ID.nl logo
Getest: Zo kies je de beste bluetooth-speaker
Huis

Getest: Zo kies je de beste bluetooth-speaker

Vooral in de zomer komen portable bluetooth-speakers uitstekend tot hun recht. In de tuin, op de camping, bij een barbecue (of gewoon in je huiskamer natuurlijk): waar je ook bent, kan een muzikaal feestje worden ingezet. Draagbare bluetooth-speakers zijn er in veel soorten. En vooral veel maten. In dit artikel helpen we je het juiste model te kiezen.

Inmiddels is er haast geen feestje meer denkbaar zonder de aanwezigheid van een bluetooth-speakertje. Vooral de JBL Pulse is wat dat betreft een echte feestganger, die bijna synoniem is gaan staan voor draagbare speakers. Maar natuurlijk is JBL niet het enige merk dat draagbare speakers in de markt zet en de compacte Pulse is niet het enige formaatje dat beschikbaar is.

Om je te helpen de beste bluetooth-speaker te kiezen, vertellen we je niet alleen alle belangrijke info: we hebben in samenwerking met Review.nl ook elf bluetooth-speakers laten testen. Iedere speaker is door vijf testers (gewone consumenten zoals jij en ik) twee weken lang uitvoerig getest. Bij iedere tester is goed gekeken naar wat hij of zij verwacht van en zoekt in een speaker. Aan de hand daarvan zijn de testers gematcht met een specifiek model.

Dit zijn de geteste speakers:

Verschillende soorten en maten

Voordat we dus kunnen kijken welke portable bluetooth-speaker geschikt is voor jou, zoomen we eerst even uit naar de onderlinge verschillen. En moeten we even kijken naar wat jij belangrijk vindt in een bluetooth-speaker:

• Waterbestendigheid
• Geluidskwaliteit
• Formaat

• Gewicht
• Accuduur
• Prijs

Ook zijn er andere zaken die wellicht niet doorslaggevend zijn in je keuze, maar wel handig zijn om in het oog te houden. Denk hierbij aan multi-device (waarmee meerdere apparaten kunnen verbinden met de speaker), de bijbehorende app, spraakbesturing en wifi-ondersteuning.

Bluetooth-speakers zijn er in vele soorten en maten.

Onderscheid op maat

Vervolgens kun je de speakers op formaat van elkaar onderscheiden. Party speakers kunnen wel tot bijna een meter hoog zijn en zo’n twintig kilo wegen. Ze zijn alleen korte afstanden te tillen en je moet ze vervoeren met de auto. Soms hebben ze zelfs wieltjes. Kijken we naar de andere formaten, dan kun je die - min of meer - onderscheiden in de manier waarop je ze kunt meenemen: formaat voor kleine handtassen, of voor rugzakken, of de boombox-achtige speakers die je aan hun eigen hengsel kunt dragen.

Over het algemeen kun je stellen dat het formaat bepaalt hoe krachtig het geluid is en hoe ver het geluid reikt. Bovendien hebben de grootste formaten ook wel eens ruimtelijk geluid aan boord: door de speakers alle kanten op te richten, kun je op alle plekken rondom de speaker met de voetjes van de vloer. Dagenlang. Iets wat met kleine speakertjes die je bij wijze van spreken in een handtas kunt vervoeren niet lukt. Die bluetooth-speakers kun je ook meer zien als een stapje omhoog ten opzichte van je smartphone-speakertje.

Waar let je op?

Hoe dan ook, iedere bluetooth-speaker nodigt enorm uit om lekker buiten in de tuin of in het park bijvoorbeeld een muziekje op te zetten. Let hierbij ten eerste op de anderen om je heen. Wees sociaal en breng niet meer omgevingsoverlast dan plezier met het geluidsvolume. Ten tweede: let op de waterdichtheid van de speaker. Wanneer je je meeneembare speaker gebruikt, wil je niet dat een regenbui of omgevallen pilsje je speaker fataal wordt.

Ook binnenshuis is je speaker van grote waarde, omdat je overal geluid hebt. Tegen een multiroom geluidssysteem is de speaker echter niet opgewassen. Dat heeft met name te maken met de beperkingen van bluetooth, zoals bereik en beperkte overdrachtssnelheid (waardoor geluidskwaliteit over het algemeen minder is dan bij bedrade speakers en wifi-speakers). Multiroom-speakers zijn ook makkelijker te koppelen. Maar je draagbare speaker bewijst bijvoorbeeld wel weer zijn waarde als je lekker in bad naar muziek wilt luisteren of als je (niet binnenshuis, maar toch) op kantoor een spontane vrijmibo wilt houden.

Bluetooth-speakers met wifi Een beetje een vreemde eend in de bijt blijven draagbare speakers die over een wifi-verbinding beschikken, zoals bijvoorbeeld de JBL Charge 5 en de Sonos Roam. Overigens niet ten koste van bluetooth: de portable speakers bieden beide verbindingsmogelijkheden aan. Wifi heeft een aantal voordelen. Zo kun je (in theorie) hogere geluidskwaliteit krijgen omdat een wifi-verbinding een hogere datasnelheid kent. Bij bluetooth wordt de verbinding slechter als de speaker en het afspeelapparaat verder van elkaar verwijderd raken. Bij wifi blijft de verbinding goed zolang de speaker verbonden is met het netwerk. Ook kun je een met wifi verbonden speaker toevoegen aan een multiroom-opstelling (zoals de Sonos Roam) en blijft de muziek doorspelen als je je afspeelapparaat uitschakelt.

Gebruikerstest: bluetooth-speakers in praktijk

Het aanbod van portable speakers is enorm. De producten zijn hip en populair, waardoor vele merken speakers in verschillende vormen aanbieden. Usual suspects zijn merken die hun strepen hebben verdiend op audiogebied. Denk aan Sony, Bose, Teufel en JBL. Maar wist je dat Sonos ook steeds meer portable speakers aanbiedt? Ook veel merken die je niet zo snel met audio associeert bieden bluetooth-speakers aan: Chinese merken zoals Huawei en Anker bijvoorbeeld, maar ook merken als Philips en Denver.

In samenwerking met een groot testpanel van Review.nl hebben we elf bluetooth-speakers getest, om ervaringen te verzamelen die kunnen helpen met jouw eventuele keuze voor een bluetooth-speaker. Iedere speaker is een paar weken lang door vijf testpanelleden uitvoerig getest. Iedere tester heeft een uitgebreid logboek gedeeld en de speaker een cijfer gegeven. Op basis daarvan zijn wij tot een conclusie gekomen.

Caliber Statement

Uitstekend
Conclusie

Van de vijf testers ontvangt de Caliber Statement bluetooth speaker hoge waarderingen voor zijn superieure prestaties in een middenklasse prijssegment. Gebruikers prijzen de speaker om zijn geluidskwaliteit, zelfs ten opzichte van meer premium merken zoals JBL. De duurzaamheid en de spatwaterdichtheid werden ook opgemerkt, wat bijdraagt aan de draagbaarheid van de speaker voor verschillende gelegenheden. De mogelijkheid om mobiele telefoons op te laden en de lange accuduur, zelfs bij hoge volumes, verhoogt de functionaliteit verder. De gebruiksvriendelijke verbinding via bluetooth en de sfeer-verbeterende lichten zijn ook goed ontvangen. Hoewel sommige testers opmerkten dat de bas en hoge tonen kunnen worden verbeterd, wordt over het algemeen geconcludeerd dat de Caliber Statement bluetooth-speaker een uitstekende waarde biedt voor zijn prijs.

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Accuduur
  • Zwaar
  • Bas en tonen kunnen beter

De Caliber Statement valt onder de grote modellen van de bluetooth-speakers. De speaker weegt meer dan vier kilo en heeft een formaat van 18 bij 45 bij 24 centimeter, wat hem beperkt in zijn draagbaarheid, ondanks het handvat aan de bovenzijde. De speaker heeft een accuduur van zo’n twaalf uur en is spatwaterdicht (IPX 5).

JBL Boombox 3

Fantastisch
Conclusie

De JBL Boombox 3 bluetooth-speaker heeft met vijf maal het rapportcijfer 9 alleen maar positieve beoordelingen ontvangen van de testers, die unaniem de superieure geluidskwaliteit en robuuste bas benadrukten. Deze eigenschappen maken de speaker bijzonder geschikt voor buitenfeesten en het afspelen van uiteenlopende muziekgenres. De speaker scoort ook goed op het gebied van gebruiksgemak met eenvoudige koppelingsopties, zowel via bluetooth als wifi. Het ontwerp en de bouwkwaliteit zijn volgens de testers ook opmerkelijk, waarbij de ingebouwde batterij wordt geprezen om zijn lange levensduur. Een kritiekpunt dat naar voren kwam, was het ontbreken van een schouderriem en enkele audiopresets in de app. Toch wordt de JBL Boombox 3 over het algemeen sterk aanbevolen voor mensen die op zoek zijn naar een krachtige, draagbare speaker met uitstekende geluidskwaliteit.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Batterijduur
  • Functies
  • Bouwkwaliteit
  • Zwaar

 De JBL Boombox 3 lijkt fysiek op bovenstaande Caliber Statement. De Boombox 3 is echter een slagje groter (48 bij 20 bij 26 centimeter) en met 6,7 kilo flink zwaarder. De speaker heeft gelukkig wel een handvat om ‘m mee te nemen en kan zorgeloos buiten gezet worden bij wisselvallig weer dankzij z’n IP67-waterbestendigheidsrating. De accu biedt een uithoudingsvermogen van ongeveer 24 uur. Deze geteste uitvoering beschikt over wifi; er is echter ook een variant beschikbaar met alleen bluetooth.

JBL Charge 5

Uitstekend
Conclusie

Bij de vijf testers blijkt dat de JBL Charge 5 bluetooth-speaker zeer positieve indrukken achterlaat. De geluidsbeleving wordt als goed ervaren, met indrukwekkende bastonen. De stevige en duurzame constructie van de speaker wordt gewaardeerd, evenals het feit dat hij water- en stofbestendig is. Het moderne design en de handige powerbankfunctie worden ook positief gevonden. De accuduur van maar liefst twintig uur wordt als indrukwekkend beschouwd. De kracht en draagbaarheid van de JBL Charge 5 worden geroemd. Al met al wordt de JBL Charge 5 gezien als een van de beste bluetooth-speakers met een krachtig geluid, duurzaamheid en handige functies, waardoor het een must-have is voor iedereen die hoogwaardig geluid en draagbaar gemak waardeert.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • Powerbank
  • Geen audio-poort
  • Geen handvat of hengsel

De bekendste draagbare bluetooth-speaker moet wel de JBL Charge 5 zijn. Het is dan ook een veelvoorkomende gast op tuinfeestjes. Het ovaalvormige speakertje met de meeverende basspeaker heeft alles te bieden wat je van draagbare bluetooth-speakers nodig hebt. De Charge 5 is makkelijk mee te nemen, heeft meer uithoudingsvermogen dan de meeste feestgangers en heeft een krachtig geluid. Om dat op te voeren, kunnen er zelfs meerdere JBL-speakers aan elkaar gekoppeld worden. Ook is de speaker waterbestendig (IP67) en kun je ‘m als powerbank voor je telefoon gebruiken. Het formaat van 22 bij 10 bij 9 centimeter zorgt ervoor dat hij in een schoudertas past. Ook het gewicht van ongeveer een kilo gaat je niet tegenhouden de speaker mee te nemen.

 

JBL Charge 5 Wi-Fi

Fantastisch
Conclusie

De vijf testers waren over het algemeen zeer tevreden over de JBL Charge 5 wifi bluetooth-speaker. Zij waren unaniem lovend over de uitstekende geluidskwaliteit, met name de krachtige bas en de helderheid, zelfs bij hogere volumes. De lange batterijduur van ongeveer twintig uur werd ook gewaardeerd, net als de stevige bouwkwaliteit en het aantrekkelijke ontwerp. De ingebouwde powerbank-functie en de eenvoudige bediening via knoppen en app werden als grote pluspunten gezien. Desondanks merkten enkele testers op dat de speaker wat groot en zwaar kan zijn om comfortabel in de hand te houden en dat het instellen van de wifi-verbinding in sommige gevallen lastig kan zijn. Over het algemeen werd de JBL Charge 5 echter hoog gewaardeerd om zijn prestaties, functies en gebruiksgemak.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • Functies
  • Ontwerp
  • Instellen wifi kan lastig zijn
  • Geen handvat of hengsel
  • Geen audio-poort

De JBL Charge 5 met wifi is precies wat je ervan verwacht: dezelfde Charge 5, maar dan met een wifi-chipje ingebakken. Zo kun je bijvoorbeeld hoogwaardigere muziek blijven luisteren zonder onderbrekingen, zoals wanneer het afspeelapparaat uitgeschakeld wordt of buiten bereik komt. Het formaat (22 bij 10 bij 9 centimeter) en gewicht (1 kilo) zijn hetzelfde gebleven. Evenals de powerbank-functie, koppelfunctie, accuduur van ongeveer twintig uur en IP67-waterbestendigheid.

JBL Flip 6

Uitstekend
Conclusie

De JBL Flip 6 bluetooth-speaker laat positieve indrukken achter. Het verbinden met de speaker verloopt soepel en snel, zelfs wanneer meerdere apparaten willen verbinden. De batterijduur van twaalf uur wordt als ideaal ervaren voor dagjes uit of buitenshuis. Het geluid dat de speaker produceert wordt geprezen vanwege de helderheid en sterke bas, zonder vervorming bij hogere volumes. Het compacte design en de draagbaarheid springen eruit, samen met de stof- en waterbestendigheid van de speaker. Enkele testers merkten op dat het geluid snel hapert als de speaker te ver van de telefoon wordt gehouden. Over het algemeen wordt de JBL Flip 6 gezien als een indrukwekkende speaker met uitstekende geluidskwaliteit en handige functies, die zeer geschikt is om overal mee naartoe te nemen.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • Draagbaarheid
  • Bluetooth-bereik

Iets kleiner, iets minder krachtig, iets minder uithoudingsvermogen, maar wel iets goedkoper dan de Charge 5 is deze JBL Flip 6. Overigens zonder functies te verliezen als IP67 waterbestendigheid en de JBL-functie om meerdere speakers aan elkaar te koppelen. De JBL Flip 6 heeft een accuduur van ongeveer twaalf uur, weegt 550 gram en heeft een formaat van 7 bij 3 bij 3 centimeter. Kortom: handtasformaat!

JBL Partybox Encore

Fantastisch
Conclusie

De JBL Partybox Encore bluetooth-speaker werd door alle vijf testers bejubeld om zijn uitmuntende geluidskwaliteit en krachtige bas, waardoor het apparaat zeer geschikt is voor buitenfeesten of grote ruimtes. Met een gemiddelde score van 9,4 scoort deze Partybox het hoogst. Het toegevoegde lichteffect en de meegeleverde microfoon met echo-optie versterkten de feestelijke ervaring. Ondanks het feit dat de speaker wat groot en zwaar is, was het draagbare ontwerp handig voor het transport. De ingebouwde accu werd geprezen voor zijn lange levensduur, hoewel één tester opmerkte dat de oplaadtijd verbeterd kon worden. Gebruikersgemak was een andere troef, met eenvoudige connectiviteit en intuïtieve knoppen. Het gebrek aan enkele functies zoals USB-C, een ingebouwde microfoon en stemassistent werd echter als een nadeel gezien. Over het geheel genomen wordt de JBL Partybox Encore sterk aanbevolen voor zijn indrukwekkende geluidskwaliteit, leuke feestelijke kenmerken en duurzame bouwkwaliteit.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • Bouwkwaliteit
  • Gewicht
  • Beperkte functionaliteit
  • Oplaadtijd

Met de JBL PartyBox Encore heb je een partyspeaker die niet in een tas mee kan, maar ook geen rugklachten veroorzaak en wieltjes vereist. De speaker heeft een handgreep, maar houd er rekening mee dat de speaker zo’n 6,5 kilo weegt. Ook moet je de PartyBox op een veilige plek neerzetten of niet vergeten na het feest weer binnen te zetten: de speaker is niet waterbestendig - maar heeft wel een IPX 4 spatwaterbestendigheid. Feestelijke functies zijn de aanwezigheid van een microfoon, lichteffecten en mogelijkheid JBL-speakers te koppelen. De speaker heeft tenslotte een formaat van 28 bij 33 bij 29 centimeter en kan met een volle accu zo’n tien uur afspelen.

Marshall Emberton II

Uitstekend
Conclusie

De Marshall Emberton II bluetooth-speaker werd over het algemeen goed ontvangen door alle vijf testers, die vooral de geluidskwaliteit, de lange batterijduur en het gemakkelijk te bedienen besturingssysteem benadrukten. Het ontwerp werd geprezen als compact en aantrekkelijk, hoewel één tester opmerkte dat het apparaat voor zijn formaat vrij zwaar is. Er was enige kritiek op de bas, hoewel dit gecompenseerd werd wanneer de speaker in een hoek geplaatst werd. De bijbehorende app, die presets voor verschillende geluidsopties bood, werd als een pluspunt gezien, ondanks een probleem met het regelmatig terugkeren naar de 'default' setting. Over het geheel genomen wordt de Marshall Emberton II bluetooth-speaker sterk aanbevolen voor zijn hoogwaardige geluid, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.

Plus- en minpunten
  • Accuduur
  • Ontwerp
  • Beperkte aansluitingen

Hoewel je het merk Marshall doorgaans op festivalpodia ziet op gigantische speakersets, wordt de merknaam ook op kleine speakers geplakt, zoals deze Emberton II. De speaker is 16 bij 7 bij 8 centimeter groot en biedt daarin ruimte voor twee drivers. De Marshall Emberton weegt 700 gram en is waterbestendig (IP67). Volgens Marshall gaat een opgeladen accu maar liefst dertig uur mee.

Philips TAS7807

Uitstekend
Conclusie

De Philips TAS7807 scoorde drie maal een 8, een 9 en zelfs eenmaal een 10. De testers waren allemaal onder de indruk van de geluidskwaliteit, met name de diepe bas, het heldere geluid en het behoud van geluidskwaliteit bij hogere volumes. De lange batterijduur en het snelle en eenvoudige bluetooth-koppelingssysteem werden eveneens geprezen. Het compacte ontwerp en de bijgeleverde draagriem werden gewaardeerd, hoewel sommige testers het apparaat als een beetje groot en zwaar ervoeren. Eén tester had kritiek op de reactietijd van de volumeknoppen, terwijl een andere het ontbreken van een wifi-verbinding of 3,5mm-poort opmerkte. Desondanks werd de Philips TAS7807 als een krachtige, robuuste en gebruiksvriendelijke bluetooth-speaker beschouwd die vergelijkbaar is met duurdere modellen op de markt.

Plus- en minpunten
  • Gebalanceerd geluid
  • Makkelijk mee te nemen
  • Accuduur
  • Beperkte aansluitingen
  • Knoppen reageren wat traag

De Philips-speaker zit behoorlijk volgepakt, want de speaker is compact genoeg voor een tas (10 bij 28 bij 10 centimeter), maar weegt redelijk zwaar: bijna twee kilo. De 5.000 mAh-accu kan voor 24 uur luisterplezier zorgen tot hij weer opgeladen moet worden. Ook is de speaker voorzien van een IP67-waterdichtheidsrating.

Salora PartySpeaker L1

Uitstekend
Conclusie

Op basis van de feedback van de testers komt de Salora PartySpeaker L1 over het algemeen over als een degelijke, veelzijdige bluetooth-speaker die goed geschikt is voor feestjes en karaoke. De testers prijzen de sterke bouwkwaliteit, het gebruiksgemak, en de verscheidenheid aan functies, waaronder aanpasbare bas, led-verlichting, microfoon voor karaoke, en diverse aansluitmogelijkheden. De lange accuduur wordt ook positief beoordeeld. Een minder positief punt is dat de geluidskwaliteit, en met name de bas, niet bij alle testers in de smaak valt. Ook het geluidsniveau van de speciale effecten, zoals het applaus-geluid, kan niet worden aangepast, wat door sommige testers als storend wordt ervaren. Over het geheel genomen lijkt de Salora PartySpeaker L1 een goede keuze voor mensen die een feestelijke, robuuste en veelzijdige speaker zoeken, alhoewel de geluidskwaliteit mogelijk niet aan ieders verwachtingen voldoet.

Plus- en minpunten
  • Geluid met veel bas (aanpasbaar)
  • Draagbaar (gezien het formaat)
  • Functies en microfoon
  • Bediening wat ingewikkeld
  • Niet waterbestendig

Het grote formaat van een heuse partyspeaker. Inclusief feestverlichting en (draai)knoppenset aan de bovenzijde die doet denken aan de gettoblaster van weleer. Voor een prijs rond de honderd euro. Dat is goedkoper dan de miniformaatjes van JBL die ook aan bod komen in dit artikel. De partybox is 62 bij 27 bij 25 centimeter groot en weegt meer dan 7,5 kilo. Een bedrade microfoon wordt meegeleverd. Waterbestendig is de Salora PartySpeaker L1 niet.

Sonos Roam

Uitstekend
Conclusie

Op basis van de ervaringen van de vijf testers is de algemene consensus dat de Sonos Roam een hoogwaardige, compacte bluetooth-speaker is die een uitstekende geluidskwaliteit levert. De gebruikers prezen de lange batterijduur, het robuuste ontwerp en de gebruiksvriendelijke Sonos-app. Enkele uitdagingen die werden genoemd waren het initiële koppelen van de speaker aan andere Sonos-apparaten en bluetooth, al werd dit over het algemeen na wat oefenen gemakkelijker. De geavanceerde functies zoals Trueplay en voice control werden als toegevoegde waarde beschouwd. De solide constructie en aantrekkelijk design, evenals de verrassend krachtige output voor een dergelijk compact apparaat, werden zeer gewaardeerd. Ondanks enkele kleine obstakels in de opstartfase raden alle testers de Sonos Roam aan, zowel als een standalone product als in combinatie met andere Sonos-producten.

Plus- en minpunten
  • Bouwkwaliteit en design
  • Geluidskwaliteit
  • Installatieproces
  • Gewicht (ondanks kleine formaat)
  • Weinig aansluitingen

Waar je de eerder geteste JBL Charge 5 Wifi als bluetooth-speaker met wifi kunt zien, is de Sonos Roam beter te beschrijven als een wifi-speaker met bluetooth. Zie de Sonos Roam dan ook als een perfect speakertje voor wanneer je ook de muziek wilt verplaatsen naar de tuin, het park of de badkamer. De Sonos Roam heeft een accuduur van zo’n tien uur, weegt 430 gram, is spatwaterdicht (IP67) en kan dankzij z’n formaat van 17 bij 6 bij 6 makkelijk meegenomen worden.

Teufel Boomster Go

Uitstekend
Conclusie

De Teufel Boomster GO bluetooth-speaker wordt over het algemeen zeer positief ontvangen door de testers. Ze prijzen zijn compacte formaat, stijlvolle ontwerp en gemakkelijke draagbaarheid, en stellen dat deze kenmerken hem bijzonder geschikt maken voor buitengebruik. De geluidskwaliteit wordt algemeen geprezen, vooral voor een speaker van dit kleine formaat, hoewel een paar testers opmerkten dat de bas afneemt bij hogere volumes. De eenvoud van het opzetten en bedienen van de speaker is een ander pluspunt, evenals de betrouwbare bluetooth-connectiviteit en de batterijduur, die vaak beter is dan geadverteerd. Kritiek is er op het gebruik van een hoogbejaarde micro-USB-aansluiting in plaats van het meer moderne USB-C.

Plus- en minpunten
  • Robuust
  • Compact
  • Geluidskwaliteit
  • Geluidskwaliteit bij hoog volume
  • Geen app
  • Geen USB-C
  • Geen audiopoort

 De Teufel Boomster Go is de kleinste speaker uit de test: 11 bij 5 bij 10 centimeter, met een gewicht van 350 gram. Dat is zo klein en licht zelfs dat ‘ie met een touwtje komt om de speaker vast te houden of op te hangen. Je kunt bij het Duitse audiomerk ook terecht voor een stereo-setje van twee van deze bluetooth-speakers. De speaker heeft een IPX 7-bestendigheid tegen water en stof. De accu van de speaker kan zo’n tien uur door voordat deze opgeladen dient te worden. Dat opladen is wel een dingetje: daar wordt de micro-usb-stekker voor gebruikt. Een oplader die zo ouderwets is dat ‘ie binnenkort niet meer op nieuwe elektronica mag van de EU.

Geluidskwaliteit van je bluetooth-speaker Bij het beoordelen van de geluidskwaliteit van een bluetooth-speaker zijn er een paar specificaties waar je op moet letten. Ten eerste is er de driver-grootte. Over het algemeen geldt: hoe groter de driver, hoe beter het geluid. Ten tweede is er de frequentierespons. Een breder frequentiebereik betekent dat de speaker een groter scala aan tonen kan produceren. Bluetooth heeft een lage data-doorvoersnelheid, waardoor het verkeer tussen afspeelapparaat en speaker gecomprimeerd moet worden. Dat zorgt ervoor dat de audiokwaliteit altijd lager is bij dan wifi- of bekabelde alternatieven. De compressie vindt plaats door zogenaamde codecs. De toegepaste codec heeft ook invloed op de geluidskwaliteit. Hoe dat precies zit lees je in ons artikel Alles wat je wil weten over bluetooth codecs.

Conclusie: welke bluetooth-speaker kopen?

Met de elf bluetooth-speakers die we in samenwerking met het Review.nl testpanel getest hebben, maak je een keuze die in ieder geval de testers goed is bevallen. Er is geen enkele onvoldoende toegekend door een van de deelnemers. Uiteraard is het aanbod van bluetooth-speakers veel groter dan wat het testpanel wordt aangeboden. Zo zijn er nog meer high-end merken verkrijgbaar, maar kun je ook bij de Action terecht voor een bluetooth-speakertje. Met de informatie uit dit artikel weet jij in ieder geval waar je op moet letten. 

▼ Volgende artikel
Review Dreame L50 Pro Ultra – De concurrentie voorbij
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dreame L50 Pro Ultra – De concurrentie voorbij

Je kunt er haast vergif op innemen: zodra er een X-model van Dreame op de markt verschijnt, komt er enkele maanden later een L-variant. Deze Dreame L50 Pro Ultra is daar het meest recente bewijs van.

Fantastisch
Conclusie

De L50 maakt eigenlijk net zo goed schoon als zijn duurdere zus en beschikt daarnaast over hetzelfde intrekbare LiDAR-systeem voor de lagere kasten. 1000 of 1300 euro is geen laag bedrag, maar voor dit geld zijn er simpelweg geen betere alternatieven beschikbaar.

Plus- en minpunten
  • Intrekbare camera
  • 19.500 Pa aan zuigkracht
  • Stiller dan ooit
  • Navigeert heel goed
  • Goed vergelijkbaar met X50 Ultra
  • Schoonmaakprestaties
  • Objectherkenning íets minder
  • Heeft meer moeite met drempels dan de X50

Op het moment van schrijven biedt de fabrikant de Dreame L50 Pro Ultra aan met een korting van maar liefst 300 euro. Daarmee betaal je 1000 euro voor een premium robotstofzuiger die aanzienlijk meer te bieden heeft dan je wellicht gewend bent. In de basis is dit een iets aangepaste versie van de Dreame X50 Ultra. De verschillen zitten vooral in het ontbreken van het ProLeap-systeem (waarmee de X50 over hoge drempels kan rijden), in het aantal meegeleverde accessoires en in enkele technische details die je in de praktijk nauwelijks zult merken.

Zo is de zuigkracht iets lager (19.500 in plaats van 20.000 Pa), en verwarmt het basisstation de afneembare dweilpads tot 75 graden in plaats van 80. En hoewel de X50 Ultra obstakels aankan tot 6 centimeter hoog, weet ook de L50 Pro Ultra zich prima te redden met drempels van 2,2 tot 4 centimeter. Dat is niet iets om zomaar overheen te stappen – pun intended. In Nederlandse woningen zijn drempels doorgaans tussen de 1 en 5 centimeter hoog, dus in de meeste gevallen is dit geen enkel probleem.

©Wesley Akkerman

De afweging maken

Over die accessoires gesproken: dat kan wel degelijk een verschil maken. Dreame levert de X50 Ultra met een royaal pakket aan extra’s, waaronder extra borstels, dweilpads, schoonmaakmiddel, filters en stofzakken. Bij de L50 moet je het doen met slechts één set dweilpads, en dat kan onhandig zijn als je ze tussendoor wilt schoonmaken of laten drogen. Je hebt dan namelijk geen reservepaar achter de hand voor een volgende schoonmaakbeurt. Geen ramp, maar toch iets om rekening mee te houden.

Dat past overigens helemaal bij wat Dreame met de L-serie wil neerzetten. Waar de X-serie zich richt op innovatie en nieuwe functies – soms ongeacht de prijs – draait het bij de L-reeks vooral om een scherpe prijs-kwaliteitverhouding. L-modellen krijgen veel van de functies die X-gebruikers waarderen, maar leveren hier en daar wat in. De vraag is vooral of je die verschillen als gebruiker echt mist. Met de bovenstaande vergelijking hopen we je te helpen die afweging te maken. De prijs spreekt in elk geval in het voordeel van de L50.

©Wesley Akkerman

Intrekbaar LiDAR-systeem

De verschillen tussen de X50 en L50 zijn relatief klein. Maar zodra je de voorganger erbij pakt – de L40 – ontstaat er een heel ander beeld. De L-serie heeft namelijk een flinke stap vooruit gezet. Zo maakt de dubbele borstel onderop korte metten met (lange) haren en is de zuigkracht fors toegenomen: van 11.000 naar maar liefst 19.500 Pa. Ook is het stofreservoir een kwart groter geworden (395 tegenover 300 milliliter) en herkent het camerasysteem aanzienlijk meer objecten die de robot kan ontwijken. Er zijn nog wat kleinere verbeteringen, maar die hebben weinig invloed op de dagelijkse ervaring.

Wat betekent ‘Pa’ bij zuigkracht? De afkorting ‘Pa’ staat voor pascal, een eenheid van druk. Bij robotstofzuigers geeft dat aan hoeveel zuigkracht het apparaat kan uitoefenen. Hoe hoger het aantal pascal, hoe krachtiger de stofzuiger vuil en stof uit kieren, tapijten en andere oppervlakken kan trekken. Ter vergelijking: een zuigkracht van 11.000 Pa is al behoorlijk krachtig voor een robotstofzuiger, maar 19.500 Pa betekent een flinke sprong vooruit. In de praktijk merk je dat vooral bij het opzuigen van zwaarder vuil (zoals kattenbakkorrels of kruimels), het grondig reinigen van tapijten en het beter schoonmaken langs plinten en randen. Zeker voor huishoudens met huisdieren of kinderen kan die extra power een groot verschil maken.

Het grootste en meest praktische verschil tussen de Dreame L50 Pro Ultra en de L40 Ultra zit 'm in het camerasysteem. De L50 heeft namelijk hetzelfde intrekbare LiDAR-systeem als de X50 Ultra. Bij veel robotstofzuigers zit bovenop een vaste toren die soms in de weg zit bij lage meubels. Bij de L50 kan die toren zichzelf intrekken en verdwijnt hij volledig in de behuizing, waardoor de robot wél onder lage kasten past. En dat zonder in te leveren op navigatievermogen, want ook met dit systeem weet de L50 prima zijn weg te vinden.

©Wesley Akkerman

De oude, vertrouwde ervaring

De Dreame L50 Pro Ultra biedt verder de vertrouwde ervaring die we van de fabrikant gewend zijn. Vooral het eindresultaat na een schoonmaakronde stemt tevreden: het huis oogt écht schoon. Natuurlijk zijn er altijd plekjes die wat lastiger bereikbaar zijn, maar over het algemeen weet de robot zich prima te manoeuvreren rond obstakels zoals stoelpoten. Dankzij de naar buiten draaiende zijborstel én een van de twee dweilpads kan de robot bovendien een breder oppervlak reinigen dan veel concurrerende modellen.

Ook de objectherkenning is van hoog niveau. De L50 Pro Ultra ontwijkt de meeste obstakels op de vloer zonder moeite. Alleen met plattere objecten, zoals kabels of klein speelgoed (denk aan LEGO) heeft hij soms nog wat moeite. Hij zuigt ze meestal niet op, maar kan ze wel aanraken of iets verschuiven. De X50 doet dat nét iets beter, maar het verschil is niet groot genoeg om de L50 op dit punt echt te bekritiseren. Voor optimale resultaten kun je kleine losse spullen het best even van de grond halen voordat de robot aan de slag gaat.

©Wesley Akkerman

Weinig herrie

Er zijn trouwens nog twee punten waarop de Dreame L50 Pro Ultra niet onderdoet voor de X50 Ultra. Het geluidsniveau is om te beginnen verrassend laag. Natuurlijk hoor je dat er een stofzuiger aan het werk is, maar vergeleken met concurrenten in dit segment – en zelfs daarboven – blijft het geluid aangenaam binnen de perken. Op de hoogste stand tikt hij net geen 70 dB aan, wat goed te doen is. Daardoor kun je de L50 gerust aanzetten terwijl je thuis bent en bijvoorbeeld wat in huis rommelt of een verjaardag voorbereidt. Je bepaalt zelf wanneer hij aan de slag gaat.

Ook qua besturing doet de L50 Pro Ultra niet onder voor zijn duurdere broer. Dreame gebruikt namelijk dezelfde app, met exact dezelfde functies als bij de X50. Tijdens het testen merkten we geen enkel verschil in gebruik. Beide modellen bieden dezelfde schoonmaakopties: je stelt eenvoudig in hoeveel water er wordt gebruikt, hoe groot de draaicirkel moet zijn bij het keren en welke schoonmaakstand je kiest (alleen zuigen, alleen dweilen of beide). De robot herkent automatisch tapijt, en dankzij het slimme basisstation heb je nauwelijks omkijken naar onderhoud: de opvangbak wordt automatisch geleegd en het waterreservoir blijft netjes gevuld.

©Wesley Akkerman

Dreame L50 Pro Ultra kopen?

Wat de L-serie van Dreame zo interessant maakt, is de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De fabrikant brengt regelmatig een bijzonder competitief model op de markt – zo goed zelfs, dat het rechtstreeks concurreert met zijn eigen duurdere broer. Dat klinkt misschien als een luxeprobleem, maar in de praktijk maakt het de keuze juist een stuk eenvoudiger. In dit geval draait het om het ProLeap-systeem: wil je een robot die moeiteloos over vrijwel elke drempel in huis rijdt? Dan is de X50 het model dat je zoekt!

Ben je echter op zoek naar een premium robotstofzuiger die bijna alle functies van het topmodel overneemt, die iets lagere drempels weet te slechten en vind je het geen probleem om optionele accessoires eventueel los aan te schaffen? Dan is de L50 Pro Ultra de slimmere keuze. Hij maakt net zo goed schoon als de X50, beschikt over hetzelfde handige intrekbare LiDAR-systeem en biedt nagenoeg dezelfde gebruikerservaring. Een prijskaartje van 1000 of 1300 euro is hoe dan ook stevig, maar voor dit geld zijn er simpelweg geen betere alternatieven op de markt.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 airfryers met bijzondere functies
© Grandbrothers - stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 airfryers met bijzondere functies

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Zin in een lekkere maaltijd, maar niet in een vette hap? Dan is een airfryer wellicht iets voor je. De redactie van ID.nl zocht er vijf uit, die bovendien van bijzondere functies zijn voorzien.

Aan een airfryer kun je niets meer verbeteren, horen we je denken. Toch is dat niet zo, want hoewel deze handige apparaten al in menig keuken te vinden zijn, wordt er nog veel doorontwikkeld. Daarom valt de keuze dit keer op airfryers met bijzondere functies die je niet direct op iedere airfryer tegen komt.

Tefal EY905D Easy Fry & Grill Dual 8.3L XXL

Deze Tefal-airfryer heeft twee gescheiden kookzones waarmee je verschillende gerechten tegelijkertijd kunt klaarmaken. Beide zones kunnen apart worden ingesteld qua temperatuur en tijd. Hierdoor kun je gerechten bereiden die niet dezelfde bereidingstijd nodig hebben, maar wel op hetzelfde moment klaar moeten zijn, bijvoorbeeld kip en friet. De inhoud van 8,3 liter is ruim genoeg voor huishoudens van 3 tot 5 personen.

De bediening van deze airfryer is digitaal, met knoppen en een overzichtelijk scherm. Het apparaat heeft verder een timer, instelbare temperatuur tot 200 graden en antiaanbaklaag. Er zijn geen geavanceerde voorgeprogrammeerde standen, maar de basisfuncties zijn voldoende voor alledaags gebruik. De manden zijn uitneembaar en kunnen met de hand of in de vaatwasser worden schoongemaakt. Met de Tefal-app vind je handige gerechten voor deze airfryer.

Inventum GF1200HLD

Dit model van Inventum combineert de functies van een airfryer en heteluchtoven. Het apparaat heeft een inhoud van 12 liter en beschikt over een roterende mand, waarmee je bijvoorbeeld friet automatisch kunt laten draaien voor een gelijkmatig resultaat. Daarnaast zijn ook een grillrek, bakplaat en draaispit meegeleverd, zodat je verschillende bereidingswijzen kunt toepassen. De temperatuur is instelbaar tot 200 graden en de timer tot 90 minuten.

LEES OOK: Airfryer met één of twee lades? Zo kies je slim

De bediening bestaat uit fysieke knoppen met een klein digitaal display. Gebruikers geven aan dat de prestaties stabiel zijn, en dat vooral de draaimand goed werkt bij snacks en aardappelproducten. Er is geen stoomfunctie of slimme aansturing. De buiten- en onderkant worden tijdens gebruik warm, dus plaatsing op een hittebestendig oppervlak is aanbevolen.

Ninja Foodi SP101EU

De Ninja Foodi SP101EU is opvallend in die zin dat het eruit ziet en werkt als een oven, maar toch airfryer-functionaliteit heeft. Het heeft dan ook acht functies: heteluchtfrituren, bakken, braden, grillen, drogen, roosteren, warmhouden en een aparte bagelstand. De oven heeft een vermogen van 2400 watt en verwarmt snel op, met een opwarmtijd van ongeveer 60 seconden. Door de combinatie van zes infrarood verwarmingselementen en luchtcirculatie wordt voedsel gelijkmatig bereid. De temperatuur en bereidingswijze worden digitaal ingesteld via een bedieningspaneel.

Bij de oven worden standaard een bakplaat, een heteluchtfrituurmand en een rooster geleverd. Het apparaat is geschikt voor verschillende soorten gerechten, van ovenschotels tot broodjes en gegrilde groenten. Dankzij het ontwerp en de functies kan de oven ook worden gebruikt als alternatief voor een traditionele heteluchtoven.

Ninja Foodi Dual Zone AF400EUWH

De Ninja Foodi AF400EU beschikt over twee aparte manden van elk 4,75 liter. Dit maakt het mogelijk om twee gerechten tegelijk te bereiden, met verschillende instellingen qua tijd en temperatuur. De zogenaamde 'Match Cook'- en 'Sync Finish'-functies zorgen ervoor dat je gerechten op hetzelfde moment klaar zijn, zelfs als deze andere bereidingstijden hebben. De bediening is volledig digitaal, met zes automatische kookprogramma’s zoals max crisp, air fry, roast en bake.

LEES OOK: Dit zijn de meestgemaakte fouten met airfryers (en zo voormijd je ze)

Je kunt de temperatuur instellen vanaf 40 tot 240 graden Celsius en het maximum vermogen is 2470 Watt. De binnenmanden zijn voorzien van een keramische antiaanbaklaag en kunnen in de vaatwasser. Het apparaat is relatief groot, dus dat is wel iets om rekening mee te houden als de ruimte in je keuken beperkt is. Gebruikers van de AF400EUWH waarderen de stille werking en de mogelijkheid om flexibel te koken zonder tussendoor schoon te maken of het apparaat opnieuw in te stellen.

Princess 1.182068.01.001

Met de Princess 1.182068.01.001 Double Basket Airfryer kun je twee gerechten tegelijk bereiden, dankzij de dubbele mand. Het apparaat staat los op het aanrecht en heeft een zwart ontwerp dat in de meeste keukens past . Je bedient het eenvoudig via het LED-display en de touchknoppen. Er zijn acht programma’s, een timer en je kunt de temperatuur zelf instellen tot 220 °C. De totale inhoud is 8 liter, genoeg voor ongeveer zes porties.

Tijdens het gebruik blijven de handvatten koel, en bij oververhitting schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit. De losse onderdelen – inclusief de binnenbakken – mogen gewoon in de vaatwasser. Met een vermogen van 2400 watt warmt de airfryer snel op en bereid je je eten gelijkmatig. Of je nu frietjes bakt of kip grilt, deze airfryer maakt het eenvoudig zonder veel gedoe.