Windows volume verhogen: drie manieren om het geluid harder te zetten

© Andreas Prott - stock.adobe.com

Windows volume verhogen: drie manieren om het geluid harder te zetten

Geplaatst: 20 mei 2023 - 17:32

Dirk Schoofs

Windows-computers beschermen gebruikers tegen te harde geluiden. Daarom kun je het volume niet hoger instellen dan 100 procent, tenzij je met externe luidsprekers werkt. Als het volume helemaal open staat, maar het geluid blijft nog steeds te zacht, dan bestaan er toch oplossingen.

Nieuwe laptop nodig?

Bekijk hier de nieuwste modellen voor de beste prijzen!

Loudness Equalization 

In Windows 10 kun je de volumes van alle programma’s die op dat moment actief zijn afzonderlijk aanpassen. Op die manier kun je bijvoorbeeld Chrome meer volume geven dan Skype. Bovendien kun je de output verbeteren. Klik met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram in het systeemvak en selecteer Volumemixer openen. Dan krijg je de audiovolumes te zien voor de verschillende actieve apps. Heb je de luidsprekers op 100% gezet, maar is het audioniveau naar je gevoel toch iets te laag? Dubbelklik dan op het pictogram Luidsprekers in de Volumemixer om de Eigenschappen van Luidsprekers te openen. Selecteer nu het tabblad Enhancements en vink het vakje Loudness Equalization aan. Klik op Toepassen en bevestig met OK

Loudness Equalization probeert het volume van verschillende muzieknummers even hard te laten klinken. 

VLC media player

Gaat het om lokaal opgeslagen mediabestanden, dan kun je met VLC media player het volume stevig verhogen. Standaard stelt VLC een verhoging van 125 procent voor, maar je kunt de audio nog veel hoger instellen. Je moet wel even graven naar die optie. Open VLC en ga daarna naar Extra / Voorkeuren. Daar kies je linksonder de optie Alles. In de linkerbalk van de voorkeuren open je Hoofdinterfaces / QT. Als je op QT klikt, kun je in het rechtervak bij Maximaal volume weergegeven het audiovolume opdrijven. 

Je kunt het volume op 125% en hoger instellen. 

Sound Booster 

De eenvoudigste manier om het volume voorbij de grens van 100 procent te krijgen, is met een toepassing van derden. Sound Booster kan het standaardvolume met 500 procent verhogen. Natuurlijk moet je opletten, want langdurige blootstelling aan zeer luide geluiden kan gehoorschade veroorzaken. Sound Booster van Letasoft kost 19,95 euro, maar mag je veertien dagen gratis proberen. Met deze tool heb je geen last van geluidsvervorming. De software start samen op met het systeem en de regelaar zit in het systeemvak. Je klikt op het pictogram en daarna regel je het volume met een pop-up-schuifregelaar. Het is ook mogelijk om met sneltoetsen stapsgewijs het volume te verhogen of te verlagen. 

Je bedient Sound Booster vanuit het systeemvak. 

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000