Review Samsung Sound Tower (MX-ST50B) - Eén brok geluid

© Wesley Akkerman | ID.nl

Review Samsung Sound Tower (MX-ST50B) - Eén brok geluid

Geplaatst: 25 september 2023 - 08:30

Aangepast: 1 juli 2024 - 11:29

Wesley Akkerman

De naam die Samsung aan deze speaker heeft gegeven, Sound Tower, dekt de lading niet. De MX-ST50B heeft namelijk echt meer in zijn mars. Ja, dit is een gigantische bluetoothspeaker van 400 euro, maar hij is wél breed inzetbaar, vooral in combinatie met de app.

8,5

Samsung Sound Tower (MX-ST50B)

Pluspunten

Mooi balans tussen audio en accu

Maximaal 240 watt

Meer dan genoeg aansluitingen

Veel opties binnen de app

Compleet met afstandsbediening

Helder en vol geluid

Minpunten

Niet geschikt voor elk genre

Voor sommige mensen te log

Onderbelichte app

Conclusie

De Samsung Sound Tower is niet voor iedereen, maar wel voor iedereen die van een feestje bouwen houdt. 400 euro is wat dat betreft niet ontzettend duur voor wat je ervoor terugkrijgt qua audio en accuduur, en alle extra mogelijkheden die je tot je beschikking hebt. Zoek je een grote speakers voor feestjes, partijen, events of grote kamers? Dan kun je deze gerust aanschaffen....
Lees meer

De Samsung Sound Tower weegt net geen twaalf kilo, maar is dankzij de hendel achterop en het langwerpige design prima draagbaar. Natuurlijk moet je de bluetootspeaker niet uren achter elkaar meeslepen naar een gewenste locatie. Maar van en naar de auto of van de woonkamer naar de tuin is geen probleem. Aan boord zit een flinke accu, waardoor je deze speaker zo’n achttien uur kunt gebruiken. Dat is meer dan genoeg voor menig feestje. Dankzij het ipx5-certificaat is de toren beschermd tegen waterstralen. Tegen stof is hij niet beschermd.

Review Samsung Sound Tower (MX-ST50B) - Eén brok geluid-71072235

© Wesley Akkerman | ID.nl

De app is eigenlijk onmisbaar

Je kunt de Samsung Sound Tower op drie manieren bedienen. Bovenop zit een paneel met daarop de gangbare knoppen. Ook levert Samsung een afstandsbediening mee, waarmee je toegang krijgt tot veel meer opties. Tot slot is er een app. Samsung maakt zelf maar één keer melding van deze app in de handleiding, op een plek waar je gemakkelijk overheen leest. Derhalve hebben we de speaker eerst zonder app gebruikt, wat een beetje onhandig is. Zo zie je namelijk niet in welke muziekstand de speaker staat. En dan moet je maar een beetje aanhoren of muziek aantrekkelijk klinkt.

Vooral dat laatste maakt de app in feite onmisbaar. Want iedere keer wanneer je de Samsung Sound Tower inschakelt, dan verandert de speaker bepaalde instellingen. En aanvankelijk weet je niet welk geluidsprofiel je gebruikt wanneer je een paar keer op de knop drukt. Dat levert dus een beetje een rommelige ervaring op. Binnen de app kun je ook spelen met allerlei geluids- en lichteffecten. Op zich een leuk idee (en iets dat we vaker zien bij dit soort speakers), maar in de praktijk levert het veelal een kakofonie op waar niemand trek in heeft. Tenzij je wellicht weet waar je mee bezig bent.

Review Samsung Sound Tower (MX-ST50B) - Eén brok geluid-71072234

© Wesley Akkerman | ID.nl

Voldoende aansluitmogelijkheden

Achterop treffen we allerlei soorten aansluitingen aan. Denk dan aan een standaard 3,5mm-aansluiting, evenals twee tulpaansluitingen. Zo kun je allerlei soorten apparaten koppelen aan dit systeem, en is het zelfs mogelijk een tweede Samsung Sound Tower te verbinden voor een nog beter geluid. Uiteraard is er ook gewoon bluetooth aanwezig en kun je zelfs een microfoon aansluiten voor een avondje karaoke. Gecombineerd met die flitsende led-verlichting (en oké, een geluidseffect hier en daar) houd je een brede speakerervaring over die momenteel zijn weerga niet kent.

Opvallend is ook vooral de usb-poort achterop. Die is niet bedoeld voor updates, maar voor een externe harde schijf of stick. Zo kun je een complete muziekverzameling offline afspelen, geheel via de app, waardoor je niet afhankelijk bent van een internetverbinding. Wat dat betreft lijkt Samsung aan alles gedacht te hebben. Het maakt niet uit waar je bent of wat je doet: de Samsung Sound Tower is ongetwijfeld inzetbaar bij wat voor activiteit dan ook. Maar tijdens het gebruik is er wel een belangrijk element waar je even rekening mee moet houden.

Review Samsung Sound Tower (MX-ST50B) - Eén brok geluid-71072232

© Wesley Akkerman | ID.nl

Samsung Sound Tower met veel vermogen

Samsung adverteert logischerwijs met het maximale vermogen van de speaker. Dat is 240 watt, maar alleen wanneer je de speaker aansluit met een stroomkabel. Haal je de kabel los, dan valt het systeem terug op 90 watt. Ook nog steeds niet verkeerd, en handig om twee redenen. Ten eerste kan de accu lekker lang meegaan. Achttien uur aan afspeeltijd zien we als een gegeven paard dat we niet in de bek mogen kijken. Bovendien klinkt de muziek nog steeds heel aangenaam met dit vermogen en is het genoeg voor een gemiddelde tuin. De kans is groot dat je hem dan wel op vol volume moet zetten.

Sluit je die kabel aan, dan hoor je direct het verschil. De muziek klinkt bombastischer en grootser dan je verwacht, en zeker met bass boost aan knalt de speaker bijna de huiskamer uit. Vanzelfsprekend is het mogelijk de speaker ook buiten aan de stroom te hangen, mits je daar zelf maatregelen voor treft. Voor wat grotere tuinen kan dat handig zijn, maar we verwachten niet dat het nodig is. De muziek moet niet te overheersend zijn. We zijn dan ook van mening dat Samsung met die 90 watt een mooie balans gevonden heeft tussen audiokwaliteit, batterijduur en potentiële burenruzies.

Review Samsung Sound Tower (MX-ST50B) - Eén brok geluid-71072231

© Wesley Akkerman | ID.nl

Vooral de helderheid valt op

Wanneer je via bluetooth verbinding maakt, dan kun je gebruikmaken van drie audiocodecs: sbc, aac en aptX. Vooral aptX is een welkome toevoeging, omdat er weinig audiokwaliteit verloren gaat. Speel je muziek af via een directe bron, dan kun je gebruikmaken van bestandsformaten als mp3, wav, wma en zelfs flac. Niets om over de zeuren. Over het algemeen klinkt de audio helder en accuraat, maar je mist wellicht net even de warmte van een goede baslaag. Die is wel aanwezig, maar overstemt niet. De bass boost-functie geeft muziek de nodige warmte mee, maar ook het nodige gedreun.

Het is natuurlijk helemaal afhankelijk van de muziek die je ermee afspeelt, maar algemene genres zoals pop en edm (electronic dance music) klinken perfect op de Samsung Sound Tower. Zoek je toch meer de complexiteit op, met een paar goede Nightwish-tracks, dan loop je tegen een begrenzing aan. Dan merk je dat de MX-ST50B wat modderig kan klinken in de hogere regionen en lagen op de achtergrond wegmoffelt. Maar goed, waarschijnlijk is de speaker daar niet voor bedoeld, gezien de beschikbare geluidsprofielen. Met profielen house, party en edm is het duidelijk waar Samsung zich op richt.

Review Samsung Sound Tower (MX-ST50B) - Eén brok geluid-71072230

© Wesley Akkerman | ID.nl

Review Samsung Sound Tower (MX-ST50B) - Eén brok geluid-71072229

© Wesley Akkerman | ID.nl

Samsung Sound Tower kopen?

En dat is helemaal niet erg. Er zijn nog wat meer audioprofielen beschikbaar, maar als de muziek niet hevig leunt op bass of poppy sounds, dan komen die niet helemaal tot hun recht. Daardoor is de Samsung Sound Tower niet voor iedereen, maar wel voor iedereen die van een feestje bouwen houdt. 400 euro is wat dat betreft niet ontzettend duur voor wat je ervoor terugkrijgt qua audio en accuduur, en dan heb je dus nog allerlei extra mogelijkheden tot je beschikking. Zoek je een grote speakers voor feestjes, partijen, events of grote kamers? Dan zit je met deze speaker goed.

Lees ook: Getest: Zo kies je de beste bluetooth-speaker

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten