ID.nl logo
10 sportieve in-ears getest
© PXimport
Huis

10 sportieve in-ears getest

Haast niets is irritanter dan oordopjes die tijdens het vaste hardlooprondje continu uitvallen. Om over die bloedhete oorschelpen van hoofdtelefoons nog maar te zwijgen. Om dergelijke ergernissen te voorkomen, ontwikkelen hoofdtelefoonfabrikanten slimme producten voor sportievelingen. Deze in-ears blijven tijdens intensieve trainingen keurig op hun plek zitten, terwijl je je onderweg laat meeslepen door opzwepende muziek. We testen tien recente in-ears met bluetooth.

Een blik in de sportschool of een wandelrondje in het nabijgelegen recreatiegebied en je weet al genoeg: sporten en muziek luisteren gaan tegenwoordig hand in hand. Audiofabrikanten spelen handig in op deze behoefte door volop in-ears voor sporters te ontwikkelen. Die vallen bij lichamelijke beweging niet zomaar uit en laten zich eenvoudig bedienen. Bovendien zijn ze bestendig tegen zweet en diverse weersomstandigheden. Er zijn zelfs merken die zich specifiek op sportievelingen toeleggen, zoals AfterShokz en Jaybird. Daarnaast zitten de gerenommeerde fabrikanten van in-ears natuurlijk ook niet stil, want merken als Sony, Sennheiser en Bose ontwikkelen eveneens allerlei sportoordopjes. Computer!Totaal doet een rondje langs de velden en probeert tien in-ears uit, ze kosten tussen de 79,99 en 219,99 euro.

True wireless

Wie zich verdiept in de wereld van bluetooth-sportoordopjes heeft grofweg keuze uit twee types. De duurdere modellen zijn volledig draadloos. Fabrikanten gebruiken hiervoor veelal de term ‘true wireless’. De twee oordopjes hebben elk een eigen accu, waardoor ze voor de energievoorziening niet onderling verbonden hoeven zijn. Vanwege deze accu zijn volledig draadloze in-ears wel iets forser en steken ze wat verder uit dan reguliere oordopjes. Bovendien raak je ze gemakkelijker kwijt. Voor de bediening hebben deze in-ears aan de buitenkant minuscule drukknopjes. De fabrikant levert een speciaal laadstation mee, dat tegelijkertijd dient als opbergdoosje. Vaak bevat het oplaadstation een ingebouwde accu, zodat je de draadloze oordopjes zonder netvoeding kunt opladen. Dit werkt exact hetzelfde als een powerbank. True wireless-oordopjes zijn over het algemeen stevig aan de prijs.

Fabrikanten kunnen er ook voor kiezen om de oordopjes onderling met elkaar te vinden via een korte kabel. Deze kabel rust dan ergens in je nek, zodat je er tijdens het sporten weinig hinder van ondervindt. Dergelijke in-ears zijn iets compacter dan de true wireless-producten, aangezien de accu samen met de afstandsbediening in het snoer is verwerkt.

©PXimport

Pasvorm

Voor fabrikanten is het een hele uitdaging om comfortabele sportoordopjes te ontwikkelen. Ieder menselijk oor is tenslotte verschillend en bovendien is het materiaal van in-ears overwegend hard. Hierdoor treden er al snel irritaties op. Om dat te voorkomen, leveren de meeste fabrikanten verschillende maten oortips mee. Die zijn meestal van siliconen of traagschuim. Je bevestigt de oortip bovenop de audiodriver, waarna je de in-ear in het oor stopt. Doorgaans is hiervoor een draaibeweging nodig, zodat je het luisterapparaat in de gehoorgang klemt. Voor extra versteviging bevindt zich aan de bovenzijde van de in-ear vaak een boogje of vleugel waarmee je het apparaat achter het binnenste deel van de oorschelp klemt. Overigens zijn er ook nog modellen met een traditionele haak die je achter de oorschelp bevestigt, zoals de twee besproken producten van Plantronics.

©PXimport

IP-certificaat

Tijdens outdoor-sportactiviteiten is het natuurlijk een vereiste dat de sportoordopjes weersbestendig zijn. De besproken producten zijn dat allemaal, waardoor we er in de testbesprekingen verder geen aandacht aan schenken. Wel zijn er diverse gradaties. Zo kunnen veel producten alleen tegen een spatje regen, terwijl je sommige in-ears probleemloos een meter onder water kunt dompelen. Het IP-certificaat (International Protection Rating) geeft aan in hoeverre het product bestand is tegen ‘vijandige omgevingen’. We hebben de IP-certificaten aan de tabel toegevoegd.

Testprocedure

Vanzelfsprekend letten we bij in-ears zorgvuldig op de audiokwaliteit. Hiervoor spelen we zowel Spotify-streams, mp3’tjes als hoogwaardige cd-rips (flac-bestanden) af, waarbij we met name nummers van energieke muziekstijlen als hiphop, dance en rock op de producten loslaten. De meeste sporters luisteren tenslotte naar opzwepende muziek. Naast de geluidskwaliteit is het natuurlijk zeer belangrijk dat de oordopjes goed op hun plek blijven zitten. Hiervoor doen we allerlei fysieke inspanningen, zoals rennen, springen en opdrukken. Oordopjes hebben de naam dat ze na enige tijd gaan irriteren, dus we proberen de producten stuk voor stuk urenlang uit. Zo raken de audiodrivers ook nog eens goed ingespeeld, zodat we een eerlijk oordeel over de producten kunnen vellen.

AfterShokz Trekz Air

De AfterShokz Trekz Air is een ietwat afwijkend product in dit deelnemersveld. Waar je de overige besproken in-ears in de gehoorgang draagt, werkt dit luisterapparaat via beengeleiding. Je klemt deze hoofdtelefoon bovenop het uiterste deel van het jukbeen pal voor je oor. Beide audio-units zijn via een dunne hoofdband met elkaar verbonden. Zeker voor buitenactiviteiten is het fijn wanneer je oren ‘vrij’ zijn, zodat je met sportmaatjes kunt kletsen en het verkeer duidelijk hoort. De Trekz Air zit erg comfortabel, blijft vanwege een prettige klemdruk prima zitten en is ook nog eens zeer licht. Van irritatie is zelfs tijdens urenlange sportsessies geen sprake.

Via trillingen bereiken de klanken je gehoororgaan. Dat is aan het begin wel even wennen, want de muziek lijkt in eerste instantie wat ‘hol’ te klinken. Na even luisteren ben je eraan gewend, al bieden reguliere in-ears wel een sprankelendere muziekweergave met meer laag. We krijgen regelmatig het idee dat er bepaalde details in de nummers ontbreken. De volumeregeling werkt eenvoudig, want in de hoofdband zitten hiervoor toetsen verwerkt. Door beide volumetoetsen tegelijkertijd ingedrukt te houden, wijzig je de equalizerinstellingen. Daarnaast beschikt de hoofdtelefoon over een multifunctionele knop om onder meer inkomende gesprekken aan te nemen en nummers te skippen. Opladen gebeurt via een usb-kabel, waarna de hoofdtelefoon het zo’n zes uur volhoudt. AfterShokz levert een setje oorpluggen mee om je oren eventueel voor omgevingsgeluid af te sluiten.

©PXimport

AfterShokz Trekz Air

Prijs
€ 169,99
Website
www.aftershokz.com6Score60

  • Pluspunten

  • Oren zijn vrij

  • Zeer hoog draagcomfort

  • Zit ‘strak’

  • Minpunten

  • Klinkt minder dan in-ears

  • Ongeschikt voor luidruchtige omgevingen

Bose SoundSport Free

Ook traditionele audiomerken begeven zich in de drukbezette markt van sportieve in-ears. Zo ontwikkelde Bose met de SoundSport Free volledig draadloze oordopjes. Dat betekent dat beide in-ears over een eigen accu beschikken. Voor het opladen gebruik je een compact oplaadstation, dat tegelijkertijd dient als opbergdoosje. Aan de hand van de magnetische contactpunten leg je de oordopjes soepel in de houder, waarna je de accu’s via een enkele usb-kabel oplaadt. Het oplaadstation heeft zelf ook een batterij, zodat je dit onderdeel als powerbank inzet om de in-ears onderweg te voeden.

De buitenzijde van de oordopjes is fraai afgewerkt met een glimmende laklaag waarbinnen het bekende Bose-logo pronkt. Helaas zijn er hierop wel snel vingerafdrukken zichtbaar. Iedere in-ear heeft een siliconen vleugel, waarmee je het apparaatje met een draaibeweging aan de binnenkant van de oorschelp bevestigt. Tijdens het hardlopen blijft alles keurig op zijn plek zitten. Wel steken ze behoorlijk ver uit.

Via fysieke knopjes aan de bovenzijde van de rechter oortelefoon regel je het volume en pauzeer je de muziekweergave. De knopjes zijn behoorlijk stug en dien je stevig in te drukken. Over de geluidskwaliteit kunnen we kort zijn, want die is weergaloos. De SoundSport Free produceert een diepe laagweergave, die geen enkel ander product in deze test weet te overtreffen. Daarnaast blinken de oordopjes ook nog eens uit in het hoog, waardoor sporters genieten van sprankelende muziek met een prima detaillering. Het product is helaas wel stevig aan de prijs. Geïnteresseerden kiezen tussen de kleuren zwart, blauw en oranje.

©PXimport

Bose SoundSport Free

Prijs
€ 199,95
Website
www.bose.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Fraaie afwerking

  • Powerbank-functie

  • Uitstekende audiokwaliteit

  • Minpunten

  • Vingerafdrukken zichtbaar

  • Stugge bedieningstoetsen

  • Prijzig

Jabra Elite Active 65t

De Jabra Elite Active 65t beschikt, net als de Bose SoundSport Free uit deze test, over een oplaadstation inclusief powerbankfunctie. Volgens Jabra kun je deze draadloze oordopjes zonder netvoeding tweemaal volledig opladen. Opvallend is dat dit product geen oorhaakjes, vleugels of boogjes bevat. De bedoeling is dat je de in-ear in het gehoorkaneel draait, waarna het apparaatje behoorlijk stevig blijft zitten. Belangrijk is dat je wel de juiste maat siliconen oordopjes kiest, want anders gaan de apparaatjes irriteren. Zitten ze eenmaal goed, dan geniet je van een uitgebalanceerde audioweergave met een behoorlijk diepe laag. Het geluid is niet zo dynamisch als van het Bose-setje, maar voor de gemiddelde sporter zeker goed genoeg. Middels een mobiele app kun je nog wat aan de equalizerinstellingen sleutelen, door bijvoorbeeld Bass boost of Energize te selecteren. Het verschil hoor je direct!

Het linkeroordopje bevat twee knopjes om onder andere het volume te regelen en nummers te skippen. Het rechteroordopje gebruik je om te telefoneren en spraakopdrachten door te geven. De Elite Active 65t ondersteunt namelijk spraakassistenten als Google Assistent en Siri. Op die manier vraag je tijdens je hardlooprondje bijvoorbeeld eenvoudig een gesproken weerbericht op. Doe je een in-ear uit, dan pauzeert de muziekweergave automatisch. Zoals we van Jabra gewend zijn, is de afwerking netjes verzorgd. De hoge prijs is daar dan ook naar. Deze in-ears zijn in het zwart, blauw en rood verkrijgbaar.

©PXimport

Jabra Elite Active 65t

Prijs
€ 189,99
Website
www.jabra.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Powerbankfunctie

  • Degelijke afwerking

  • Spraakondersteuning

  • Goed geluid

  • Minpunten

  • Prijzig

Jabra Elite Sport

De Elite Sport is het vlaggenschip van Jabra’s lijn met sportoordopjes en het betreft tegelijkertijd het duurste product in dit deelnemersveld. Vergeleken met de Elite Active 65t is het ontwerp iets anders, want dit exemplaar heeft een bescheiden boogje waarmee je het luisterapparaat in de gehooringang klemt. De Deense fabrikant levert maar liefst zes paar oortips mee, waarbij je keuze hebt tussen dopjes van siliconen en traagschuim. Ondanks de ruime keuze met oortips vinden we het goedkopere broertje comfortabeler zitten. De oordopjes van de Elite Sport gaan na enige tijd irriteren. Jabra levert een luxe oplaadstation met powerbankfunctie mee.

De audiokwaliteit is prima in orde, want de Elite Sport klinkt erg energiek met voldoende laag en detaillering. Iedere in-ear bevat twee fysieke knopjes om bijvoorbeeld muziek te bedienen en de spraakfunctie te gebruiken. Nadat er een bluetoothverbinding tot stand is gebracht, adviseert Jabra om zijn Sport Life-app te installeren. Via een aparte sensor in de rechter in-ear detecteert de app je hartslag. Daarnaast houdt Sport Life tijdens sportsessies allerlei gegevens bij, zoals de afgelegde afstand, de actuele snelheid en het aantal verbrande calorieën. Zeker voor fanatieke sporters kan deze app van toegevoegde waarde zijn. Nuttig is dat je tijdens sportactiviteiten gesproken updates ontvangt, zoals de afstand, tijdsduur en gemiddelde hartslag. De Elite Sport is verkrijgbaar in een zwarte en grijs/groene uitvoering.

©PXimport

Jabra Elite Sport

Prijs
€ 219,99
Website
www.jabra.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Goede audiokwaliteit

  • Uitgebreide sport-app

  • Hartslagmeter

  • Spraakondersteuning

  • Zes paar oortips

  • Minpunten

  • Gaat na tijdje irriteren

  • Erg prijzig

Jaybird X4

Het Amerikaanse merk Jaybird is gespecialiseerd in het ontwikkelen van draagbare audioproducten voor sporters. Hoewel de X4 via bluetooth verbinding maakt met een smartphone, gaat het niet om een volledig snoerloos ontwerp. Beide oordopjes zijn namelijk met elkaar verbonden via een kabel, waarin ook een eenvoudige afstandsbediening is verwerkt. Tijdens het rennen voel je deze afstandsbediening wel op en neer bewegen, al kun je het snoertje met de kabelclip wel aan een T-shirt vastmaken.

Door de contactpunten van de afstandsbediening op de meegeleverde usb-lader te leggen, laad je de accu op. Deze usb-lader heeft overigens een zeer korte kabel. Eenmaal opgeladen belooft Jaybird een speeltijd van ongeveer acht uur. Ieder oordopje beschikt over een siliconen vleugel, waarmee je de in-ear aan de binnenkant van je oorschelp bevestigt. Fijn is dat de fabrikant drie verschillende maten van deze vleugels meelevert, waardoor de X4 in de meeste oren prima blijft zitten. De standaard oortips zijn vrij hard, maar gelukkig kun je als alternatief de oortips van traagschuim gebruiken. Na het koppelen via bluetooth vertelt een vrouwelijke stem de resterende accucapaciteit en wijst ze je op de Jaybird-app. Hierin zit een uitgebreide handleiding, zodat je weet hoe je de X4 correct draagt. Verder wijzig je diverse geluidsinstellingen en gebruik je zo nodig een zoekfunctie om kwijtgeraakte oordopjes terug te vinden.

De audioweergave is prima in balans, waarbij we in tegenstelling tot veel andere in-ears basloopjes gemakkelijk oppikken. Bij hoogwaardige opnames missen we wel wat detaillering. De X4 is verkrijgbaar in de kleurstellingen zwart/geel, grijs/blauw en groen.

©PXimport

Jaybird X4

Prijs
€ 129,-
Website
www.jaybirdsport.com8Score80

  • Pluspunten

  • Lange accutijd

  • Prettig geluid

  • Uitgebreide app

  • Minpunten

  • Korte kabel oplaadstation

  • Mist wat detaillering

  • Slap opberghoesje

Plantronics BackBeat FIT 350

Veel sportoordopjes laten bewust wat achtergrondgeluid toe om buitenshuis veilig te sporten, maar dat is bij deze BackBeat Fit 350 niet het geval. Plantronics levert namelijk verschillende maten oortips mee om de gehoorgang volledig af te sluiten. Via haakjes en vleugels bevestig je het luisterapparaat stevig in het oor. De in-ears zitten als gegoten en blijven bij iedere beweging prima op hun plek zitten. Via een reflecterende kabel met geïntegreerde afstandsbediening zijn beide oordopjes met elkaar verbonden. Deze afstandsbediening heeft aan de achterzijde een clip, zodat je hem aan een T-shirt kunt bevestigen.

Hoewel er geen sprake is van actieve ruisonderdrukking, weet de BackBeat FIT 350 omgevingsgeluiden prima ‘buiten’ te houden. Voor een hardlooprondje in de wijk levert dat wellicht eerder onveilige situaties op, maar in een drukke sportschool is blokkade van achtergrondgeluiden wel zo prettig. Twee audiodrivers van zes millimeter verzorgen een heldere muziekweergave die prettig in het gehoor ligt. Net als bij de eveneens geteste BackBeat FIT 3100 zou de laagweergave iets pittiger mogen.

De aanwezige accu houdt het op een normaal volumeniveau ongeveer zes uur vol. De afstandsbediening beschikt over een micro-usb-poort, zodat je de batterij via de meegeleverde usb-kabel kunt opladen. Geïnteresseerden hebben keuze tussen een zwarte, grijze en blauwe uitvoering. Een groot pluspunt is de prijs van nog geen acht tientjes.

©PXimport

Plantronics BackBeat FIT 350

Prijs
€ 79,99
Website
www.plantronics.com8Score80

  • Pluspunten

  • Blijft goed zitten

  • Goede geluidskwaliteit

  • Aantrekkelijke prijs

  • Minpunten

  • Slap opberghoesje

  • Weinig laag

Sennheiser CX Sport

Het topmodel van Sennheiser voor sportdoeleinden is de CX Sport. Het Duitse merk koos voor een blitse uitstraling met gele oorvleugels en een zilverkleurige buitenkant. In de kabel zit een eenvoudige afstandsbediening verwerkt met gele toetsen, zodat je tijdens fysieke inspanning het volume aanpast en telefoneert. Deze afstandsbediening bungelt onder je rechteroor. Opvallend is dat het audiomerk in het snoer onder het linkeroor een kunststof dummy heeft geïntegreerd, zodat het gewicht evenredig wordt verdeeld. Met de meegeleverde clip maak je het snoer desgewenst vast aan een T-shirt. Sennheiser levert drie verschillende maten oortips en -vleugels mee, zodat er voor iedere luisteraar een goede pasvorm mogelijk is. De oordopjes van de CX Sport zijn compact en zitten prettig, al voel je de afstandsbediening en dummy tijdens hardloopsessies wel een beetje ‘dansen’.

Zoals we van een gerenommeerd hoofdtelefoonmerk als Sennheiser mogen verwachten, is de audiokwaliteit van een erg hoog niveau met een groot frequentiebereik. De geluidsweergave is dynamisch en ontzettend open, waardoor het een feest is om met deze hoofdtelefoon naar goede muziek te luisteren. Vanwege aptx-ondersteuning ligt de audiokwaliteit dankzij een gunstige compressie nog iets hoger, mits je kwalitatieve audiobestanden vanaf een geschikte smartphone afspeelt. Verwacht verder geen mobiele app, spraakbediening of een snoerloos ontwerp. De CX Sport doet wat hij moet doen en dat is een hoog draagcomfort met een uitstekende muziekweergave combineren. Kortom, een aanrader!

©PXimport

Sennheiser CX Sport

Prijs
€ 129,-
Website
www.sennheiser.com9Score90

  • Pluspunten

  • Hip uiterlijk

  • Hoogstaande audiokwaliteit

  • Aptx-ondersteuning

  • Minpunten

  • Dansende objecten in snoer

  • Slap opberghoesje

Sony WI-SP600N

De WI-SP600N is op papier zowel voor hardlooprondjes als een luidruchtige sportschool geschikt. Via een fysieke knop in de afstandsbediening schakel je namelijk actieve geluidsonderdrukking in of uit. In het eerste geval vangt een microfoon omgevingsgeluid op, waarna een speciale chip tegenovergestelde frequenties genereert. In de praktijk doet deze functie zijn werk minder goed vergeleken met de recente over-ear-hoofdtelefoons van Sony. Wanneer actieve geluidsonderdrukking is ingeschakeld, zijn veel achtergrondgeluiden namelijk nog prima hoorbaar.

De in-ears hebben een klein boogje waarmee je het apparaatje binnen de oorschelp klemt. Tijdens fysieke inspanning blijven de oordopjes keurig zitten. De afstandsbediening in het snoer heeft behoorlijk wat knopjes, dus blindelings bedienen vereist enige oefening. Een nadeel is dat deze afstandsbediening niet is voorzien van een bevestigingsclip, waardoor dit onderdeel tijdens het sporten ergens onder je linkeroor bungelt. Op de productdoos staat de term ‘Extra bas’ en Sony maakt deze belofte waar. Het laag gaat voor in-ear-begrippen diep, zonder het midden en hoog tekort te doen. De geluidskwaliteit is prima, al klinken de besproken producten van Bose en Sennheiser nog iets beter. Via de Headphones-app kies je uit één van de voorgekauwde equalizerinstellingen, waarmee je bijvoorbeeld het basniveau nog verder omhoog krikt. Voor oordopjes met een kabel is de WI-SP600N wat aan de prijzige kant. Sony verkoopt dit model in een roze, gele, witte en zwarte uitvoering.

©PXimport

Sony WI-SP600N

Prijs
€ 160,-
Website
www.sony.com7Score70

  • Pluspunten

  • Zit stevig in het oor

  • Prima audiokwaliteit

  • Minpunten

  • Matige actieve geluidsonderdrukking

  • Geen bevestigingsclip afstandsbediening

  • Geen opberghoesje

  • Prijzig

JVC HA-ET90BT-B

JVC levert bij zijn HA-ET90BT-B een handig opbergdoosje mee waarin je de in-ears kwijt kunt. Dankzij de aanwezige contactpunten fungeert dit opbergdoosje tegelijkertijd als oplaadstation. De opgegeven speeltijd bedraagt slechts drie uur, maar je kunt de oordopjes onderweg nog opladen. Dankzij een aanwezige accu van 360 mAh zet je het oplaadstation namelijk in als veredelde powerbank. Een minpunt is dat je soms aan de oordopjes moet ‘wrikken’ om contact te maken, dus dat vereist enige gewenning.

Iedere in-ear beschikt over een klein siliconen boogje, waarmee je het luisterapparaat in de gehooringang klemt. Heel erg stevig zitten apparaatjes niet, al blijven ze tijdens sportsessies wel op hun plek zitten. De HA-ET90BT-B voelt comfortabel en gaat tijdens lange sportsessies niet zo snel irriteren. De bediening is simpel, want beide oordopjes hebben een enkele drukknop. Druk eenmaal om de muziek te pauzeren en tweemaal om het volume te reguleren. Verder is er een eenvoudige mobiele app, waarmee je de batterijstatus controleert, audio-instellingen wijzigt en verloren oordopjes via een alarmgeluid terugvindt. Voor in-ears in deze prijsklasse is de audiokwaliteit helaas ondermaats. De nummers klinken blikkerig, oppervlakkig en bij vlagen zelfs schel, waardoor de HA-ET90BT-B bepaald geen recht doet aan je favoriete muziekalbums. Dit product is in een zwarte en gele uitvoering verkrijgbaar.

©PXimport

JVC HA-ET90BT-B

Prijs
€ 179,-
Website
www.jvc.com5Score50

  • Pluspunten

  • Eenvoudige bediening

  • Powerbankfunctie

  • Minpunten

  • Beperkte accuduur

  • Matige geluidskwaliteit

  • Duur

Plantronics BackBeat FIT 3100

De snoerloze BackBeat FIT 3100 springt direct in het oog. De buitenkant van de oordopjes hebben namelijk een glimmend laklaagje, waarop vingerafdrukken helaas duidelijk zichtbaar zijn. De bevestiging op het oor gebeurt op twee manieren. Zo heeft ieder exemplaar een grijs of zwart haakje die je achter de oorschelp bevestigt. Daarnaast is er ook een bescheiden oranje vleugel om het oordopje in de gehoorgang te klemmen. Deze combinatie zorgt ervoor dat de BackBeat FIT 3100 uitermate stevig zit, waardoor dit product prima geschikt is voor de wildste sportavonturen.

Deze in-ears zitten niet diep in het oor, waardoor je omgevingsgeluiden goed kunt opvangen. Plantronics gebruikt relatief grote audiodrivers van 13,5 millimeter en dat komt de geluidskwaliteit ten goede. Muziek klinkt loepzuiver, waarbij vooral het midden en hoog netjes vertegenwoordigd zijn. Veel sporters wensen een extra diepe laagweergave, maar helaas voorziet de BackBeat FIT 3100 niet in deze behoefte. Voor de volumeregeling heeft het linkeroordopje een handig aanraakpaneel. Met behulp van de mobiele app koppel je desgewenst andere functies aan de aanraaktoetsen, zoals het starten van een stopwatch of specifieke afspeellijst. Daarnaast hebben de in-ears drukknoppen om de muziekweergave te pauzeren, nummers te skippen en inkomende gesprekken aan te nemen. Plantronics levert een stevig oplaadstation met geïntegreerde batterij mee.

©PXimport

Plantronics BackBeat FIT 3100

Prijs
€ 149,99
Website
www.plantronics.com8Score80

  • Pluspunten

  • Zit erg stevig

  • Goede geluidskwaliteit

  • Powerbankfunctie

  • Minpunten

  • Vingerafdrukken zichtbaar

  • Korte usb-kabel

  • Geen diepe laagweergave

Conclusie

Wat betreft de geluidskwaliteit hebben de producten van de traditionele audiomerken Bose en Sennheiser net een streepje voor. Beide modellen bieden een dynamische en detailrijke muziekweergave, zodat sporters optimaal genieten van opzwepende muziek. Het betreffen overigens wel twee verschillende modellen. De Bose SoundSport Free is namelijk ‘true wireless’ en bevat geen enkele kabel. Een nadeel is dat snoerloze modellen vanwege de ingebouwde accu relatief ver uitsteken en dat je ze dus gemakkelijk kunt verliezen. De in-ears van de Sennheiser CX Sport zijn onderling met een kabel verbonden, waarbij de afstandsbediening in de kabel is verwerkt. Dit model is ook nog eens zeventig euro goedkoper dan het product van Bose (waarbij de meerprijs vooral zit in het snoerloze ontwerp). Vanwege de lagere prijs geven we Sennheiser het keurmerk Best getest, maar Bose is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar true wireless. Als redactietip bevelen we de zeer betaalbare Plantronics BackBeat FIT 350 aan. Voor amper tachtig euro haal je hiermee een prima klinkende en comfortabel setje oordopjes in huis.

©PXimport

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Review OnePlus 13 – Doet weinig fout, maar die prijs…
      © Wesley Akkerman
      Huis

      Review OnePlus 13 – Doet weinig fout, maar die prijs…

      De OnePlus 13 behoort tot de eerste groep smartphones die beschikt over een Qualcomm Snapdragon 8 Elite-processor. Die chipset biedt meer dan je nodig hebt, en daar betaal je dan ook een hoge prijs voor. Of deze telefoon die prijs waard is, lees je in deze review.

      Uitstekend
      Conclusie

      Onderaan de streep doet de OnePlus 13 weinig fout. De dingen die we tijdens ons gebruik zijn tegengekomen, vinden we in elk geval geen dealbreakers. Het enige dat 'm in de weg zit, is die instapprijs van 999 euro. Op de typische OnePlus-eigenschappen scoort de 13 gelukkig heel goed. De processor is razendsnel, de accu gaat lang mee, de software stottert niet en het scherm is even prachtig als energiezuinig.

      Plus- en minpunten
      • Razendsnelle processor
      • Hoge oplaadsnelheid
      • Prachtig, energiezuinig scherm
      • Grote accu
      • Camerasysteem (overdag)
      • Updatebeleid (gemiddeld genomen)
      • Updatebeleid kan echter beter
      • Camera's (bij het inzoomen)
      • OxygenOS verliest eigen karakter
      • Draadloos laden vereist extra investering
      • Prijs

      Als je voor de OnePlus 13 kiest, dan heb je de keuze uit twee opties. Het model dat 999 euro kost, heeft 12 GB aan werkgeheugen en 256 GB aan opslagruimte. Als je 150 euro meer inlegt, krijg je respectievelijk 16 en 512 GB. Ten opzichte van de modellen van vorig jaar is dat wederom een hogere prijs. Toen was de duurste versie 999 euro. Ter vergelijking: voor favoriet Pixel 9 Pro XL betaal je 1199 euro voor 16 GB aan werkgeheugen en slechts 128 GB aan opslagruimte. In deze vergelijking krijg je bij OnePlus dus meer voor minder.

      Qua ontwerp is er in vergelijking met de OnePlus 12 weinig veranderd. Het is deze keer meer een kwestie van verfijning. De randen van het grote amoledscherm zijn iets platter, maar nog steeds licht gebogen. Daarnaast steekt de cameramodule minder ver uit en krijg je zowel een IP68- als IP69-certificaat. Je toestel is dus waterdicht – zelfs als iemand er een hogedrukreiniger op loslaat. Het model dat wij testen is voorzien van vegan leer en de kleur Midnight Ocean Blue. Een erg fraaie kleur als je het ons vraagt, die enorm veel karakter uitstraalt. Een uniek aanzicht.

      ©Wesley Akkerman

      Toestel met handschoenen gebruiken

      Het riante scherm van 6,82 inch heeft zo z'n voor- en nadelen. Nee, het is niet net zo helder als de Pixels en Galaxy's van deze wereld, maar alles blijft onder felle omgevingen prettig leesbaar. Met een hoge QHD-resolutie en een verversingssnelheid van 120 Hz doet het systeem gelukkig niet onder voor de concurrentie. Datzelfde geldt voor de eigenschappen kleur, contrast en flikkeringen. Door relatief unieke dimming-technologie moet het display zachter aanvoelen voor de ogen – maar op dat gebied hebben we geen verschil gemerkt met andere premium smartphones.

      Verder heeft OnePlus wederom verbeteringen doorgevoerd op het gebied van energiezuinigheid, waardoor de accu nog iets langer meegaat. Naast Aqua Touch, geïntroduceerd op het model van vorig jaar, is er nu ook Glove Mode. Niet alleen kun je het toestel daardoor prima in de regen gebruiken, ook maakt het niet meer uit of je handschoenen draagt. Toegegeven, het scherm reageert niet goed op élke handschoen, maar als die aan de richtlijnen voldoet, functioneert het zoals geadverteerd. Daardoor zijn er weinig omstandigheden waarin het scherm niet werkt.

      ©Wesley Akkerman

      1x zoomen.

      ©Wesley Akkerman

      2x zoomen.

      ©Wesley Akkerman

      6x zoomen.

      Paar tegenvallertjes...

      Over de accu gesproken: met maar liefst 6000 mAh houdt de OnePlus 13 het met gemak twee dagen uit onder normale omstandigheden. Je laadt het systeem op met een Supervooc-lader op 100 watt (en anders 50 watt draadloos). Uit de test komt naar voren dat dergelijke snelheden alleen behaald worden als je opladers van OnePlus (of zustermerk Oppo) gebruikt. Verder is het een beetje vervelend dat de magnetische draadloze oplader alleen werkt als je een OnePlus-hoesje aanschaft. De lader en het hoesje koop je samen voor ongeveer 95 euro extra.

      En als we het dan toch over zaken hebben die een beetje tegenvallen, komen we aan bij de software-ondersteuning. Die loopt met vier grote updates en zes jaar aan beveiligingsupdates iets achter op Google en Samsung, maar gemiddeld genomen kom je nog wel beter uit dan bij andere merken. De OnePlus 13 draait nu op Android 15 en krijgt dus Android 19. De software zelf lijkt steeds minder op het OxygenOS van vroeger, maar daar zijn we inmiddels aan gewend. Gelukkig werkt alles snel en kom je weinig vooraf geïnstalleerde apps tegen.

      ©Wesley Akkerman

      Waar het om te doen is

      Waar het echter allemaal om te doen is, is de processor. Dat is de gloednieuwe Snapdragon 8 Elite. Op papier 30 tot 40 procent sneller op allerlei belangrijke onderdelen, waardoor je eigenlijk veel meer kracht en snelheid voorgeschoteld krijgt dan je nodig hebt. De cpu's van de afgelopen jaren waren dat eigenlijk ook al, waardoor we nu op een punt zijn dat we echt kunnen spreken van overkill. Dat biedt wel hoop voor de toekomst, want het lijkt erop dat de OnePlus 13 gewoon die zes jaar aan ondersteuning gaat volmaken – als tweedehandsje of anderszins.

      Dat betekent in de praktijk dat je moeiteloos kunt doen wat je wilt doen. Apps opstarten, bestanden bijhouden, games spelen – het gaat allemaal als een trein. Uit onze eigen test komt naar voren dat de processor soms een beetje inkakt, maar dan nog blijft het boven het niveau van de OnePlus 12, Galaxy S24 en zeker de recente Pixel-smartphones. OnePlus heeft altijd de neiging de chipset iets af te knijpen ten faveure van een lange accuduur; daar hebben we nu minder moeite mee. Al is het beter dat de fabrikant dit soort praktijken minder heftig zou inkleden.

      ©Wesley Akkerman

      0,5x zoomen.

      ©Wesley Akkerman

      2x zoomen.

      ©Wesley Akkerman

      6x zoomen.

      Heldere foto's met nadruk op blauw

      Tot slot is de OnePlus 13 uitgerust met drie camerasensoren van 50 megapixel. Ten opzichte van de OnePlus 12 moet de telelens het met minder pixels doen, terwijl de groothoeklens er juist pixels bij krijgt. In beide gevallen kunnen we de camerasystemen niet betrappen op verschillen die enorm ver uit elkaar liggen. Over het algemeen maakt de OnePlus 13 redelijk heldere beelden die vooral overdag goed uit de verf komen. 's Avonds heeft het systeem de neiging om blauw wat prominenter te maken, maar de helderheid blijft bestaan.

      Daardoor kan het zijn dat sommige avondfoto's wat minder natuurlijk ogen in vergelijking met die van bijvoorbeeld een Pixel 9 Pro. Maar daar staat tegenover dat er meer details bewaard blijven. Het kan zijn dat de OnePlus 13 licht te veel ruimte geeft, waardoor sommige shots op een zonnig moment wat detail of kleur verliezen. En zodra je voorbijgaat aan 6x inzoomen, ontstaan er meer problemen met details. De AI strijkt de beelden platter dan je zou willen, waardoor objecten hun finesse missen. Dat doet een dure Samsung dan weer beter.

      ©Wesley Akkerman

      OnePlus 13 kopen?

      Onderaan de streep doet de OnePlus 13 weinig fout. De dingen die we tijdens ons gebruik zijn tegengekomen, vinden we in elk geval geen dealbreakers. We weten dat OxygenOS al lang geen OxygenOS meer is en steeds meer richting Oppo's ColorOS kruipt. Daarnaast zijn de camerakwaliteiten nooit de reden geweest om voor OnePlus te kiezen. Dat betekent niet dat je geen mooie shots maakt met dit toestel, maar met andere premium smartphones heb je wellicht een betere ervaring. Het enige dat in de weg zit, is die minimale prijs van 999 euro.

      Ook hier plaatsen we de kanttekening dat OnePlus op dit vlak veranderd is. Het merk is allang geen prijsvechter meer. Inmiddels is het basismodel vergelijkbaar geprijsd met concurrerende smartphones, waardoor er in feite een goede reden wegvalt om voor dit toestel te kiezen. Op de typische OnePlus-eigenschappen scoort de 13 gelukkig heel goed. De processor is razendsnel, de accu gaat lang mee, de software stottert niet en het scherm is even prachtig als energiezuinig. Los van die prijs is dit precies wat we van het Chinese merkt gewend zijn.

      ▼ Volgende artikel
      Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!
      © Rens Blom
      Huis

      Onthulling Samsung Galaxy S25-serie: dit wil je allemaal weten!

      Samsungs nieuwste serie topsmartphones verschijnt begin februari in Nederland. De Galaxy S25-reeks bestaat uit drie toestellen: een normale S25, een grotere S25 Plus en een nóg grotere S25 Ultra. Die laatste heeft ook een styluspennetje om (aan)tekeningen op het scherm te maken. In dit artikel lees je alle belangrijke informatie en prijzen rondom de Galaxy S25-serie.

      Je kunt er inmiddels de klok op gelijk zetten: Samsung start het nieuwe jaar met nieuwe premium telefoons, vernoemd naar het jaartal. De S25-serie is dan ook een logische opvolger van de S24-serie, die gewoon te koop blijft en ongetwijfeld nog wat in prijs zal zakken. De S25-serie lijkt qua ontwerp sterk op de vorige serie, maar laat je niet foppen: de toestellen bieden subtiele verbeteringen. Die lichten we hieronder uit.

      ©Rens Blom

      Betere specificaties

      Zoals verwacht biedt de S25-serie wat betere specificaties dan de S24-lijn. Een nieuwe en snellere Qualcomm-processor, completere camera's en een scherm dat nog beter tegen beschadigingen kan – het zijn vernieuwingen waar Samsung graag over praat. Minder aandacht gaat uit naar de accu's, want die blijken niet gewijzigd. Je hoeft dus niet direct te rekenen op een merkbaar langere accuduur.

      Wat opvalt is dat Samsung de S25 nog steeds met 128 GB opslagcapaciteit verkoopt, wat tegenwoordig niet veel meer is in een dure telefoon. Zeker niet als je jaren met zo'n toestel wilt doen. Logisch dus dat Samsung ook versies met 256 GB en 512 GB aanbiedt – de 256GB-variant lijkt ons voor veel mensen de beste keuze. De S25 Plus en Ultra hebben minimaal 256 GB.

      In alle drie de S25-modellen vind je 12 GB werkgeheugen. Dat is met name een upgrade voor de S25, want in de S24 zat 8 GB. De specificaties zijn niet verbeterd omdat de vorige smartphones langzaam zijn, maar omdat nieuwe AI-functies extra rekenkracht en geheugen vergen.  

      ©Rens Blom

      De Samsung Galaxy S25 Ultra is het topmodel in de serie.

      AI, AI en nog eens AI

      AI ja, dus kunstmatige intelligentie. Toen de Galaxy S24-serie vorig jaar verscheen, schreeuwde Samsung groots van de daken over de AI-functies in de software. Kortom: slimmere software om je te helpen bij het vertalen van berichten, het oplossen van rekensommen en laten zien waar die mooie jurk in een YouTube-video te koop is. Omdat tegenwoordig alles om AI lijkt te draaien, is het niet gek dat Samsung aangeeft dat de S25-serie nog véél meer AI-functies heeft.

      Die foefjes moeten je helpen om informatie sneller of completer te vinden, maar ook om acties uit te voeren aan de hand van stembediening van Google. Die stemassistent heet Gemini en tover je tevoorschijn door de aan-uitknop van de S25 ingedrukt te houden. Ook nieuw is dat de Samsung-software je een dagoverzicht kan geven. 's Ochtends bijvoorbeeld, over je agenda voor vandaag, relevant nieuws, het weerbericht en meer. Je kunt ook 's avonds een terugblik krijgen.

      ©Rens Blom

      Interessant is dat sommige AI-functies uit de softwareschil ook naar oudere Samsung-smartphones en -tablets komen. Welke functies wel en niet, durft Samsung op dit moment nog niet te zeggen. De S25 is qua AI-functies het meest compleet, maar het is te verwachten dat de S24 ook nog wat slimmer gaat worden.

      Prettiger ontwerp

      De Samsung Galaxy S25-modellen zijn wat lichter dan hun voorgangers. Dat merk je met name bij de S25 Ultra, want die is 15 gram lichter geworden ten opzichte van zijn voorganger en weegt nu 218 gram. De toestellen hebben een wat ronder ontwerp gekregen, waardoor ze prettiger moeten vasthouden. En ook die verbetering merk je vooral bij de S25 Ultra, want de voorgaande Ultra-toestellen hadden een nogal rechthoekig ontwerp. De S25 Ultra komt nog steeds met een S-Pen, een draadloze stylus die je in de behuizing kunt opbergen.

      ©Rens Blom

      De Galaxy S25 Ultra heeft een meer afgerond ontwerp en houdt dan ook prettiger vast.

      Zeven jaar updates

      Goed om te weten is dat de Galaxy S25-telefoons allemaal zeven jaar updates ontvangen. Dat is even lang als de S24-serie en een uitstekend updatebeleid, passend bij de hoge prijzen van de smartphones.

      S25-serie wordt niet duurder

      Een mooie afsluiter: hoewel alles in het leven duurder lijkt te worden, zijn de adviesprijzen van de Galaxy S25-modellen gelijk aan die van de S24-reeks vorig jaar. De S25-serie wordt dus niet duurder, wat betekent dat Samsung een adviesprijs van 899 euro vraagt voor de S25 (128 GB opslagcapaciteit) en de S25 Plus een adviesprijs van 1149 euro (256 GB opslagcapaciteit) krijgt. Voor het topmodel, de S25 Ultra (256 GB opslagcapaciteit), moet je 1449 euro neerleggen. De toestellen zijn vanaf nu te bestellen en vanaf 7 februari leverbaar en te koop.