Teufel Airy Sports – Comfort boven alles

© PXimport

Teufel Airy Sports – Comfort boven alles

Geplaatst: 5 november 2020 - 15:19

Aangepast: 25 november 2022 - 10:38

Lorenzo Jepma

Voor de actievelingen onder ons zijn er tegenwoordig genoeg technische snufjes te vinden die het sporten makkelijker of interessanter maken. Zo ook de Teufel Airy Sports. Een in-ear-koptelefoon speciaal ontworpen voor de fanatieke sportbedrijver.

De Teufel Airy Sports zijn draadloze in-ears met een opvallend design. De oortjes zijn niet compleet draadloos zoals de Bose Sport of de Airpods maar hebben een draad die de twee oordopjes met elkaar verbind. Het uiterlijk van de Airy Sports is hierdoor meer te vergelijken met de Bose SoundSport wireless of de Bullets Wireless-serie van OnePlus. Dit stuk draad dien je in je nek te leggen en zorgt ervoor dat de oortjes extra goed blijven zitten.

Comfort

Om het draagcomfort tijdens het springen en rennen te verhogen heeft Teufel een haakje aan elk oordopje toegevoegd. Dankzij de haakjes komen beide kanten goed vast te zitten. Voor sporten werkt dit erg goed. Het gevaar bij koptelefoons die het design van de AirPods hanteren is dat deze tijdens het rennen uit je oren kunnen vallen. De Airy Sports blijven goed op hun plek zitten. Het stuk draad dat de twee oordopjes met elkaar verbind helpt hier ook mee. Dit draad kan strakker of losser worden getrokken.

Het comfort is dan ook hét sterkste punt van de Airy Sports. Ze blijven uitstekend zitten. Ook kunnen ze prima voor een langere tijd gedragen worden. Een lange thuiswerksessie of een marathon zijn goed uit te zitten met deze in-ears. De haakjes zijn amper voelbaar. Zelfs als brildrager verneem je het niet. De haakjes zijn makkelijk naast de pootjes van je bril te plaatsen. Daarnaast zijn er in de verpakking extra oortipjes aanwezig. Een groter en een kleiner formaat. Zo kun je ervoor zorgen dat de oortjes nog beter passen.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Op het draad is er ook ruimte gemaakt voor besturing. Onder het rechteroortje zit een multifunctionele knop. Hiermee kun je je muziek bedienen (volume, volgend nummer afspelen) en gesprekken aannemen, beëindigen of weigeren. Bellen met de Airy Sports werkt overigens erg goed. Stemmen van anderen komen prima door en jijzelf bent ook nog eens zeer goed te verstaan. Ook is hiermee de Voice Assistant (Google Assistant & Siri) te bedienen. Niks nieuws onder de zon maar het werkt intuïtief. Erg fijn dat je niet je telefoon hoeft te pakken om een hele lange outro van een bepaald nummer over te slaan. Nadelig is wel dat de multifunctionele knop ervoor zorgt dat er één kant een stuk zwaarder is dan de andere kant. Hier moet je rekening mee houden. Het duurde mij enkele dagen voordat ik de Airy Sports perfect had afgesteld zodat dat gewichtsverschil niet meer te merken was. Daarna zat het apparaat perfect.

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Waterdicht

Naast het comfort is er nog een groot pluspunt. De IPX7-classificering. De Airy Sports is waterdicht. Dat maakt dit product eveneens geschikt voor de watersporter. De oortjes kunnen zelfs even kort ondergedompeld worden. Een regenbui tijdens het hardlopen vormt al helemaal geen probleem. Het testexemplaar heeft al genoeg regenval overleefd. Vergeet alleen niet om het lipje van het laadpunt dicht te doen!

Teufel Airy Sports: accuduur

Met de accuduur zit het goed. Gemiddeld genomen gaan de oortjes zo’n 24 uur mee. De accuduur verschilt per gebruikte codec. De accuduur wordt niet belemmerd door actieve ruisonderdrukking. Deze feature ontbreekt. De goede pasvorm neemt al wel een heel stuk omgevingsgeluid weg. Een heikel punt is echter de micro-usb aansluiting. De oortjes zijn in 2,5 á 3 uur opgeladen. Dat duurt simpelweg te lang. Eenmaal opgeladen gaan ze lang mee maar dat opladen kost wel veel tijd. Nog even snel je oortjes opladen voordat je gaat sporten gaat dan ook niet echt op. Draadloos laden ontbreekt ook.

Teufel Airy Sports: verbinding

De Airy Sports ondersteunt Aptx. Hierdoor wordt audio met zo min mogelijk kwaliteitsverlies via bluetooth verzonden. Dit werkt trouwens alleen als het apparaat dat de muziek verzend, bijvoorbeeld je smartphone, ook deze codec ondersteund.

De Airy Sports ondersteunt tot wel 7 smartphones tegelijkertijd. Erg fijn voor wanneer je tussen verschillende apparaten wilt wisselen. De in-ears onthouden daarnaast de bluetooth verbinding en zullen bij inschakeling direct verbinden met het laatst onthouden apparaat. De oortjes kennen ook een ShareMe-functie. Dit zou mogelijk moeten maken twee Airy Sports met elkaar te verbinden. Zo kun je samen op de muziek sporten of samen naar een filmpje kijken op je smartphone. We hebben deze functie helaas niet kunnen testen.

Teufel Airy Sports: Geluidkwaliteit

De geluidskwaliteit past goed bij de vraagprijs van de Airy Sports maar minder goed bij de merknaam Teufel. De Airy Sports speelt duidelijk beter geluid af dan de wat simpelere oortjes die voor een paar tientjes te krijgen zijn maar blinken ook niet uit. Teufel zegt met dit product te focussen op de bas. Hoge en lage tonen komen iets minder goed tot hun recht. Over het algemeen is de geluidskwaliteit oké. Niet super. Bij sommige nummers, voornamelijk hiphop, verslikt de Airy Sports zich in de bas. Alsof de focus hierop juist té hoog ligt. De geluidskwaliteit is middels de app nog wel qua smaak aan te passen. In de app heb je de keuze uit een aantal standen voor de equalizer. Denk aan setups voor rock, klassiek of pop. Ook kun je zelf een aangepaste setup maken. Dit doet het geluid in de meeste gevallen wel goed. Er is ook een podcast-optie aanwezig die stemgeluiden nog beter hoorbaar maakt. Een erg fijne optie!

Headphones-app

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

 

© PXimport

Conclusie

Het uitstekende comfort en de zachte prijs maken de Teufel Airy Sports ideaal voor sporters. De oortjes zitten erg goed en kunnen langdurig gedragen worden. Voor sporters die mobiliteit en comfort hoog in het vaandel hebben zitten is de Teufel Airy Sports dé ideale in-ears-koptelefoon. Die zelfs tegen een flink stootje water kan. Geluidstechnisch zijn er betere alternatieven zoals de Sennheiser CX Sport of de volledig draadloze, maar wel duurdere, Bose Sport Earbuds, AirPods Pro of Jabra Elite 75T. De Teufel Airy Sports is een uitstekend zittende in-ear, die ondanks het langzame opladen, wel erg lang meegaat.

7,5

Teufel Airy Sports

Pluspunten

Uitstekend draagcomfort

IPX7-certificering

Accuduur

Minpunten

Micro-usb

Geluidskwaliteit kan beter

Conclusie

**Prijs** € 119,99 **Kleur** zwart, donkerblauw, roze, lichtblauw en wit **Verbinding** Bluetooth 5.0, Aptx **Accuduur** 20 uur Aptx, 28 uur SBC **Extra’s** 32 Ohm **Gewicht** 20 gram **Freq. bereik** 20Hz- 22kHz **Features** ShareMe, multifunctionele knop, IPX7 **Aansluiting** micro-usb **Extra’s** opbergzakje, opbergdoosje, ingebouwde microfoon, micro-usb-kabel, eartips s/m/l...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten