Zeven draadloze oortjes met noise cancelling vergeleken

© PXimport

Zeven draadloze oortjes met noise cancelling vergeleken

Audio

Geplaatst: 30 november 2020 - 08:22

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Maikel Dijkhuizen

Grote hoofdtelefoons met ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking zijn niet meer weg te denken uit het hedendaagse straatbeeld. Vind je die oorschelpen maar niets? Er komen steeds meer in-ears op de markt die omgevingsgeluid dempen. We bespreken zeven draadloze oortjes met noise cancelling.

Actieve ruisonderdrukking is voor muziekliefhebbers een waardevolle uitvinding. Meetmicrofoons registreren het omgevingsgeluid en sturen deze data vervolgens door naar een speciale chip. Die berekent vrijwel direct tegengestelde audiofrequenties en mixt dit zogeheten antigeluid vervolgens met de afgespeelde muziek. Op die manier worden storende geluiden voor de luisteraar grotendeels opgeheven.

In combinatie met oordopjes die de gehoorgang goed afsluiten, heeft de luisteraar geen last van bijvoorbeeld een vliegtuigmotor of langsrijdende auto’s. Bijkomend voordeel is dat je het geluid zachter kunt zetten, omdat het niet nodig is om omgevingsgeluid te overstemmen. Tegenwoordig introduceren veel fabrikanten volledig draadloze in-ears. Die werken met een accu. Door het compacte formaat is de accuduur vaak beperkt tot zo’n drie á zeven uur.

Gelukkig hebben audiomerken daar iets op bedacht, want de betere producten bevatten een draadloze oplaaddoos. Die werkt als een veredelde powerbank, zodat gebruikers de in-ears nog eens twee of drie keer volledig kunnen opladen zonder dat er een stopcontact nodig is.

Dat gezegd hebbende, laten we zeven recente oortjes uitlichten.

Samsung Galaxy Buds Live

© PXimport

De Samsung Galaxy Buds Live pas net verkrijgbaar en zien er stijlvol uit. De behuizing nestelt zich in een groot deel van de oorschelp, waardoor deze glanzende in-ears nogal opvallen. Geïnteresseerden hebben keuze tussen de kleurstellingen zwart, wit en brons. Samsung levert er een bijpassend oplaaddoosje bij met een opgegeven batterijcapaciteit van vijftien uur. De in-ears zelf houden het op een enkele acculading volgens de Koreaanse fabrikant tot zes uur vol.

Ze bevatten een bluetooth5.0-module en hebben elk een draaggewicht van 5,6 gram. Voor het activeren van actieve ruisonderdrukking volstaat het om enige tijd op een knopje te drukken. Bij de ontwikkeling van een goed geluid sloeg Samsung de handen ineen met AKG. De audiodrivers hebben een respectabele diameter van 1,2 centimeter. Verder bevat de behuizing een apart basspeakertje.

Een leuk extraatje is stembediening, waarbij je de muziekweergave kunt regelen en informatie via een verbonden smartphone kunt opvragen. Denk aan het weerbericht of laatste nieuws. Opvallend is daarnaast de aanwezige Spotify-integratie. Houd een toets ingedrukt en open direct je favoriete afspeellijst. Tot slot zijn er drie microfoons beschikbaar om inkomende gesprekken te beantwoorden.

Bowers & Wilkins PI4

© PXimport

Bowers & Wilkins gaat met de PI4 verder dan het gros van de merken die muzikale oordopjes uitbrengen. Zo ondersteunen deze in-ears bluetoothstreams via de aptx-codec. Door een gunstige compressie is de geluidskwaliteit ongeveer vergelijkbaar met die van reguliere cd’s. Voorwaarde is wel dat de bronbestanden voldoende audiokwaliteit bieden. Verder zijn er in beide oordopjes audiodrivers van 1,42 centimeter verwerkt met een frequentiebereik van 10 Hz tot 30 kHz. Kortom, erg ruim voor in-ears-begrippen.

De oordopjes zijn via een kabel verbonden met elkaar. In het snoertje bevinden zich twee bescheiden afstandsbedieningen waarmee luisteraars het volume regelen, de muziekweergave pauzeren en actieve ruisonderdrukking inschakelen. Elk luisterapparaat bevat een magneetje. Hierdoor houd je de oordopjes gemakkelijk bij elkaar. De muziek pauzeert vanzelf wanneer je de PI4 afdoet. Doe je de in-ears weer in, dan herstart de afspeellijst. De opgegeven batterijcapaciteit bedraagt maximaal twaalf uur. Dankzij ondersteuning voor snelladen voorzien luisteraars de accu vlot van een verse energielading. Een kwartier aan de lader is al goed voor een luistertijd van drie uur.

Naast actieve ruisonderdrukking activeer je desgewenst een modus waarmee je stemmen uit de omgeving beter kunt verstaan. Handig als je omringende gesprekken wilt volgen. De PI4 is beschikbaar in zwart, zilver en goud. Het Britse speakermerk levert een usb-c-oplaadkabel, een opberghoes en drie paar siliconen oordopjes mee.

Huawei FreeBuds 3i

© PXimport

Wie volledig draadloze in-ears zoekt tegen een schappelijke prijs is bij Huawei aan het juiste adres. Het Chinese merk bracht onlangs de FreeBuds 3i op de markt met een adviesprijs van 99 euro. Overigens zijn ze online voor minder te vinden. Kopers kiezen tussen een witte en zwarte uitvoering, waarbij het kegelvormige ontwerp sterk doet denken aan de AirPods van Apple. Prettig is dat de doos vier maten siliconen oordopjes bevat, zodat de gebruiker een geschikte pasvorm kan kiezen.

De behuizing registreert omgevingsgeluid met drie meetmicrofoons. Twee microfoons bevinden zich aan de buitenzijde van de in-ear, terwijl de derde microfoon het restgeluid binnen de gehoorgang registreert. Volgens de fabrikant leidt dat tot een effectieve ruisonderdrukking. De genoemde microfoons leggen bij een inkomende telefoonoproep ook je stem vast. Voor de bediening is er een aanraaksensor aanwezig. Tik lang op deze sensor om actieve ruisonderdrukking te activeren en tik tweemaal om muziek te pauzeren. Daarnaast stopt de audioweergave vanzelf wanneer je de oordopjes uitdoet.

Twee audiodrivers met een diameter van 1 centimeter zijn verantwoordelijk voor de audiokwaliteit. Voor de verbinding met een smartphone of tablet doen de in-ears een beroep op een bluetooth5.0-verbinding. De FreeBuds 3i hebben een luistertijd van zo’n 3,5 uur (37 mAh). Daarnaast levert Huawei een draadloos oplaaddoosje mee met een capaciteit van maximaal 14,5 uur (410 mAh).

Sennheiser Momentum True Wireless 2

© PXimport

Zoals de productnaam al doet vermoeden, is de Sennheiser Momentum True Wireless 2 volledig draadloos. Ten opzichte van de eerste generatie is de accuduur opgeschroefd naar maximaal zeven uur. Daarnaast kunnen gebruikers de in-ears met het meegeleverde oplaaddoosje driemaal volledig opladen voordat er netvoeding vereist is. Ondanks de hogere accucapaciteit valt het draaggewicht van 6 gram per in-ear erg mee. Een andere verandering vergeleken met de Momentum 1 is de omvang. De oordopjes zijn namelijk iets kleiner, terwijl de diameter van de audiodrivers met 0,7 centimeter hetzelfde is gebleven. Het opgegeven frequentiebereik loopt van 5 Hz tot 21 kHz. Verder kan dit audioproduct bluetoothstreams via de aptx-codec verwerken. De grootste vernieuwing van deze tweede versie is de aanwezigheid van actieve ruisonderdrukking. Als alternatief kunnen gebruikers tijdens de muziekweergave stemmen beter verstaanbaar laten maken. Voor de bediening bevatten beide oordopjes aanraaksensoren, maar je kunt ook de Sennheiser Smart Control-app gebruiken. Stel hiermee onder meer in dat de muziek automatisch pauzeert na het uitdoen van de in-ears. Daarnaast kunnen gebruikers spraakbediening aanzetten (via Apple Siri of Google Assistent), tooninstellingen wijzigen, fabrieksherstel uitvoeren en de functies van aanraaksensoren aanpassen. De behuizing voldoet aan de ipx4-norm en is dus spatwaterdicht. De Momentum True Wireless 2 is in een witte en zwarte uitvoering verkrijgbaar. Sennheiser levert vier maten siliconen oordopjes mee.

Sony WF-1000XM3

© PXimport

Op het gebied van actieve ruisonderdrukking heeft Sony met zijn populaire over-ear-hoofdtelefoons al jarenlang een uitstekende reputatie. Voor de Japanse fabrikant was dat logischerwijs genoeg reden om de dempingstechniek ook in zijn betere in-ears te implementeren, zoals deze breed verkrijgbare WF-1000XM3. Twee microfoons registreren het omgevingsgeluid en sturen de data door naar de zogeheten QN1e-processor. Die berekent vervolgens een tegengeluid en voegt deze audiofrequenties aan de muziekweergave toe.

Voor de geluidsproductie gebruikt Sony een relatief kleine audiodriver van 0,6 centimeter met een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz. Op een volle acculading genieten luisteraars zes uur achtereen van muziek als de actieve ruisonderdrukking is ingeschakeld. Zet je deze optie uit, dan houdt de WF-1000XM3 het maximaal acht uur vol. Het draadloze oplaaddoosje biedt een accucapaciteit van nog eens achttien uur. Zijn de in-ears leeg? Na tien minuten opladen kunnen de oordopjes weer negentig minuten muziek afspelen. Je gebruikt voor de bediening de aanraaksensoren aan de buitenzijde, terwijl je voor allerlei geluidsinstellingen een beroep doet op de Headphones Connect-app.

Verder kun je ook een spraakassistent gebruiken en handsfree bellen. Sony heeft veel moeite in het draagcomfort van deze in-ears gestoken. Zo is de behuizing deels voorzien van een antislipoppervlak, waardoor de oortjes volgens de fabrikant minder snel uitvallen. Daarnaast zijn er maar liefst zes paar schuimrubberen en siliconen oordopjes bijgesloten, zodat gebruikers de beste pasvorm kunnen kiezen.

House of Marley Redemption ANC

© PXimport

Bij House of Marley vinden ze duurzaamheid belangrijk. Zo laat het Amerikaanse merk per verkocht product een boom planten. Ook bij he ontwerpen van nieuwe audioproducten probeert de fabrikant duurzaamheid uit te stralen. Zo bestaan de oortjes en de oplaaddoos deels uit bamboehout met een FSC-keurmerk. Voor de overige onderdelen maakt House of Marley gebruik van zoveel mogelijk gerecyclede materialen. De behuizing voldoet aan de ipx4-norm en is daarmee zweetbestendig.

Voor de verbinding met een (mobiel) apparaat realiseert de Redemption ANC een bluetooth5.0-verbinding, al is er geen ondersteuning voor de aptx-codec. De accu biedt een luistertijd van maximaal vijf uur (40 mAh). Zet je ruisonderdrukking uit, dan houden de in-ears het zeven uur vol. De oplaadcase kan 550 mAh aan elektrische lading vasthouden en laadt de in-ears zonder tussenkomst van netvoeding tot driemaal volledig op. Opladen gebeurt via de meegeleverde usb-c-kabel en neemt dankzij ondersteuning voor snelladen relatief weinig tijd in beslag. Vijftien minuten opladen is goed voor een speeltijd van twee uur.

Naast actieve ruisonderdrukking is er ook een modus om stemmen beter verstaanbaar te maken. De audiodrivers hebben een diameter van 0,86 centimeter en een frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz. Elk oordopje weegt 6,8 gram. De adviesprijs tikt weliswaar de 200 euro aan, maar bijna alle verkooppunten hanteren een lagere vraagprijs van zo’n 170 euro.

Sony WF-SP800N

© PXimport

Net als bij de eerder besproken WF-1000XM3 profiteer je met de WF-SP800N van de gewaardeerde actieve ruisonderdrukkingstechniek van Sony. De Japanse multinational richt zich met dit audioproduct met name op sporters. De behuizing is gecertificeerd volgens de ip55-norm. Hierdoor zijn deze in-ears water- en stofbestendig, zodat sporters zich buiten flink kunnen uitleven. Na een intensieve work-out spoel je de in-ears af onder de kraan. Voor een juiste pasvorm bevat de verpakking twee maten oorhaken en vier maten siliconen oordoppen.

Actieve ruisonderdrukking is tijdens sportsessies in het verkeer niet altijd veilig. Geen probleem, want je kunt omgevingsgeluiden ook toelaten. Opvallend is de lange accuduur van negen uur. Zodra je actieve ruisonderdrukking uitschakelt, houdt de WF-SP800N het volgens Sony zelfs dertien uur vol op één batterijlading. Vanwege de krachtige accu is de behuizing met bijna 10 gram wel iets zwaarder dan van concurrerende producten. Zoals we van volledig draadloze oordopjes inmiddels gewend zijn, is er een klein oplaaddoosje inbegrepen. Die biedt nog eens een extra accucapaciteit van negen uur.

Voor de basisbediening zijn er aanraaksensoren geïntegreerd. Neem hiermee een inkomend telefoongesprek aan of skip liedjes. Met behulp van de Headphones Connect-app kunnen gebruikers ook equalizerinstellingen wijzigen. De audiodrivers zijn met 0,6 centimeter behoorlijk compact. Voor de verbinding met (mobiele) apparaten brengen de in-ears een bluetooth5.0-verbinding tot stand. De Sony WF-SP800N is in drie kleurstellingen te koop, namelijk zwart, wit en blauw.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000