek

Deze functie werkt zowel op de Android-, iOS- als Windows-app, maar alleen als je een videogesprek bent gestart. De optie werkt dus niet tijdens WhatsApp-spraakgesprekken. Heb je een Android-telefoon dan kun je overigens probleemloos je scherm delen met iemand met een iPhone en andersom. Houd er wel rekening mee dat alles wat op je scherm te zien is, zichtbaar wordt voor je gesprekspartner. Kijk dus uit als er bijvoorbeeld bankgegevens, foto’s of andere gevoelige informatie op het scherm staan. Net als de berichten en oproepen, versleutelt WhatsApp de inhoud van schermdeling voor extra beveiliging.

2 Laat de ander meekijken

Nieuw is dat je nu ook de audio van je smartphone op die manier kunt delen. Start een videogesprek op de gebruikelijke manier en je ziet onderaan bij de bedieningsknoppen een pictogram met drie horizontale stippen: tik hierop en klik op Deel scherm (iOS) of Scherm delen (Android). Vervolgens verschijnt er een korte uitleg van deze functie. Ga door en tik op Start uitzending (iOS) of Nu starten (Android). Hierdoor wordt de schermdeling gestart; vanaf nu kan de ander alles volgen wat er bij jou op je scherm gebeurt. Zo kun je bijvoorbeeld teruggaan naar het homescreen en ook andere apps openen terwijl de ander meekijkt. Wanneer je dit scherm verlaat, keer je terug naar het videogesprek in WhatsApp.

Handig om te weten! Ken je deze 8 handigheidjes in WhatsApp al?

3 Schermdeling stoppen

Ook iedereen die deelneemt aan een groepsvideogesprek kan een schermdeling-sessie starten. Er kan echter maar één persoon tegelijk zijn scherm delen. Om op een Android-telefoon te stoppen met delen, keer je terug naar het WhatsApp-videogesprek en tik je op Stoppen met delen. Op de iPhone tik je op het groene pictogram in de linkerbovenhoek van de statusbalk van de iPhone. Daarna tik je op de rode knop in het centrum van het scherm.

Watch on YouTube