Review - Harman Kardon Aura Studio 4 is opvallend ouderwets

© WA | ID.nl

Review - Harman Kardon Aura Studio 4 is opvallend ouderwets

Geplaatst: 15 november 2023 - 18:31

Aangepast: 1 juli 2024 - 11:28

Wesley Akkerman

De Harman Kardon Aura Studio 4 (met een adviesprijs van 329 euro) is een ouderwetse bluetoothspeaker zonder al te veel poespas. Het is en blijft tof dat de speaker ook voor wat sfeer kan zorgen in een kamer, dankzij het geïntegreerde lichtsysteem – maar aangezien we al bij versie vier zijn aanbeland, is dat toch wat minder bijzonder.

6,0

Harman Kardon Aura Studio 4

Pluspunten

Lichteffecten kunnen cool zijn

Muziekbeleving klinkt niet superslecht

Minpunten

Lichteffecten lijken niet op muziek te reageren

Audiobeleving kan niet aangepast worden

Muziek klinkt soms wat hard en onpersoonlijk

Enkele audiocodec

Verouderde bluetoothversie

Conclusie

We kunnen de Harman Kardon Aura Studio 4 niet aan iedereen aanbevelen. In ieder geval niet aan de mensen die voornemens zijn de speaker alleen via bluetooth (en de enkele audiocodec SBC) te gebruiken. Sluit je een audiokabel aan en gebruik je een betere bron dan een gemiddelde smartphone of laptop, dan klinkt de muziekervaring alweer stukken beter. Maar van een speaker die 300 euro of meer kost, mag en moet je meer verwachten. Dit is een opvallend ouderwetse bluetoothspeaker. ...
Lees meer

Mocht dit echter de eerste keer zijn dat je kennismaakt met de Harman Kardon Aura Studio 4, dan kan de bluetoothspeaker meteen indruk maken met het design. Onderop zit een naar beneden gerichte subwoofer van 5,2 inch, die samenwerkt met zes speakers voor een breed klankbeeld. Op de onderste rand treffen we een aantal knoppen aan. De power- en bluetoothknop zitten naast elkaar, evenals de volumeknoppen en de buttons voor het instellen van de verlichting.

Harman Kardon Aura Studio 4 met lichteffecten

Want op de zwarte onderkant (waar alle luidsprekers in gehuisvest zijn) is een koepel bevestigd met daarin alle blokjes die van onderop licht geven. Elke versie van de Harman Kardon Aura Studio-speaker heeft zo zijn eigen invulling van die lichtshow, en dit keer koos de fabrikant dus voor blokken die het diamanten noemt. Hoewel het lichteffect er behoorlijk tof en sfeervol uit ziet (van bovenaf lijkt het alsof je een stad in een soort sneeuwbol bekijkt), doet het tegelijkertijd vrij weinig.

Review - Harman Kardon Aura Studio 4 is opvallend ouderwets-94O26oF1SweU687MUpEQrw

© WA | ID.nl

De lichtjes moeten meebewegen op de maat van de muziek, maar eerlijk gezegd merken we daar vrij weinig van. Óf het effect is subtiel, óf de lampjes verspringen in een willekeurige volgorde die soms toevallig overeenkomt met de maat van de muziek. Er is geen echte regelmaat te herkennen. Op het moment dat je meer licht verwacht, gebeurt er soms niets – en dat mondt meestal uit in een behoorlijke anticlimax. Harman Kardon claimt echter dat de lichtjes “dansen op de ritmes” van het geluid.

Het maakt overigens niet uit wat voor muziek je beluistert. We hebben verschillende genres geprobeerd: rock, metal, pop, dance, country – noem maar op. Hoewel de verlichting een leuke extra kan zijn in wat donkere omgevingen of kamers, moet je er dus niet te veel van verwachten. Je kunt kiezen uit vijf verschillende kleuren en drie helderheidsniveaus (los van de uitstand), maar geen van de opties lijkt dus écht te reageren op de muziek. Het effect is daar (waarschijnlijk) te subtiel voor.

Review - Harman Kardon Aura Studio 4 is opvallend ouderwets-2DwRiwPoTZWtn2vX32mHSQ

© WA | ID.nl

Ook interessant: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

Opvallend ouderwets

Het meest belangrijke unieke punt van de Harman Kardon Aura Studio 4 stelt dus teleur. Maar dat is niet het enige opvallende aan deze speaker, aangezien je slechts op twee manieren naar je muziek kunt luisteren: via bluetooth of de audiokabel. En dan krijg je ook nog eens te maken met een verouderde bluetoothstandaard, namelijk 4.2. Toegegeven, de muziekkwaliteit lijdt hier gelukkig niet onder, maar de maximale afstand tussen de verzender en de ontvanger bijvoorbeeld weer wel.

Plus: we hebben gemerkt dat de bluetoothverbinding ook niet altijd even stabiel is. De verbindingsproblemen treden vooral op wanneer we het apparaat draadloos aan een laptop koppelen; met onze Android-smartphones hebben we nergens last van gehad. Het helpt de speaker verder ook niet dat er zo weinig andere verbindingsopties zijn. Wifi, Spotify Connect, Google Cast of Apple AirPlay 2: het is allemaal niet mogelijk. Je bent daarin in feite dus behoorlijk beperkt.

Review - Harman Kardon Aura Studio 4 is opvallend ouderwets-JDQ1GAw-TaKD6uW8spzsNA

© WA | ID.nl

Opvallend is dat er ook geen applicatie beschikbaar is voor de Harman Kardon Aura Studio 4. Dat houdt in dat je het moet doen met de muziekkwaliteit zoals die is. Er is geen equalizer beschikbaar van Harman Kardon, al bieden sommige muziekstreamingdiensten of afspeelapparaten soms wel een geluidsregelaar van zichzelf aan. Al met al voelt de Harman Kardon Aura Studio 4, als we kijken naar enkele specificaties en (het gebrek aan) de extra opties, hopeloos en opvallend ouderwets aan .

Maar hoe klinkt de Harman Kardon Aura Studio 4?

Het gebrek aan een equalizer binnen een bijbehorende app wordt iets pijnlijker wanneer je naar de muziek luistert. Laten we beginnen met dat de audiokwaliteit: die is echt niet slecht. Harman Kardon heeft onder de motorkap wat veranderingen doorgevoerd (en onder meer twee luidsprekers toegevoegd), waardoor de audio daadwerkelijk warm en ruimtelijk kan klinken. Maar tegelijkertijd merken we dat de speaker snel tegen zijn grenzen aanloopt, waardoor alles soms toch beperkt klinkt.

Je hoort duidelijk dat de bas nogal hard en bonkend is en dat de tonen in het midden afgemeten zijn. De Harman Kardon Aura Studio 4 kan prima de hoogte in, maar hoewel het nergens snerpend klinkt, zijn we er ook niet echt van onder de indruk. Wanneer een speaker 300 euro of meer kost, dan willen we graag van onze stoel geblazen worden. Niet in volume (de speaker kan ontzettend hard ingesteld worden), maar in kwaliteit. Kortom: de muziek klinkt niet slecht, maar kan wel beter klinken.

Review - Harman Kardon Aura Studio 4 is opvallend ouderwets-lIb82oLtR1ip0BwHAkmsmA

© WA | ID.nl

Houd er ook rekening mee dat de plek waar je de Harman Kardon Aura Studio 4 neerzet invloed heeft op de kwaliteit van de muziek. De bluetoothspeaker projecteert het geluid via allerlei richtingen de kamer in, waardoor je hem ook echt de ruimte moet geven. Dit is geen speaker die tot z’n recht komt in de hoek, maar een centraal punt vormt van de audiobeleving. Vandaar ook de toevoeging van die verlichting. Maar helaas: uit onze ervaringen blijkt dat de Studio 4 op beide punten tekortschiet.

Harman Kardon Aura Studio 4 kopen?

We kunnen de Harman Kardon Aura Studio 4 niet aan iedereen aanbevelen. In ieder geval niet aan de mensen die voornemens zijn de speaker alleen via bluetooth (en de enkele audiocodec SBC) te gebruiken. Sluit je een audiokabel aan en gebruik je een betere bron dan een gemiddelde smartphone of laptop, dan klinkt de muziekervaring alweer stukken beter. Maar van een speaker die 300 euro of meer kost, mag en moet je meer verwachten. Dit is een opvallend ouderwetse bluetoothspeaker.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten