ID.nl logo
10 sportieve in-ears getest
© PXimport
Huis

10 sportieve in-ears getest

Haast niets is irritanter dan oordopjes die tijdens het vaste hardlooprondje continu uitvallen. Om over die bloedhete oorschelpen van hoofdtelefoons nog maar te zwijgen. Om dergelijke ergernissen te voorkomen, ontwikkelen hoofdtelefoonfabrikanten slimme producten voor sportievelingen. Deze in-ears blijven tijdens intensieve trainingen keurig op hun plek zitten, terwijl je je onderweg laat meeslepen door opzwepende muziek. We testen tien recente in-ears met bluetooth.

Een blik in de sportschool of een wandelrondje in het nabijgelegen recreatiegebied en je weet al genoeg: sporten en muziek luisteren gaan tegenwoordig hand in hand. Audiofabrikanten spelen handig in op deze behoefte door volop in-ears voor sporters te ontwikkelen. Die vallen bij lichamelijke beweging niet zomaar uit en laten zich eenvoudig bedienen. Bovendien zijn ze bestendig tegen zweet en diverse weersomstandigheden. Er zijn zelfs merken die zich specifiek op sportievelingen toeleggen, zoals AfterShokz en Jaybird. Daarnaast zitten de gerenommeerde fabrikanten van in-ears natuurlijk ook niet stil, want merken als Sony, Sennheiser en Bose ontwikkelen eveneens allerlei sportoordopjes. Computer!Totaal doet een rondje langs de velden en probeert tien in-ears uit, ze kosten tussen de 79,99 en 219,99 euro.

True wireless

Wie zich verdiept in de wereld van bluetooth-sportoordopjes heeft grofweg keuze uit twee types. De duurdere modellen zijn volledig draadloos. Fabrikanten gebruiken hiervoor veelal de term ‘true wireless’. De twee oordopjes hebben elk een eigen accu, waardoor ze voor de energievoorziening niet onderling verbonden hoeven zijn. Vanwege deze accu zijn volledig draadloze in-ears wel iets forser en steken ze wat verder uit dan reguliere oordopjes. Bovendien raak je ze gemakkelijker kwijt. Voor de bediening hebben deze in-ears aan de buitenkant minuscule drukknopjes. De fabrikant levert een speciaal laadstation mee, dat tegelijkertijd dient als opbergdoosje. Vaak bevat het oplaadstation een ingebouwde accu, zodat je de draadloze oordopjes zonder netvoeding kunt opladen. Dit werkt exact hetzelfde als een powerbank. True wireless-oordopjes zijn over het algemeen stevig aan de prijs.

Fabrikanten kunnen er ook voor kiezen om de oordopjes onderling met elkaar te vinden via een korte kabel. Deze kabel rust dan ergens in je nek, zodat je er tijdens het sporten weinig hinder van ondervindt. Dergelijke in-ears zijn iets compacter dan de true wireless-producten, aangezien de accu samen met de afstandsbediening in het snoer is verwerkt.

©PXimport

Pasvorm

Voor fabrikanten is het een hele uitdaging om comfortabele sportoordopjes te ontwikkelen. Ieder menselijk oor is tenslotte verschillend en bovendien is het materiaal van in-ears overwegend hard. Hierdoor treden er al snel irritaties op. Om dat te voorkomen, leveren de meeste fabrikanten verschillende maten oortips mee. Die zijn meestal van siliconen of traagschuim. Je bevestigt de oortip bovenop de audiodriver, waarna je de in-ear in het oor stopt. Doorgaans is hiervoor een draaibeweging nodig, zodat je het luisterapparaat in de gehoorgang klemt. Voor extra versteviging bevindt zich aan de bovenzijde van de in-ear vaak een boogje of vleugel waarmee je het apparaat achter het binnenste deel van de oorschelp klemt. Overigens zijn er ook nog modellen met een traditionele haak die je achter de oorschelp bevestigt, zoals de twee besproken producten van Plantronics.

©PXimport

IP-certificaat

Tijdens outdoor-sportactiviteiten is het natuurlijk een vereiste dat de sportoordopjes weersbestendig zijn. De besproken producten zijn dat allemaal, waardoor we er in de testbesprekingen verder geen aandacht aan schenken. Wel zijn er diverse gradaties. Zo kunnen veel producten alleen tegen een spatje regen, terwijl je sommige in-ears probleemloos een meter onder water kunt dompelen. Het IP-certificaat (International Protection Rating) geeft aan in hoeverre het product bestand is tegen ‘vijandige omgevingen’. We hebben de IP-certificaten aan de tabel toegevoegd.

Testprocedure

Vanzelfsprekend letten we bij in-ears zorgvuldig op de audiokwaliteit. Hiervoor spelen we zowel Spotify-streams, mp3’tjes als hoogwaardige cd-rips (flac-bestanden) af, waarbij we met name nummers van energieke muziekstijlen als hiphop, dance en rock op de producten loslaten. De meeste sporters luisteren tenslotte naar opzwepende muziek. Naast de geluidskwaliteit is het natuurlijk zeer belangrijk dat de oordopjes goed op hun plek blijven zitten. Hiervoor doen we allerlei fysieke inspanningen, zoals rennen, springen en opdrukken. Oordopjes hebben de naam dat ze na enige tijd gaan irriteren, dus we proberen de producten stuk voor stuk urenlang uit. Zo raken de audiodrivers ook nog eens goed ingespeeld, zodat we een eerlijk oordeel over de producten kunnen vellen.

AfterShokz Trekz Air

De AfterShokz Trekz Air is een ietwat afwijkend product in dit deelnemersveld. Waar je de overige besproken in-ears in de gehoorgang draagt, werkt dit luisterapparaat via beengeleiding. Je klemt deze hoofdtelefoon bovenop het uiterste deel van het jukbeen pal voor je oor. Beide audio-units zijn via een dunne hoofdband met elkaar verbonden. Zeker voor buitenactiviteiten is het fijn wanneer je oren ‘vrij’ zijn, zodat je met sportmaatjes kunt kletsen en het verkeer duidelijk hoort. De Trekz Air zit erg comfortabel, blijft vanwege een prettige klemdruk prima zitten en is ook nog eens zeer licht. Van irritatie is zelfs tijdens urenlange sportsessies geen sprake.

Via trillingen bereiken de klanken je gehoororgaan. Dat is aan het begin wel even wennen, want de muziek lijkt in eerste instantie wat ‘hol’ te klinken. Na even luisteren ben je eraan gewend, al bieden reguliere in-ears wel een sprankelendere muziekweergave met meer laag. We krijgen regelmatig het idee dat er bepaalde details in de nummers ontbreken. De volumeregeling werkt eenvoudig, want in de hoofdband zitten hiervoor toetsen verwerkt. Door beide volumetoetsen tegelijkertijd ingedrukt te houden, wijzig je de equalizerinstellingen. Daarnaast beschikt de hoofdtelefoon over een multifunctionele knop om onder meer inkomende gesprekken aan te nemen en nummers te skippen. Opladen gebeurt via een usb-kabel, waarna de hoofdtelefoon het zo’n zes uur volhoudt. AfterShokz levert een setje oorpluggen mee om je oren eventueel voor omgevingsgeluid af te sluiten.

©PXimport

AfterShokz Trekz Air

Prijs
€ 169,99
Website
www.aftershokz.com6Score60

  • Pluspunten

  • Oren zijn vrij

  • Zeer hoog draagcomfort

  • Zit ‘strak’

  • Minpunten

  • Klinkt minder dan in-ears

  • Ongeschikt voor luidruchtige omgevingen

Bose SoundSport Free

Ook traditionele audiomerken begeven zich in de drukbezette markt van sportieve in-ears. Zo ontwikkelde Bose met de SoundSport Free volledig draadloze oordopjes. Dat betekent dat beide in-ears over een eigen accu beschikken. Voor het opladen gebruik je een compact oplaadstation, dat tegelijkertijd dient als opbergdoosje. Aan de hand van de magnetische contactpunten leg je de oordopjes soepel in de houder, waarna je de accu’s via een enkele usb-kabel oplaadt. Het oplaadstation heeft zelf ook een batterij, zodat je dit onderdeel als powerbank inzet om de in-ears onderweg te voeden.

De buitenzijde van de oordopjes is fraai afgewerkt met een glimmende laklaag waarbinnen het bekende Bose-logo pronkt. Helaas zijn er hierop wel snel vingerafdrukken zichtbaar. Iedere in-ear heeft een siliconen vleugel, waarmee je het apparaatje met een draaibeweging aan de binnenkant van de oorschelp bevestigt. Tijdens het hardlopen blijft alles keurig op zijn plek zitten. Wel steken ze behoorlijk ver uit.

Via fysieke knopjes aan de bovenzijde van de rechter oortelefoon regel je het volume en pauzeer je de muziekweergave. De knopjes zijn behoorlijk stug en dien je stevig in te drukken. Over de geluidskwaliteit kunnen we kort zijn, want die is weergaloos. De SoundSport Free produceert een diepe laagweergave, die geen enkel ander product in deze test weet te overtreffen. Daarnaast blinken de oordopjes ook nog eens uit in het hoog, waardoor sporters genieten van sprankelende muziek met een prima detaillering. Het product is helaas wel stevig aan de prijs. Geïnteresseerden kiezen tussen de kleuren zwart, blauw en oranje.

©PXimport

Bose SoundSport Free

Prijs
€ 199,95
Website
www.bose.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Fraaie afwerking

  • Powerbank-functie

  • Uitstekende audiokwaliteit

  • Minpunten

  • Vingerafdrukken zichtbaar

  • Stugge bedieningstoetsen

  • Prijzig

Jabra Elite Active 65t

De Jabra Elite Active 65t beschikt, net als de Bose SoundSport Free uit deze test, over een oplaadstation inclusief powerbankfunctie. Volgens Jabra kun je deze draadloze oordopjes zonder netvoeding tweemaal volledig opladen. Opvallend is dat dit product geen oorhaakjes, vleugels of boogjes bevat. De bedoeling is dat je de in-ear in het gehoorkaneel draait, waarna het apparaatje behoorlijk stevig blijft zitten. Belangrijk is dat je wel de juiste maat siliconen oordopjes kiest, want anders gaan de apparaatjes irriteren. Zitten ze eenmaal goed, dan geniet je van een uitgebalanceerde audioweergave met een behoorlijk diepe laag. Het geluid is niet zo dynamisch als van het Bose-setje, maar voor de gemiddelde sporter zeker goed genoeg. Middels een mobiele app kun je nog wat aan de equalizerinstellingen sleutelen, door bijvoorbeeld Bass boost of Energize te selecteren. Het verschil hoor je direct!

Het linkeroordopje bevat twee knopjes om onder andere het volume te regelen en nummers te skippen. Het rechteroordopje gebruik je om te telefoneren en spraakopdrachten door te geven. De Elite Active 65t ondersteunt namelijk spraakassistenten als Google Assistent en Siri. Op die manier vraag je tijdens je hardlooprondje bijvoorbeeld eenvoudig een gesproken weerbericht op. Doe je een in-ear uit, dan pauzeert de muziekweergave automatisch. Zoals we van Jabra gewend zijn, is de afwerking netjes verzorgd. De hoge prijs is daar dan ook naar. Deze in-ears zijn in het zwart, blauw en rood verkrijgbaar.

©PXimport

Jabra Elite Active 65t

Prijs
€ 189,99
Website
www.jabra.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Powerbankfunctie

  • Degelijke afwerking

  • Spraakondersteuning

  • Goed geluid

  • Minpunten

  • Prijzig

Jabra Elite Sport

De Elite Sport is het vlaggenschip van Jabra’s lijn met sportoordopjes en het betreft tegelijkertijd het duurste product in dit deelnemersveld. Vergeleken met de Elite Active 65t is het ontwerp iets anders, want dit exemplaar heeft een bescheiden boogje waarmee je het luisterapparaat in de gehooringang klemt. De Deense fabrikant levert maar liefst zes paar oortips mee, waarbij je keuze hebt tussen dopjes van siliconen en traagschuim. Ondanks de ruime keuze met oortips vinden we het goedkopere broertje comfortabeler zitten. De oordopjes van de Elite Sport gaan na enige tijd irriteren. Jabra levert een luxe oplaadstation met powerbankfunctie mee.

De audiokwaliteit is prima in orde, want de Elite Sport klinkt erg energiek met voldoende laag en detaillering. Iedere in-ear bevat twee fysieke knopjes om bijvoorbeeld muziek te bedienen en de spraakfunctie te gebruiken. Nadat er een bluetoothverbinding tot stand is gebracht, adviseert Jabra om zijn Sport Life-app te installeren. Via een aparte sensor in de rechter in-ear detecteert de app je hartslag. Daarnaast houdt Sport Life tijdens sportsessies allerlei gegevens bij, zoals de afgelegde afstand, de actuele snelheid en het aantal verbrande calorieën. Zeker voor fanatieke sporters kan deze app van toegevoegde waarde zijn. Nuttig is dat je tijdens sportactiviteiten gesproken updates ontvangt, zoals de afstand, tijdsduur en gemiddelde hartslag. De Elite Sport is verkrijgbaar in een zwarte en grijs/groene uitvoering.

©PXimport

Jabra Elite Sport

Prijs
€ 219,99
Website
www.jabra.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Goede audiokwaliteit

  • Uitgebreide sport-app

  • Hartslagmeter

  • Spraakondersteuning

  • Zes paar oortips

  • Minpunten

  • Gaat na tijdje irriteren

  • Erg prijzig

Jaybird X4

Het Amerikaanse merk Jaybird is gespecialiseerd in het ontwikkelen van draagbare audioproducten voor sporters. Hoewel de X4 via bluetooth verbinding maakt met een smartphone, gaat het niet om een volledig snoerloos ontwerp. Beide oordopjes zijn namelijk met elkaar verbonden via een kabel, waarin ook een eenvoudige afstandsbediening is verwerkt. Tijdens het rennen voel je deze afstandsbediening wel op en neer bewegen, al kun je het snoertje met de kabelclip wel aan een T-shirt vastmaken.

Door de contactpunten van de afstandsbediening op de meegeleverde usb-lader te leggen, laad je de accu op. Deze usb-lader heeft overigens een zeer korte kabel. Eenmaal opgeladen belooft Jaybird een speeltijd van ongeveer acht uur. Ieder oordopje beschikt over een siliconen vleugel, waarmee je de in-ear aan de binnenkant van je oorschelp bevestigt. Fijn is dat de fabrikant drie verschillende maten van deze vleugels meelevert, waardoor de X4 in de meeste oren prima blijft zitten. De standaard oortips zijn vrij hard, maar gelukkig kun je als alternatief de oortips van traagschuim gebruiken. Na het koppelen via bluetooth vertelt een vrouwelijke stem de resterende accucapaciteit en wijst ze je op de Jaybird-app. Hierin zit een uitgebreide handleiding, zodat je weet hoe je de X4 correct draagt. Verder wijzig je diverse geluidsinstellingen en gebruik je zo nodig een zoekfunctie om kwijtgeraakte oordopjes terug te vinden.

De audioweergave is prima in balans, waarbij we in tegenstelling tot veel andere in-ears basloopjes gemakkelijk oppikken. Bij hoogwaardige opnames missen we wel wat detaillering. De X4 is verkrijgbaar in de kleurstellingen zwart/geel, grijs/blauw en groen.

©PXimport

Jaybird X4

Prijs
€ 129,-
Website
www.jaybirdsport.com8Score80

  • Pluspunten

  • Lange accutijd

  • Prettig geluid

  • Uitgebreide app

  • Minpunten

  • Korte kabel oplaadstation

  • Mist wat detaillering

  • Slap opberghoesje

Plantronics BackBeat FIT 350

Veel sportoordopjes laten bewust wat achtergrondgeluid toe om buitenshuis veilig te sporten, maar dat is bij deze BackBeat Fit 350 niet het geval. Plantronics levert namelijk verschillende maten oortips mee om de gehoorgang volledig af te sluiten. Via haakjes en vleugels bevestig je het luisterapparaat stevig in het oor. De in-ears zitten als gegoten en blijven bij iedere beweging prima op hun plek zitten. Via een reflecterende kabel met geïntegreerde afstandsbediening zijn beide oordopjes met elkaar verbonden. Deze afstandsbediening heeft aan de achterzijde een clip, zodat je hem aan een T-shirt kunt bevestigen.

Hoewel er geen sprake is van actieve ruisonderdrukking, weet de BackBeat FIT 350 omgevingsgeluiden prima ‘buiten’ te houden. Voor een hardlooprondje in de wijk levert dat wellicht eerder onveilige situaties op, maar in een drukke sportschool is blokkade van achtergrondgeluiden wel zo prettig. Twee audiodrivers van zes millimeter verzorgen een heldere muziekweergave die prettig in het gehoor ligt. Net als bij de eveneens geteste BackBeat FIT 3100 zou de laagweergave iets pittiger mogen.

De aanwezige accu houdt het op een normaal volumeniveau ongeveer zes uur vol. De afstandsbediening beschikt over een micro-usb-poort, zodat je de batterij via de meegeleverde usb-kabel kunt opladen. Geïnteresseerden hebben keuze tussen een zwarte, grijze en blauwe uitvoering. Een groot pluspunt is de prijs van nog geen acht tientjes.

©PXimport

Plantronics BackBeat FIT 350

Prijs
€ 79,99
Website
www.plantronics.com8Score80

  • Pluspunten

  • Blijft goed zitten

  • Goede geluidskwaliteit

  • Aantrekkelijke prijs

  • Minpunten

  • Slap opberghoesje

  • Weinig laag

Sennheiser CX Sport

Het topmodel van Sennheiser voor sportdoeleinden is de CX Sport. Het Duitse merk koos voor een blitse uitstraling met gele oorvleugels en een zilverkleurige buitenkant. In de kabel zit een eenvoudige afstandsbediening verwerkt met gele toetsen, zodat je tijdens fysieke inspanning het volume aanpast en telefoneert. Deze afstandsbediening bungelt onder je rechteroor. Opvallend is dat het audiomerk in het snoer onder het linkeroor een kunststof dummy heeft geïntegreerd, zodat het gewicht evenredig wordt verdeeld. Met de meegeleverde clip maak je het snoer desgewenst vast aan een T-shirt. Sennheiser levert drie verschillende maten oortips en -vleugels mee, zodat er voor iedere luisteraar een goede pasvorm mogelijk is. De oordopjes van de CX Sport zijn compact en zitten prettig, al voel je de afstandsbediening en dummy tijdens hardloopsessies wel een beetje ‘dansen’.

Zoals we van een gerenommeerd hoofdtelefoonmerk als Sennheiser mogen verwachten, is de audiokwaliteit van een erg hoog niveau met een groot frequentiebereik. De geluidsweergave is dynamisch en ontzettend open, waardoor het een feest is om met deze hoofdtelefoon naar goede muziek te luisteren. Vanwege aptx-ondersteuning ligt de audiokwaliteit dankzij een gunstige compressie nog iets hoger, mits je kwalitatieve audiobestanden vanaf een geschikte smartphone afspeelt. Verwacht verder geen mobiele app, spraakbediening of een snoerloos ontwerp. De CX Sport doet wat hij moet doen en dat is een hoog draagcomfort met een uitstekende muziekweergave combineren. Kortom, een aanrader!

©PXimport

Sennheiser CX Sport

Prijs
€ 129,-
Website
www.sennheiser.com9Score90

  • Pluspunten

  • Hip uiterlijk

  • Hoogstaande audiokwaliteit

  • Aptx-ondersteuning

  • Minpunten

  • Dansende objecten in snoer

  • Slap opberghoesje

Sony WI-SP600N

De WI-SP600N is op papier zowel voor hardlooprondjes als een luidruchtige sportschool geschikt. Via een fysieke knop in de afstandsbediening schakel je namelijk actieve geluidsonderdrukking in of uit. In het eerste geval vangt een microfoon omgevingsgeluid op, waarna een speciale chip tegenovergestelde frequenties genereert. In de praktijk doet deze functie zijn werk minder goed vergeleken met de recente over-ear-hoofdtelefoons van Sony. Wanneer actieve geluidsonderdrukking is ingeschakeld, zijn veel achtergrondgeluiden namelijk nog prima hoorbaar.

De in-ears hebben een klein boogje waarmee je het apparaatje binnen de oorschelp klemt. Tijdens fysieke inspanning blijven de oordopjes keurig zitten. De afstandsbediening in het snoer heeft behoorlijk wat knopjes, dus blindelings bedienen vereist enige oefening. Een nadeel is dat deze afstandsbediening niet is voorzien van een bevestigingsclip, waardoor dit onderdeel tijdens het sporten ergens onder je linkeroor bungelt. Op de productdoos staat de term ‘Extra bas’ en Sony maakt deze belofte waar. Het laag gaat voor in-ear-begrippen diep, zonder het midden en hoog tekort te doen. De geluidskwaliteit is prima, al klinken de besproken producten van Bose en Sennheiser nog iets beter. Via de Headphones-app kies je uit één van de voorgekauwde equalizerinstellingen, waarmee je bijvoorbeeld het basniveau nog verder omhoog krikt. Voor oordopjes met een kabel is de WI-SP600N wat aan de prijzige kant. Sony verkoopt dit model in een roze, gele, witte en zwarte uitvoering.

©PXimport

Sony WI-SP600N

Prijs
€ 160,-
Website
www.sony.com7Score70

  • Pluspunten

  • Zit stevig in het oor

  • Prima audiokwaliteit

  • Minpunten

  • Matige actieve geluidsonderdrukking

  • Geen bevestigingsclip afstandsbediening

  • Geen opberghoesje

  • Prijzig

JVC HA-ET90BT-B

JVC levert bij zijn HA-ET90BT-B een handig opbergdoosje mee waarin je de in-ears kwijt kunt. Dankzij de aanwezige contactpunten fungeert dit opbergdoosje tegelijkertijd als oplaadstation. De opgegeven speeltijd bedraagt slechts drie uur, maar je kunt de oordopjes onderweg nog opladen. Dankzij een aanwezige accu van 360 mAh zet je het oplaadstation namelijk in als veredelde powerbank. Een minpunt is dat je soms aan de oordopjes moet ‘wrikken’ om contact te maken, dus dat vereist enige gewenning.

Iedere in-ear beschikt over een klein siliconen boogje, waarmee je het luisterapparaat in de gehooringang klemt. Heel erg stevig zitten apparaatjes niet, al blijven ze tijdens sportsessies wel op hun plek zitten. De HA-ET90BT-B voelt comfortabel en gaat tijdens lange sportsessies niet zo snel irriteren. De bediening is simpel, want beide oordopjes hebben een enkele drukknop. Druk eenmaal om de muziek te pauzeren en tweemaal om het volume te reguleren. Verder is er een eenvoudige mobiele app, waarmee je de batterijstatus controleert, audio-instellingen wijzigt en verloren oordopjes via een alarmgeluid terugvindt. Voor in-ears in deze prijsklasse is de audiokwaliteit helaas ondermaats. De nummers klinken blikkerig, oppervlakkig en bij vlagen zelfs schel, waardoor de HA-ET90BT-B bepaald geen recht doet aan je favoriete muziekalbums. Dit product is in een zwarte en gele uitvoering verkrijgbaar.

©PXimport

JVC HA-ET90BT-B

Prijs
€ 179,-
Website
www.jvc.com5Score50

  • Pluspunten

  • Eenvoudige bediening

  • Powerbankfunctie

  • Minpunten

  • Beperkte accuduur

  • Matige geluidskwaliteit

  • Duur

Plantronics BackBeat FIT 3100

De snoerloze BackBeat FIT 3100 springt direct in het oog. De buitenkant van de oordopjes hebben namelijk een glimmend laklaagje, waarop vingerafdrukken helaas duidelijk zichtbaar zijn. De bevestiging op het oor gebeurt op twee manieren. Zo heeft ieder exemplaar een grijs of zwart haakje die je achter de oorschelp bevestigt. Daarnaast is er ook een bescheiden oranje vleugel om het oordopje in de gehoorgang te klemmen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de BackBeat FIT 3100 uitermate stevig zit, waardoor dit product prima geschikt is voor de wildste sportavonturen.

Deze in-ears zitten niet diep in het oor, waardoor je omgevingsgeluiden goed kunt opvangen. Plantronics gebruikt relatief grote audiodrivers van 13,5 millimeter en dat komt de geluidskwaliteit ten goede. Muziek klinkt loepzuiver, waarbij vooral het midden en hoog netjes vertegenwoordigd zijn. Veel sporters wensen een extra diepe laagweergave, maar helaas voorziet de BackBeat FIT 3100 niet in deze behoefte. Voor de volumeregeling heeft het linkeroordopje een handig aanraakpaneel. Met behulp van de mobiele app koppel je desgewenst andere functies aan de aanraaktoetsen, zoals het starten van een stopwatch of specifieke afspeellijst. Daarnaast hebben de in-ears drukknoppen om de muziekweergave te pauzeren, nummers te skippen en inkomende gesprekken aan te nemen. Plantronics levert een stevig oplaadstation met geïntegreerde batterij mee.

©PXimport

Plantronics BackBeat FIT 3100

Prijs
€ 149,99
Website
www.plantronics.com8Score80

  • Pluspunten

  • Zit erg stevig

  • Goede geluidskwaliteit

  • Powerbankfunctie

  • Minpunten

  • Vingerafdrukken zichtbaar

  • Korte usb-kabel

  • Geen diepe laagweergave

Conclusie

Wat betreft de geluidskwaliteit hebben de producten van de traditionele audiomerken Bose en Sennheiser net een streepje voor. Beide modellen bieden een dynamische en detailrijke muziekweergave, zodat sporters optimaal genieten van opzwepende muziek. Het betreffen overigens wel twee verschillende modellen. De Bose SoundSport Free is namelijk ‘true wireless’ en bevat geen enkele kabel. Een nadeel is dat snoerloze modellen vanwege de ingebouwde accu relatief ver uitsteken en dat je ze dus gemakkelijk kunt verliezen. De in-ears van de Sennheiser CX Sport zijn onderling met een kabel verbonden, waarbij de afstandsbediening in de kabel is verwerkt. Dit model is ook nog eens zeventig euro goedkoper dan het product van Bose (waarbij de meerprijs vooral zit in het snoerloze ontwerp). Vanwege de lagere prijs geven we Sennheiser het keurmerk Best getest, maar Bose is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar true wireless. Als redactietip bevelen we de zeer betaalbare Plantronics BackBeat FIT 350 aan. Voor amper tachtig euro haal je hiermee een prima klinkende en comfortabel setje oordopjes in huis.

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Doorgrond Windows 11 met deze 25 toptips
      © diy13 - stock.adobe.com
      Huis

      Doorgrond Windows 11 met deze 25 toptips

      Denk je alle ins en outs van Windows 11 te kennen? Dan dagen we je uit om onderstaande toptips eens door te nemen. Daarmee ontdek je onder meer hoe je vliegensvlug nieuwe apparaten aan het wifi-netwerk toevoegt, webdiensten aan de taakbalk vastmaakt en gesproken woorden omzet in tekst. Lees je mee? Want je weet (misschien) toch nog niet alles.

      In dit artikel laten we zien hoe je in Windows 11 efficiënter werkt met slimme instellingen, functies en sneltoetsen:

      • Gebruik virtuele bureaubladen om werk en privé gescheiden te houden
      • Personaliseer het startmenu en de taakbalk
      • Maak gebruik van een vensterindeling om het geheel overzichtelijk te houden
      • Zet focusfuncties en meldingen slim in om ongestoord te werken
      • Verbeter je workflow met spraakinvoer, klembordgeschiedenis en tabbladen

      Nog niet over op Windows 11 24H2, lees dan eerst: Alles wat je moet weten over Windows 11 24H2

      We gaan er in dit uitgebreide artikel van uit dat je de laatste grote Windows-update (24H2) hebt geïnstalleerd. Is dat nog niet het geval, dan kun je het besturingssysteem eenvoudig bijwerken. Ga vanuit het startmenu naar Instellingen / Windows Update. Bevestig vervolgens met Downloaden & installeren / Nu opnieuw opstarten. Nadat je even hebt gewacht, kun je met de nieuwste versie van Windows 11 aan de slag. Zie je de 24H2-update nergens staan? Activeer dan het schuifje achter Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn en klik vervolgens op Naar updates zoeken.

      1 QR-code wifi

      Wil je een nieuwe tablet of smartphone aan je wifi-netwerk toevoegen, maar heb je het benodigde wachtwoord niet paraat? Geen probleem, want je deelt de inloggegevens eenvoudig met een QR-code. Ga hiervoor naar Instellingen / Netwerk en internet en klik achter Wi-Fi-netwerkwachtwoord op Weergeven. Er verschijnt een klein venster met het wachtwoord van het draadloze netwerk. Je kunt eventueel de weergegeven QR-code scannen, waarna het mobiele apparaat automatisch verbinding maakt. Zeker bij ingewikkelde wachtwoorden voorkom je zo tikfouten.

      Sinds kort deel je in Windows 11 wifi-wachtwoorden via een QR-code.

      2 Bestanden inpakken

      Windows ondersteunt al héél lang het in- en uitpakken van zip-archieven. Dat is nuttig voor als je bijvoorbeeld meerdere foto’s naar iemand wilt versturen. Sinds enige tijd kun je in plaats van zip ook voor andere inpakformaten kiezen. Selecteer in de verkenner een aantal bestanden en klik erop met de rechtermuisknop. Kies via Comprimeren naar voor ZIP-bestand, 7z-bestand óf TAR-bestand. Na enkele tellen verschijnt het archief in je verkenner.

      3 Snelle instellingen aanpassen

      Rechtsonder vind je het menu met de snelle instellingen. Klik maar eens op het volumepictogram (de speaker) om dat te openen. Je krijgt hiermee vlot toegang tot diverse opties zonder dat je in de reguliere instellingen hoeft te graven. Denk aan onderdelen als Nachtlamp, Toegankelijkheid en bluetooth. Bij de snelle instellingen is er plek voor zes onderdelen. Draai aan het scrolwiel om meer opties te tonen. Wil je een bepaalde instelling bovenaan weergeven? Klik dan op dit pictogram en sleep het met ingedrukte muisknop naar de gewenste plek.

      Wijzig in de snelle instellingen naar eigen inzicht de volgorde van de beschikbare onderdelen.

      4 Taak beëindigen

      Elke Windows-gebruiker heeft weleens te maken met een vastloper. Een programma bevriest, waarna je niks meer kunt doen. Meestal zit er niets anders op dan de taak te beëindigen. Dat gebeurt normaal gesproken via Taakbeheer, maar eigenlijk is dat een omslachtige route. Je kunt deze functie namelijk ook aan je taakbalk toevoegen. Ga naar Instellingen / Systeem / Voor ontwikkelaars en activeer het schuifje achter Taak beëindigen. Klik nu in de Taakbalk met de rechtermuisknop op een app. Via Taak beëindigen sluit je de applicatie direct af als dat nodig is.

      Voeg de optie Taak beëindigen aan het contextmenu van de taakbalk toe.

      5 Scrolsnelheid wijzigen

      Wil je sneller of juist langzamer door (web)documenten scrollen? Pas dan de scrolsnelheid aan. Open de Instellingen en navigeer naar Bluetooth en apparaten / Muis. Je beweegt de schuifknop achter Regels om tegelijk te schuiven naar rechts of links, om respectievelijk een hogere of lagere snelheid in te stellen. Draai in een document nu eens aan het scrolwiel om de nieuwe waarde te testen. Overigens kun je in hetzelfde instellingenvenster ook de snelheid van de muisaanwijzer wijzigen.

      Wie graag vlot door documenten navigeert, stelt een hoge scrolsnelheid in.

      6 Website op taakbalk

      Veel computergebruikers openen in de browser altijd dezelfde diensten, zoals NU.nl, Facebook of ID.nl. Een handige optie is dat je zo’n website aan de taakbalk kunt vastmaken. Start je browser (wij laten zien hoe het bij Chrome werkt) en surf naar de beoogde website. Je klikt nu rechtsboven op de knop met de drie puntjes om het instellingenmenu te openen. Via Casten, opslaan en delen kies je Pagina installeren als app. Wijzig eventueel de naam en bevestig met Installeren. De ‘app’ bevindt zich nu in het startmenu. Gebruik de zoekfunctie van het startmenu om de zojuist geïnstalleerde website te tonen. Klik in de zoekresultaten met de rechtermuisknop op de webdienst en kies Aan de taakbalk vastmaken.

      Voeg het pictogram van ID.nl of een andere webdienst aan de taakbalk toe.

      7 Tabbladen in verkenner

      Van oudsher zijn Windows-gebruikers gewend om meerdere mappen in verschillende vensters van de verkenner te openen. In Windows 11 is dat niet langer nodig, want je kunt de mappen ook in tabbladen openen. Dat werkt hetzelfde als je wellicht van je browser gewend bent. Klik bovenaan de verkenner op het pictogram Nieuw tabblad toevoegen (plusteken) en blader naar de gewenste bestandslocatie. Je gebruikt als alternatief de toetscombinatie Ctrl+T. Tot slot kun je nog met de rechtermuisknop op een map klikken, waarna je In nieuw tabblad openen kiest.

      8 Vensterindeling

      In Windows kun je tegelijkertijd in meerdere vensters werken. Sleep maar eens (de bovenkant van) een programma naar de linkerkant om het venster precies tot de helft van het scherm uit te lijnen. Voor de rechterkant selecteer je dan een andere app. Windows 11 heeft nog veel meer mogelijkheden om geopende vensters over het scherm te verdelen. Zweef maar eens met de muisaanwijzer in een willekeurig programma rechtsboven op het pictogram Maximaliseren (naast het kruisje). Kies nu een van de zes opties. Splits het scherm bijvoorbeeld in drieën of vieren en werk vervolgens gemakkelijk in meerdere apps.

      Bepaal zelf hoeveel vensters je op het scherm wilt zien.

      9 Mappen in startmenu

      Links naast de Aan/uitknop van het startmenu biedt Windows 11 plek aan diverse veelgebruikte mappen. Je moet deze functie wel even inschakelen. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek van het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Ga nu naar Startmenu / Mappen en zet de schuifjes achter de gewenste mappen aan. De bijbehorende mappictogrammen duiken meteen op in het startmenu.

      Plaats onder andere de mappen Documenten, Downloads en Afbeeldingen in het startmenu.

      10 Vers bureaublad

      Houd je werk en privé graag gescheiden? Switch dan eenvoudig tussen meerdere virtuele bureaubladen. Druk hiervoor op de toetscombinatie Windows-toets+Tab. Zodra je onderaan op Nieuw bureaublad klikt, begin je met een schone lei. Voeg op deze wijze zoveel virtuele bureaubladen toe als je maar wilt. Je gebruikt de toetscombinatie Windows-toets+Ctrl+PijltjeLinks/Rechts om tussen de verschillende omgevingen te schakelen.

      11 Klembordgeschiedenis

      Met kopiëren en plakken plaats je eenvoudig mappen, afbeeldingen of documenten op de gewenste plek. Zodra je een item kopieert, bewaart Windows dat tijdelijk op het zogeheten klembord. Dat werkt normaal gesproken alleen voor het laatst gekopieerde item. Sinds Windows 10 is het mogelijk om meerdere bestanden of mappen op het klembord te bewaren. Standaard staat deze functie uit. Ga naar Instellingen / Systeem / Klembord en zet het schuifje achter Klembordgeschiedenis aan. Open met de toetscombinatie Windows-toets+V de klembordgeschiedenis en bepaal welk eerder gekopieerd item je wilt plakken.

      12 Focussessie

      De zogeheten Focussessie helpt je om geconcentreerd te werken. Deze modus blokkeert onder andere inkomende meldingen en badges van apps. Hierdoor kom je niet in de verleiding om tussendoor tóch even iets anders te doen. Navigeer naar Instellingen / Systeem / Focus. Bij Sessieduur staat er een standaardtijd ingesteld van dertig minuten, maar dat pas je met de plus- en minknoppen naar eigen wens aan. Neem ook de overige opties door. Hoe meer onderdelen je aanvinkt, hoe minder je wordt afgeleid. Bevestig ten slotte met Focussessie starten.

      Geef aan hoelang je ongestoord wilt werken.

      Ongestoord werken zonder scherm?

      Dan heb je meer aan een heuse timer

      13 Privacy aanscherpen

      Op de achtergrond verzamelt Microsoft mogelijk allerlei gebruikersgegevens. Zo speelt de softwaregigant bijvoorbeeld graag data door naar apps, waarna er mogelijk gepersonaliseerde advertenties verschijnen. Je kunt daar een stokje voor steken. Ga naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Algemeen. Deactiveer in elk geval het schuifje achter Laat apps me persoonlijke advertenties zien door mijn reclame-id te gebruiken. Bekijk ook de overige onderdelen en schakel ze desgewenst uit.

      14 Scrollen in volume

      Luister je een podcast of kijk je naar een video? Je kunt op verschillende manieren het volume wijzigen. Zo hebben de meeste toetsenborden hiervoor aparte knoppen. Bovendien bevindt zich rechts in de taakbalk een volumepictogram (speaker). Klik hierop en beweeg de schuifregelaar naar rechts of links. Het kan zelfs nog sneller. Zweef met de muisaanwijzer boven het volumepictogram en draai aan het scrolwiel van de muis.

      Verhoog of verlaag met scrollen het volumepercentage.

      15 Spraakgestuurd typen

      Even geen zin om te typen? Laat dan je uitgesproken zinnen omzetten in tekst. Druk eerst op de sneltoets Windows-toets+H en klik daarna op het microfoontje. De uitgesproken woorden verschijnen meteen op het scherm. Vanzelfsprekend is het wel een voorwaarde dat er op de computer een microfoon is aangesloten. Dat is bij vrijwel elke laptop het geval.

      Voor extra mogelijkheden klik je op het tandwielpictogram. Activeer bijvoorbeeld de optie Automatische interpunctie om leestekens toe te voegen. Als je spraakgestuurd typen vaak gebruikt, loont het de moeite om het schuifje achter Startprogramma voor typen via stem in te schakelen. Zodra je in een tekstveld zit, komt de spraakfunctie in het vervolg vanzelf tevoorschijn.

      Gebruik spraakinvoer, bijvoorbeeld in Word, om vlotter teksten te verwerken.

      16 Verborgen instellingen

      Windows 11 bevat een heleboel instellingen die in de reguliere gebruikersomgeving achterwege blijven. Wil je toegang tot alle functies van het besturingssysteem? Dat regel je met de volgende truc. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek van het bureaublad en kies Nieuw / Map. Noem deze map: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Wanneer je met Enter bevestigt, wijzigt het pictogram van de snelkoppeling. Dubbelklik daarop om een zeer uitgebreid overzicht met opties te tonen. Als je tweemaal op een onderdeel klikt, opent het bijbehorende instellingenvenster.

      Bekijk een ellenlange lijst met verborgen instellingen.

      17 Smileys toevoegen

      Voeg voortaan kinderlijk eenvoudig emoticons aan een e-mail of chatbericht toe. Druk gewoon op de sneltoets Windows-toets +. (punt) om een klein keuzemenu met emoji te tonen. Je tikt in de zoekbalk eventueel Nederlandse trefwoorden om specifieke emoticons te vinden. Typ je bijvoorbeeld Huisdier, dan kun je een plaatje van een hond, kat of konijn selecteren. Verder bevat de bibliotheek ook bewegende gif-plaatjes. Dubbelklik op een item om het toe te voegen.

      In Windows is er een uitgebreide catalogus met emoji’s verstopt.

      18 Apps automatisch starten

      Als je een bepaalde app dagelijks gebruikt, kun je die gelijktijdig met Windows opstarten. Wie weet luister je bijvoorbeeld altijd muziek met Spotify of surf je op internet met Edge. Ga naar Instellingen / Apps / Opstarten. Zet het schuifje bij de gewenste programma’s op Aan. Zodra het bureaublad verschijnt, starten de gekozen programma’s automatisch op. Andersom kan trouwens ook. Wellicht opent Windows op eigen houtje toepassingen die je niet of nauwelijks gebruikt. Schakel deze applicaties dan uit. Weet wel wat je doet. Zo is het verstandig om een eventuele virusscanner altijd gelijktijdig met Windows op te starten.

      19 Titelbalk schudden

      Staat je scherm vol met geopende vensters? In eerdere Windows-versies kon je alle apps razendsnel minimaliseren. Je hoefde hiervoor alleen de titelbalk van een programma te schudden. Windows 11 beschikt ook over deze functie, maar die staat standaard uit. Ga via Instellingen / Systeem naar Multitasking en activeer het schuifje achter Titelbalk venster schudden. Klik nu op de titelbalk van een programma en houd de muisknop ingedrukt. Beweeg de muis vervolgens snel heen en weer. Hiermee minimaliseer je alle andere geopende programma’s naar de taakbalk, behalve het huidige venster.

      Met deze kleine aanpassing kun je geopende vensters snel minimaliseren.

      20 Taakbalk-items

      Op de taakbalk bevinden zich diverse pictogrammen, zoals Zoeken, Taakweergave, Widgets en misschien ook Copilot. Wie deze onderdelen nooit gebruikt, kan ze net zo goed verbergen. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Taakbalkinstellingen. Je kunt de zoekfunctie op verschillende manieren weergeven. Klik bij Zoeken op het uitrolmenu en kies Alleen zoekpictogram, Pictogram en label zoeken of Zoekvak. Je kunt ze ook allemaal even uitproberen, want elke wijziging is direct zichtbaar. Via Verbergen verdwijnt de zoekfunctie helemaal uit beeld. Bepaal met de schuifjes achter Taakweergave, Widgets en eventueel Copilot in hoeverre je deze onderdelen wilt weergeven.

      Beslis op welke wijze je de zoekfunctie in de taakbalk wilt tonen.

      21 Schaalgrootte aanpassen

      Je kunt teksten, afbeeldingen en overige items in Windows vergroten door de schaalgrootte te verruimen. Klik met de rechtermuisknop ergens op een lege plek van het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. In het uitrolmenu achter Schaal staat de waarde standaard op 100%, maar je kunt als alternatief ook 125%, 150% of 175% selecteren. Je merkt direct verschil, want alles oogt een stuk groter. Er is ook een optie om een aangepaste schaalgrootte in te stellen, maar volgens Microsoft resulteert dat mogelijk in onleesbare tekst en apps.

      Met een schaalgrootte van 175 procent verschijnen teksten en menu-onderdelen nogal groot in beeld.

      22 Grote (koeien)letters

      Wie de letters in Windows te klein vindt, kan daar iets aan doen. Ga naar Instellingen / Toegankelijkheid / Tekengrootte. Beweeg de schuifregelaar een stukje naar rechts. De voorbeeldtekst wijzigt meteen. Als je deze voorbeeldtekst comfortabel kunt lezen, bevestig je met Toepassen. Windows 11 past de lettergrootte in het besturingssysteem en ondersteunde apps aan. Kies je té grote letters, dan leidt dat wellicht tot onduidelijke menu’s. Gelukkig kun je die koeienletters altijd weer verkleinen.

      Verhoog met grotere letters de leesbaarheid in Windows 11.

      23 Oude rechtermuisknopmenu

      Ten opzichte van Windows 10 is het contextmenu van Windows 11 flink op de schop gegaan. Het bevat minder opties. Goed om te weten is dat je het oude vertrouwde rechtermuisknopmenu alsnog kunt oproepen. Klik maar eens met rechts op een bestand of map. Via Meer opties weergeven komt het klassieke contextmenu tevoorschijn.

      24 Donkere modus

      De meeste mensen vinden overdag een gebruiksomgeving met lichte kleuren prettig. Kruip je ook weleens ’s avonds achter de computer, dan is juist een donkere gebruiksomgeving comfortabeler voor de ogen. Pas de weergave in Windows 11 hier eenvoudig op aan. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Via Kleuren beland je in het juiste menu. Je selecteert in het uitrolmenu achter Kies de modus de optie Licht of Donker. De wijziging is direct actief.

      Switch vanuit de kleureninstellingen tussen de lichte en donkere modus.

      25 Positie startknop

      Standaard staan de startknop en vastgepinde apps in het midden van de taakbalk. Je kunt de boel ook naar links opschuiven. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Taakbalkinstellingen. Je klikt daarna op Gedrag van taakbalk om de onderliggende opties te tonen. Kies in het uitrolmenu achter Uitlijning van taakbalk de optie Links uitlijnen. De startknop en apps verplaatsen zich direct naar links.

      Watch on YouTube
      ▼ Volgende artikel
      Weg met die zweetlucht! Zo krijg je je sportkleding écht fris
      © BGStock72 - stock.adobe.com
      Huis

      Weg met die zweetlucht! Zo krijg je je sportkleding écht fris

      Na een stevige sportsessie voel je je voldaan. Je bent trots op jezelf dat je het 'weer geflikt' hebt. Maar je sportkleding? Die ruikt allesbehalve fris. Wassen helpt natuurlijk, maar wat doe je als die geur hardnekkig blijft hangen?

      De tips in dit artikel in het kort:

      • Was sportkleding het liefst meteen, maar laat het eerst weken in natuurazijn en water
      • Zet de wasmachine op een sportprogramma of op maximaal 30 graden
      • Gebruik vloeibaar wasmiddel (niet te veel)

      Lees ook: Schoenen wassen in de wasmachine, zo doe je dat

      Sterke zweetlucht? Natuurazijn!

      Om ervoor te zorgen dat de sterke zweetlucht niet in de kleding blijft, gooi je de kleding 15 tot 20 minuten voor het wassen in een bak met koud water en een flinke scheut natuurazijn. De azijn haalt de penetrante geur eruit en verwijdert al wat vuil, maar tast het textiel niet aan. Dit helpt ook bij sportkleding met een oude zweetgeur. Daarna was je de kleding met de wasmachine of met de hand.

      Heb je een flinke training gehad en echt geen tijd om je sportkleding voor de volgende wedstrijd te wassen? Je frist je sportkleding tijdelijk op door een plantenspuit te vullen met water en azijn, verhouding: 50/50. Spray het mengsel op het kledingstuk en de zweetgeur is weg. Was de kleding na de wedstrijd wel gelijk.

      🧊 Extreem sterke geuren krijg je ook uit je sportkleding door de kleding in een plastic zak te stoppen, deze dicht te knopen en de zak in de vriezer te stoppen. De kou doodt de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken. Na 24 uur haal je de zak met kleding er weer uit.

      Was je sportkleding niet te heet!

      Waarschijnlijk denk je: hup, wasmachine aan op 60 graden. Maar doe dit liever niet. Sportkleding is meestal gemaakt van speciaal materiaal dat sneller droogt, een ademende eigenschap heeft en vocht afdrijft. Deze stof is vaak delicater dan bij gewone kleding. Daarom is het belangrijk dat je de kleding voorzichtig wast, op maximaal 30 graden. Zet de wasmachine op een sportprogramma of een programma voor synthetische kleding. Een heter programma kan ervoor zorgen dat de sportkleding krimpt en het elastiek aangetast raakt. Check altijd voor het wassen het waslabel voor de specifieke wasinstructies van de kleding.

      Keer de kledingstukken binnenstebuiten voordat je ze in de wastrommel gooit. Hiermee bescherm je de opdrukken en kleuren aan de buitenkant van je kleding. Bovendien zitten de bacteriën en dode huidcellen toch aan de binnenkant van je kleding. Prop de wasmachine niet te vol, want dan wordt je sportkleding niet goed gespoeld.

      ©Oriol Roca

      💡 Geen zin om je sportkleding meteen in de was te gooien? Trek de kleding wel meteen uit en laat het even uithangen. Als je het op een hoopje op de grond gooit, verspreiden de bacteriën alleen maar meer. En hoe langer je wacht, hoe erger de geuren worden.

      Wel: vloeibaar wasmiddel. Niet: wasverzachter

      Voordat je uit gewoonte een flinke scheut wasmiddel in de machine giet omdat je sportkleding zo vies ruikt: even wachten. Te veel wasmiddel zorgt er juist voor dat er zeepresten in de stof achterblijven. En dit zorgt ervoor dat de kleding je dode huidcellen nog beter blijft vasthouden. Het gevolg: nare geurtjes waar niemand blij van wordt. Gebruik het liefst vloeibaar wasmiddel, want de resten van waspoeder blijven vaak achter in kleding. Je mag wel een beetje baking soda in de wasmachine doen, dit neutraliseert de zweetlucht.

      Veel mensen gooien het liefst ook nog wat wasverzachter met een geurtje bij de was, maar voor sportkleding is dit niet aan te raden. Wasverzachter legt namelijk een laagje over de vezels en verstopt hierdoor de vezels, waardoor de kleding niet meer goed schoon wordt. Hierdoor ruikt je kleding na een sportsessie juist erger naar zweet. En wasverzachter kan de stof en de elasticiteit ervan aantasten, waardoor de kleding gaat lubberen.

      ©anetlanda

      ⚠️ Droog je sportkleding liever niet in de droger. Veel sportkleding krimpt door de hitte. Het is veel beter voor de kleding om het buiten aan de lijn te laten drogen of in een ruimte met goede ventilatie.

      Toe aan nieuwe sportkleding?

      Van sport-bh tot fitnessbroek