Onscherpe foto’s? 5 veel gemaakte fouten én oplossingen
Weinig is zo frustrerend als het perfecte moment vastleggen, om later thuis achter je computer te ontdekken dat je foto niet scherp is! Toch? Dát moet anders kunnen. We vertellen wat je misschien fout doet én hoe je het oplost.
We sommen de vijf meest gemaakte fouten voor je op én geven natuurlijk een mogelijke oplossing om dit probleem in het vervolg te voorkomen.
Misschien ook leuk om te lezen: Waar voor je geld: 5 echt goede fotoprinters
Fout 1: Bewegingsonscherpte
Een van de meest voorkomende redenen dat een foto bewogen is, is door bewegingsonscherpte. Hiervan zijn twee soorten: het bewegen van je camera waardoor de hele foto onscherp is, en het bewegen van je onderwerp waardoor alleen dat onderwerp onscherp is. Het ontstaat vooral bij langere sluitertijden, daarover straks meer.
Oplossing: Wil je graag een lange sluitertijd gebruiken (zodat je bijvoorbeeld water bewegend kunt vastleggen), zorg dan voor een statief om in elk geval de camera stil te houden. Als het onderwerp beweegt, probeer dan een snellere sluitertijd te gebruiken om beweging te bevriezen.
©Aonprom Photo
Fout 2: Verkeerde camera-instellingen
Onjuiste camera-instellingen, zoals de ISO, sluitertijd of diafragma, kunnen ook leiden tot onscherpe foto's. Leer hoe je deze instellingen zelf kunt aanpassen om de beste resultaten te krijgen. We leggen uit waardoor elke instelling voor een bewogen foto kan zorgen.
ISO: De ISO-waarde van je camera regelt de gevoeligheid van de sensor voor licht. Een hogere ISO betekent een hogere lichtgevoeligheid, wat nuttig kan zijn bij weinig licht. Echter, een hogere ISO kan ook leiden tot meer ruis in je foto's, wat kan resulteren in een minder scherp beeld.
Sluitertijd: De sluitertijd is de lengte van de tijd dat je camerasensor wordt blootgesteld aan licht. Langere sluitertijden kunnen nuttig zijn in omstandigheden met weinig licht, maar kunnen ook leiden tot bewegingsonscherpte als de camera of het onderwerp beweegt tijdens de belichting (zie fout 1). Snellere sluitertijden kunnen beweging 'bevriezen', maar vereisen wel meer licht om een goed belichte foto te maken.
Diafragma: Het diafragma van je camera bepaalt hoeveel licht de lens in gaat. Een groter diafragma (aangeduid met een lager F-getal, bijvoorbeeld F 1,8) laat meer licht binnen, maar heeft ook een kleiner scherptedieptegebied. Dat betekent dat een kleiner deel van de foto scherp zal zijn (en dan is het juiste scherpstelpunt belangrijk, zie fout 3). Stel je een kleiner diafragma in (aangeduid met een hoger F-getal, bijvoorbeeld F 16) dan krijg je een grotere scherptediepte, maar dit vereist wel meer licht voor een correcte belichting.
Oplossing: zorg voor de juiste combinatie tussen deze drie instellingen uit de zogeheten belichtingsdriehoek, om zowel een juist belichte als scherpe foto te krijgen. Bij onze zustertitel ZoomAcademy.nl kun je hier meer over leren.
Fout 3: Onjuiste scherpstelling
Het correct scherpstellen van je camera is cruciaal voor het maken van scherpe foto's. Als je niet op het juiste onderwerp hebt scherpgesteld, kan het lijken alsof de hele foto onscherp is. Hoe kleiner de scherptediepte (bij een laag F-getal, zie fout 2), des te groter het risico dat je onscherpte ziet door onjuiste scherpstelling.
Een camera weet ook niet altijd wat jij precies scherp wilt hebben, vooral als zich iets voor je onderwerp bevindt. Pas dan zelf het scherpstelpunt nog aan. In situaties met weinig licht heeft een camera sowieso meer moeite met automatisch scherpstellen. Je kunt overwegen om in deze gevallen handmatige scherpstelling te gebruiken.
Oplossing: zorg ervoor dat je op het juiste onderwerp scherpstelt. Veel moderne (duurdere) camera’s, zoals de Fujifilm X-T4 of Sony A7 III hebben hiervoor zelfs eye-autofocus ingebouwd, zodat je met gemak op het oog van je model scherpstelt.
©martin951
Fout 4: Te lage resolutie
Een andere oorzaak van onscherpe foto's kan een te lage resolutie zijn. Dit is vaak het geval bij oudere camera's of smartphones.
Oplossing: probeer de hoogste resolutie-instellingen op je camera te gebruiken om de best mogelijke beeldkwaliteit te krijgen.
Fout 5: Problemen met de lens
Tot slot kunnen problemen met de lens, zoals vuil, vlekken, krassen of andere schade, ook leiden tot onscherpe foto's.
Oplossing: Zorg ervoor dat je lens altijd schoon en in goede staat is voordat je begint met fotograferen. Lees hiervoor ons artikel Zo maak je je camera goed schoon in drie stappen.
©frederikloewer
📸 Onderstaande systeemcamera's hebben van gebruikers een perfecte 10 als score gekregen!