ID.nl logo
OnePlus Buds Z2 - Trillende trommelvliezen
© PXimport
Huis

OnePlus Buds Z2 - Trillende trommelvliezen

De OnePlus Buds Z2 bluetooth in-ears vallen qua prijs tussen de eerste generatie Buds Z en de duurdere OnePlus Buds Pro. Hoe de Buds Z2 van 100 euro in praktijk werken, lees je in deze OnePlus Buds Z2 review.

Als merk is OnePlus een beetje alsof er een brandende praalwagen voorbijrijdt in een carnavalsparade. Op de praalwagen wordt heel hard gedaan alsof er een feestelijke bedoening gaande is, maar er gaat een hoop op niet subtiele wijze mis. Terwijl OnePlus probeert te paraderen met een “Red Cable Club” klantenkaart, een samenwerking met cameramerk Hasselblad voor de smartphonecamera en deze nieuwe OnePlus Buds Z2, heeft het merk het niet makkelijk. 

Ook recentelijk. Die vooralsnog onovertuigende smartwatch en Hasselblad-samenwerking bijvoorbeeld, of de samensmelting van OnePlus met het grotere zustermerk Oppo, wat er zelfs toe leidde dat een smartphone-update teruggetrokken moest worden. 

Voor jou als consument houdt dat in dat OnePlus een merk is waarbij je je huiswerk goed moet doen. Sommige producten zijn waanzinnig goed, sommige producten kun je beter met een boog omheen lopen. Gelukkig vallen deze OnePlus Buds Z2 niet in de laatste categorie.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Budfamilie

De markt voor draadloze oortjes is lucratief, aangezien de oortjes snel aan vervanging toe zijn en smartphones steeds vaker zonder audiopoort komen. Veel smartphone- en audiomerken proberen een graantje mee te pikken. 

Wat betreft deze draadloze oortjes heeft OnePlus zich vorig jaar aardig herpakt. Zo bracht het merk in 2021 nog de OnePlus Buds Pro uit. Deze oortjes lieten een uitstekende indruk achter, maar de prijs is wat (te) hoog om echt op te vallen tussen de fabrikanten die hun sporen al hebben verdiend op audiogebied. Deze OnePlus Buds Z2 kost 99 euro, vier tientjes duurder dan de eerste generatie Buds Z.

Opvallend is dat de Buds Z2 over dezelfde bluetooth 5.2-verbinding en 11mm-driver beschikt als de Pro-uitvoering. Qua geluidsbeleving ontlopen de oortjes elkaar dus niet veel. Maar verschil is wel degelijk hoorbaar. En zichtbaar, want de oortjes en ovaalvormige oplaaddoosje ogen wat minder luxe dan Pro-uitvoering. Zonder overigens teveel het ontwerp van AirPods af te kijken; iets waar de eerste OnePlus-oortjes en de oortjes van zustermerk Oppo wel last van hebben.

OnePlus Buds Z2 in praktijk

De oortjes zijn erg licht en beschikken over verwisselbare rubber tipjes, zodat je ze op maat afstelt. Hierdoor zitten de oortjes comfortabel en isoleer je het gehoorkanaal voor de beste geluidsbeleving en werking van ruisonderdrukking.

Voor zijn prijsklasse is die geluidsbeleving bovengemiddeld goed, maar niet voor iedereen weggelegd. Dat komt door de afstelling van de oortjes, waarbij basgeluid hoge prioriteit heeft gekregen en de hoge- en middentonen wat overstemd raken. 

Het maskeert ook een beetje dat deze tonen wat aan de schelle kant zijn. Ondanks dat de het basgeluid bijna voelbaar is, blijven de overige tonen wel altijd hoorbaar. Dat wil nog wel eens anders zijn met andere oortjes in lagere prijsklasses, waar meestal zwaar basgeluid ervoor zorgt dat de andere tonen niet hoorbaar meer zijn.

De ruisonderdrukking werkt eveneens bovengemiddeld goed voor zijn prijsklasse. Niet al het geluid wordt gefilterd, dus je zal altijd wat van je omgeving meekrijgen. Maar omdat de oortjes goed het gehoorkanaal isoleren en daar door hun lichte gewicht blijven zitten is een groot deel van het werk al gedaan. Hier verschillen de Buds Z2 wel ten opzichte van de Pro-uitvoering. Laatstgenoemde maakte meer indruk met de geluidsfiltering, maar zorgde wel voor een drukkend gevoel op de oren. Dat is niet het geval bij deze OnePlus Buds Z2.

Dankzij de ingebouwde microfoons is er ook een transparantiemodus, die omgevingsgeluid (zoals verkeer) juist doorlaat. Ook zorgen de microfoons ervoor dat je gesprekken kunt voeren, zoals (video)bellen. Hier blinken de Buds Z2 echter niet in uit.

Voor zijn prijsklasse is die geluidsbeleving bovengemiddeld goed, maar niet voor iedereen weggelegd.

-

Accuduur

Dat de oortjes een licht gewicht hebben, zorgt voor een optimaal draagcomfort. Maar niet voor een grote accu. Dat leidt ertoe dat de accuduur niet erg lang is, vooral met de ruisonderdrukking ingeschakeld. De accu gaat iets meer dan vier uur mee. Wanneer de ruisonderdrukking uit staat kun je daar een uurtje bij optellen.

Het oplaaddoosje beschikt over een accucapaciteit om de oortjes 6,5 keer volledig op te laden. Dit doosje laad je vervolgens op via de usb-c-poort. Draadloos laden is helaas niet mogelijk. Het ovaalvormige oplaaddoosje heeft een prettig formaat dat makkelijk in een broekzak te steken is voor onderweg. Het dekseltje voelt echter wat krakkemikkig aan.

©PXimport

HeyMelody

Je configureert de oortjes via de HeyMelody-app van Oppo. Dat is wellicht wat verwarrend, maar iets wat je steeds meer gaat zien omdat het merk OnePlus meer op gaat in het grotere Oppo. Deze HeyMelody-app is overzichtelijk en biedt alle functies die je nodig hebt, inclusief firmware-updates. 

Heb je een OnePlus-smartphone, dan is de app niet nodig, dan kun je vanuit de bluetooth-instellingen je oortjes configureren, bij de Dolby Atmos-instellingen een geluidsprofiel kiezen (helaas ontbreekt een gewone equalizer) en bij de apparaatgegevens kun je tenslotte terecht voor de zoekfunctie. Deze zorgt ervoor dat de oortjes een geluidssignaal geven wanneer je ze kwijt bent.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Alternatieven voor de OnePlus Buds Z2

Als je zo’n honderd euro over hebt voor draadloze oortjes, dan is er ruime keuze. Samsung, JBL, Sony, 1More en ook Nothing (het nieuwe merk van Carl Pei, de oud-medeoprichter van OnePlus). Al deze merken bieden uitstekende oortjes aan, waarbij de lat hoog gelegd wordt. Toch houden de Buds Z2 zich prima staande, wat ze een uitstekende keus maken.

Ben je echter in voor een wat betere geluidsafstelling, dan zijn de Ear(1)-oortjes van Nothing net even wat gebalanceerder. Hetzelfde geldt voor de Samsung Galaxy Buds2, die inmiddels ook voor een vergelijkbare prijs verkrijgbaar zijn en ook langer meegaan op een volle accu.

Conclusie: OnePlus Buds Z2 kopen?

Voor honderd euro heb je aan de OnePlus Buds Z2 uitstekende oortjes, met een krachtig geluid en een heerlijk draagcomfort, waardoor je ze in theorie lang in kunt houden zonder last te krijgen. In praktijk zal dat helaas niet snel gebeuren, omdat de accuduur niet indrukwekkend is Ook zal de geluidsafstelling niet iedereen kunnen bekoren, omdat het basgeluid behoorlijk opgevoerd is.

Goed
Conclusie

**Prijs** € 99,- **Kleur** wit, zwart **Verbinding** bluetooth 5.2 **Accu** 40 mAh (oortje), 520 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 4,6 gram (oortje), 42 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, aanraakbediening **Aansluiting** usb-c **Website** [www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl/oneplus-buds-z2)

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteit
  • Draagcomfort
  • Accuduur
  • Basgeluid te zwaar
▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv