ID.nl logo
Getest: Zo kies je de beste bluetooth-speaker
Huis

Getest: Zo kies je de beste bluetooth-speaker

Vooral in de zomer komen portable bluetooth-speakers uitstekend tot hun recht. In de tuin, op de camping, bij een barbecue (of gewoon in je huiskamer natuurlijk): waar je ook bent, kan een muzikaal feestje worden ingezet. Draagbare bluetooth-speakers zijn er in veel soorten. En vooral veel maten. In dit artikel helpen we je het juiste model te kiezen.

Inmiddels is er haast geen feestje meer denkbaar zonder de aanwezigheid van een bluetooth-speakertje. Vooral de JBL Pulse is wat dat betreft een echte feestganger, die bijna synoniem is gaan staan voor draagbare speakers. Maar natuurlijk is JBL niet het enige merk dat draagbare speakers in de markt zet en de compacte Pulse is niet het enige formaatje dat beschikbaar is.

Om je te helpen de beste bluetooth-speaker te kiezen, vertellen we je niet alleen alle belangrijke info: we hebben in samenwerking met Review.nl ook elf bluetooth-speakers laten testen. Iedere speaker is door vijf testers (gewone consumenten zoals jij en ik) twee weken lang uitvoerig getest. Bij iedere tester is goed gekeken naar wat hij of zij verwacht van en zoekt in een speaker. Aan de hand daarvan zijn de testers gematcht met een specifiek model.

Dit zijn de geteste speakers:

Verschillende soorten en maten

Voordat we dus kunnen kijken welke portable bluetooth-speaker geschikt is voor jou, zoomen we eerst even uit naar de onderlinge verschillen. En moeten we even kijken naar wat jij belangrijk vindt in een bluetooth-speaker:

• Waterbestendigheid
• Geluidskwaliteit
• Formaat

• Gewicht
• Accuduur
• Prijs

Ook zijn er andere zaken die wellicht niet doorslaggevend zijn in je keuze, maar wel handig zijn om in het oog te houden. Denk hierbij aan multi-device (waarmee meerdere apparaten kunnen verbinden met de speaker), de bijbehorende app, spraakbesturing en wifi-ondersteuning.

Onderscheid op maat

Vervolgens kun je de speakers op formaat van elkaar onderscheiden. Party speakers kunnen wel tot bijna een meter hoog zijn en zo’n twintig kilo wegen. Ze zijn alleen korte afstanden te tillen en je moet ze vervoeren met de auto. Soms hebben ze zelfs wieltjes. Kijken we naar de andere formaten, dan kun je die - min of meer - onderscheiden in de manier waarop je ze kunt meenemen: formaat voor kleine handtassen, of voor rugzakken, of de boombox-achtige speakers die je aan hun eigen hengsel kunt dragen.

Over het algemeen kun je stellen dat het formaat bepaalt hoe krachtig het geluid is en hoe ver het geluid reikt. Bovendien hebben de grootste formaten ook wel eens ruimtelijk geluid aan boord: door de speakers alle kanten op te richten, kun je op alle plekken rondom de speaker met de voetjes van de vloer. Dagenlang. Iets wat met kleine speakertjes die je bij wijze van spreken in een handtas kunt vervoeren niet lukt. Die bluetooth-speakers kun je ook meer zien als een stapje omhoog ten opzichte van je smartphone-speakertje.

Waar let je op?

Hoe dan ook, iedere bluetooth-speaker nodigt enorm uit om lekker buiten in de tuin of in het park bijvoorbeeld een muziekje op te zetten. Let hierbij ten eerste op de anderen om je heen. Wees sociaal en breng niet meer omgevingsoverlast dan plezier met het geluidsvolume. Ten tweede: let op de waterdichtheid van de speaker. Wanneer je je meeneembare speaker gebruikt, wil je niet dat een regenbui of omgevallen pilsje je speaker fataal wordt.

Ook binnenshuis is je speaker van grote waarde, omdat je overal geluid hebt. Tegen een multiroom geluidssysteem is de speaker echter niet opgewassen. Dat heeft met name te maken met de beperkingen van bluetooth, zoals bereik en beperkte overdrachtssnelheid (waardoor geluidskwaliteit over het algemeen minder is dan bij bedrade speakers en wifi-speakers). Multiroom-speakers zijn ook makkelijker te koppelen. Maar je draagbare speaker bewijst bijvoorbeeld wel weer zijn waarde als je lekker in bad naar muziek wilt luisteren of als je (niet binnenshuis, maar toch) op kantoor een spontane vrijmibo wilt houden.

Bluetooth-speakers met wifi Een beetje een vreemde eend in de bijt blijven draagbare speakers die over een wifi-verbinding beschikken, zoals bijvoorbeeld de JBL Charge 5 en de Sonos Roam. Overigens niet ten koste van bluetooth: de portable speakers bieden beide verbindingsmogelijkheden aan. Wifi heeft een aantal voordelen. Zo kun je (in theorie) hogere geluidskwaliteit krijgen omdat een wifi-verbinding een hogere datasnelheid kent. Bij bluetooth wordt de verbinding slechter als de speaker en het afspeelapparaat verder van elkaar verwijderd raken. Bij wifi blijft de verbinding goed zolang de speaker verbonden is met het netwerk. Ook kun je een met wifi verbonden speaker toevoegen aan een multiroom-opstelling (zoals de Sonos Roam) en blijft de muziek doorspelen als je je afspeelapparaat uitschakelt.

Gebruikerstest: bluetooth-speakers in praktijk

Het aanbod van portable speakers is enorm. De producten zijn hip en populair, waardoor vele merken speakers in verschillende vormen aanbieden. Usual suspects zijn merken die hun strepen hebben verdiend op audiogebied. Denk aan Sony, Bose, Teufel en JBL. Maar wist je dat Sonos ook steeds meer portable speakers aanbiedt? Ook veel merken die je niet zo snel met audio associeert bieden bluetooth-speakers aan: Chinese merken zoals Huawei en Anker bijvoorbeeld, maar ook merken als Philips en Denver.

In samenwerking met een groot testpanel van Review.nl hebben we elf bluetooth-speakers getest, om ervaringen te verzamelen die kunnen helpen met jouw eventuele keuze voor een bluetooth-speaker. Iedere speaker is een paar weken lang door vijf testpanelleden uitvoerig getest. Iedere tester heeft een uitgebreid logboek gedeeld en de speaker een cijfer gegeven. Op basis daarvan zijn wij tot een conclusie gekomen.

Caliber Statement

Uitstekend
Conclusie

Van de vijf testers ontvangt de Caliber Statement bluetooth speaker hoge waarderingen voor zijn superieure prestaties in een middenklasse prijssegment. Gebruikers prijzen de speaker om zijn geluidskwaliteit, zelfs ten opzichte van meer premium merken zoals JBL. De duurzaamheid en de spatwaterdichtheid werden ook opgemerkt, wat bijdraagt aan de draagbaarheid van de speaker voor verschillende gelegenheden. De mogelijkheid om mobiele telefoons op te laden en de lange accuduur, zelfs bij hoge volumes, verhoogt de functionaliteit verder. De gebruiksvriendelijke verbinding via bluetooth en de sfeer-verbeterende lichten zijn ook goed ontvangen. Hoewel sommige testers opmerkten dat de bas en hoge tonen kunnen worden verbeterd, wordt over het algemeen geconcludeerd dat de Caliber Statement bluetooth-speaker een uitstekende waarde biedt voor zijn prijs.

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Accuduur
  • Zwaar
  • Bas en tonen kunnen beter

De Caliber Statement valt onder de grote modellen van de bluetooth-speakers. De speaker weegt meer dan vier kilo en heeft een formaat van 18 bij 45 bij 24 centimeter, wat hem beperkt in zijn draagbaarheid, ondanks het handvat aan de bovenzijde. De speaker heeft een accuduur van zo’n twaalf uur en is spatwaterdicht (IPX 5).

JBL Boombox 3

Fantastisch
Conclusie

De JBL Boombox 3 bluetooth-speaker heeft met vijf maal het rapportcijfer 9 alleen maar positieve beoordelingen ontvangen van de testers, die unaniem de superieure geluidskwaliteit en robuuste bas benadrukten. Deze eigenschappen maken de speaker bijzonder geschikt voor buitenfeesten en het afspelen van uiteenlopende muziekgenres. De speaker scoort ook goed op het gebied van gebruiksgemak met eenvoudige koppelingsopties, zowel via bluetooth als wifi. Het ontwerp en de bouwkwaliteit zijn volgens de testers ook opmerkelijk, waarbij de ingebouwde batterij wordt geprezen om zijn lange levensduur. Een kritiekpunt dat naar voren kwam, was het ontbreken van een schouderriem en enkele audiopresets in de app. Toch wordt de JBL Boombox 3 over het algemeen sterk aanbevolen voor mensen die op zoek zijn naar een krachtige, draagbare speaker met uitstekende geluidskwaliteit.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Batterijduur
  • Functies
  • Bouwkwaliteit
  • Zwaar

 De JBL Boombox 3 lijkt fysiek op bovenstaande Caliber Statement. De Boombox 3 is echter een slagje groter (48 bij 20 bij 26 centimeter) en met 6,7 kilo flink zwaarder. De speaker heeft gelukkig wel een handvat om ‘m mee te nemen en kan zorgeloos buiten gezet worden bij wisselvallig weer dankzij z’n IP67-waterbestendigheidsrating. De accu biedt een uithoudingsvermogen van ongeveer 24 uur. Deze geteste uitvoering beschikt over wifi; er is echter ook een variant beschikbaar met alleen bluetooth.

JBL Charge 5

Uitstekend
Conclusie

Bij de vijf testers blijkt dat de JBL Charge 5 bluetooth-speaker zeer positieve indrukken achterlaat. De geluidsbeleving wordt als goed ervaren, met indrukwekkende bastonen. De stevige en duurzame constructie van de speaker wordt gewaardeerd, evenals het feit dat hij water- en stofbestendig is. Het moderne design en de handige powerbankfunctie worden ook positief gevonden. De accuduur van maar liefst twintig uur wordt als indrukwekkend beschouwd. De kracht en draagbaarheid van de JBL Charge 5 worden geroemd. Al met al wordt de JBL Charge 5 gezien als een van de beste bluetooth-speakers met een krachtig geluid, duurzaamheid en handige functies, waardoor het een must-have is voor iedereen die hoogwaardig geluid en draagbaar gemak waardeert.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • Powerbank
  • Geen audio-poort
  • Geen handvat of hengsel

De bekendste draagbare bluetooth-speaker moet wel de JBL Charge 5 zijn. Het is dan ook een veelvoorkomende gast op tuinfeestjes. Het ovaalvormige speakertje met de meeverende basspeaker heeft alles te bieden wat je van draagbare bluetooth-speakers nodig hebt. De Charge 5 is makkelijk mee te nemen, heeft meer uithoudingsvermogen dan de meeste feestgangers en heeft een krachtig geluid. Om dat op te voeren, kunnen er zelfs meerdere JBL-speakers aan elkaar gekoppeld worden. Ook is de speaker waterbestendig (IP67) en kun je ‘m als powerbank voor je telefoon gebruiken. Het formaat van 22 bij 10 bij 9 centimeter zorgt ervoor dat hij in een schoudertas past. Ook het gewicht van ongeveer een kilo gaat je niet tegenhouden de speaker mee te nemen.

 

JBL Charge 5 Wi-Fi

Fantastisch
Conclusie

De vijf testers waren over het algemeen zeer tevreden over de JBL Charge 5 wifi bluetooth-speaker. Zij waren unaniem lovend over de uitstekende geluidskwaliteit, met name de krachtige bas en de helderheid, zelfs bij hogere volumes. De lange batterijduur van ongeveer twintig uur werd ook gewaardeerd, net als de stevige bouwkwaliteit en het aantrekkelijke ontwerp. De ingebouwde powerbank-functie en de eenvoudige bediening via knoppen en app werden als grote pluspunten gezien. Desondanks merkten enkele testers op dat de speaker wat groot en zwaar kan zijn om comfortabel in de hand te houden en dat het instellen van de wifi-verbinding in sommige gevallen lastig kan zijn. Over het algemeen werd de JBL Charge 5 echter hoog gewaardeerd om zijn prestaties, functies en gebruiksgemak.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • Functies
  • Ontwerp
  • Instellen wifi kan lastig zijn
  • Geen handvat of hengsel
  • Geen audio-poort

De JBL Charge 5 met wifi is precies wat je ervan verwacht: dezelfde Charge 5, maar dan met een wifi-chipje ingebakken. Zo kun je bijvoorbeeld hoogwaardigere muziek blijven luisteren zonder onderbrekingen, zoals wanneer het afspeelapparaat uitgeschakeld wordt of buiten bereik komt. Het formaat (22 bij 10 bij 9 centimeter) en gewicht (1 kilo) zijn hetzelfde gebleven. Evenals de powerbank-functie, koppelfunctie, accuduur van ongeveer twintig uur en IP67-waterbestendigheid.

JBL Flip 6

Uitstekend
Conclusie

De JBL Flip 6 bluetooth-speaker laat positieve indrukken achter. Het verbinden met de speaker verloopt soepel en snel, zelfs wanneer meerdere apparaten willen verbinden. De batterijduur van twaalf uur wordt als ideaal ervaren voor dagjes uit of buitenshuis. Het geluid dat de speaker produceert wordt geprezen vanwege de helderheid en sterke bas, zonder vervorming bij hogere volumes. Het compacte design en de draagbaarheid springen eruit, samen met de stof- en waterbestendigheid van de speaker. Enkele testers merkten op dat het geluid snel hapert als de speaker te ver van de telefoon wordt gehouden. Over het algemeen wordt de JBL Flip 6 gezien als een indrukwekkende speaker met uitstekende geluidskwaliteit en handige functies, die zeer geschikt is om overal mee naartoe te nemen.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • Draagbaarheid
  • Bluetooth-bereik

Iets kleiner, iets minder krachtig, iets minder uithoudingsvermogen, maar wel iets goedkoper dan de Charge 5 is deze JBL Flip 6. Overigens zonder functies te verliezen als IP67 waterbestendigheid en de JBL-functie om meerdere speakers aan elkaar te koppelen. De JBL Flip 6 heeft een accuduur van ongeveer twaalf uur, weegt 550 gram en heeft een formaat van 7 bij 3 bij 3 centimeter. Kortom: handtasformaat!

JBL Partybox Encore

Fantastisch
Conclusie

De JBL Partybox Encore bluetooth-speaker werd door alle vijf testers bejubeld om zijn uitmuntende geluidskwaliteit en krachtige bas, waardoor het apparaat zeer geschikt is voor buitenfeesten of grote ruimtes. Met een gemiddelde score van 9,4 scoort deze Partybox het hoogst. Het toegevoegde lichteffect en de meegeleverde microfoon met echo-optie versterkten de feestelijke ervaring. Ondanks het feit dat de speaker wat groot en zwaar is, was het draagbare ontwerp handig voor het transport. De ingebouwde accu werd geprezen voor zijn lange levensduur, hoewel één tester opmerkte dat de oplaadtijd verbeterd kon worden. Gebruikersgemak was een andere troef, met eenvoudige connectiviteit en intuïtieve knoppen. Het gebrek aan enkele functies zoals USB-C, een ingebouwde microfoon en stemassistent werd echter als een nadeel gezien. Over het geheel genomen wordt de JBL Partybox Encore sterk aanbevolen voor zijn indrukwekkende geluidskwaliteit, leuke feestelijke kenmerken en duurzame bouwkwaliteit.

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • Bouwkwaliteit
  • Gewicht
  • Beperkte functionaliteit
  • Oplaadtijd

Met de JBL PartyBox Encore heb je een partyspeaker die niet in een tas mee kan, maar ook geen rugklachten veroorzaak en wieltjes vereist. De speaker heeft een handgreep, maar houd er rekening mee dat de speaker zo’n 6,5 kilo weegt. Ook moet je de PartyBox op een veilige plek neerzetten of niet vergeten na het feest weer binnen te zetten: de speaker is niet waterbestendig - maar heeft wel een IPX 4 spatwaterbestendigheid. Feestelijke functies zijn de aanwezigheid van een microfoon, lichteffecten en mogelijkheid JBL-speakers te koppelen. De speaker heeft tenslotte een formaat van 28 bij 33 bij 29 centimeter en kan met een volle accu zo’n tien uur afspelen.

Marshall Emberton II

Uitstekend
Conclusie

De Marshall Emberton II bluetooth-speaker werd over het algemeen goed ontvangen door alle vijf testers, die vooral de geluidskwaliteit, de lange batterijduur en het gemakkelijk te bedienen besturingssysteem benadrukten. Het ontwerp werd geprezen als compact en aantrekkelijk, hoewel één tester opmerkte dat het apparaat voor zijn formaat vrij zwaar is. Er was enige kritiek op de bas, hoewel dit gecompenseerd werd wanneer de speaker in een hoek geplaatst werd. De bijbehorende app, die presets voor verschillende geluidsopties bood, werd als een pluspunt gezien, ondanks een probleem met het regelmatig terugkeren naar de 'default' setting. Over het geheel genomen wordt de Marshall Emberton II bluetooth-speaker sterk aanbevolen voor zijn hoogwaardige geluid, duurzaamheid en gebruiksvriendelijkheid.

Plus- en minpunten
  • Accuduur
  • Ontwerp
  • Beperkte aansluitingen

Hoewel je het merk Marshall doorgaans op festivalpodia ziet op gigantische speakersets, wordt de merknaam ook op kleine speakers geplakt, zoals deze Emberton II. De speaker is 16 bij 7 bij 8 centimeter groot en biedt daarin ruimte voor twee drivers. De Marshall Emberton weegt 700 gram en is waterbestendig (IP67). Volgens Marshall gaat een opgeladen accu maar liefst dertig uur mee.

Philips TAS7807

Uitstekend
Conclusie

De Philips TAS7807 scoorde drie maal een 8, een 9 en zelfs eenmaal een 10. De testers waren allemaal onder de indruk van de geluidskwaliteit, met name de diepe bas, het heldere geluid en het behoud van geluidskwaliteit bij hogere volumes. De lange batterijduur en het snelle en eenvoudige bluetooth-koppelingssysteem werden eveneens geprezen. Het compacte ontwerp en de bijgeleverde draagriem werden gewaardeerd, hoewel sommige testers het apparaat als een beetje groot en zwaar ervoeren. Eén tester had kritiek op de reactietijd van de volumeknoppen, terwijl een andere het ontbreken van een wifi-verbinding of 3,5mm-poort opmerkte. Desondanks werd de Philips TAS7807 als een krachtige, robuuste en gebruiksvriendelijke bluetooth-speaker beschouwd die vergelijkbaar is met duurdere modellen op de markt.

Plus- en minpunten
  • Gebalanceerd geluid
  • Makkelijk mee te nemen
  • Accuduur
  • Beperkte aansluitingen
  • Knoppen reageren wat traag

De Philips-speaker zit behoorlijk volgepakt, want de speaker is compact genoeg voor een tas (10 bij 28 bij 10 centimeter), maar weegt redelijk zwaar: bijna twee kilo. De 5.000 mAh-accu kan voor 24 uur luisterplezier zorgen tot hij weer opgeladen moet worden. Ook is de speaker voorzien van een IP67-waterdichtheidsrating.

Salora PartySpeaker L1

Uitstekend
Conclusie

Op basis van de feedback van de testers komt de Salora PartySpeaker L1 over het algemeen over als een degelijke, veelzijdige bluetooth-speaker die goed geschikt is voor feestjes en karaoke. De testers prijzen de sterke bouwkwaliteit, het gebruiksgemak, en de verscheidenheid aan functies, waaronder aanpasbare bas, led-verlichting, microfoon voor karaoke, en diverse aansluitmogelijkheden. De lange accuduur wordt ook positief beoordeeld. Een minder positief punt is dat de geluidskwaliteit, en met name de bas, niet bij alle testers in de smaak valt. Ook het geluidsniveau van de speciale effecten, zoals het applaus-geluid, kan niet worden aangepast, wat door sommige testers als storend wordt ervaren. Over het geheel genomen lijkt de Salora PartySpeaker L1 een goede keuze voor mensen die een feestelijke, robuuste en veelzijdige speaker zoeken, alhoewel de geluidskwaliteit mogelijk niet aan ieders verwachtingen voldoet.

Plus- en minpunten
  • Geluid met veel bas (aanpasbaar)
  • Draagbaar (gezien het formaat)
  • Functies en microfoon
  • Bediening wat ingewikkeld
  • Niet waterbestendig

Het grote formaat van een heuse partyspeaker. Inclusief feestverlichting en (draai)knoppenset aan de bovenzijde die doet denken aan de gettoblaster van weleer. Voor een prijs rond de honderd euro. Dat is goedkoper dan de miniformaatjes van JBL die ook aan bod komen in dit artikel. De partybox is 62 bij 27 bij 25 centimeter groot en weegt meer dan 7,5 kilo. Een bedrade microfoon wordt meegeleverd. Waterbestendig is de Salora PartySpeaker L1 niet.

Sonos Roam

Uitstekend
Conclusie

Op basis van de ervaringen van de vijf testers is de algemene consensus dat de Sonos Roam een hoogwaardige, compacte bluetooth-speaker is die een uitstekende geluidskwaliteit levert. De gebruikers prezen de lange batterijduur, het robuuste ontwerp en de gebruiksvriendelijke Sonos-app. Enkele uitdagingen die werden genoemd waren het initiële koppelen van de speaker aan andere Sonos-apparaten en bluetooth, al werd dit over het algemeen na wat oefenen gemakkelijker. De geavanceerde functies zoals Trueplay en voice control werden als toegevoegde waarde beschouwd. De solide constructie en aantrekkelijk design, evenals de verrassend krachtige output voor een dergelijk compact apparaat, werden zeer gewaardeerd. Ondanks enkele kleine obstakels in de opstartfase raden alle testers de Sonos Roam aan, zowel als een standalone product als in combinatie met andere Sonos-producten.

Plus- en minpunten
  • Bouwkwaliteit en design
  • Geluidskwaliteit
  • Installatieproces
  • Gewicht (ondanks kleine formaat)
  • Weinig aansluitingen

Waar je de eerder geteste JBL Charge 5 Wifi als bluetooth-speaker met wifi kunt zien, is de Sonos Roam beter te beschrijven als een wifi-speaker met bluetooth. Zie de Sonos Roam dan ook als een perfect speakertje voor wanneer je ook de muziek wilt verplaatsen naar de tuin, het park of de badkamer. De Sonos Roam heeft een accuduur van zo’n tien uur, weegt 430 gram, is spatwaterdicht (IP67) en kan dankzij z’n formaat van 17 bij 6 bij 6 makkelijk meegenomen worden.

Teufel Boomster Go

Uitstekend
Conclusie

De Teufel Boomster GO bluetooth-speaker wordt over het algemeen zeer positief ontvangen door de testers. Ze prijzen zijn compacte formaat, stijlvolle ontwerp en gemakkelijke draagbaarheid, en stellen dat deze kenmerken hem bijzonder geschikt maken voor buitengebruik. De geluidskwaliteit wordt algemeen geprezen, vooral voor een speaker van dit kleine formaat, hoewel een paar testers opmerkten dat de bas afneemt bij hogere volumes. De eenvoud van het opzetten en bedienen van de speaker is een ander pluspunt, evenals de betrouwbare bluetooth-connectiviteit en de batterijduur, die vaak beter is dan geadverteerd. Kritiek is er op het gebruik van een hoogbejaarde micro-USB-aansluiting in plaats van het meer moderne USB-C.

Plus- en minpunten
  • Robuust
  • Compact
  • Geluidskwaliteit
  • Geluidskwaliteit bij hoog volume
  • Geen app
  • Geen USB-C
  • Geen audiopoort

 De Teufel Boomster Go is de kleinste speaker uit de test: 11 bij 5 bij 10 centimeter, met een gewicht van 350 gram. Dat is zo klein en licht zelfs dat ‘ie met een touwtje komt om de speaker vast te houden of op te hangen. Je kunt bij het Duitse audiomerk ook terecht voor een stereo-setje van twee van deze bluetooth-speakers. De speaker heeft een IPX 7-bestendigheid tegen water en stof. De accu van de speaker kan zo’n tien uur door voordat deze opgeladen dient te worden. Dat opladen is wel een dingetje: daar wordt de micro-usb-stekker voor gebruikt. Een oplader die zo ouderwets is dat ‘ie binnenkort niet meer op nieuwe elektronica mag van de EU.

Geluidskwaliteit van je bluetooth-speaker Bij het beoordelen van de geluidskwaliteit van een bluetooth-speaker zijn er een paar specificaties waar je op moet letten. Ten eerste is er de driver-grootte. Over het algemeen geldt: hoe groter de driver, hoe beter het geluid. Ten tweede is er de frequentierespons. Een breder frequentiebereik betekent dat de speaker een groter scala aan tonen kan produceren. Bluetooth heeft een lage data-doorvoersnelheid, waardoor het verkeer tussen afspeelapparaat en speaker gecomprimeerd moet worden. Dat zorgt ervoor dat de audiokwaliteit altijd lager is bij dan wifi- of bekabelde alternatieven. De compressie vindt plaats door zogenaamde codecs. De toegepaste codec heeft ook invloed op de geluidskwaliteit. Hoe dat precies zit lees je in ons artikel Alles wat je wil weten over bluetooth codecs.

Conclusie: welke bluetooth-speaker kopen?

Met de elf bluetooth-speakers die we in samenwerking met het Review.nl testpanel getest hebben, maak je een keuze die in ieder geval de testers goed is bevallen. Er is geen enkele onvoldoende toegekend door een van de deelnemers. Uiteraard is het aanbod van bluetooth-speakers veel groter dan wat het testpanel wordt aangeboden. Zo zijn er nog meer high-end merken verkrijgbaar, maar kun je ook bij de Action terecht voor een bluetooth-speakertje. Met de informatie uit dit artikel weet jij in ieder geval waar je op moet letten. 

▼ Volgende artikel
Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen
© Google
Huis

Help! Mijn Chromebook gaat niet aan! Dit kun je doen

Weet je eigenlijk wel wat je moet doen wanneer je Chromebook niet meer aangaat? Er zijn verschillende manieren om hem weer aan de praat te krijgen. Dit is hoe je dat mogelijk toch weer lukt.

Als je Chromebook opeens niet meer aangaat, valt dit te proberen:

  • Verwijder eventuele accessoires en dongels
  • Maak de oplaadpoort schoon
  • Staat het scherm wel aan?
  • Probeer een andere kabel
  • Controleer de batterij
  • Maak gebruik van de Powerwash

Ook interessant: Chromebook en Chromebook Plus: dit zijn de verschillen

Een Chromebook is relatief betaalbaar, maar kan toch enorm veel bieden. Voorheen moest hij altijd met het internet verbonden zijn, maar tegenwoordig zijn er veel offline-functies beschikbaar. Maar dan moet hij wel opstarten. Als de Chromebook niet direct reageert, is er nog geen man overboord. Hieronder verschillende manieren om de laptop toch aan de praat te krijgen.

Verwijder eventuele accessoires en dongels

Eén van de eerste dingen om te proberen, is eventuele accessoires en dongels verwijderen uit de poorten. Het zou namelijk kunnen zijn dat zo'n randapparaat stroom vreet. Maar het kan ook zijn dat er ergens toch een fout optreedt. Zodra je alles losgekoppeld hebt en de Chromebook weer aangaat, sluit dan alle accessoires één voor één aan om te kijken of er verdere problemen opduiken. Zodoende kun je wellicht achterhalen wat precies de boosdoener is.

Maak van je Chromebook een alleskunner met een handige dongel.

Breid eenvoudig je aansluitmogelijkheden uit!

Maak de oplaadpoort schoon

Een andere, simpele oplossing is de usb-poort schoonmaken. Het kan gebeuren dat er stof of vettigheid in ophoopt, waardoor een gekoppelde kabel zijn werk niet kan doen. Zo'n opening schoonmaken is zo gepiept: het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een spuitbus met perslucht. Daarnaast kan het helpen een plastic tandenstoker of een wattenstaafje met isopropylalcohol te gebruiken. Gebruik geen houten stoker: die kunnen splinters achterlaten in de poort.

Staat het scherm wel aan?

Voordat we de iets technischere opties bekijken, eerst nog de volgende tip: staat het scherm wel aan of is het scherm misschien stuk? Het kan ook zijn dat iemand de helderheid op de laagste stand gezet heeft, als grapje, omdat het dan lijkt alsof het scherm uitstaat. Druk een paar keer op de toets voor de helderheid om te kijken of je dan beeld krijgt. Sluit de Chromebook aan op een extern scherm om te controleren of het apparaat überhaupt een teken van leven geeft.

©Google

Probeer een andere kabel

Als je de bovenstaande opties allemaal geprobeerd hebt, zonder succes, dan is het tijd om dingen uit te sluiten. Gebruik eens een andere usb-c-kabel voor je Chromebook, om te kijken of het apparaat dan wel aanspringt. Zo achterhaal je of het product wel oplaadt; je krijgt meteen bevestiging in de vorm van een ledlampje dat moet oplichten. Probeer ook eventueel een ander stopcontact uit, al zal dit doorgaans niet het probleem zijn.

Controleer de batterij

De volgende stap is de accu controleren. Als het ledlampje brandt ten teken dat de kabel in orde is, maar de Chromebook niet start dan is de accu mogelijk stuk. Een accu vervangen is soms zelf thuis te doen, maar de garantie vervalt dan wel. Neem daarom contact op met de verkoper of fabrikant, en als die niet helpen kun je een professional inschakelen.

©Tada Images - stock.adobe.com

Maak gebruik van de Powerwash

Het kan tot slot helpen om een Powerwash uit te voeren. Dit kan alleen wanneer de Chromebook nog wel aangaat, maar geen systeem laadt. Een Powerwash is een harde reset, waarmee je teruggaat naar de fabrieksinstellingen. Alle gegevens worden dan gewist, dus sla die bij voorkeur in de cloud op. Dan nog is dit het proberen waard, omdat je derhalve hopelijk geen nieuwe Chromebook hoeft te kopen. Zo voer je een Powerwash uit:

  • Druk op de powerknop en wacht totdat de Chromebook het opstartproces start.

  • Houd de toetsen Ctrl+Alt+Shift+R tegelijk ingedrukt.

  • Klik op Opnieuw opstarten.

  • In het venster dat verschijnt, selecteer je Powerwash en klik je op Doorgaan.

  • Volg de stappen op het scherm en bevestig dat je de Chromebook wilt resetten.

  • Na de Powerwash start je Chromebook opnieuw op. Je moet dan weer inloggen met je Google-account.

Alles geprobeerd?

Hopelijk helpt dit en kun je na het uitvoeren van één van deze stappen weer gebruikmaken van je Chromebook. Zo niet en ben je van plan een nieuwe Chromebook te kopen, dan is het handig om te weten wat bijvoorbeeld de verschillen zijn tussen een normale en Plus-variant. Daarnaast gaven we eerder al wat tips over het kopen van zo'n laptopvervanger en kun je hier lezen wat vijf goede opties voor een redelijk betaalbare prijs zijn.


▼ Volgende artikel
Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien
© Wesley Akkerman
Huis

Review Dyson Ontrac – Heeft nog ruimte om te groeien

De Dyson Ontrac is de tweede koptelefoon van het merk dat we met name kennen van stofzuigers en luchtreinigers. De Dyson Zone, of poging één, was niet slecht, maar liet veel te wensen over. Hoe vergaat het met poging twee? Dat bekijken we in de review.

Goed
Conclusie

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt. Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.

Plus- en minpunten
  • Draagcomfort
  • Premium afwerking
  • Algemene audiokwaliteit
  • Fysieke knop voor mediabediening
  • Meting blootstelling aan geluid
  • Personalisatie
  • Duurzaamheid
  • Accuduur
  • Audio mist wat dynamiek en detail
  • Aanraakgevoelig oppervlak voor anc
  • Actieve ruisonderdrukking kan beter
  • Beperkte equalizer
  • Nog steeds een hoge prijs

Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Voordat we een uitgebreide blik werpen op de Dyson Ontrac-koptelefoon, is het handig om nog even kort samen te vatten wat de Dyson Zone goed en minder goed deed. Het draagcomfort, de algemene audiokwaliteit, de premium afwerking, fysieke knop voor mediabediening en de informatieve app zijn allemaal dingen waar we enthousiast van werden. Maar het aanraakgevoelige oppervlak, de ruisonderdrukking, accuduur, beperkte equalizer en de hoge prijs gooiden roet in het eten. Scoort de Ontrac beter op die vlakken?

Lees de hele review over het eerste model: Review Dyson Zone - (Helaas) een product van deze tijd

Het grootste verschil tussen de Dyson Ontrac en Zone is natuurlijk dat de eerstgenoemde geen luchtzuiveringssysteem heeft. Dit is een 'gewone' koptelefoon. Daarmee kaart het merk al een negatief punt aan van de Zone, die met minimaal 649 euro wel erg duur was. De Ontrac heeft een adviesprijs van 499 euro en is daarmee nog steeds niet goedkoop. Sterker nog: in vergelijking met de topmodellen van onder meer Sony, Philips en Sonos scheelt het meer dan 100 euro. Dan moet je van goeden huize komen, of unieke, overtuigende kwaliteiten hebben.

©Wesley Akkerman

Duurzaamheid en personalisatie

In vergelijking met de Dyson Zone is er qua draagcomfort weinig veranderd. De koptelefoon is gelukkig wel veel lichter, maar zit nog steeds lekker op het hoofd. Niet te strak en niet te los, en dankzij de beweegbare onderdelen kun je hem precies op jouw hoofdvorm afstellen. De buitenkant is gemaakt van aluminium, terwijl de oorkussens voorzien zijn van suède. Ook treffen we plastic aan in de hoofdband, maar over het algemeen voelt en oogt de Dyson Ontrac hoogwaardig en premium. Dit is een typisch product van Dyson.

In tegenstelling tot veel andere koptelefoons kun je zelf onderdelen vervangen wanneer die eraan toe zijn of wanneer jij eraan toe bent. Je kunt de oorkussens omwisselen wanneer ze kapotgaan of de buitenkant van de cups voorzien van andere kleuren. Daardoor scoort het merk wat punten op het gebied van duurzaamheid en personalisatie. Helaas is het niet mogelijk de kleur van de band aan te passen, waardoor je daar dus wel aan vastzit. Vooral het kunnen vervangen van de kussens is fijn, omdat die vaak sneller kapotgaan dan andere onderdelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Joystick, tikken en slaan

Je bedient de Dyson Ontrac op twee manieren: via de app (daar later meer over) en de fysieke bediening. Op de oorcup rechts zit een kleine joystick, net als op de Zone. Daarmee beheer je het volume, pauzeer je muziek en ga je naar een volgend of vorig nummer. De besturing luistert wel nauw: je moet bewust een specifieke richting opgaan om iets voor elkaar te krijgen. Na een aantal weken gebruik gebeurt het nog weleens dat je de muziek per ongeluk pauzeert of dat je opeens naar een volgend nummer gaat, terwijl dat niet de bedoeling was.

Desondanks vinden we het tof dat de Dyson-koptelefoons zulke bediening aanbieden, want het maakt de koptelefoons redelijk uniek. En in dit geval went het vanzelf. Wat niet went, is de aanraakgevoelige omgeving aan de buitenkant van de cups. Daarmee zet je de ruisonderdrukking aan en uit, door twee keer te tikken. Niet alleen klinkt dat echt extreem hard, ook werkt het niet altijd. De tijd tussen de twee tikken komt heel nauwkeurig, waardoor je soms meerdere keren slaat op dat ding. Gelukkig hebben we de Dyson-app nog.

©Wesley Akkerman

Gedoe met de magere app

Die app verraadt hoe basaal de Dyson Ontrac eigenlijk is. Niet qua comfort en ook niet per se als het om de audiokwaliteit gaat, maar wel op het gebied van extra functies. Binnen de app tref je de opties aan die je ook fysiek aanstuurt, evenals een digitale equalizer. Helaas is die, net als bij de Zone, vrij beperkt. Je hebt drie opties tot je beschikking. Een van de meest waardevolle opties is meting van het volumeniveau. De app kan aangeven of de muziek, of de herrie van buitenaf, eigenlijk te hard is voor je gehoor. Zodoende blijft gehoorschade je mogelijk bespaard.

Daar blijft het wel bij als het om extra mogelijkheden gaat. Er is geen adaptieve ruisonderdrukking, spraakherkenning, multipoint of geluid in 360 graden, bijvoorbeeld. Nu kun je beargumenteren dat niet elke functie daadwerkelijk onmisbaar is, maar voor 400 tot 500 euro mag je meer verwachten. Bovendien heeft de Dyson-winkel een frontale plek binnen de druk vormgegeven applicatie en heb je geregeld last van verbindingsproblemen. Niet met een gekoppeld apparaat, maar de app zelf. Dit zijn geen premium ervaringen.

Warm en helder

De accuduur is dat gelukkig wel: met actieve ruisonderdrukking aan kun je tot 55 uur luisteren. En met tien minuten laden kun je 2,5 uur vooruit. Dat zijn indrukwekkende getallen; daar moet de Ontrac het wel echt van hebben. De geluidsonderdrukking heeft verder geen negatieve invloed op de geluidsweergave. Over het algemeen presenteert de koptelefoon een breed en warm geluid, waar je moeiteloos onderscheid maakt tussen verschillende tonen, lagen en muziekinstrumenten. Daarnaast vinden we de sound helder en zuiver klinken.

Een wat geoefend oor zal de presentatie overigens wellicht wat minder kunnen waarderen. Want de Dyson Ontrac klinkt tegelijkertijd ook een beetje saai en veilig, vanwege het gebrek aan dynamiek en subtiliteit. De ruisonderdrukking is verder redelijk, maar niet uitmuntend. Gezien de prijs van de koptelefoon zijn dit best zware punten. Als het gaat om het aantal ondersteunde audiocodecs, dan biedt de Dyson Ontrac helaas ook een wat magere ervaring met alleen sbc, aac en lhdc (voor hi-res audio). Dit is niet de beste koptelefoon van dit moment.

©Wesley Akkerman

Dyson Ontrac kopen?

We willen vooropstellen dat de Dyson Ontrac echt geen verkeerde koptelefoon is. Maar het hogere segment voor koptelefoons is nu eenmaal moordend. Als je de hoofdprijs vraagt, dan mag je een stevige beoordeling verwachten. Hoewel de muziek over het algemeen aangenaam en soepel klinkt, missen we ook wat detail en dynamiek die het aanbod van bijvoorbeeld Sony, Philips en Bose wel rijk is. Daarnaast voelt de headset wat basaal aan als het gaat om extra functies en vinden we dat de ruisonderdrukking beter kan op dit prijspunt.

Gelukkig doet dit model ook een hoop goed. Zo is de prijs ten opzichte van de Zone gedaald, zijn we nog steeds gek op dat knuppeltje (ook al vereist een precieze behandeling) en vinden we het mooi om te zien dat er ruimte is voor personalisatie en duurzaamheid. Het draagcomfort is bijna ongeëvenaard en de afwerking voelt heel premium aan. En de accuduur gaat met 55 uur lekker lang mee. Nu nog meer opties, een betere app en een goede equalizer en je hebt een koptelefoon die de concurrentie aankan. Maar daar zit Dyson op dit moment nog niet.