ID.nl logo
Foto's vergroten of verkleinen: met deze gratis tool is het klik, knip, klaar!
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto's vergroten of verkleinen: met deze gratis tool is het klik, knip, klaar!

Zeker wanneer je veel foto’s online deelt, moet je er vaak allerlei vaste bewerkingen op loslaten. Dat hoeft niet veel werk te zijn. De tool Faststone Photo Resizer is de perfecte automatiseerder voor dergelijke routineklussen. Hoe dat werkt, leggen we je graag uit.

Het uitvoeren van vaste fotobewerkingen behoort tot de saaiere computertaken. Gelukkig kan het efficiënter! In dit artikel laat ID.nl zien hoe je gemakkelijk deze taken kan automatiseren met Faststone Photo Resizer. We behandelen het volgende:

Er zijn van die computerklussen die weliswaar noodzakelijk zijn, maar ook saai. Bijvoorbeeld omdat je ze op heel veel bestanden moet toepassen. Denk aan het verkleinen van foto’s voordat je ze mailt of online deelt. Dergelijke bewerkingen wil je het liefst zo snel mogelijk en op heel veel bestanden tegelijk kunnen loslaten. Als het gaat om snelheid en veelzijdigheid, behoort Faststone Photo Resizer (FPR) zeker tot de absolute top. Hoog tijd daarom voor een uitgebreide kennismaking. 

 

Downloaden en installeren 

Je vindt FPR op www.faststone.org. Klik je hier op Download, dan kun je daarna het programma downloaden als exe-bestand vanaf twee verschillende locaties, als ingepakt exe-bestand (zip) of als portable versie. Alhoewel we fan zijn van portable, kiezen we ditmaal voor het gewone installatiebestand (exe) dat we na het downloaden starten. De installatie verloopt vlot en zonder bijzonderheden en na afloop staat het pictogram van het programma op het bureaublad. We starten FPR. 

De gebruikersinterface van Faststone Photo Resizer oogt simpel. 

 

Gebruikersinterface 

Bij het eerste gebruik toont FPR je dezelfde locaties als Windows Verkenner doet wanneer je Deze PC kiest. Gebruik je het programma later nog eens, dan zal het de locatie openen van waaruit je het laatst bestanden hebt geselecteerd. 

Zoals je linksboven ziet, kun je uit twee groepen bewerkingen kiezen: batch convert en batch rename. Schakel je tussen de twee, dan veranderen de opties die je rechtsonder ziet. Overigens doet de naam ‘batch convert’ dit onderdeel geen recht, want het doet heel veel meer dan alleen converteren. 

De weergave van bestanden en mappen kun je hier aanpassen met de pictogrammen rechtsboven. Je hebt hier de keuze uit Report View, Small Icon View en Thumbnail View. Deze komen overeen met Details, Lijst en Grote Pictogrammen in de verkenner. 

De bestanden die je wilt gaan verwerken kun je links selecteren en naar de Input List rechts sturen met Add, of je kunt ze erheen slepen. Let op: kies je Add All, dan worden ook eventuele onderliggende mappen toegevoegd en dat kan tot ongewenste resultaten leiden wanneer je bewerkte bestanden ook gaat opslaan in een onderliggende map. 

Tot slot is het goed om te weten dat je bestanden vanuit meerdere locaties kunt toevoegen aan de Input List. Gewapend met deze kennis kunnen we foto’s gaan verwerken. 

 

Foto's converteren 

Zoals je onder de bestandenlijst kunt, zien lust FPR veel verschillende soorten afbeeldingen, waaronder alle bekende formaten. Wij hebben een map met png-afbeeldingen die we graag willen converteren naar het compactere jpeg-formaat voordat we ze online zetten. We selecteren daarom alle bestanden en klikken op Add, zodat ze in de Input List verschijnen. 

Onder de Input List vinden we alle functies die we in deze modus kunnen toepassen. De bovenste daarvan heeft betrekking op converteren. Hier kiezen we het uitvoerformaat (Output Format). Standaard staat het al op jpeg, maar we kunnen uit meerdere populaire formaten kiezen. Met een klik op Settings kunnen we vervolgens afhankelijk van het gekozen formaat allerlei instellingen wijzigen. 

Voor jpeg kun je hier de kwaliteit en daarmee de grootte beïnvloeden. De standaard-instellingen voldoen goed, maar je hebt enkele nuttige extra mogelijkheden. Zo kun je bij Photometric je afbeeldingen zwart-wit maken (Grayscale) of bijvoorbeeld het CMYK-kleurmodel forceren. Bevat je invoer exif-data, dan kun je die verwijderen door het vinkje bij Keep EXIF weg te halen. Zeker wanneer de exif-data locatiegegevens bevatten, is dat om privacyredenen een goed idee voordat je foto’s online deelt. 

Hier vind je de instellingen voor jpeg-conversie. 

 

Output kiezen 

Alhoewel we exif-data vaak vinden in foto’s die al het jpeg-formaat hebben, kun je conversie toch gebruiken om van deze data af te komen, simpel door te converteren van jpeg naar jpeg met een vinkje bij Use JPEG Quality from the original

Kies je een ander uitvoerformaat dan krijg je natuurlijk ook te maken met andere instellingen. Zo kun je voor bmp compressie aan- of uitzetten en de kleurdiepte wijzigen en dat geldt ook voor het gif-formaat. Bij die laatste kun je bovendien transparantie aan- of uitzetten. Ook conversie naar png geeft je controle over kleurdiepte en compressie. Daarmee hebben we de belangrijkste varianten wel gezien. 

We zetten de uitvoer weer op jpeg en controleren of er een vinkje staat bij Output Folder. Met een klik op Browse selecteren we vervolgens een aparte uitvoermap. Bestanden overschrijven kan ook, maar een aparte map is veiliger. 

Met een klik op Convert zouden we nu de conversie kunnen starten maar het prettige van FPR is dat we bewerkingen kunnen stapelen. We zetten daarom een vinkje bij Use Advanced Options en klikken vervolgens op Advanced Options. Je ziet hier meerdere tabbladen die per stuk kunt activeren door het zetten van een vinkje, bijvoorbeeld bij Resize. 

De verschillende geavanceerde functies van FPR. 

 

Afmeting en oriëntatie 

De eerste vier tabbladen van de Advanced Settings hebben allemaal te maken met de afmeting en oriëntatie van je afbeeldingen. Bij Resize pas je de afmeting van het plaatje aan in pixels, als percentage van het origineel of in gewenst afdrukformaat. Je kunt hier afbeeldingen niet alleen kleiner, maar ook groter maken. Bij dit laatste is de kwaliteit overigens niet vergelijkbaar met wat kunstmatige intelligentie op dat gebied presteert. Wij kiezen voor Percentage en 150% in de presets. 

Zet je een vinkje op het tabblad Flip/Rotate, dan kun je horizontaal of verticaal spiegelen en foto’s in een veelvoud van 90 graden roteren. De functies bij Crop zul je minder snel gebruiken. Hiermee kun je van elke foto dezelfde uitsnede maken met een instelbare grootte en op een instelbare positie. 

Bij Canvas vergroot je niet de afbeelding maar de ondergrond. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een witte rand kunt toevoegen wanneer je kiest voor Expand Mode. We laten dat achterwege, omdat we verderop nog een rand gaan toevoegen. 

Tot slot moeten we in deze rubriek ook het DPI-tabblad noemen waar je zowel horizontaal als verticaal de dichtheid van de pixels kunt aanpassen. Dat bepaalt hoe een afbeelding eruit zal zien wanneer je hem afdrukt. 

Een klassiek wit randje om je foto maak je makkelijk met de Canvas-opties. 

 

Aanpassingen 

Heb je een verzameling foto’s geselecteerd die allemaal wat donker zijn, dan kun je ze allemaal in één keer met dezelfde hoeveelheid lichter maken op het tabblad Adjustments. Hier pas je helderheid (Brightness), contrast en gammawaarde aan, kun je de kleurtoon (Hue), verzadiging (Saturation) en lichtheid (Lightness) wijzigen en kun je de waarden voor Rood, Groen en Blauw aanpassen (handig wanneer foto’s allemaal dezelfde kleurzweem hebben). Ook kun je hier foto’s verscherpen (Sharpen) en omzetten naar zwart-wit (Grayscale), negatief of sepia. 

Zaken als helderheid, contrast en scherpte pas je eenvoudig aan voor heel veel foto’s tegelijk. 

Natuurlijk wil je al die waarden niet in het wilde weg aanpassen maar met een klik op Design and Preview kun je alle bewerkingen op een foto loslaten. Klik je daar op Hold Down to Preview dan kun je het resultaat voor en na de bewerkingen vergelijken. Ben je tevreden over het resultaat, dan kun je het venster sluiten. 

We doen hier ter illustratie wat aanpassingen. Omdat we eerder voor Resize hebben gekozen, kunnen we hier aangeven dat eerst deze bewerkingen moeten worden toegepast (Make adjustments before). 

Je kunt alle bewerkingen op een foto uitproberen. 

 

Leuke extra’s 

De laatste drie tabbladen hebben betrekking op het toevoegen van elementen en wel tekst, een watermerk en een rand. 

Bij Text kun je niet alleen een zelfgekozen tekst toevoegen, maar ook een van de vele waarden in de exif-data. Deze vind je gemakkelijk via Insert a Variable. Uiteraard heb je bij dit alles volop controle over de opmaak van de tekst. Deze functie kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor een melding over auteursrecht. 

Dat laatste kun je ook doen via het tabblad Watermark. Hier voeg je in plaats van tekst een kleine afbeelding toe, waarbij je weer controle hebt over locatie en transparantie. Wij gebruiken het standaardplaatje. 

Je kunt al je foto’s van een watermerk voorzien, bijvoorbeeld een klein plaatje in de hoek. 

 Vind je de witte rand die je bij Canvas kunt maken te karig, dan vind je op het tabblad Border nog meer mogelijkheden. Hier kun je meerdere randen toevoegen en zelfs een schaduw onder je foto plaatsen. 

Klik je onderaan op het pictogram Conversion Preview, dan kun je je lijstje in het groot bekijken. We voegen hier een paar randen toe. Merk op dat je vanuit alle tabbladen je gekozen instellingen kunt opslaan voor later hergebruik, zodat je gemakkelijk tussen meerdere conversieprofielen kunt wisselen. 

 

Je kunt al je foto’s van een watermerk voorzien, bijvoorbeeld een klein plaatje in de hoek. 

 

Uitvoeren 

FPR slaat de laatst gebruikte instellingen voor aanpassingen automatisch op, zodat je ze een volgende keer gemakkelijk kunt hergebruiken. Mocht je vergeten zijn welke aanpassingen actief zijn, dan zie je dat in één oogopslag aan de tabbladen met een groen bolletje voor de naam. In ons geval zijn dat er vier. 

Op dit punt aangekomen, hebben we nog geen enkele foto daadwerkelijk verwerkt. Hoog tijd om dat te doen. Alle opgegeven wijzigingen kun je nu met twee muisklikken toepassen. Klik eerst op OK om de geavanceerde instellingen te sluiten en vervolgens rechtsonder in beeld op Convert

Zoals je ziet, voert FPR alle bewerkingen in razend tempo uit en krijg je een gedetailleerd overzicht van de nieuwe bestandsgroottes. Wil je de resultaten snel bekijken, dan zet je een vinkje bij Open Containing Folder voordat je op Done klikt om dit venster te sluiten. 

Mocht je overigens vooraf zeker willen weten of alle aanpassingen naar wens zijn, dan kan dat ook. Klik dan voordat je op Convert klikt op het Preview-pictogram ernaast. Je kunt dan door je hele lijst bladeren om de foto’s voor en na verwerking te vergelijken. 

FPR verwerkt alle foto’s in een aangenaam hoog tempo. 

Simpel hernoemen 

We hebben verschillende bewerkingen in één keer uitgevoerd. Daaraan hadden we er nog één kunnen toevoegen, namelijk het hernoemen van bestanden. Omdat FPR daar twee modi voor heeft, behandelen we dit onderdeel apart. 

De eerste modus activeer je door in het huidige scherm rechtsonder Rename aan te vinken. Je ziet nu standaard Image##### verschijnen. Dit is een van de beschikbare sjablonen. Hiermee kun je foto’s eenvoudig doornummeren. Vervang je “Image” bijvoorbeeld door “Vakantie Frankrijk 2022 “, dan kun je in één keer alle foto’s van die gebeurtenis van een duidelijke naam voorzien. Wil je zeker weten dat dit nummeren in chronologische volgorde gebeurt, dan kun je de Input List vooraf sorteren op datum. Voor sorteren in omgekeerde volgorde kies je het gewenste criterium, maar dan tussen haakjes. 

Je kunt uit meerdere sjablonen kiezen en met een klik op het vraagteken achterhaal je snel de syntax en betekenis. Zelf nieuwe sjablonen toevoegen kan ook. Open daarvoor de lijst met sjablonen en kies Edit Template List

 

Hernoemen in batch 

Naast de hernoem-modus die je kunt combineren met andere wijzigingen, is er een modus die zijn eigen tabblad heeft (Batch Rename). 

In deze modus is standaard User Filename Template actief met dezelfde mogelijkheden die we al noemden. Je kunt nu ook kiezen voor Search and Replace, waar je meerdere criteria kunt opgeven om karakters in de naam of extensie te vervangen. Ook hier heb je weer een Preview-pictogram, maar deze toont nu hoe de bestandsnamen gewijzigd zullen worden. 

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.

▼ Volgende artikel
Alles wat je moet weten over Windows 11 24H2
© diy13 - stock.adobe.com
Huis

Alles wat je moet weten over Windows 11 24H2

De ene update is de andere niet. De meest recente en flinke update voor Windows 11 is 24H2. Deze kent een groot aantal zichtbare en onzichtbare nieuwigheden. Er zijn daarmee genoeg redenen om over te stappen. Hoe zorg je voor een probleemloze update en ultieme flexibiliteit?

In dit artikel laten we zien hoe je zonder problemen overstapt naar Windows 11 24H2 en je pc optimaal voorbereidt:

  • Controleer en update je systeem via Windows Update en werk drivers bij.
  • Maak een back-up van belangrijke bestanden met Bestandsgeschiedenis of een externe opslag.
  • Installeer de update via Windows Update, de Installatie-assistent, of de Media Creation Tool.
  • Optimaliseer je pc na de installatie door onnodige bestanden te verwijderen en het opstartmenu op te schonen.
  • Rol de update binnen tien dagen terug als je niet tevreden bent met Windows 11 24H2.

Voorbereiding

Een nieuwe Windows 11-editie vraagt om een goede voorbereiding. Benut dat moment om de computer helemaal up-to-date te brengen.

Dit is bijvoorbeeld een goed moment om je drivers te bekijken en zo nodig bij te werken. Bezoek de website van de computerfabrikant en controleer op nieuwe stuurprogramma’s. Gebruik je bijvoorbeeld een grafische kaart voor je gaming-pc, dan controleer je op de website van de fabrikant of er nieuwe stuurprogramma’s beschikbaar zijn.

Zorg verder voor een opgeruimde machine. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de klassieke Schijfopruiming: open het Startmenu en typ Schijfopruiming. Eenmaal geopend, klik je op Systeembestanden opschonen. Controleer hierna de lijst en plaats vinkjes naast de onderdelen die je wilt verwijderen. Onderdelen zoals Tijdelijke bestanden, Windows Update opschonen en Upgradelogboekbestanden van Windows kunnen je veel ruimte teruggeven. Een ander Windows-onderdeel dat je inzicht geeft in de huidige onderdelen op de computer vind je via de Windows-instellingen. Druk op Windows-toets+I en kies Systeem / Opslag. Klik op Aanbevelingen voor opschoning en verwijder de onnodige ruimteverslinders.

Goede voorbereiding is het halve werk: zorg voor een opgeruimde machine.

Apps

Werk ook meteen je programma’s en apps bij met de nieuwste versies. Apps die je via de Microsoft Store hebt geïnstalleerd, werk je bij door in de Microsoft Store te kiezen voor Downloads / Updates ophalen.

Back-up

Een veiligheidsupdate of compacte functie-update is tot daaraantoe, maar voor een grote update zoals Windows 11 24H2 hebben we onze back-upzaken graag goed op orde. Zorg daarom voor een recente reservekopie van je bestanden en sla het back-upbestand op een externe locatie op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een online opslagdienst, zoals Google Drive of OneDrive, of een externe schijf of usb-stick.

Automatische back-ups

Verborgen, maar daarom niet minder handig: in Windows 11 vind je de Bestandsgeschiedenis. Met dit onderdeel maak je automatisch back-ups van belangrijke bestanden en locaties op een extern opslagmedium. In het Startmenu typ je Bestandsgeschiedenis. Koppel een externe opslag aan en klik op Inschakelen. Links vind je aanvullende opties, bijvoorbeeld om de bestanden terug te zetten en specifieke mappen uit te sluiten.

Windows Update

Is alles op orde? Dan kunnen we de upgrade binnenhalen. Je kunt de 24H2-update op verschillende manieren installeren. De meest eenvoudige manier is om te wachten totdat de Windows 11 24H2-update wordt aangeboden door Windows Update. Grotere updates, zoals deze, worden gefaseerd uitgerold. Zo is het mogelijk dat een update pas na maanden op de computer verschijnt, bijvoorbeeld pas nadat er bekende problemen zijn opgelost.

Open het Windows-instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies Windows Update. Activeer de optie Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn en klik op Naar updates zoeken. De update wordt gemeld als ‘Windows 11, versie 24H2’ en automatisch gedownload als Windows Update deze vindt.

Eenmaal gedownload, verschijnt het venster Opnieuw opstarten plannen. Geef hier aan wanneer je de update wilt installeren. Kies de dag (Een dag kiezen) en een moment (Een tijd kiezen) en klik op Opnieuw opstarten plannen. Gebruik je de computer op het gekozen moment? Start de machine dan automatisch op een eerstvolgend rustig moment op. In andere gevallen verschijnt er een melding bij het systeemvak, waarbij je de mogelijkheid hebt om direct opnieuw op te starten, vanavond opnieuw te starten of een specifieke tijd te kiezen.

Zodra je Windows opnieuw opstart, wordt de 24H2-update geïnstalleerd.

Update Windows Professional

Ben je een gevorderde gebruiker, dan kun je een truc inzetten om sneller een grote upgrade (zoals Windows 11 24H2) via Windows Update binnen te krijgen. Maak je gebruik van Windows 11 Professional? Open het Startmenu en typ gpedit.msc. Ga naar Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Windows-onderdelen / Windows Update / Updates beheren die worden aangeboden vanuit Windows Update. Dubbelklik op De doelversie van de onderdelenupdate selecteren. Kies Ingeschakeld. In het vak Opties typ je in het eerste vak Windows 11. In het tweede vak typ je 24H2. Klik op Toepassen en OK.

Heb je de Home-uitvoering van Windows 11? Dan heb je niet de beschikking over het eerdergenoemde programma. Dezelfde truc kun je dan alsnog handmatig afdwingen via het Windows-register. Volg deze stap alleen als je bekend bent met het register. Open de register-editor (typ regedit.exe in het Startmenu) en blader naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate. Kies Bewerken / Nieuw / Tekenreekswaarde. Noem deze ProductVersion. In het vak Waardegegevens typ je Windows 11. Klik op OK. Kies wederom Bewerken / Nieuw / Tekenreekswaarde. Noem deze TargetReleaseVersionInfo. Bij Waardegegevens typ je 24H2. Klik op OK. Kies hierna Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde (32-bits) en noem deze TargetReleaseVersion. Bij Waardegegevens typ je 1. Sluit de register-editor, start Windows opnieuw op en voer Windows Update uit. Je kunt deze truc ook gebruiken bij een toekomstige Windows-versie, bijvoorbeeld 25H2.

Zo zien we het graag: Windows 11 24H2 netjes aangeboden door Windows Update.

Installatie-assistent

Biedt Windows Update je niet aan om te upgraden naar 24H2 en heb je geen geduld? Dan nemen we het heft in eigen hand. Via deze webpagina van Microsoft vind je alternatieve manieren om de nieuwste versie alsnog binnen te halen. De eerste optie is de Installatie-assistent voor Windows 11. Deze wizard controleert of de machine in aanmerking komt voor de update en haalt automatisch de nieuwste versie van Windows 11 binnen.

Voordat je de Installatie-assistent gebruikt, zorg je voor minimaal 9 GB vrije schijfruimte. Dit is nodig voor de installatiebestanden. Dubbelklik op het bestand Windows11InstallationAssistant.exe. De wizard controleert of het systeem aan de eisen voldoet en presenteert de gebruiksvoorwaarden. Neem deze door en bij akkoord, klik je op Accepteren en installeren. De eerste stap bestaat uit het installeren van de nieuwste bestanden. In de laatste stap wordt Windows 11 24H2 geïnstalleerd en wordt de computer opnieuw opgestart. Zorg ervoor dat je eventueel geopende documenten hebt bewaard en gesloten.

Media Creation Tool

Een andere manier voor een vlotte overstap naar 24H2 is het gebruik van de Media Creation Tool. In het Nederlands wordt deze tool ook wel Hulpprogramma voor het maken van media genoemd. Deze optie is bijzonder interessant als je de mogelijkheid wilt aangrijpen om Windows schoon te installeren en daarbij aan te geven in hoeverre je bestaande programma’s en bestanden wilt behouden. Bij de eerdergenoemde opties wordt de 24H2-update immers zonder verdere vragen en installatiemogelijkheden geïnstalleerd. Kortom, de Media Creation Tool is interessant als je kiest voor maximale flexibiliteit.

Je vindt de Media Creation Tool op de eerdergenoemde website van Microsoft. Met dit programma maak je de installatiemedia van Windows 11, bijvoorbeeld op een usb-stick. Daarna installeer je 24H2 eenvoudig als upgrade of schone installatie. Lees de voorwaarden door en klik op Akkoord als je het hiermee eens bent. In het volgende venster kies je de taal. Standaard is Nederlands ingesteld, maar je kunt een andere taal kiezen door eerst het vinkje te verwijderen bij Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc. Klik op Volgende. Geef nu aan welk medium je wilt gebruiken. Je kunt Windows 11 24H2 installeren op een usb-stick, zodat je de nieuwste versie op meerdere computers tegelijkertijd kunt installeren. Zorg voor een stick met minimaal 8 GB capaciteit en houd er rekening mee dat bestaande gegevens op de stick worden verwijderd (optie USB-flashstation).

Je kunt ook kiezen voor een iso-bestand, waarmee je 24H2 vanaf de vaste schijf kunt installeren (optie ISO-bestand). Hierna haalt het hulpprogramma alle bestanden voor Windows 11 24H2 binnen en wordt de usb-stick of het lokale iso-bestand klaargemaakt. Heb je gekozen voor een usb-stick? Dan kun je hiermee de computer starten en de installatie starten. Heb je gekozen voor een iso-bestand? Lees dan de paragraaf ‘Schone installatie’ om te zien hoe je met een iso-bestand werkt.

Wil je persoonlijke apps en bestanden bewaren, enkel bestanden of helemaal niets?

Schone installatie

De update van Windows 11 24H2 is het ideale moment om met een schone lei te beginnen. Hierbij kun je ervoor kiezen om je programma’s en bestanden te bewaren of volledig opnieuw te beginnen. In het eerste geval zorg je ook voor een schone installatie: Windows plaatst een lege Windows-installatie en zet hierna pas je bestaande documenten en programma’s over. Je hebt hiermee het beste van beide werelden.

Download het iso-bestand van Windows 11 24H2 van de eerdergenoemde website van Microsoft. Kies in het downloadmenu voor Windows 11 (multi-versie ISO-bestand voor x64-apparaten). Is het bestand gedownload, verplaats het dan naar een aparte map (bijvoorbeeld Installatiebestand Windows 11) in de verkenner. Klik met de rechtermuisknop op het iso-bestand en kies Koppelen. Het iso-bestand wordt hiermee als virtuele schijf toegankelijk in de verkenner. Open vervolgens de inhoud en dubbelklik op Setup.exe om de installatie te starten.

Je kunt een iso-bestand via de verkenner benaderen als schijf.

Controleren

Controleer na de installatie of er geen onnodige bestanden zijn achtergebleven. Vlak na de introductie van Windows 11 24H2 bleek de update ruim 8 GB aan onnodige ruimte in te nemen, die je bovendien niet meer kon terugwinnen. Inmiddels is deze bug gelukkig verholpen en wordt de ruimte niet meer onnodig gereserveerd. Open Windows Verkenner (gebruik Windows-toets+E) en open de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. De map Windows.old bevat de oude Windows-installatie. De map wordt aangesproken zodra je klikt op Herstel (zie de paragraaf ‘Bij spijt: terugrollen’). Je kunt de map op verschillende manieren verwijderen, onder meer via het eerder besproken Schijfopruiming. Plaats een vinkje bij Vorige Windows-installatiebestanden. Deze aanpak komt van pas als de map zelfs na de tien dagen bedenktijd niet automatisch door Windows is verwijderd.

Opstartmenu opschonen

Heb je een schone installatie van Windows uitgevoerd, maar verschijnt tijdens het opstarten van de computer een scherm waarin wordt gevraagd welke Windows-versie je wilt starten? Dit kan gebeuren als een eerdere installatie van Windows voortijdig is afgebroken en de vermelding alsnog in de opstartinstellingen blijft staan. Je kunt dit gelukkig relatief eenvoudig verhelpen.

Open het Startmenu en typ msconfig. Klik op Systeemconfiguratie. Op de tab Computer opstarten vind je de inhoud van het opstartmenu, met daarin tweemaal de vermelding van Windows 11. De vermelding Huidig besturingssysteem laat je staan. Selecteer de andere regel en klik op Verwijderen. Bevestig met een klik op OK.

Via Systeemconfiguratie corrigeer je indien nodig het opstartmenu van Windows.

Bij spijt: terugrollen

Ben je niet tevreden over de update? Je kunt deze in de eerste dagen na de update terugrollen naar de vorige Windows-versie. In het Windows-instellingenvenster kies je Windows Update / Geavanceerde opties / Herstel. In de sectie Herstelopties zoek je naar Downgrade. Klik op de knop Herstel en volg de stappen van de wizard om de update ongedaan te maken. Na tien dagen is deze optie niet meer beschikbaar; dan verwijdert Windows de oude installatie en zit je vast aan 24H2.

Je hebt tien dagen bedenktijd om de update ongedaan te maken.

Nóg kleiner

Normaal gesproken neemt Windows 11 24H2 zo’n 20 tot 30 GB schijfruimte in beslag. Ben je een meer gevorderde gebruiker en zoek je naar manieren om Windows compacter te maken, dan kun je gebruikmaken van Tiny 11. Dit programma brengt de uiteindelijke installatiegrootte terug naar zo’n 3,5 GB: een flink verschil in vergelijking met een standaardinstallatie.

Het programma ontdoet Windows 11 van alle niet-essentiële onderdelen. Denk hierbij aan games, apps en browser. Toch houd je hiermee een Windows 11-omgeving over die je voor dagelijkse taken kunt inzetten en kun je gewenste onderdelen achteraf alsnog weer toevoegen. Op deze webpagina vind je de nieuwste versie van Tiny11 Builder. Verwar deze niet met Tiny11 Core. Dit laatste programma is geschikt voor gevorderde gebruikers die Windows 11 volledig willen uitkleden voor testdoeleinden. Op de genoemde website vind je een duidelijk stappenplan voor Tiny11.

Watch on YouTube