ID.nl logo
OnePlus Bullets Wireless – Een bizar goede koop
© PXimport
Zekerheid & gemak

OnePlus Bullets Wireless – Een bizar goede koop

OnePlus is in de loop der jaren een steeds grotere speler geworden op het gebied van smartphones. Het Chinese bedrijf staat bekend om high-end specs voor een veel lagere prijs dan de concurrentie. Is het OnePlus gelukt om deze visie ook waar te maken bij zijn eerste stand-alone koptelefoon? Wij mochten de OnePlus Bullets Wireless testen.

We kunnen rustig stellen dat OnePlus consistent is wat betreft de vormgeving van de verpakkingen: je ziet gelijk dat het om een product van OnePlus gaat. Bij het openen van de verpakking springt de slogan ‘Never Settle’ gelijk in het oog. Achter een klepje vind je de extra maten voor zowel de oordopjes als de vleugels (of vinnen) waarmee je de koptelefoon steviger in je oor kunt bevestigen. De Bullets Wireless wordt geleverd met de drie standaardmaten die je bij veel koptelefoons krijgt. Het opberghoesje is gemaakt van flexibel rubber en is gesierd met het inmiddels herkenbare OnePlus-logo en binnenin vinden we een – vrij korte – Dash Charge kabel.

©PXimport

De Bullets Wireless wordt geleverd zonder adapter om de koptelefoon op te laden. Om gebruik te maken van Dash Charge, heb je een specifieke adapter nodig die je kunt kopen bij OnePlus of geleverd krijgt bij de smartphones van het Chinese merk. OnePlus gaat er blijkbaar vanuit dat je de Bullets Wireless koopt als koptelefoon voor je OnePlus 5, OnePlus 5T of OnePlus 6. De rubberen opbergcase is ook net te klein om de koptelefoon eenvoudig op te bergen. De magneetjes waarmee de opbergcase zichzelf sluit zijn handig, maar maken nauwelijks contact op het moment dat je de koptelefoon er volledig in opbergt.

Nekband

Dan de koptelefoon zelf. De OnePlus Bullets Wireless is een draadloze koptelefoon waarbij een nekband de twee oortjes verbindt. In deze nekband is de batterij verwerkt, evenals een USB-C-ingang om de koptelefoon op te laden. Bijzonder genoeg is deze ingang niet afgedekt, waardoor deze regen- en zweetbestendige koptelefoon het waarschijnlijk niet overleeft als er water in de oplaadpoort zou stromen. Toch is het wel fijn dat OnePlus bij de tijd is en gewoon USB-C in zijn koptelefoon verwerkt.

Superhandig

De oordopjes zelf zijn magnetisch en klikken als vanzelf aan elkaar op het moment dat je ze uit je oor haalt. Als je ze in combinatie met een OnePlus 5 of later gebruikt, wordt de muziek van de smartphone automatisch gepauzeerd als je de uiteinden aan elkaar klikt.

©PXimport

De Bullets Wireless schakelt bij het aan elkaar klikken overigens uit, waardoor muziek van bijvoorbeeld je laptop of andere smartphone dan OnePlus – die de pauzeer-functie niet ondersteunt – plotseling uit de speakers van het apparaat zelf komt. Vergeet je muziek dus niet te pauzeren voordat je ze uit je oor haalt, aangezien de dopjes door de ideale lengte van de kabel wel heel snel aan elkaar klikken. Het is wel goed nieuws voor de batterijduur van de OnePlus Bullets Wireless, die overigens sowieso al uitstekend is. Met behulp van Dash Charge kun je na 10 minuten de batterij tot 60% opladen. Dit geeft je iets minder dan 5 uur aan luisterplezier. Met een volle batterij kun je de koptelefoon ruim 7 uur gebruiken.

Op de nekband vinden we tevens de microfoon voor het voeren van telefoongesprekken. Als je de Bullets Wireless gebruikt in combinatie met een OnePlus 5 of later gebruikt, kun je ook oproepen beantwoorden door de koptelefoon simpelweg los te klikken. Je hoeft dan niet eens de smartphone uit je broekzak te halen en kunt gelijk je oproep beantwoorden. De kwaliteit is vergelijkbaar met die van een high-end smartphone.

Energy Tubes

OnePlus heeft de Bullets Wireless uitgerust met zogenaamde Energy Tubes, die ervoor zouden moeten zorgen dat het geluid niet vervormd wordt door de behuizing van speakertjes in de koptelefoon. Of dit in de praktijk ook verschil maakt, kunnen we niet beoordelen. We kunnen wel simpelweg zelf luisteren.

©PXimport

Nadat we de OnePlus Bullets Wireless enkele uren hebben laten inspelen, kunnen we stellen dat de koptelefoon een vrij helder geluidsbeeld heeft met een sterk middengebied. Wel klinken de hoge tonen soms wat dof en de lage tonen zijn niet heel aanwezig. Liefhebbers van bas kunnen dus beter verder zoeken. De geluidskwaliteit is niet geweldig goed, maar dat is gezien de vele andere functies en het prijskaartje ook duidelijk niet het USP van de OnePlus Bullets Wireless.

Conclusie

De OnePlus Bullets Wireless klinken misschien niet geweldig, maar de koptelefoon is toch door het aantrekkelijke prijskaartje, de meegeleverde accessoires en handige functies een hele goede koop. Bij het gebruik met een OnePlus 5 of later wordt je getrakteerd op wat extra functies, en ook cosmetisch sluit de koptelefoon goed aan op de smartphones van het Chinese merk. Het is OnePlus overduidelijk gelukt om de prijs-kwaliteitsverhouding die we gewend zijn van zijn smartphones door te voeren in zijn eerste koptelefoon.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs:**69 euro **Frequentiebereik:** 20 Hz – 20 kHz **Gevoeligheid:** 97 dB SPL **Impedantie:** 32 Ohm **Connectiviteit:** Bluetooth 4.1 **Batterijduur** Ruim 7 uur **Kleur:** Zwart **Website:** [www.oneplus.com/nl/](https://www.oneplus.com/nl/bullets-wireless)

Plus- en minpunten
  • Prijs
  • Handige functies
  • Accessoires
  • Wordt geleverd zonder adapter
  • Oplaadpoort niet afgedekt
▼ Volgende artikel
Welke tablet past bij jou? 9 tips voor de juiste keuze
© Konstantin Postumitenko | Prostock-studio
Huis

Welke tablet past bij jou? 9 tips voor de juiste keuze

Een tablet is in feite een platte computer met aanraakbediening die je makkelijk kunt meenemen. Sinds Apple in 2010 zijn eerste iPad introduceerde, volgden bekende merken waaronder Samsung, Lenovo en Microsoft dit voorbeeld. Tegenwoordig zijn deze apparaten in allerlei variaties te koop. Lees in dit artikel op welke eigenschappen je bij het vinden van een geschikte tablet kunt letten.

In dit artikel laten we zien waar je op moet letten bij het kiezen van een geschikte tablet, afgestemd op jouw wensen en gebruik:

  • Kies de juiste schermgrootte: klein voor onderweg, gemiddeld voor media en groot voor creatief werk
  • Let op beeldkwaliteit en resolutie voor scherp beeld en fijne kijkhoeken
  • Kies een krachtige processor en voldoende rekenkernen voor soepel gebruik
  • Bepaal hoeveel werkgeheugen je nodig hebt voor multitasking of zwaardere apps
  • Denk aan voldoende opslagruimte, en of je dit kunt uitbreiden met een microSD-kaart
  • Vergelijk de besturingssystemen: iPadOS, Android of Windows
  • Kies een model met simkaartslot als je ook mobiel internet wilt gebruiken
  • Let op de behuizing: kleur, materiaal en eventueel stof- of waterbestendigheid

Lees zeker ook: Waar voor je geld: 5 luxe tablets met veel rekenkracht

Tip 1 Schermgrootte

Bepaal eerst of je een tablet met een klein, gemiddeld of groot aanraakscherm wilt kopen. Er zijn momenteel diverse kleine modellen met een touchscreen van 8,3, 8,7 of 9 inch te koop. Door de bescheiden omvang en het lichte gewicht neem je deze tablets makkelijk mee. Besef wel dat een kleine tablet maar een iets ruimere beelddiagonaal heeft dan een grote smartphone. Als je bijvoorbeeld al een mobiel toestel van pakweg 6,7 of 6,9 inch bezit, heeft de aanschaf van een kleine tablet niet zoveel meerwaarde.

Heb je interesse in een middelgrote tablet, dan kies je uit veelvoorkomende schermformaten als 10,1, 10,9 of 11 inch. Deze apparaten bieden een goede middenweg tussen mobiliteit en een hoog kijkcomfort. Handig voor wie onderweg of op een vakantieadres graag naar films, series en tv-programma’s kijkt. Daarnaast leent een middelgrote tablet zich goed voor het lezen van de digitale krant en webartikelen.

Grote tablets van 12,1, 12,4, 12,7 of zelfs 13 inch zijn voornamelijk interessant voor creatieve gebruikers. Je kunt op het ruime scherm bijvoorbeeld digitaal tekenen of foto’s bewerken. Vanzelfsprekend is de behuizing van dergelijke apparaten veel groter. Bovendien zijn grote tablets over het algemeen een stuk duurder.

Veel mensen kunnen het 8,3inch-scherm van de iPad Mini (2024) met één hand bedienen.

Tip 2 Beeldkwaliteit

Naast de grootte zijn er nog meer schermeigenschappen van belang. Let bijvoorbeeld op de resolutie. Hoe hoger deze waarde, hoe scherper het beeld. Met name voor het kijken van filmpjes en foto’s is een behoorlijke resolutie prettig. Veel betaalbare modellen hebben tegenwoordig een respectabele resolutie van 1920 × 1200 pixels. Dat is voor alledaags gebruik prima. Wil je op detailniveau foto’s bewerken of tekenen, dan is een exemplaar met een hogere resolutie het overwegen waard.

Kijk ook naar de gebruikte schermtechniek. De meeste modellen hebben een lcd-scherm met led-achtergrondverlichting. Daarvan bestaan er verschillende types. De goedkoopste tablets bevatten doorgaans een VA-paneel. Ben je bereid om iets meer voor een tablet te betalen, dan is een exemplaar met een IPS-paneel een betere keuze. Deze beeldtechniek biedt goede kijkhoeken en een levendige kleurenweergave.

In het hoogste prijssegment zijn er ook nog tablets met een amoled- of oledscherm te koop. Deze apparaten hebben zelfoplichtende pixels. Je profiteert daarmee van realistische contrasten en heldere kleuren.

Check tot slot ook de vernieuwingsfrequentie (refreshrate) van het scherm. Deze waarde drukken fabrikanten uit in het aantal hertz. Een hoge vernieuwingsfrequentie van 90, 120 of 144 hertz resulteert in een vloeiende (video)weergave zonder haperingen.

Deze betaalbare uitvoering van de Lenovo M11 heeft een lcd-scherm met een IPS-paneel.

Pixels per inch (ppi)

De scherpte van het beeld is een samenspel van de resolutie en het beelddiagonaal. Een scherm van 10,1 inch met 1920 × 1200 pixels oogt bijvoorbeeld scherper dan een touchscreen van 11 inch met dezelfde resolutie. De pixels zitten namelijk dichter op elkaar. Om die reden loont het de moeite om naar het aantal pixels per inch te kijken, oftewel de ppi-waarde of pixeldichtheid. Dankzij deze specificatie kun je de scherpte van het scherm van verschillende formaten tablets met elkaar vergelijken. De bekende vergelijkingssite Kieskeurig.nl vermeldt bij iedere tablet de pixeldichtheid.

Dankzij de hoge pixeldichtheid van 266 ppi op de Galaxy Tab S9+ worden alle creatieve details haarscherp weergegeven.

Tip 3 Processor

Het is prettig wanneer de tablet snel kan rekenen. Bij voldoende systeemkracht openen de apps bijvoorbeeld lekker snel, terwijl je soepel tussen meerdere tabbladen van de browser navigeert. Populaire socialmedia-apps als Facebook en Instagram zijn bovendien behoorlijk veeleisend. Daarnaast wil je wellicht beelden bewerken en/of 3D-games spelen. Kortom, een vlotte processor is geen overbodige luxe. Fabrikanten gebruiken tegenwoordig vrijwel allemaal energiezuinige chipsets. Een voordeel, want hierdoor werkt de tablet langer op een enkele acculading.

Hoe snel een tablet presteert, is grotendeels afhankelijk van de processoreigenschappen. Let allereerst op het aantal rekenkernen (cores). De meeste modellen hebben momenteel acht kernen, al zijn er ook nog redelijk wat tablets met vier of zes cores te koop. Verder tref je in het hoogste prijssegment tablets met negen, tien of twaalf rekenkernen. Dit betreffen voornamelijk producten voor de zakelijke markt.

Behalve het aantal rekenkernen speelt ook de kloksnelheid van elke core een belangrijke rol. Deze waarde drukken fabrikanten uit in een aantal gigahertz (GHz). Hoe meer gigahertz, hoe sneller de betreffende kern kan rekenen. De verschillende cores van een processor presteren vaak op een andere klokfrequentie: zo hebben bepaalde processors bijvoorbeeld enkele energiezuinige of vliegensvlugge rekenkernen.

De processor van de Samsung Galaxy Tab S9 Ultra telt acht snelle rekenkernen, zodat je er games op kunt spelen.

Tip 4 Intern geheugen

Elke tablet beschikt over intern geheugen. Andere benamingen hiervoor zijn werkgeheugen en RAM (Random Access Memory). De processor gebruikt dit onderdeel voor het tijdelijk opslaan van veelgebruikte gegevens, zoals data van openstaande apps en browsertabbladen. Deze gegevens zijn zeer snel beschikbaar. Tik je bijvoorbeeld op het pictogram van een app, dan verschijnt de bijbehorende gebruikersomgeving vrijwel direct op het scherm. De tablet heeft de benodigde gegevens tenslotte vlot ‘bij de hand’.

Het is zinvol om te bedenken hoeveel werkgeheugen er bij je tabletgebruik past. In tegenstelling tot de vervangbare geheugenmodules van pc’s en de meeste laptops kun je dit onderdeel bij een tablet naderhand niet uitbreiden.

De goedkoopste tablets hebben 3 of 4 GB RAM. Op deze apparaten gebruik je enkele lichte apps tegelijkertijd, zoals een browser, e-mailclient, webshop en videodienst. Wil je bijvoorbeeld ook foto’s bewerken, digitaal tekenen of videospelletjes spelen, dan ligt een tablet met 6 of 8 GB werkgeheugen meer voor de hand. Kan het jou niet snel genoeg? Bepaalde luxe modellen hebben 12 of zelfs 16 GB intern geheugen.

Met maximaal 16 GB werkgeheugen leent de iPad Pro (2024) zich perfect voor het gebruik van zware apps.

Tip 5 Opslagruimte

Vanzelfsprekend heeft iedere tablet interne opslagruimte. Hierop staan het besturingssysteem, apps en persoonlijke gegevens opgeslagen. Denk in het laatste geval onder andere aan documenten, foto’s en video’s. Ben je niet van plan om zoveel eigen data te bewaren, dan kun je moeiteloos met 64 of 128 GB uit de voeten. Als alternatief zijn er ook volop tablets met 256 GB, 512 GB en 1 TB verkrijgbaar. De iPad Pro is zelfs te koop met 2 TB: deze hoge opslagcapaciteit stelt je bijvoorbeeld in staat om een heleboel video’s van streamingdiensten of eigen fotobibliotheek te bewaren.

Bij veel tablets breid je de opslagcapaciteit eenvoudig uit. Zo hebben diverse modellen van bekende merken als Samsung en Lenovo een slot voor een microSD-kaart. Check in de specificaties hiervan de maximale capaciteit. Vaak is dat 256 GB, 512 GB of 1 TB, waardoor je de interne opslagruimte met een eigen geheugenkaart fors kunt uitbreiden. Overigens hebben iPads nooit een kaartslot.

Sommige tablets hebben aan de zijkant plek voor een microSD-kaart.

Tip 6 Besturingssysteem

Zodra je het apparaat aanzet, kom je terecht in het besturingssysteem van de tablet. Je hebt grofweg keuze tussen drie smaken. Als je een iPad koopt, krijg je daar het besturingssysteem iPadOS bij. Dat ziet er prachtig uit! Bovendien levert Apple de komende jaren regelmatig veiligheidsupdates, terwijl er ieder jaar een nieuwe versie van iPadOS verschijnt. Kortom, de softwareondersteuning is dik in orde.

Veel tablets van andere merken draaien op Android, zoals producten van Samsung en Lenovo. Vergeleken met iPads is de instapprijs van deze apparaten meestal lager. Fijn voor wie een goedkope(re) tablet wil bemachtigen. Android is gebruiksvriendelijk en ziet er eveneens goed uit. Een nadeel is dat je voor de softwareondersteuning afhankelijk bent van in hoeverre de fabrikant updates levert. Gelukkig zijn de merken op dit gebied steeds transparanter. Zo vermeldt Samsung tegenwoordig netjes in de specificaties wanneer de softwareondersteuning afloopt. Probeer het updatebeleid van de beoogde Android-tablet bij de fabrikant te achterhalen.

Ten slotte zijn er ook nog tablets met Windows 11 verkrijgbaar. Dit zijn hoofdzakelijk zakelijke modellen van Microsoft. Deze apparaten hebben een goed updatebeleid.

De Play Store in Android puilt uit met interessante apps die je gratis of tegen betaling kunt installeren.

Hybride laptop

Twijfel je tussen een laptop en tablet? Misschien is een hybride laptop dan iets voor jou. Zo’n 2-in-1-apparaat oogt in eerste instantie als een normale notebook met een scherm, toetsenbord en touchpad. De scharnieren zijn zeer flexibel, waardoor je het scherm volledig kunt omklappen. In deze modus heb je een grote tablet met een touchscreen van pakweg 14 of 16 inch in handen. Diverse Chromebooks van HP, Acer, Lenovo en ASUS gebruik je als laptop én tablet. Op deze apparaten kun je veelal Android-apps installeren.

Bedien de (Android-)apps van deze Chromebook met je vingers.

Tip 7 Simkaartslot

Ben je veel onderweg? Misschien is een tablet inclusief simkaartslot dan iets voor jou. Zo kun je die spannende sportwedstrijd of televisie-uitzending ook op plekken zonder wifi volgen. De meeste merken hebben diverse geschikte modellen in hun assortiment, al betaal je voor deze optie wel een meerprijs. Zodra je een fysieke simkaart of digitale e-sim toevoegt, heb je vrijwel overal in de bewoonde wereld mobiel internet.

Houd wel rekening met providerkosten. Check in de producteigenschappen in hoeverre de tablet met mobiele 4G- en 5G-netwerken overweg kan. Met name voor scherpe videostreams zonder haperingen is het prettig wanneer de tablet compatibel is met 5G. Je hebt voor deze snelheid wel een geschikt abonnement nodig.

De robuuste Samsung Galaxy Tab Active5 kun je dankzij het simkaartslot ook op afgelegen plekken gebruiken.

Tip 8 Camera’s

Vrijwel elke tablet heeft aan de voor- en achterzijde een camera. Ten opzichte van een smartphone haal je dit apparaat natuurlijk niet zomaar even uit je zak om mooie foto’s te maken. Toch heeft de camerafunctie van tablets wel degelijk zin. Zo film je bijvoorbeeld QR-codes voor het doen van betalingen, digitaliseer je papieren documenten en voer je videogesprekken.

Ten opzichte van smartphonecamera’s ondersteunen de lenzen van tablets over het algemeen lagere resoluties van pakweg 8, 12 of 13 megapixel. Geen punt, want deze cameralenzen hebben vooral een praktische functie. Verder verschijn je tijdens videovergaderingen alsnog scherp in beeld. Afhankelijk van de gekozen tablet ondersteunt de camera mogelijk extra functies, zoals inloggen via gezichtsherkenning.

De iPad Mini (2024) heeft aan de achterzijde een 12megapixel-camera.

Tip 9 Behuizing

Tot slot wil het oog natuurlijk ook wat! Veel tabletseries verschijnen om die reden in diverse kleuren. Het 2024-model van de reguliere iPad kun je bijvoorbeeld in een blauwe, gele, roze of zilverkleurige versie kopen.

Let naast het uiterlijk ook op het gebruikte materiaal. Een metalen behuizing is doorgaans beter bestand tegen schokken en stoten dan kunststof tablets. Sommige producten hebben een IP-classificatie: bij een hoge waarde is de behuizing gedeeltelijk of zelfs volledig bestand tegen stof en (opspattend) water. Dat is vooral handig voor wie het apparaat regelmatig buitenshuis gebruikt, zoals op een zonneweide van een zwembad of camping. Met name Samsung en Lenovo brengen verschillende stof- en waterbestendige tablets op de markt.

Heb je een nieuwe iPad Air op het oog, dan kies je uit deze vier kleuren.

Kooptips

Wil je een nieuwe tablet kopen? We bespreken drie breed verkrijgbare producten uit verschillende prijsklassen.

Lenovo Tab M11 (ZADA0134SE)

De Lenovo Tab M11 (ZADA0134SE) heeft een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het riante 11inch-scherm ondersteunt een behoorlijke resolutie van 1920 × 1200 pixels, zodat je video’s in Full-HD-kwaliteit kunt afspelen. Een ander pluspunt is dat het lcd-scherm is voorzien van een kwalitatief goed IPS-paneel. Op rekengebied biedt de aanwezige MediaTek Helio G88-processor goede prestaties. Die bevat acht rekenkernen met kloksnelheden van hoogstens 1,8 en 2 GHz. In combinatie met 4 GB werkgeheugen gebruik je de Tab M11 onder meer voor internet, e-mail, videostreaming, eenvoudige games en andere simpele taken. De tablet heeft 128 GB interne opslag, maar met een eigen microSD-kaart van maximaal 1 TB breid je de capaciteit optioneel uit. Tot slot levert Lenovo een digitale pen (stylus) mee.

Lees ook onze uitgebreide review: Lenovo Tab M11: ideale gezinstablet

Samsung Galaxy Tab S9 FE WiFi

Op zoek naar een snelle tablet zonder dat je meteen de hoofdprijs betaalt? In dat geval is dit exemplaar van Samsung een goede kandidaat. De Samsung Exynos 1380-processor telt in totaal acht rekenkernen met maximale kloksnelheden van 2 en 2,4 GHz. Voor taken als videostreaming, internetten, bankieren en webwinkelen voldoet deze processor prima. Dankzij de aanwezigheid van een behoorlijke videochip speel je net zo makkelijk (3D-)videospellen. De beelden komen op het middelgrote 10,9inch-scherm van 2304 × 1440 pixels goed tot hun recht. Het basismodel bevat 6 GB werkgeheugen en 128 GB interne opslag. Tegen een meerprijs is deze Android-tablet ook met 8 GB RAM, 256 opslagcapaciteit en eventueel een simkaartslot te koop. Kies uit de kleuren grijs, zilver, groen en paars.

Apple iPad Air (2024)

Onder leiding van Apples eigen M2-processor en 8 GB werkgeheugen biedt deze 2024-uitvoering van de iPad Air een vlotte gebruikersomgeving. Het basismodel bevat 128 GB interne opslag. Kortom, er is ruimte genoeg om je favoriete toepassingen vanuit de App Store te installeren. Wil je een behoorlijke collectie foto’s en video’s opslaan, dan schaf je de iPad Air als alternatief met 256 GB, 512 GB of 1 TB aan. Daarnaast is deze tablet ook nog inclusief simkaartslot te koop. Het 11inch-scherm heeft een hoge resolutie van 2360 × 1640 pixels. Hierdoor komt de pixeldichtheid uit op 264 ppi. Foto’s, films en series ogen dus haarscherp! Interesse? Er is keuze uit beige, grijs, blauw en paars (lila). Overigens is de iPad Air ook verkrijgbaar met een 13inch-scherm, al is die variant een stuk duurder.

▼ Volgende artikel
Review Motorola Moto Watch Fit – Spotgoedkope fitnesstracker met lange adem
© Rens Blom
Gezond leven

Review Motorola Moto Watch Fit – Spotgoedkope fitnesstracker met lange adem

De Motorola Moto Watch Fit is een fitnesstracker met een groot scherm, waarop je naast de tijd ook je sportieve activiteiten en smartphonemeldingen kunt volgen. Motorola zegt dat je de wearable slechts eens in de twee weken hoeft op te laden. En hij kost maar 80 euro! In deze review lees je onze ervaringen met deze gadget.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Moto Watch Fit is een heel betaalbare kennismaking met het concept fitnesstracker en valt ook positief op door zijn lange accuduur. Zolang je verwachtingen van de slimme functies en nauwkeurigheid van sommige metingen niet te hooggespannen zijn, kun je veel plezier beleven aan dit slimme horloge.

Plus- en minpunten
  • Erg betaalbaar
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Werkt naar behoren ...
  • ... de hartslagmeter uitgezonderd
  • Werkt niet met een iPhone
  • Qua functies en software wat beperkt

De adviesprijs is een groot pluspunt van de Moto Watch Fit. Bij een bekende webwinkel kun je de fitnesstracker op moment van schrijven zelfs voor minder dan 60 euro oppikken. Voor zo'n prijs is het de vraag wat je wel en niet kunt verwachten. Nou, in elk geval een prima ontwerp. De Moto Watch Fit weegt slechts 25 gram, is waterdicht en kan ook tegen stof. Het meegeleverde stoffen groene bandje voelt wat eenvoudig aan, maar werkt naar behoren en irriteert niet. Fijn is dat Motorola adapters meelevert, zodat je een ander (eigen) bandje aan de fitnesstracker kunt bevestigen.

©Rens Blom

©Rens Blom

Het scherm van de wearable heeft een diagonaal van 1,9 inch (4,8 cm). Dat is vrij fors. De Moto Watch Fit kan daarom wat lomp ogen om een smallere pols en staat beter om een wat bredere pols. Op het grote scherm zie je de tijd, meldingen en andere informatie wel lekker duidelijk. Het scherm kan fel genoeg, oogt scherp en toont dankzij het oleddisplay mooie kleuren. We kunnen zeggen dat we positief verrast zijn door de schermkwaliteit.

©Rens Blom

App en metingen

Houd er rekening mee dat de Moto Watch Fit alleen werkt met een Android-smartphone (dat hoeft geen model van Motorola te zijn). Als je een Apple iPhone gebruikt, kun je niets met de Moto Watch Fit. Na het installeren van de Moto Watch-smartphoneapp en het verplicht aanmaken van een Motorola-account, koppel je de fitnesstracker aan je smartphone. Je kiest een wijzerplaat, stelt in welke app-meldingen wel en niet op je horlogescherm mogen verschijnen en kunt andere zaken aanpassen. De app werkt prima en geeft ook duidelijk inzicht in gezondheidsstatistieken die door het horloge verzameld zijn.

©Rens Blom

De Moto Watch Fit kan aardig wat zaken meten. Van je stappen en je slaap tot sportieve sessies, je hartslag en hoeveel calorieën je verbrandt. Veel metingen vinden we – afgezet tegen nauwkeurig bewezen wearables – goed genoeg, maar de hartslagmeter van de Watch Fit zit vaak te hoog. Gelet op het prijspunt zijn we tevreden over hoe de fitnesstracker onze gezondheid in kaart brengt, maar zoals Motorola zelf ook aangeeft: staar je er niet blind op en gebruik de wearable niet voor medische doeleinden.

©Rens Blom

Niet bellen

Dat we met een spotgoedkope gadget te maken hebben, merken we ook aan het ontbreken van sommige technische functies. Een microfoon en luidspreker ontbreken bijvoorbeeld. Je kunt dus niet bellen met de Moto Watch Fit. De wearable kan überhaupt geen geluid opnemen en ook geen geluid maken. Lekker rustig, kun je ook denken. Meldingen van bijvoorbeeld WhatsApp, je e-mail-app en andere apps kun je bekijken op het horlogescherm, maar niet beantwoorden.

©Rens Blom

Op het horloge vind je wel basale doch nuttige apps als een timer, stopwatch, ademhalingsoefeningen en wekker. Ook kun je je telefoon laten rinkelen, als je die kwijt bent. Die laatste functie werkt alleen als de telefoon en smartwatch via bluetooth met elkaar verbonden zijn.

Geweldige accuduur

De beperkte slimheid van de Moto Watch Fit in combinatie met energiezuinige onderdelen leiden tot een geweldige accuduur. Motorola schermt met een gebruikstijd tot zestien dagen en daar kunnen wij ons in vinden. Na zeven dagen gebruik is de batterij bijna 50 procent teruggelopen. Opladen doet het horloge snel via een meegeleverd kabeltje.

Motorola Moto Watch Fit kopen?

De Motorola Moto Watch Fit is een heel betaalbare kennismaking met het concept fitnesstracker en valt ook positief op met zijn lange accuduur. Zolang je verwachtingen van de slimme functies en nauwkeurigheid van sommige metingen niet te hooggespannen zijn, kun je veel plezier beleven aan dit slimme horloge.