Getest: Zo kies je de beste bluetooth-speaker
Vooral in de zomer komen portable bluetooth-speakers uitstekend tot hun recht. In de tuin, op de camping, bij een barbecue (of gewoon in je huiskamer natuurlijk): waar je ook bent, kan een muzikaal feestje worden ingezet. Draagbare bluetooth-speakers zijn er in veel soorten. En vooral veel maten. In dit artikel helpen we je het juiste model te kiezen.
Inmiddels is er haast geen feestje meer denkbaar zonder de aanwezigheid van een bluetooth-speakertje. Vooral de JBL Pulse is wat dat betreft een echte feestganger, die bijna synoniem is gaan staan voor draagbare speakers. Maar natuurlijk is JBL niet het enige merk dat draagbare speakers in de markt zet en de compacte Pulse is niet het enige formaatje dat beschikbaar is.
Om je te helpen de beste bluetooth-speaker te kiezen, vertellen we je niet alleen alle belangrijke info: we hebben in samenwerking met Review.nl ook elf bluetooth-speakers laten testen. Iedere speaker is door vijf testers (gewone consumenten zoals jij en ik) twee weken lang uitvoerig getest. Bij iedere tester is goed gekeken naar wat hij of zij verwacht van en zoekt in een speaker. Aan de hand daarvan zijn de testers gematcht met een specifiek model.
Dit zijn de geteste speakers:
Verschillende soorten en maten
Voordat we dus kunnen kijken welke portable bluetooth-speaker geschikt is voor jou, zoomen we eerst even uit naar de onderlinge verschillen. En moeten we even kijken naar wat jij belangrijk vindt in een bluetooth-speaker:
• Waterbestendigheid
• Geluidskwaliteit
• Formaat
• Gewicht
• Accuduur
• Prijs
Ook zijn er andere zaken die wellicht niet doorslaggevend zijn in je keuze, maar wel handig zijn om in het oog te houden. Denk hierbij aan multi-device (waarmee meerdere apparaten kunnen verbinden met de speaker), de bijbehorende app, spraakbesturing en wifi-ondersteuning.
Bluetooth-speakers zijn er in vele soorten en maten.
Onderscheid op maat
Vervolgens kun je de speakers op formaat van elkaar onderscheiden. Party speakers kunnen wel tot bijna een meter hoog zijn en zo’n twintig kilo wegen. Ze zijn alleen korte afstanden te tillen en je moet ze vervoeren met de auto. Soms hebben ze zelfs wieltjes. Kijken we naar de andere formaten, dan kun je die - min of meer - onderscheiden in de manier waarop je ze kunt meenemen: formaat voor kleine handtassen, of voor rugzakken, of de boombox-achtige speakers die je aan hun eigen hengsel kunt dragen.
Over het algemeen kun je stellen dat het formaat bepaalt hoe krachtig het geluid is en hoe ver het geluid reikt. Bovendien hebben de grootste formaten ook wel eens ruimtelijk geluid aan boord: door de speakers alle kanten op te richten, kun je op alle plekken rondom de speaker met de voetjes van de vloer. Dagenlang. Iets wat met kleine speakertjes die je bij wijze van spreken in een handtas kunt vervoeren niet lukt. Die bluetooth-speakers kun je ook meer zien als een stapje omhoog ten opzichte van je smartphone-speakertje.
Waar let je op?
Hoe dan ook, iedere bluetooth-speaker nodigt enorm uit om lekker buiten in de tuin of in het park bijvoorbeeld een muziekje op te zetten. Let hierbij ten eerste op de anderen om je heen. Wees sociaal en breng niet meer omgevingsoverlast dan plezier met het geluidsvolume. Ten tweede: let op de waterdichtheid van de speaker. Wanneer je je meeneembare speaker gebruikt, wil je niet dat een regenbui of omgevallen pilsje je speaker fataal wordt.
Ook binnenshuis is je speaker van grote waarde, omdat je overal geluid hebt. Tegen een multiroom geluidssysteem is de speaker echter niet opgewassen. Dat heeft met name te maken met de beperkingen van bluetooth, zoals bereik en beperkte overdrachtssnelheid (waardoor geluidskwaliteit over het algemeen minder is dan bij bedrade speakers en wifi-speakers). Multiroom-speakers zijn ook makkelijker te koppelen. Maar je draagbare speaker bewijst bijvoorbeeld wel weer zijn waarde als je lekker in bad naar muziek wilt luisteren of als je (niet binnenshuis, maar toch) op kantoor een spontane vrijmibo wilt houden.
Gebruikerstest: bluetooth-speakers in praktijk
Het aanbod van portable speakers is enorm. De producten zijn hip en populair, waardoor vele merken speakers in verschillende vormen aanbieden. Usual suspects zijn merken die hun strepen hebben verdiend op audiogebied. Denk aan Sony, Bose, Teufel en JBL. Maar wist je dat Sonos ook steeds meer portable speakers aanbiedt? Ook veel merken die je niet zo snel met audio associeert bieden bluetooth-speakers aan: Chinese merken zoals Huawei en Anker bijvoorbeeld, maar ook merken als Philips en Denver.
In samenwerking met een groot testpanel van Review.nl hebben we elf bluetooth-speakers getest, om ervaringen te verzamelen die kunnen helpen met jouw eventuele keuze voor een bluetooth-speaker. Iedere speaker is een paar weken lang door vijf testpanelleden uitvoerig getest. Iedere tester heeft een uitgebreid logboek gedeeld en de speaker een cijfer gegeven. Op basis daarvan zijn wij tot een conclusie gekomen.
Caliber Statement
ONS OORDEEL
Caliber Statement
Pluspunten
Prijs-kwaliteitverhouding
Accuduur
Minpunten
Zwaar
Bas en tonen kunnen beter
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
De Caliber Statement valt onder de grote modellen van de bluetooth-speakers. De speaker weegt meer dan vier kilo en heeft een formaat van 18 bij 45 bij 24 centimeter, wat hem beperkt in zijn draagbaarheid, ondanks het handvat aan de bovenzijde. De speaker heeft een accuduur van zo’n twaalf uur en is spatwaterdicht (IPX 5).
JBL Boombox 3
ONS OORDEEL
JBL Boombox 3
Pluspunten
Geluidskwaliteit
Batterijduur
Functies
Bouwkwaliteit
Minpunten
Zwaar
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
De JBL Boombox 3 lijkt fysiek op bovenstaande Caliber Statement. De Boombox 3 is echter een slagje groter (48 bij 20 bij 26 centimeter) en met 6,7 kilo flink zwaarder. De speaker heeft gelukkig wel een handvat om ‘m mee te nemen en kan zorgeloos buiten gezet worden bij wisselvallig weer dankzij z’n IP67-waterbestendigheidsrating. De accu biedt een uithoudingsvermogen van ongeveer 24 uur. Deze geteste uitvoering beschikt over wifi; er is echter ook een variant beschikbaar met alleen bluetooth.
JBL Charge 5
ONS OORDEEL
JBL Charge 5
Pluspunten
Geluidskwaliteit
Accuduur
Powerbank
Minpunten
Geen audio-poort
Geen handvat of hengsel
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
De bekendste draagbare bluetooth-speaker moet wel de JBL Charge 5 zijn. Het is dan ook een veelvoorkomende gast op tuinfeestjes. Het ovaalvormige speakertje met de meeverende basspeaker heeft alles te bieden wat je van draagbare bluetooth-speakers nodig hebt. De Charge 5 is makkelijk mee te nemen, heeft meer uithoudingsvermogen dan de meeste feestgangers en heeft een krachtig geluid. Om dat op te voeren, kunnen er zelfs meerdere JBL-speakers aan elkaar gekoppeld worden. Ook is de speaker waterbestendig (IP67) en kun je ‘m als powerbank voor je telefoon gebruiken. Het formaat van 22 bij 10 bij 9 centimeter zorgt ervoor dat hij in een schoudertas past. Ook het gewicht van ongeveer een kilo gaat je niet tegenhouden de speaker mee te nemen.
JBL Charge 5 Wi-Fi
ONS OORDEEL
JBL Charge 5 Wi-Fi
Pluspunten
Geluidskwaliteit
Accuduur
Functies
Ontwerp
Minpunten
Instellen wifi kan lastig zijn
Geen handvat of hengsel
Geen audio-poort
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
De JBL Charge 5 met wifi is precies wat je ervan verwacht: dezelfde Charge 5, maar dan met een wifi-chipje ingebakken. Zo kun je bijvoorbeeld hoogwaardigere muziek blijven luisteren zonder onderbrekingen, zoals wanneer het afspeelapparaat uitgeschakeld wordt of buiten bereik komt. Het formaat (22 bij 10 bij 9 centimeter) en gewicht (1 kilo) zijn hetzelfde gebleven. Evenals de powerbank-functie, koppelfunctie, accuduur van ongeveer twintig uur en IP67-waterbestendigheid.
JBL Flip 6
ONS OORDEEL
JBL Flip 6
Pluspunten
Geluidskwaliteit
Accuduur
Draagbaarheid
Minpunten
Bluetooth-bereik
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
Iets kleiner, iets minder krachtig, iets minder uithoudingsvermogen, maar wel iets goedkoper dan de Charge 5 is deze JBL Flip 6. Overigens zonder functies te verliezen als IP67 waterbestendigheid en de JBL-functie om meerdere speakers aan elkaar te koppelen. De JBL Flip 6 heeft een accuduur van ongeveer twaalf uur, weegt 550 gram en heeft een formaat van 7 bij 3 bij 3 centimeter. Kortom: handtasformaat!
JBL Partybox Encore
ONS OORDEEL
JBL Partybox Encore
Pluspunten
Geluidskwaliteit
Accuduur
Bouwkwaliteit
Minpunten
Gewicht
Beperkte functionaliteit
Oplaadtijd
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
Met de JBL PartyBox Encore heb je een partyspeaker die niet in een tas mee kan, maar ook geen rugklachten veroorzaak en wieltjes vereist. De speaker heeft een handgreep, maar houd er rekening mee dat de speaker zo’n 6,5 kilo weegt. Ook moet je de PartyBox op een veilige plek neerzetten of niet vergeten na het feest weer binnen te zetten: de speaker is niet waterbestendig - maar heeft wel een IPX 4 spatwaterbestendigheid. Feestelijke functies zijn de aanwezigheid van een microfoon, lichteffecten en mogelijkheid JBL-speakers te koppelen. De speaker heeft tenslotte een formaat van 28 bij 33 bij 29 centimeter en kan met een volle accu zo’n tien uur afspelen.
Marshall Emberton II
ONS OORDEEL
Marshall Emberton II
Pluspunten
Accuduur
Ontwerp
Minpunten
Beperkte aansluitingen
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
Hoewel je het merk Marshall doorgaans op festivalpodia ziet op gigantische speakersets, wordt de merknaam ook op kleine speakers geplakt, zoals deze Emberton II. De speaker is 16 bij 7 bij 8 centimeter groot en biedt daarin ruimte voor twee drivers. De Marshall Emberton weegt 700 gram en is waterbestendig (IP67). Volgens Marshall gaat een opgeladen accu maar liefst dertig uur mee.
Philips TAS7807
ONS OORDEEL
Philips TAS7807
Pluspunten
Gebalanceerd geluid
Makkelijk mee te nemen
Accuduur
Minpunten
Beperkte aansluitingen
Knoppen reageren wat traag
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
De Philips-speaker zit behoorlijk volgepakt, want de speaker is compact genoeg voor een tas (10 bij 28 bij 10 centimeter), maar weegt redelijk zwaar: bijna twee kilo. De 5.000 mAh-accu kan voor 24 uur luisterplezier zorgen tot hij weer opgeladen moet worden. Ook is de speaker voorzien van een IP67-waterdichtheidsrating.
Salora PartySpeaker L1
ONS OORDEEL
Salora PartySpeaker L1
Pluspunten
Geluid met veel bas (aanpasbaar)
Draagbaar (gezien het formaat)
Functies en microfoon
Minpunten
Bediening wat ingewikkeld
Niet waterbestendig
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
Het grote formaat van een heuse partyspeaker. Inclusief feestverlichting en (draai)knoppenset aan de bovenzijde die doet denken aan de gettoblaster van weleer. Voor een prijs rond de honderd euro. Dat is goedkoper dan de miniformaatjes van JBL die ook aan bod komen in dit artikel. De partybox is 62 bij 27 bij 25 centimeter groot en weegt meer dan 7,5 kilo. Een bedrade microfoon wordt meegeleverd. Waterbestendig is de Salora PartySpeaker L1 niet.
Sonos Roam
ONS OORDEEL
Sonos Roam
Pluspunten
Bouwkwaliteit en design
Geluidskwaliteit
Minpunten
Installatieproces
Gewicht (ondanks kleine formaat)
Weinig aansluitingen
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
Waar je de eerder geteste JBL Charge 5 Wifi als bluetooth-speaker met wifi kunt zien, is de Sonos Roam beter te beschrijven als een wifi-speaker met bluetooth. Zie de Sonos Roam dan ook als een perfect speakertje voor wanneer je ook de muziek wilt verplaatsen naar de tuin, het park of de badkamer. De Sonos Roam heeft een accuduur van zo’n tien uur, weegt 430 gram, is spatwaterdicht (IP67) en kan dankzij z’n formaat van 17 bij 6 bij 6 makkelijk meegenomen worden.
Teufel Boomster Go
ONS OORDEEL
Teufel Boomster Go
Pluspunten
Robuust
Compact
Geluidskwaliteit
Minpunten
Geluidskwaliteit bij hoog volume
Geen app
Geen USB-C
Geen audiopoort
Laagste prijzen & actuele levertijden
Conclusie
De Teufel Boomster Go is de kleinste speaker uit de test: 11 bij 5 bij 10 centimeter, met een gewicht van 350 gram. Dat is zo klein en licht zelfs dat ‘ie met een touwtje komt om de speaker vast te houden of op te hangen. Je kunt bij het Duitse audiomerk ook terecht voor een stereo-setje van twee van deze bluetooth-speakers. De speaker heeft een IPX 7-bestendigheid tegen water en stof. De accu van de speaker kan zo’n tien uur door voordat deze opgeladen dient te worden. Dat opladen is wel een dingetje: daar wordt de micro-usb-stekker voor gebruikt. Een oplader die zo ouderwets is dat ‘ie binnenkort niet meer op nieuwe elektronica mag van de EU.
Conclusie: welke bluetooth-speaker kopen?
Met de elf bluetooth-speakers die we in samenwerking met het Review.nl testpanel getest hebben, maak je een keuze die in ieder geval de testers goed is bevallen. Er is geen enkele onvoldoende toegekend door een van de deelnemers. Uiteraard is het aanbod van bluetooth-speakers veel groter dan wat het testpanel wordt aangeboden. Zo zijn er nog meer high-end merken verkrijgbaar, maar kun je ook bij de Action terecht voor een bluetooth-speakertje. Met de informatie uit dit artikel weet jij in ieder geval waar je op moet letten.
Powered by
