ID.nl logo
Foto's vergroten of verkleinen: met deze gratis tool is het klik, knip, klaar!
© Photographer: Dragos Condrea
Huis

Foto's vergroten of verkleinen: met deze gratis tool is het klik, knip, klaar!

Zeker wanneer je veel foto’s online deelt, moet je er vaak allerlei vaste bewerkingen op loslaten. Dat hoeft niet veel werk te zijn. De tool Faststone Photo Resizer is de perfecte automatiseerder voor dergelijke routineklussen. Hoe dat werkt, leggen we je graag uit.

Het uitvoeren van vaste fotobewerkingen behoort tot de saaiere computertaken. Gelukkig kan het efficiënter! In dit artikel laat ID.nl zien hoe je gemakkelijk deze taken kan automatiseren met Faststone Photo Resizer. We behandelen het volgende:

Er zijn van die computerklussen die weliswaar noodzakelijk zijn, maar ook saai. Bijvoorbeeld omdat je ze op heel veel bestanden moet toepassen. Denk aan het verkleinen van foto’s voordat je ze mailt of online deelt. Dergelijke bewerkingen wil je het liefst zo snel mogelijk en op heel veel bestanden tegelijk kunnen loslaten. Als het gaat om snelheid en veelzijdigheid, behoort Faststone Photo Resizer (FPR) zeker tot de absolute top. Hoog tijd daarom voor een uitgebreide kennismaking. 

 

Downloaden en installeren 

Je vindt FPR op www.faststone.org. Klik je hier op Download, dan kun je daarna het programma downloaden als exe-bestand vanaf twee verschillende locaties, als ingepakt exe-bestand (zip) of als portable versie. Alhoewel we fan zijn van portable, kiezen we ditmaal voor het gewone installatiebestand (exe) dat we na het downloaden starten. De installatie verloopt vlot en zonder bijzonderheden en na afloop staat het pictogram van het programma op het bureaublad. We starten FPR. 

 

Gebruikersinterface 

Bij het eerste gebruik toont FPR je dezelfde locaties als Windows Verkenner doet wanneer je Deze PC kiest. Gebruik je het programma later nog eens, dan zal het de locatie openen van waaruit je het laatst bestanden hebt geselecteerd. 

Zoals je linksboven ziet, kun je uit twee groepen bewerkingen kiezen: batch convert en batch rename. Schakel je tussen de twee, dan veranderen de opties die je rechtsonder ziet. Overigens doet de naam ‘batch convert’ dit onderdeel geen recht, want het doet heel veel meer dan alleen converteren. 

De weergave van bestanden en mappen kun je hier aanpassen met de pictogrammen rechtsboven. Je hebt hier de keuze uit Report View, Small Icon View en Thumbnail View. Deze komen overeen met Details, Lijst en Grote Pictogrammen in de verkenner. 

De bestanden die je wilt gaan verwerken kun je links selecteren en naar de Input List rechts sturen met Add, of je kunt ze erheen slepen. Let op: kies je Add All, dan worden ook eventuele onderliggende mappen toegevoegd en dat kan tot ongewenste resultaten leiden wanneer je bewerkte bestanden ook gaat opslaan in een onderliggende map. 

Tot slot is het goed om te weten dat je bestanden vanuit meerdere locaties kunt toevoegen aan de Input List. Gewapend met deze kennis kunnen we foto’s gaan verwerken. 

 

Foto's converteren 

Zoals je onder de bestandenlijst kunt, zien lust FPR veel verschillende soorten afbeeldingen, waaronder alle bekende formaten. Wij hebben een map met png-afbeeldingen die we graag willen converteren naar het compactere jpeg-formaat voordat we ze online zetten. We selecteren daarom alle bestanden en klikken op Add, zodat ze in de Input List verschijnen. 

Onder de Input List vinden we alle functies die we in deze modus kunnen toepassen. De bovenste daarvan heeft betrekking op converteren. Hier kiezen we het uitvoerformaat (Output Format). Standaard staat het al op jpeg, maar we kunnen uit meerdere populaire formaten kiezen. Met een klik op Settings kunnen we vervolgens afhankelijk van het gekozen formaat allerlei instellingen wijzigen. 

Voor jpeg kun je hier de kwaliteit en daarmee de grootte beïnvloeden. De standaard-instellingen voldoen goed, maar je hebt enkele nuttige extra mogelijkheden. Zo kun je bij Photometric je afbeeldingen zwart-wit maken (Grayscale) of bijvoorbeeld het CMYK-kleurmodel forceren. Bevat je invoer exif-data, dan kun je die verwijderen door het vinkje bij Keep EXIF weg te halen. Zeker wanneer de exif-data locatiegegevens bevatten, is dat om privacyredenen een goed idee voordat je foto’s online deelt. 

 

Output kiezen 

Alhoewel we exif-data vaak vinden in foto’s die al het jpeg-formaat hebben, kun je conversie toch gebruiken om van deze data af te komen, simpel door te converteren van jpeg naar jpeg met een vinkje bij Use JPEG Quality from the original

Kies je een ander uitvoerformaat dan krijg je natuurlijk ook te maken met andere instellingen. Zo kun je voor bmp compressie aan- of uitzetten en de kleurdiepte wijzigen en dat geldt ook voor het gif-formaat. Bij die laatste kun je bovendien transparantie aan- of uitzetten. Ook conversie naar png geeft je controle over kleurdiepte en compressie. Daarmee hebben we de belangrijkste varianten wel gezien. 

We zetten de uitvoer weer op jpeg en controleren of er een vinkje staat bij Output Folder. Met een klik op Browse selecteren we vervolgens een aparte uitvoermap. Bestanden overschrijven kan ook, maar een aparte map is veiliger. 

Met een klik op Convert zouden we nu de conversie kunnen starten maar het prettige van FPR is dat we bewerkingen kunnen stapelen. We zetten daarom een vinkje bij Use Advanced Options en klikken vervolgens op Advanced Options. Je ziet hier meerdere tabbladen die per stuk kunt activeren door het zetten van een vinkje, bijvoorbeeld bij Resize. 

 

Afmeting en oriëntatie 

De eerste vier tabbladen van de Advanced Settings hebben allemaal te maken met de afmeting en oriëntatie van je afbeeldingen. Bij Resize pas je de afmeting van het plaatje aan in pixels, als percentage van het origineel of in gewenst afdrukformaat. Je kunt hier afbeeldingen niet alleen kleiner, maar ook groter maken. Bij dit laatste is de kwaliteit overigens niet vergelijkbaar met wat kunstmatige intelligentie op dat gebied presteert. Wij kiezen voor Percentage en 150% in de presets. 

Zet je een vinkje op het tabblad Flip/Rotate, dan kun je horizontaal of verticaal spiegelen en foto’s in een veelvoud van 90 graden roteren. De functies bij Crop zul je minder snel gebruiken. Hiermee kun je van elke foto dezelfde uitsnede maken met een instelbare grootte en op een instelbare positie. 

Bij Canvas vergroot je niet de afbeelding maar de ondergrond. Dat betekent dat je bijvoorbeeld een witte rand kunt toevoegen wanneer je kiest voor Expand Mode. We laten dat achterwege, omdat we verderop nog een rand gaan toevoegen. 

Tot slot moeten we in deze rubriek ook het DPI-tabblad noemen waar je zowel horizontaal als verticaal de dichtheid van de pixels kunt aanpassen. Dat bepaalt hoe een afbeelding eruit zal zien wanneer je hem afdrukt. 

 

Aanpassingen 

Heb je een verzameling foto’s geselecteerd die allemaal wat donker zijn, dan kun je ze allemaal in één keer met dezelfde hoeveelheid lichter maken op het tabblad Adjustments. Hier pas je helderheid (Brightness), contrast en gammawaarde aan, kun je de kleurtoon (Hue), verzadiging (Saturation) en lichtheid (Lightness) wijzigen en kun je de waarden voor Rood, Groen en Blauw aanpassen (handig wanneer foto’s allemaal dezelfde kleurzweem hebben). Ook kun je hier foto’s verscherpen (Sharpen) en omzetten naar zwart-wit (Grayscale), negatief of sepia. 

Natuurlijk wil je al die waarden niet in het wilde weg aanpassen maar met een klik op Design and Preview kun je alle bewerkingen op een foto loslaten. Klik je daar op Hold Down to Preview dan kun je het resultaat voor en na de bewerkingen vergelijken. Ben je tevreden over het resultaat, dan kun je het venster sluiten. 

We doen hier ter illustratie wat aanpassingen. Omdat we eerder voor Resize hebben gekozen, kunnen we hier aangeven dat eerst deze bewerkingen moeten worden toegepast (Make adjustments before). 

 

Leuke extra’s 

De laatste drie tabbladen hebben betrekking op het toevoegen van elementen en wel tekst, een watermerk en een rand. 

Bij Text kun je niet alleen een zelfgekozen tekst toevoegen, maar ook een van de vele waarden in de exif-data. Deze vind je gemakkelijk via Insert a Variable. Uiteraard heb je bij dit alles volop controle over de opmaak van de tekst. Deze functie kun je bijvoorbeeld ook gebruiken voor een melding over auteursrecht. 

Dat laatste kun je ook doen via het tabblad Watermark. Hier voeg je in plaats van tekst een kleine afbeelding toe, waarbij je weer controle hebt over locatie en transparantie. Wij gebruiken het standaardplaatje. 

 Vind je de witte rand die je bij Canvas kunt maken te karig, dan vind je op het tabblad Border nog meer mogelijkheden. Hier kun je meerdere randen toevoegen en zelfs een schaduw onder je foto plaatsen. 

Klik je onderaan op het pictogram Conversion Preview, dan kun je je lijstje in het groot bekijken. We voegen hier een paar randen toe. Merk op dat je vanuit alle tabbladen je gekozen instellingen kunt opslaan voor later hergebruik, zodat je gemakkelijk tussen meerdere conversieprofielen kunt wisselen. 

 

 

Uitvoeren 

FPR slaat de laatst gebruikte instellingen voor aanpassingen automatisch op, zodat je ze een volgende keer gemakkelijk kunt hergebruiken. Mocht je vergeten zijn welke aanpassingen actief zijn, dan zie je dat in één oogopslag aan de tabbladen met een groen bolletje voor de naam. In ons geval zijn dat er vier. 

Op dit punt aangekomen, hebben we nog geen enkele foto daadwerkelijk verwerkt. Hoog tijd om dat te doen. Alle opgegeven wijzigingen kun je nu met twee muisklikken toepassen. Klik eerst op OK om de geavanceerde instellingen te sluiten en vervolgens rechtsonder in beeld op Convert

Zoals je ziet, voert FPR alle bewerkingen in razend tempo uit en krijg je een gedetailleerd overzicht van de nieuwe bestandsgroottes. Wil je de resultaten snel bekijken, dan zet je een vinkje bij Open Containing Folder voordat je op Done klikt om dit venster te sluiten. 

Mocht je overigens vooraf zeker willen weten of alle aanpassingen naar wens zijn, dan kan dat ook. Klik dan voordat je op Convert klikt op het Preview-pictogram ernaast. Je kunt dan door je hele lijst bladeren om de foto’s voor en na verwerking te vergelijken. 

Simpel hernoemen 

We hebben verschillende bewerkingen in één keer uitgevoerd. Daaraan hadden we er nog één kunnen toevoegen, namelijk het hernoemen van bestanden. Omdat FPR daar twee modi voor heeft, behandelen we dit onderdeel apart. 

De eerste modus activeer je door in het huidige scherm rechtsonder Rename aan te vinken. Je ziet nu standaard Image##### verschijnen. Dit is een van de beschikbare sjablonen. Hiermee kun je foto’s eenvoudig doornummeren. Vervang je “Image” bijvoorbeeld door “Vakantie Frankrijk 2022 “, dan kun je in één keer alle foto’s van die gebeurtenis van een duidelijke naam voorzien. Wil je zeker weten dat dit nummeren in chronologische volgorde gebeurt, dan kun je de Input List vooraf sorteren op datum. Voor sorteren in omgekeerde volgorde kies je het gewenste criterium, maar dan tussen haakjes. 

Je kunt uit meerdere sjablonen kiezen en met een klik op het vraagteken achterhaal je snel de syntax en betekenis. Zelf nieuwe sjablonen toevoegen kan ook. Open daarvoor de lijst met sjablonen en kies Edit Template List

 

Hernoemen in batch 

Naast de hernoem-modus die je kunt combineren met andere wijzigingen, is er een modus die zijn eigen tabblad heeft (Batch Rename). 

In deze modus is standaard User Filename Template actief met dezelfde mogelijkheden die we al noemden. Je kunt nu ook kiezen voor Search and Replace, waar je meerdere criteria kunt opgeven om karakters in de naam of extensie te vervangen. Ook hier heb je weer een Preview-pictogram, maar deze toont nu hoe de bestandsnamen gewijzigd zullen worden. 

▼ Volgende artikel
Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
© Rens Blom
Huis

Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

©Rens Blom

Betere specificaties

Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

©Rens Blom

AI, AI en nog eens AI

AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

©Rens Blom

Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

Prettiger ontwerp

De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

©Rens Blom

Zeven jaar updates

Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

S25-serie wordt niet duurder

Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.

▼ Volgende artikel
Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt
© qwartm
Huis

Zo zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt

Een vriezer die goed en efficiënt vriest, heeft allerlei voordelen. Zo is het gunstig voor je gezondheid, omdat bacteriën in een ijskoude vriezer minder kans krijgen. Ook bespaar je energie én hoef je je vriezer minder vaak te ontdooien. Met een paar simpele stappen zorg je ervoor dat jouw vriezer optimaal koelt.

Wil je dat je diepvriesproducten zo lang mogelijk vers blijven en je je vriezer niet steeds hoeft te ontdooien? Dan is het belangrijk dat je vriezer efficiënt koelt, zodat er zo min mogelijk ijsvorming in het vriesvak ontstaat. Dit artikel vertelt je hoe je dat voor elkaar krijgt. • Het instellen van de juiste temperatuur • Slim invriezen • Goed vullen (maar niet te vol) • Regelmatig ontdooien • De condensor schoonmaken

Lees ook: Hier moet je op letten bij de aankoop van een nieuwe vriezer

De juiste temperatuur

Een goedwerkende vriezer begint met het instellen van de juiste temperatuur. Is je vriezer te warm, dan bederft voedsel sneller en zal er door het overtollige water sneller ijsvorming in het vriesvak ontstaan. In principe zijn alle temperaturen onder de -18°C goed, maar hoe kouder je je vriezer instelt, hoe meer energie hij verbruikt. Met een temperatuur van -18°C bewaar je je voedsel veilig, blijven voedingsstoffen lang behouden én ben je energiezuinig bezig. Veel vriezers beschikken over een ingebouwde thermostaat, vaak in de vorm van een draaiknop, waarop je de temperatuur kunt instellen. Heeft jouw vriezer dit niet, dan kun je een losse thermometer aanschaffen om de temperatuur in je vriezer te controleren.

Slim invriezen

Ook de manier waarop je je eten invriest, heeft veel invloed op hoe efficiënt jouw vriezer koelt. Zo laat voedsel dat nog warm is de temperatuur in je vriezer snel stijgen, waardoor voedingsmiddelen sneller bederven en je te maken kunt krijgen met ijsvorming. Het is dus verstandig om je kliekjes eerst op kamertemperatuur te laten komen voor je ze in de vriezer stopt. Om ervoor te zorgen dat het eten snel de juiste temperatuur bereikt, is het daarnaast beter om kleine porties in te vriezen. Let er daarbij op dat je luchtdichte bakjes of zakjes gebruikt, want als ingevroren eten in contact komt met lucht kan er vriesbrand op voedingsmiddelen ontstaan.

©qwartm

Een beetje overzicht in je vriezer is ook wel zo fijn. Zo weet je exact wat waar staat en hoef je de deur van de vriezer niet elke keer onnodig lang open te laten staan. Daarmee maak je het voor je vriezer een stuk makkelijker om de temperatuur vervolgens weer omlaag te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld producten die je als eerste gebruikt voorin je vriezer zetten en overige producten meer naar achteren. Of plak labels op je bakjes met de data waarop je de producten hebt ingevroren. Ook kun je regelmatig even kijken welke producten weggegooid kunnen worden, zodat het geen rommeltje wordt in je vriezer.

Handig: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Goed vullen (maar niet te vol)

Is jouw vriezer vaak maar voor de helft gevuld? Dat is zonde, want een halfvolle vriezer verbruikt veel onnodige energie. Misschien vind je in je keuken nog wat groente of fruit dat je niet van plan bent om op korte termijn op te eten. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd een paar halfgevulde waterflessen in je vriezer leggen. Voor het afkoelen van producten (massa) hoeft een vriezer namelijk minder hard te werken dan voor het afkoelen van lucht. En omdat producten koude lucht goed vasthouden, gaat er bij het openen van je vriezerdeur minder kou verloren. Let op: een te volle vriezer is ook niet goed, want dit belemmert de luchtcirculatie en veroorzaakt ongelijke temperaturen in je vriezer.

Regelmatig ontdooien

IJsvorming beperkt niet alleen de ruimte in je vriezer, maar maakt ook dat het apparaat minder efficiënt gaat werken. IJs op de wanden van je vriezer werkt namelijk als een soort isolatielaag, waardoor het apparaat minder goed in staat is om warmte naar buiten af te voeren. Daar komt nog bij dat als ijsvorming zich op voedsel nestelt, vooral als dat niet luchtdicht is ingepakt, er vriesbrand op voedingsmiddelen kan ontstaan. Heeft jouw vriezer geen No Frost-functie? Dan moet je helaas zelf regelmatig aan de bak om het ijs uit je vriezer te verwijderen. Om het ontdooiingsproces te versnellen, kun je een bak met heet water in de vriezer plaatsen of het ijs met een föhn verwarmen. Als je je vriezer toch ontdooit, maak 'm dan meteen goed schoon. Ook op vuil in je vriezer kan namelijk ijs of rijp ontstaan.

©Thomas Heitz

De condensor schoonmaken

Maak tot slot, als dat mogelijk is, de condensor van je vriezer regelmatig schoon. De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je vriezer dat ervoor zorgt dat warmte goed wordt afgevoerd. Zit de condensor vol met stof of vuil, dan blijft warmte in je vriezer circuleren. De condensor kun je eenvoudig schoonmaken met een zachte borstel of met een stofzuiger met borstel-opzetstuk.