Zo maak je je camera goed schoon in drie stappen
Gebruik je jouw fotocamera weleens in de miezerregen, op het strand of neem je hem mee tijdens een wandeling? Grote kans dat hij stoffig of zelfs zanderig wordt. We geven je een stappenplan om hem makkelijk weer schoon te maken. Zo gaat hij een stuk langer mee!
We leggen je stap voor stap uit hoe je je camera goed kunt schoonmaken en welke producten je daarbij nodig hebt en juist níet moet gebruiken.
Veiligheid voorop
Voordat je start, is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen om je apparatuur te beschermen:
1. Zorg ervoor dat je camera is uitgeschakeld voordat je begint met schoonmaken. Dit voorkomt mogelijke schade aan de elektronische componenten.
2. Vermijd het gebruik van te veel vloeistof, vooral in de buurt van de lens en de sensor. Deze onderdelen zijn bijzonder gevoelig en kunnen gemakkelijk worden beschadigd.
3. Werk in een zo stofvrij mogelijke omgeving tijdens het schoonmaken, en wees altijd voorzichtig, zeker met de binnenkant van de camera.
Misschien ook interessant: 10 veelgestelde vragen over woonverzekeringen
Je camera schoonmaken: aan de slag
Het aanhouden van de juiste volgorde van schoonmaken en het gebruiken van de juiste producten is belangrijk bij het onderhouden van je camera. We geven je hier een stappenplan.
Stap 1: Wegblazen met een blaasbalg
We beginnen het schoonmaken van een camera het liefst met een blaasbalg. Dit handige hulpmiddel blaast los vuil van je camera, zonder hierbij het oppervlak aan te raken. Zo voorkom je krassen en beschadigingen. Blaas hiermee al het stof van de buitenzijde van de camera, en probeer ook de moeilijk bereikbare plekken uit te blazen, zoals de ruimtes tussen de knoppen. Als je ook de sensor en het spiegelhuis ermee wilt schoonmaken, zog dan dat je de blaasbalg nooit in de camera steekt! Je kunt daarmee namelijk de sensor of het sluitermechanisme beschadigen. Een blaasbalg met een eenwegventiel voorkomt dat er stof in de blaasbalg komt. Zo blaas je geen vuil vanuit de omgeving op je camera. Een must-have voor elke fotograaf!
©Korn V.
Stap 2: Wegvegen met een lenskwast
Na de blaasbalg ga je aan de slag met een lenskwast. Met deze zachte kwast veeg je voorzichtig alle niet al te vastzittende deeltjes van je camera en lenzen. Maar let op: oefen er geen druk mee uit en raak de haren nooit met je vingers aan, om te voorkomen dat je juistvet op de lens krijgt. Na gebruik blaas je de kwast uit met de blaasbalg (natuurlijk niet in de buurt van je camera). Met dit kwastje kun je trouwens ook even je flitser en andere accessoires schoonmaken. Gebruik een gewone lenskwast niet voor de sensor!
©PheelingsMedia
Stap 3: De finishing touch: lensdoekjes
Is al het losse stof weg? Dan kunnen we nu aan de gang met een lensdoekje. Zo’n zacht, niet-pluizend doekje is perfect voor het verwijderen van vette vingers of opgedroogde regendruppels. Gebruik het liefst verschillende doekjes voor het glaswerk en voor de camerabehuizing, zodat je het vuil niet per ongeluk verspreid. Je mag een doekje best een beetje vochtig maken (voor je objectieven het liefst met gedemineraliseerd water), maar maak het zeker niet te nat. Je kunt ook speciale reinigingsvloeistof gebruiken; breng dat dan aan op het doekje en niet direct op de lens. Er bestaan trouwens ook setjes met diverse schoonmaakproducten in één kit.
©Rawpixel Ltd.
Wat je beter níet kunt gebruiken
❌ Hoewel het verleidelijk kan zijn om een bus perslucht te gebruiken, doe je dit beter niet, zéker niet om de sensor schoon te blazen. Dit beschadigt je apparatuur.
❌ Gebruik ook zeker geen keukenrol, want hierin zitten houtdeeltjes die krassen kunnen veroorzaken.
❌ Kies niet voor huishoudelijke reinigingsmiddelen, hiermee kun je je camera ernstig beschadigen.
Sensor schoonmaken Vlekken op de sensor zijn erg vervelend: die zie je in vrijwel elke foto terug. Voor het reinigen van de sensor zijn er twee opties; automatisch en handmatig. Kijk eerst eens of je camera een zelfreinigingsmodus voor de sensor heeft. Zoek dit op in het menu of in de handleiding. Deze modus zet de sensor in beweging waardoor het stof lostrilt. Is niet alles verdwenen? Dan kun je aan de slag met een sensorreinigingskit, als je dit zelf aandurft. Wees wel erg voorzichtig en lees de instructies die bij de kit horen. Je kunt je camera vaak ook bij de camerawinkel in de buurt laten reinigen.
Binnenkort op vakantie? Lees ook: 9 tips voor de mooiste vakantiefoto’s
Onderhoudstips
Naast het schoonmaken van je camera, zijn er enkele algemene onderhoudstips die je kunnen helpen om je camera in topconditie te houden.
Bewaar je camera op een droge, stofvrije plaats wanneer je hem niet gebruikt. Dit kan helpen om de hoeveelheid stof en vuil die zich op je camera verzamelt te verminderen. Vervoer hem ook goed beschermd, bijvoorbeeld in een stevige cameratas.
Maak je camera regelmatig schoon, zelfs als je denkt dat hij niet vies is. Dit kan helpen om de ophoping van vuil en stof te voorkomen, wat op de lange termijn schade aan je camera kan veroorzaken.
Als je camera beschadigd raakt, probeer dan niet om hem zelf te repareren als je niet precies weet wat je doet. Breng hem liever naar een professionele reparatiedienst; zij hebben de kennis en de tools om je camera veilig en effectief te repareren.